Jaktpremiär!!!

HAHAHA!

Och... nu har mamman satt ribban....
Över jaktbart vilt!!!

- - - - - - - - - >

HAHAHA!!!

Det är den tanigaste, ynkligaste lilla
järpe jag (o pappan) nånsin sett!!!

Men, Ask stod för den...
Den föll i backen under en jaktbar situation...
Och... han fick bita i färsk fågel!!!
Första riktiga jaktdagen....
Kan det bli bättre???  =D

Så i både mina o Ask´s ögon är
den där lilla  ynkliga järpen värd mer
än värsta 40-taggarn!

Det blev en rätt sen sväng i skogen...
o när vi parkerar bilen har jag hunden kopplad dom första ca 40 meterna... släpper honom: "SÖK!" och 10 meter senare flyger värsta tjäderkullen upp... det sprutar tjädrar överallt...
Skulle tro att det var en sju, åtta stycken...
det bara smattrade bland tallarna!

Och.. en ivrig unghund! "HALLELUJA... I´m in heaven!!!" vrålade om honom där han lyckligt rusade runt som en yster kalv! Så... första halvtimmen i skogen var det inte frågan om nåt välordnat sök i lugn takt... *host-host* nä, det var regelrätt fågelskrämmetaktik!!! Men, sen kom han ner på jorden igen o satte igång att söka riktigt fint... då fick vi ju inte se nå mer fåglar förrän alldeles på slutet , när han nästan mitt framför fötterna stramar till i ett fast stånd upp mot en tall... dit den där ynkliga lilla järpen flugit upp... Avancen var väl lite si o så... men, fågeln satt ju nån meter upp så... och jag är verkligen tvungen att titta o se, VAD är det där??? Jag ser ju klart o tydligt att det är en skogshönsfågel... men, jag fick det inte att stämma ändå... för den var liksom förkrymp! Såg ut som en lergök!!! Stort huvud o kroppen var minimal... Men, den föll i backen... o Ask fick hålla sin första fågel i munnen!!!! Och... vilket bestämt grepp... "MIN!!!!" fick bända upp käkarna... men, det gör inget... det tränar vi bort med apporteringen så småningom...

JIPPIE!!!

Medan vi var i skogen så härjade båda trollen med farmor o farfar...
Edvin hade kommit spatserande från vardagsrummet med kommentaren: "Gott vin!" o traskat vidare... Farmor fick en vision att hennes dagen innan inhandlade baginbox-vin låg i en gigantisk pöl på golvet... men, det har väl bara spillts lite grann... o antagligen hade han väl hållit munnen direkt under när han tappade upp ett smakprov!!! =)
Edith hade ätid köttsoppa för kung o fosterland...
o hade stupat med farmor i fåtöljen när vi kom....

Och... nu ska vi åka till Kypas...
Längtar efter en närkontakt med dom där tjädrarna!!!!!


Total jämlikhet?

Är det något som är genomförbart?
Är det något vi vill ha?

Hörde med ett öra på radion om nåt politiskt förslag om att dela föräldraförsäkringen lika...
Alltså, tvinga båda föräldrarna att ta exakt lika mycket ansvar!!??

Visst är det väl bra... att både män o kvinnor delar på ansvar o arbete i familjen..
Men, o ett stort jävla MEN

Vi är ju faktiskt en del av naturen!
Vi är "djur" som har under en låååång evolution utvecklats till den högt stående rasen vi faktiskt är... och, det är ju det allt handlar om! Naturen!
Det som främjar utvecklingen av en ras lever vidare, den starkaste o bäst passande individen får föra sina gener vidare... Det är ju inte en tillfällighet att fördelningen hos både djur o människor, där honan tar hand om avkomman o hanen jagar o försvarar familjen ser ut som den gör! Det är ju en produkt av evolutionen!
Varje kön gör det som funkar bäst för artens överlevnad o utveckling!
Är inte det bara att acceptera?

För den delen så tror jag inte att det funkar..
Det går inte att "tvinga" fram denna jämlikhet...

Det finns alltför många karlar som är totalt ointresserade, okapabla och oförmögna att vara hemma o ta hand om barnen, hemmet o familjen!
Och... hur mycket det än kvoteras o öronmärks föräldrapengar... så kommer det garanterat enda som uppnås en hel massa mammor som får magsår pga oro och vanmakt!
Vanmakt över att den lata, idioten till karl ligger hemma på soffan o glor på sporten medan hus o hem förfaller... barnen får inte den omsorg dom behöver och kvinnan efter sitt förvärvsarbete måste göra sitt "ordinarie" oavlönade jobb hemma!

Låt människorna själva få bestämma och avgöra vad som är bäst för just dom!


Det finns ju undantag...
Här kan jag ju lugnt säga att jag talar av egen erfarenhet... i båda fallen!!!
Det finns ju karlar som är ansvarsfulla, plikttrogna, stabila o helt underbara...
men, det är så vansinnigt få... kanske det bara finns EN!!!???
Det finns män som tar hand om sin familj... som vill o tycker om att fostra o ta hand om sina barn o sin familj! Och, dom männen kommer i alla fall ta sin del av ansvaret o vara jämlika... oavsett om föräldrapengarna är öronmärkta eller ej!

Men, som sagt...
Det enda som kommer skapas är en massa sönderstressade kvinnor, utbrända o sjuka till kropp o själ!

Tacka veta jag digitalt!

Jag har ju som sagt suttit o scannat in kort... så jag har dragit fram en bananlåda full med fotoalbum, hederliga gamla papperskort framkallade från fotorullar! Känns exotiskt! ;-)
Nå, en gång i tiden har jag haft jättefin ordning... men, under årens lopp har ju albumen fått sin beskärda del av hantering... och, slutklämmen kom väl nu på morron!

Jag har hållit på o göra en "fotobok" (blev hur bra o fint som helst, o kul var det!) fast, det tog ju lite tid o en hel del pyssel med att sprätta loss (fastlimmade) kort för att scanna in, och scanna in dom till ganska stora storlekar för att det skulle duga för tryck... o det tar ju sin lilla tid... 3 - 4 minuter per kort!
Jag satte mig framför datorn med morgonens första kaffekopp för att kolla lite V75-jox... o trollen busar med locket till den där bananlådan! Först sitter Edith ensam i den, sen kommer Edvin o kör runt henne i den... sen sitter dom båda två i den (och den är "upponer" så bara det där lilla hålet är upp!)
Och jag hör ju lite grann i bakgrunden hela tiden... det börjar låta "Ratsch, ritch, vorsch, ratsch" vänder mig om o ser hur hela golvet badar i fotoalbumsblad!!! Trollen simmar!!! Edvin sitter o sliter ut album och blad från albumen o kastar ut på golvet! Då inser jag hur bra det är med digitala kort... när jag inser vilket jobb (som säkert aldrig blir gjort) det blir att sortera upp alla blad o kort! Fotografier från 1988 o fram till digitalkameran gjorde debut... 2003 kanske... SUCK!
Ett digitalt kort kan man ju bara klicka lite på så vet man exakt allt om fotot, vilken tid, datum, kamera ja ta mig sjutton nästan vilka skor man hade på sig!
En sån grej som jag är lite för petig med... korten ska sitta i kronologisk ordning!
Fast, dom där korten... kommer nog för alltid sitta i busungeordning!!!

Igår när vi satt o käkade middag (korv o stuvade makaroner... suck!) så surrade radion i vanlig ordning på för full rulle... det var det där finska grattisprogrammet, fredagkväll som det var... och titt som tätt flinar Edvin till när han lyssnar "Dom sa Eeeriin!" han uttalar sitt namn så... "Igen, Eeeriin!" och mitt i allt så pratar dom om nån Katarina då flinar han ännu mer o säger "Sa, dom... Katarina!" och ser finurligt på mig! Jag svarar till honom "Ja, det sa dom!" bara korrigerar lite grann uttalet (är ju världens mest svåruttalade namn, Catherine - alla vokaler uttalas... mycket få lyckas uttala det rätt... o det är ju konstigt för ingen har ju svårt att uttala Katarina... eller Andreas eller Carolina... har aldrig hört en Carolina som fått heta Karlin... eller Andreas som fått heta Antress!) nå... Jag frågar sen vem som heter Catherine... Edvins svar: "Min mamma!" Och, för att vara inte riktigt tre år och nyss lärt sig prata har han ett prickfritt uttal av namnet!
Han är skön...

Vi gjorde smulpaj igår...
Lustigt hur det är egentligen...
Båda trollen var eld o lågor över skålen som jag rörde ihop smulpajen i... Såååå sugna att få smaka sååååå...
Och, det är ju inte så gott, egentligen... lite margarin (som dessutom stått med paketet inte helt igen, så det hade lite "kylskåpssmak"), socker, vetemjöl o havregryn... inte mycket till smaker egentligen! Men, rör i hop det i en bunke så är det i barns ögon oemotståndligt!!! Sen när pajen var klar och vaniljvispen färdigvispad (med hjälp av stumpan o elvisp!) så är det ju inte snack om pajen längre... nä... då är det BARA vaniljsåsen som gäller!!! =D Troll!

Nä... nu ska jag gå o få mig en limpmacka med korv!
Har "gått o lagt" mig... sent... eller tidigt, klockan hade passerat morrontidningen med en dryg timma! Troll har vaknat, i vanlig ordning, i min sömndruckna värld äckligt tidigt!!!
Så, en korvmacka o resten av dom åtta kopparna kaffe kommer att sitta fint!

Barn säger sanningar:

-*-*-*-
Kvinnodjur är duktigare än männen.
De gör mjölk och ungar. Och så kan de både värpa och ryta.

-*-*-*-

Honan heter gris och hanen heter svin.
Ungarna heter kelgrisar.

-*-*-*-

Mamman heter höna, pappan hane,
ungarna killingar och barnbarnen heter ägg.

-*-*-*-

En kropp är något som tar slut i skorna.

-*-*-*-

En mormor är en som hela släkten har kommit ut genom.
Då är det väl inte så konstigt att hon är lite sladdrig i skinnet.

-*-*-*-

Farmor tycker inte om att sola topless.
Det är för att hennes toppar har blivit lösaktiga.

-*-*-*-

Morfar är så gammal att han inte längre kommer ihåg varför han tycker om kvinnor.

-*-*-*-

Bonden är en väldigt lycklig man först och främst
för att han har traktor, men också för att han slipper jobba.
-*-*-*-

Hittade dom här sköna citaten ur "Hemliga DASSSBOKEN"

Den här också...

En mor stod i köket och hörde hur hennes son lekte
med sin modelljärnväg. Hon hörde honom säga:
   - Så har vi kommit till Malmö central. Alla ni lata rövhål
som ska av, se till att det går jävligt snabbt så vi kan komma vidare!

Mamman blev chockad över vad hon hörde, och skyndade
sig in till sonen.
   - Vi använder verkligen inte sådant språk i detta hus!
Gå upp på ditt rum och stanna där i två timmar.
Om du kan prata ordentligt när de två timmarna gått så
kan du komma ner och leka med din järnväg igen.

Efter två timmar kom pojken ner och satte sig för att åter
för att leka med tåget. Från köket hörde mamman honom säga:
   - Till alla passagerare som nu stiger av vill jag säga tack för
denna resa. Vänligen se till så att ni har alla era tillhörigheter
med der. Jag vill samtidigt önska våra nya resenärer välkomna
ombord. Vi kommer att göra vårt yttersta för att göra denna resa
så behaglig möjligt.

Mamman log stolt, och sonen fortsatte:
   - Och om någon av er idioter är sura över att vi är två
timmar sena, kan ni gå ut och prata med den feta kärringen i köket!
Att få göra klart... ostört!

Det är nåt som jag saknar, oerhört!
Tänk att få sätta igång med ett projekt... som igår tex... Tänkte sortera lite synålar, säkerhetsnålar osv... och tänk då att få sitta ner i lugn o ro helt själv, utan 20 fingrar som väller in från alla håll o kanter!!! Och, vill hjälpa till!
Går sååååå jättebra såååå!

Eller sätta tänderna i en bananlåda med smått o gott, braoha-krafs o sånt som ska kollas, typ full med disketter (ja, riktiga hederliga 1.44MB FLOPPY-disketter!), cd-skivor, bruksanvisningar, pennor, häftklammrar, notisblock, oskrivna julkort, fickkalendrar, tärningar, nostalgiska grejjer mm mm mm... ja... att få sätta tänderna i en sån låda o sortera upp allt... utan hjälp! Jag har ju försökt men, det känns som om jag bara flyttar runt grejjerna från lådan, till plastbackar, till hylla osv... för att undvika att det sprids ut över hela huset av vår lilla hjälpreda... ok, en hel konsum-kasse med "återvinningsjox" fick jag ihop igen!
Och, det är en sak till som ska ner i den kassen... Den gamla APS-kameran (som inte känns sååååå vansinnigt gammal! Det var ju urcoolt när APS-systemet kom, för bara några år sen!) som Edith bada i toaletten igår!! Den ska också i den kassen... så, härmed utfärdas en varning... Om nu nån får för sig att köpa en APS-kamera på återvinningen... om märket är Minolta Vectis... lukta noga först... Kan finnas lite lagrat toa-vatten inuti!!! =)

Nä, nu ska jag gå o diska!!!
Jag har hela gårdagens disk att ta hand om... Suck...
Jag bara hann inte igår! Hela tiden var det nåt annat som "måste" göras klart...
fast... å andra sidan... Idag är det mulet, molnen släpar i backen, överfulla med regn så tvätten som snurrar runt i maskinen får torka i tumlarn (börjar vara kört med utetorkad tvätt nu!) så jag lär ha gott om tid att diska undan...

Hörde på radion...
Ja ha... Då har Överkalix utmärkt sig igen...
Två busar gripna av polisen... Skjutit hej vilt med hagelbössa i centralorten!!!

Suck... Varför har Överkalix-bor sånt dåligt media-sinne?
Är människorna helt utan självkänsla???
Fattar inte varje medborgare att det är VI alla som ÄR Överkalix... allt varje människa gör är ju en del av Överkalix!
Och... det som kommer fram i nyheterna är ju svammlet...
Även om man är "Ung o dum" så har man väl ändå liiiiite grann hjärna att tänka med?
Nå... nu ska jag inte gnälla mer om det... bara konstatera... SUCK!

Höstlöv!

Det känns rätt vemodigt, ändå...
Det är ju faktiskt fortfarande augusti o massor av löv är gula!
Det är ett bra tag sen man sett att sommargrönskan släppt sitt grepp om naturen... gräset har varit grönt men sett "trött" ut... men, nu går det inte att ignorera... det ÄR höst och löven ÄR gula... i alla fall en hel del!!!

Jag vill inte!
Vinter... blä, usch, nä... frysa... usch!

Och tänk, för ganska precis...
nästan exakt två år sen såg det ut så här! - - ->

Nå ja... det blir ju snart sommar igen... HAHAHA!!!

Idag har vi inte gjort så mycket...
Pappan åkte o jobbade, han ska jobba två dygn i sträck... när dom har så lång väg att färdas så bytte dom dagar me varann... och det är ju lika bra!

Marris var förbi idag!!!  =)
Det var länge sen vi surrat... så, vi hade en hel del att pladdra om!
Fast onekligen är det ju enklare att skvallra utan gnälliga o busig troll än med!!!
Och... hon fick konstatera att Echo Cocos tuttar är "bebisrosa"!
Det är väl tecknet att katter är dräktiga, efter en tre veckor ska spenarna bli rosa!
Och, jag har ju inte kollat så noga innan... men, i mina ögon ser dom ju betydligt rosa/rödare ut än resten av magen... o så är det nog! Men, då kan hon ju vara skendräktig!!! Vilket hon tydligen har varit tidigare... då börjar hon löpa om efter sex, sju veckor... Ja oj voj... grav-test till katter??? Varför har ingen uppfunnit det??? Det är ju ursvårt att veta...
Nå, det märks ju såsmåningom... men... jag vete sjutton om jag fixar en kattkull om den råkas födas här!!! IIIHhhh!

Håller fortfarande på o scannar in gamla kort...
När Edvin fick se det här:

Storebror i sandlådan... o vilka lastbilar!!!
(och, sorry Pontus... du får finna dig i att visa röven offentligt!)  =)

Så blev han riktigt förbryllad... imponerad och konfunderad!
Han studerade noggrannt allt på bilden... och konstaterade att det var en lastbil som vickat o stora bilar, små lastbilar o en STOR lastbil....
Sen sprang han upp till Pontus för att förhöra honom om alla leksakerna!

Förbjuden frukt...

Det är så sant...
Förbjuden frukt smakar bäst!

Stumpan har ju varit som en iller så fort hon fått tillgång till en trappa utan grind!
På två röda sekunder har hon lyckligt klättrat upp...
och en annan har fått jaga efter henne...
Nu för nåt tag sen tyckte jag att hon får vara säker nog på sina fötter o gå själv!
Så, sen nån vecka eller så finns det inga stängda grindar (utom till Ask då... hans mat och kattlådan är ännu allt för omtyckt av den lilla "gourmanden"!) och dom två första dagarna... upp, ner, upp, ner, upp, ner, upp, ner o så höll det på...
Men NU!!! Nä då... finns inte det minsta intresse att springa upp o ner i trapporna, nu när man FÅR!!! =)

Hon har börjat få ett helskottas bestämt humör, damen!
Och, Edvin jävlas med henne... så det är full rulle på dom!
Hon är väl inte så dålig på att jävlas tillbaka...
Idag kom Edvin dragandes med en STOR traktor, en liten traktor och en tunn kedja... Först höll han till i vardagsrummet, men av vrålen att döma så hade han för mycket systerhjälp: "Nä, Ditto!!!" lät det hela tiden! Så, dom kom han dragandes till köket... jag protesterade, ville ju ha bordet till min kaffekopp o morrontidningen... "Dittooooo kommer!" huckrade han fram... så, då fick han ju leka med sina grejjer på bordet, så klart... och när hon närmade sig kom vrålen: "Nä, Ditto... GÅ!" Är det detta som är syskonkärlek??? ;-)

Igår tog jag mig en sväng till vårdcentralen...
Egentligen tyckte jag det var lite löjligt men, eftersom jag haft ont i två dar, liksom inuti eller bakom/runtomkring ena ögat... Jag hade förväntat mig att det skulle ha gått över till igår, så då ringde jag till vc för att få lite upplysningar... men, hon tyckte att jag skulle komma o visa upp ögat, jag fick en tid på eftermiddan... "Men, Gubben jobbar, jag har ingen bil/barnvakt, kan jag inte komma i morn?" vädjade jag, men, nä... hon tyckte bestämt att jag skulle komma in...
Ringde till mormor, men hon var väl ute o rantade med Urvas... ringde till pappan, han skulle inte på nå svängar hitåt hållet (dom är ju i Jock!) så då testade jag faster Anna!
Och, Ja! Hon o Emma hade redan tänkt att komma o hälsa på, dom åker ju till Umeå för vidare studier idag, så... och, dom hade tom tänkt komma ungefär den där tiden jag behövde ge mig i väg för att hinna till doktorn tio i tre!!! Snacka om timing!!!
Så, allt löste sig till det bästa...

Mitt öga var det väl inget större fel på...
Han trodde att jag hade en förkylning... ???
Inte för att jag är det minsta snorig eller hängig på annat sätt...
och att den där förkylningen påverkade nån nervgrejs som sitter i ansiktet... trigeminus-nerven...
Inte gör det ju så där vansinnigt ont, känns mer som träningsvärk, eller ett blåmärke... men, igår var dom stökiga ljuden från småtrollen ganska påfrestande!!!
Han skrev ut lite smärtstillande o antiinflammatoriskt som jag ska käka rejälare doser av till att börja med så skulle det ge sig...
Men, det var ju en ny erfarenhet... Ha en förkyld nerv!!! =D

Nä, nu ska jag röja lite till!
Nu är det mesta som skulle till återvinningen kört dit...
men, då finns det en hel del annat "skrot" som jag tänkte fota o snöra ut på Tradera!
Så, det som då inte åker iväg på det sättet får jag väl slutgiltligt kasta i alla fall...
men, det känns lite galet att kasta hela, o rejäla grejjer... så...
Men, det är lite omständigt o halvjobbigt att lägga ut grejjerna...
eller så är jag alldeles för petig när det gäller perfekta kort!!!

Har ju en bananlåda full med hundsport-tidningar...
har lite funderingar på att lägga ut dom också... men, det var ju så tjorvigt sist, så... jag vete katten...
Men, det är ju också en sån grej... visst kan man ju kasta bort dom... själv gör jag ju inget men... det är ju ett "ras-special" i varje nummer... som brukar vara eftertraktat!
Får väl fundera nåt tag till...

Edvin...
Går förbi diskbänken där en flaska Ajax Professional står och utbrister: "Har VI en sån?" med mycket imponerad stämma! "Christer o Stinas? Har vi också sån, som Christer o Stina?!" HAHAHA!!!
Anna berättade ju för nåt tag sen att han hade noterat deras nya hallmatta: "Aha?! Ny matta!!!" i lite nonchalant ton!!! Här har vi en kille med sinne för detaljer... ;-D

I brist på pappan!

Ja, då duger ju mamman! =D

Pappan åkte till jobbet på morron... lite tidigare eftersom dom tillfälligt ska vara i Jock!
Så, var det mammans öron som fick duga som mottagare för all information som vällde ut ur monsterpojken när han satt o kikade i sin TraktorPower...
Och... han ger sig inte!
Han säger ett ord/en traktor och då är det bara att upprepande bekräfta att man verkligen hör på vad han säger! Inget läsande av tidningen samtidigt o mumlande svara "Mmmm... Jaaaa!" osv funkar med den herrn!

Det är ju inte alltid det lättaste att förstå vad han menar, som när vi var på väg från Kypas i söndags, då åkte vi skogsvägen (Stenträsk) för att i lugn o ro se alla vilda björnar o älgar! HAHAHA! Så mycket trafik vi såg hade vi nog inte sett om vi tagit E10:an!!!
Det var lastbilar, traktorer, bilar, bilar, bilar, släpvagn med båt osv!!!
Och, behöver man nämna.... noll vilda djur! Inte ens en ren!!!

Där vi då sitter o pladdrar i bilen börjar Edvin säga nåt om "Christistina är hemma?!" Helt klart tar vi ju det som Christina! Han har ju varit hos farmor i flera dar... grinigare o grinigare blir han när vi inte fattar vad han menar... då börjar han surra om "Timmy hemma?!" Och DÅ fattar vi, Christer & Stina!!! Vi skulle ju snart passera dom!!!

Igår var vi o massakrerade lite lerduvor...
Och... jag konstaterade att om jag hade haft min egen bössa hade inte räven levt idag!

Först gick det lite si o så... men, med Edvin springande runt med sin traktor och Edith som satt fastspänd i vagnen o hela tiden slet av sig hörselkåporna (Edvin är jätteduktig, hans får sitta på hela tiden!) så var väl inte koncentrationen på topp när man försökte träffa dom orangelysande ufo:na!
Nå, då traskade jag hem med stumpan o ringde mormor som kom o passade trollen medan jag o pappan sköt!
Och... då gick det betydligt bättre..
Jag var riktigt nöjd med bössan!

När jag hade bössan hos Poff-tech tidigare i år så fick jag ju en rejäl hagelbösse-hanteringsomgång av honom... han fixade o grejjade o kollade när jag la an bössan... rev av lite wellpapp o tejpade fast... och faktum är... Bössan satt som en smäck!!! Visst har jag varit nöjd med den tidigare... men, nu var den helt perfekt!!!
Och... jag konstaterade lite lätt att pappan får vara hundförare o jag skytt!!! ;-)
Min träffstatistik var liiiiite bättre... hehe...
Fast å andra sidan... min bössa är ju helt fel i passformen för honom... så... där ser man hur viktigt det är att bössan passar bra!

Vi hade med oss tre kartonger skeet-skott...
och, sköt upp dom... vad kan det vara i en kartong, 20 skott kanske....
Men, jag var tvungen att hämta en räfsa o spade för att få upp alla miljoner tomhylsor som låg där o skräpade... begriper inte hur det gick till!
Måste ju haft nån kloningseffekt nånstans i förloppet!!??

Eller???

Har det kanske med uthållighet o styrka att göra???
Då tycker jag synd om dom som tidigare varit o övningsskjutit vid spånhopen!
Maken till svaga krakar med urusel kondition får man väl leta efter...

Bilarna brukar parkeras alldeles vid bron som går över...
Vad kan det vara att gå då... 100 meter? 200 meter?? Nåt sånt!
Och... mig veterligen är ju skotten betydligt tyngre när dom är "oskjutna"!
Så, det är inte så jädrans besvärligt att plocka upp dom o ta med tillbaka när man är klar!!!

Ok, dom kanske inte gör så stor skada där dom ligger, det är ju mest bara plast o järn, och nåt djur ska väl inte kunna skada sig på dom... men... det ser ju inte så kul ut!!!
Nå väl...
Jag bara undrar hur dom där människorna ska orka gå i skogen o jaga???
Och... ve o fasa bära med sig, kanske flera kilometer... mil... tunga skott!!!
Tänk om dom får skjuta nåt???!!!
Hur i allsindar ska dom orka bära hem fåglarna/hararna från skogen???

Höga ljud!

DET om inte annat märks... när Edvin inte är hemma!!!
Ljudnivån blir väldigt mycket lägre.... =)

Han är högljudd!
Och... också nåt man inte saknar....
Skrikandet!
För det är också nåt som lyst med sin frånvaro... inte ett enda illvrål av ilska!
Suck.... Visst har det blivit bättre, han har ju mer talet kommit igång blivit mindre ilsken...
men, det skriks ändå!

Och så grejjer...
Nu finns det leksaker.... överallt!
Edvin kallar vardagsrummet för MITT RUM och det är nog rätt riktigt... för ju mer jag funderar på det desto troligare blir det att vi gör om hundrummet till vardagsrum och så får trollen dela på vardagsrummet som sov/lekrum! Det är ju stort nog till båda två... men, det blir ju ett framtida projekt!

Edvin har läst sin Traktorpower på morron och för varje bild har han surrat (högljutt) "Pappa Anders!!! John Deere!" osv för varje olika fordon han sett bild på... pappan försökte berätta nåt till mig... men, så fort han öppnade munnen: "Pappa Anders...." sen kom det en sida som var vikt flera gånger, då blev det tyst... "Skynda, säg det du vill!" tyckte jag till pappan medan Edvin var fullt koncentrerad på att lösa mysteriet med den ihopvikta sidan! Pappan hann precis säga den mening som han hade på hjärtat! =D
Nu har dom tankat Lokomon... o lorvat ner till dom där fällda björkarna...

Igår var vi o "smygjagade"...
Nå, riktig jakt blev det ju inte... men, Ask trodde det...
för vi var fullt jaktutrustade, med beepern på för fullt!
Det märks att han blir lite störd av den... om han står still o den sätter igång att ljuda så tittar han bakåt o undrar vad sjutton det är som låter!

Den här nya kan man ju ställa in i flera olika lägen, nu tjorvade vi inte så mycket igår, utan den fick bli kvar i rovfågelsskriksläget den råkade hamna i... så, Ask såg ut som ett frågetecken när en rovfågel satte igång att tjöla bakom nacken på honom!

På kvällen ändrade jag om det till enkla pip!
Säkert är det väl bättre med rovfågelljud, fåglarna trycker väl bättre... men, för min egen del känns det bättre med invanda gamla ljud... fast, den här nya, fina är hela mycket mer avancerad än den gamla "prototypen" jag hade, inkapslad i en gammal magnecylburk, fasttejpad på ett halsband! Men, den har funkat hur bra som helst i flera herrans år!
Men, den är tjusiga nya har en mycket lycklig ägare!

I brist på brorsan...

Får väl pappan duga!


Fast... Ingen av dom ser speciellt roade ut!

Ditton kom rullandes med vagnen, klättrade upp i den o gav pappan en uppfordrande blick. KÖR!
Så, det var bara att traska på....
Men, vare sig pappan eller stumpan såg ut att ha sååååå himla skoj!
Tror nog att hon tycker att brorsan är mycket roligare som chaufför!!!
Det går betydligt fortare i alla fall! =D

Vi grillade igår...
A, L, C & S kom o vi satt i stugan o käkade...
Det är hela mysigt att sitta, i skenet av levande ljus o med en sprakande eld i bakgrunden o bara vara! Äta gott... dricka gott...
"Vad är väl en bal på slottet"
Pha! Ingenting i jämförelse!!! =)
Nä, vi hade det riktigt trevligt!

Stumpan hade full rulle!
När hon fick höra Eddie Meduza på nån mobiltelefon satte hon igång att schejka!

Nå ja...
Nu börjar jag få allvarlig abstinens efter monsterpojken...
Jag har inte sett honom sen torsdag morgon!!!!
Vi dumpade ju honom i Kypas innan vi for till Luleå..

Får kolla intensivt på napp-maffian!

Raraste bakgrundsbilden som man kan ha!

Nå väl...
Snart ska vi fara till Suuupas...
Och... faktum är att det faktiskt ÄR lugnt o skönt mellan varven när han är på kollo!

Rävjakt... i trosorna -


- och t-shirt... men, några skor hann jag inte få på mig när jag kastar mig ut med pappans kombibössa i högsta hugget... laddat med ett hagelskott!
Jag stod i godan ro på en stol o skruvade upp en hylla i köket när jag får se den där skabbräven som har strykit omkring här ett tag!

Härom dan hade den kommit traskandes, rakt mot Edvin, bara några meter ifrån så stack den undan!
Vi har ju en liten "maskodling" ner mot bäcken vid Sunes stuga, o där lägger vi lite smått o gott som maskar, och också rävar gillar, typ matrester osv (maskarna är gigantiska o det finns en miljard ungefär!!!) så dit brukar räven smyga sig, så också nu...
Jag sprang ut, hade rätt kraftig sidvind, så den vare sig hörde eller kände lukten av mig, så jag hann riktigt nära, bränner av ett (det enda) skott o så klart... flera meter över!!!
Räven tittade upp på mig, såg helt rubbad ut o smet iväg!!!

Så då springer jag in, letar fram vapenskåpsnyckeln (pappans bössa har legat räv-beredd rätt lätt hänt till) rusar ner i källarn o plockar min egen hagel, hoppar i foppa-tofflorna o ut igen... ner mot stugan, ingen räv... så då fortsätter jag runt potatislandet o tänkte mig smyga mot spån-hopen, men, där hejdar jag mig när jag ser att en främmande bil står parkerad!!! Kan riktigt se tidningsrubrikerna framför mig: "Galen småbarnsmamma löper amok!" "Nakenchock! Vild kvinna i trosorna - jagar räv i Överkalix!" osv... osv...osv...

Men, det är INTE kul att ha den där skabbräven här... dels så tycker jag ju synd om den, halva kroppen är utan päls... tänk alla insekter!!! Och... snart börjar det bli kallt, så då får den ju frysa ihjäl... sen, det sista jag vill att hunden ska ha är skabb!!! Har en gång för några år sen delat en fjällstuga med en person som tog med sin rävskabbsfulla tik o smittade ner både min Baloo (som smittade ner Zack o Urvass senare- o Zorrie) och den andra hunden som vi delade stuga med...
SÅ kul att behöva behandla tre hundar med Interceptor!!?? NÄ!!
Det finns korkskallar... o så finns det såna som är fullkomligt urkorkade!
Gissa vilken kategori jag sållar rävskabbsmatten!!!

Och... när den här skabbräven är så totalt orädd... hur kul är det att veta att en skabbig räv kanske precis strykit förbi leksakerna Edvin sitter o leker med???
Nä! Jag grämer mig att jag bommade....

Fick på mig stövlarna också o gick o spanade en sväng... men, då syntes den inte alls till...
Men, man får vara på sin vakt... Låter i alla fall bössan stå kvar på lämpligt ställe här uppe... tillsvidare!
Jag såg den sen ner mot skogskanten vid åkern... låtsades smyga mig ut, men... räven såg mig på långt håll o gled lite elegant in i skogen...

Sen konstaterade jag, lerduvor!!! Skjuta lerduvor... så man får upp svingen!

Tandsten... för 800:-

Voj voj...

Om det inte vore nog eländigt bara det där med att GÅ till tandläkarn...
själva känslan av att sätta sig i den där galonklädda stolen o bli bakådlutad med kommandot GAPA!
Visst... så länge jag vet att det inte ska borras så kan jag med tankens kraft hålla mig själv i schackt... annat var det för några år sen!
Då nästan kräktes jag när jag hörde ljudet av en tandläkarborr på TV:N!!!!

Nå, klockan tio hade jag tid hos Tyra och, det tog väl en en tio minuter så var tandstenen... dom få kornen som fanns på insidan av mina två nedre framtänder... bortskrapade!
Sen fick jag lite florsköljning (samma flaska som jag själv har) att skölja min mun med i 60 sekunder... o så var det klart! Jo, ja... det kollades ju men nån vass grej runtomkring varje tand så det inte var nån inflammation eller tandlossning på gång också...
Så, när jag då står där i kassan glad i hågen o ska betala så får jag nästan andnöd: sjuhundrasextio-nånting... nästan 800 spänn!
VA??? För att skrapa bort lite tandsten??? "Ja, jag ser bara vad som är antecknat som åtgärder!" puh... svarar jag... Så, det var nästan dyrare att få skrapat bort lite tandsten än att laga hålen!!!! Och... jisses... tandsten skrapar jag ju jämt o ständigt bort på hundar!! Har tom en enkom skrapa, införskaffad på en veterinärstation i Eskilstuna!
Nå, väl... när jag då är på hemväg i bilen så ringer dom från folktandvården... nåt har blivit fel... nånting 499:- minus o hur det nu var...
Dom skulle kolla upp o meddela korrekta summan så småningom...
Tack o lov!
Jag höll på ge upp hoppet om mina tänders fortsatta underhåll!!!
Lika bra att dra ut allt... o skaffa löständer!

Nå väl... nu ska jag skruva upp en hylla i köket!
Från Biltema!!! =) Så, nu ska kokböckerna osv få sin egen prydliga plats, dom också!!!

Pappan har gått loss med motorsågen på nån stackars björk... eller björken var det väl inte så synd om... däremot getingarna som byggt sitt bo i toppen på björken o fick vara med om en brutal nedstörtning av sitt hem!!!
Och... förståss pappan som fick sig ett o annat nyp av både myror o getingar!!!

Nu är stumpan gnällig o trött... hur det nu kan komma sig!!!
För, hon har sovit en rejäl lunchsväng idag!!!
Från 11:30 till långt efter 15-snåret!!!
Hon vaknade vid 8:30 på morron... o nu, klockan är bara strax efter nitton o hon är TRÖTT!!!???
Nå, det är väl bara att gå o borsta tänderna o stuva ner i säng...

På plats!

Nå men då...
Datorn är fixad o har fått bosätta sig på sin nya plats i hundrummet, på ett riktigt skrivbord (har tidigare stått på ett icke funktionellt gammalt avlutat skrivbord/byrå) alldeles bredvid dom nya bokhyllorna... så det är som en riktig liten arbetshörna! =)

Och... jag är så glad att det inte var nå värre strul med datorn...

För, igår ringde jag ju Telia, en omgång till... och hör o häpna! Det tog inte många minutrar att snacka/knappra sig fram, helt utan att sitta i nån telefonkö alls!!! Men, då blev jag ju inte hjälp där heller... det enda dom kunde hjälpa mig med var att ge mig numret till Microsoft... då ringde jag Olivesten... "Jag är hemma vid 16-tiden, kom med datorn så ska jag kika!" så, strax efter fyra rullade jag dit, med lite fjärilar av oro dansande i magen (mindes med fasa förra datorhaveriet med dagar, veckor... utan egen dator) och, omkring 19:30 ringde han igen "Kom o hämta datorn, den funkar som den ska!"
VA!!! Vilken service!!!
Det var nå systemfiler som pajjat i datorn... så vare sig Telia eller jag hade gjort nåt galet... antagligen under nån uppdatering så hade det strulat... Men, nu funkar allt som det ska! =)
Och Olivesten... han är bara toppen!

Och, det är mer än datorn som är på plats!!!
Mina ryggkotor o bäcken är på plats, dom också!!

Idag var det då dags för besök hos Dr. Bramberg!

Tänk... när jag var sist... 22/5 och fick "sommarlov" ända tills idag så kändes det som om det var eeeevigheter till nästa gång! Då, där... i maj så kändes den 21 augusti så vansinnigt avlägset... och, här är vi nu!
Om lika länge till så är det inte långt till jul! Jisses så fort tiden går!

Nå, det var väldigt efterlängtat, besöket hos Dr Bramberg!
Ryggen har ju varit fantastiskt bra... hela sommaren... men, nu sista tiden så har det kännts lite kärvt!
Och.. det var rätt mycket i olag, han fick grejja på rätt mycket för att få till det...
men, efteråt! Halleluja! Det är obeskrivbart hur skönt o lättande det känns!!!
Enda lilla mörka molnet på himlen är....
Måste jag åka var tredje månad på behandling i fortsättningen???

Vi åkte förbi Kypas o dumpade Edvin där...
Han har surrat om sin skördare sen tisdag... så nu förbarmade sig Emma över honom så han fick komma o leka med sin älskade skördare! ;-)

Igår klev pappan o han upp ett bra tag före mig o stumpan, i vanlig ordning...
och han hade surrat om Nyköping, "Åka Nysöbing!"
Men, nja... inte idag tyckte väl både pappan o jag... Edtih ska på BVC så... (besiktning, inte inte helt UA - utslag på benen som inte ger sig, men tillväxten ok... 11040g 78,5cm)
Sen när dom var ute, så kom en helikopter flygande... Pappan surrade med Edvin att den kanske landar i Bränna, vi var ju o kikade på en som stod parkerad utanför hotellet för nåt tag sen men, nä... Edvin visste besked, den skulle landa i NYSÖÖÖÖBING! =D Måste vi åka en sväng till???

Sen när vi körde via Kalix till Luleå, så hade den där otäcka olyckan precis hänt!
Två bilar frontalkrockade i hög fart, två omkomna o två allvarligt skadade!
Radion surrade hela tiden om det, o när vi närmade oss Töre meddelade dom att en brådskande ambulanstransport är på väg... Se upp! Så, strax där efter kom den, såg i backspegeln o stannade medan det var tvåfiligt så den kunde köra om... o jisses så snabbt dom körde! Trodde nästan bilen skulle hoppa en meter i sidled av vinddraget!!! Jag tyckte det var riktigt obehagligt... hela alltihop! Fick nästan tårar i ögongen....

Nå väl...
Vi rantade lite innan Bramberg, o efter var vi o käkade lunch på Waldorff!
Parkerade på där på Strandgallerieparkeringen, medan vi går till p-automaten surrar jag med Anders, frågar om han har nån tia efter att ha konstaterat vid en titt i min egen börs att där bara fanns en femtioöring "Nä, inte det!" jaja.. det funkar ju att betala med kort... så jag börjar dra mitt kort i apparaten, hör ju lite i bakgrunden hur nån hojtar... fortsätter o försöka använda kortet då jag hör ännu bestämdare hojtningar: "Men, hallå... Ta den här, det är två timmar kvar!" ett par i en blå bil var på väg därifrån o hade inte stått hela tiden ut på p-biljetten... Vi fick den av dom!!! =D Vilka människor!!!

Så, lunchen smakade gott...
Stumpan var riktigt hungrig o slukade sin mat!
Mycket fascinerad av fiskarna!! Och... ivrigt flörtande...
Hon verkligen spanade in en karl som gick förbi, man riktigt såg hur ögonfransarna fladdrade ikapp med solstråle-leendet när hon flörtande stirrade på mannen... Det var nästan pinsamt!
Sen kom han fram o pratade med henne, så han blev charmad! ;-) Han berättade om sina två barn (som satt på andra sidan akvariet med sin mamma) en lite äldre än Edith o så en tre veckors baby! Hon är en liten charmis!

Sen rantade vi en stund till... Clas Ohlson, Biltema, Jysk, Rusta, ÖB tom Myrorna!
Har varit ute efter en brödkorg!!!
Och, det närmsta jag kom var en ful plastkorg för 12:50 på ÖB, men, det var inte vad jag hade i tankarna o eftersom det var lång kö i kassan lämnade jag den o tänkte göra ett sista försök o kolla EM-möbler - gick först in på Duka och Hemtex... men, nä... inga brödkorgar!!! Är det omodernt med brödkorgar numera???
Så, då till slut, på EM hittade jag en korg jag föll för!
En, grå, rätt hög, rektangulär modell, av liksom flätade/vävda breda band...
Så, då hade vi mittiallt nästa bråttom!
För, vi hade bestämt med Bengan att vi skulle käka surströmming vid 18-snåret!
Så... då var det bara att laga sig iväg...

Och, detta blev ett lika långt inlägg som dagen varit!!!

Och... tusen tack för berömmet Lisbeth!!! =)
Det är så himla kul med kommentarer!

Man blir lite mallig att nån faktiskt gillar det man pladdar om!
Även om det ibland blir lite väääääl mycket! ;-)

Tack alla, för kommentarer!!!

Regn...

då blev det en sväng till GKs!
Trollen behövde dessutom lite ombyte, dom har nästan klättrat på varann!

På måndag for pappan till Kalix för bilservice, så vi gjorde inte så mycket, trollen o jag...
pysslade lite i hundrummet, stoppade böcker o jox i dom nya bokhyllorna osv...
konstaterade att Ask behöver en ny bädd... den förra jag gjorde ett tappert försök att sy (fick ihop en riktigt hyfsad hundbädd!) käkade han upp ganska på en gång!!!
Men, nu är han väl lite förståndigare... ;-S Hahahahahaha!!!
I alla fall åkte vi till GKs, hade ju velat hitta ett fint tyg med hästar att sy ett bäddset till Stumpan! Men, tyvärr... däremot fanns det ett så snyggt o störtcoolt tyg med maskiner o traktorer på!!!! Fina o verklighetstrogna!!
Frågade monstret om han ville ha tyget, som gardin? "NÄÄÄÄÄ!!!" senare försökte jag igen, o ännu bestämdare ton: "NÄÄÄÄ!! Inte sängen!!!" så, jag konstaterade att han ville INTE ha det sköna tyget! Däremot hittade jag ett fint möbeltyg, med chenille-inslag, som jag sydde en bädd av... med dragkedja!!! Och, en gammal bäddmadrass fick bli dyna inuti! Den ser riktigt bra ut... hoppas nu att hundskrället låter bli att gnaga i sig det!!!

Nå nä...
Nu ska jag snöra mig i duschen...
Sängen är nybäddad, det bästa som finns att gå o lägga sig i rena lakan o själv vara renskrubbad! Och, på morron fixade vi till sängåbäket... och det blev alldeles förträffligt utmärkt med att skruva tillbaka dom gamla fötterna, skruva bort joxet som satt fast i sängramen inklusive mittbalken, o bara ställa madrasserna rakt ner på golvet inuti sängramen!!!
Så, den IKEA-resan var totalt i onödan!!
Men, nu är det en "normalhög" säng så man inte behöver vara livrädd att stumpan ska störta från!!!

Och, i morron ska jag samla krafterna för att ringa till Telia...
Suck...
När man inte har all världens tid för telefonsamtal (säger bara monsterbarn!) så är det rätt frustrerande att sitta i telefonkö eller "prata" med en dator som inte förstår eller hör vad man säger...

Pitbull-attack!

Söndagen den 18/8

Den stora hundutställningsdagen...
Superhärligt väder o trevlig stämning...
Ask fick fint pris och goda vitsord... även om det nu var lite mindre konkurrens än sist, en så där 20600 hundar mindre för att vara exakt...
och så det bästa av allt var ju Edvins debut som hundutställare!

Han sprang runt med Ask i ringen, o tyckte det var skitskoj... tills han tappade kopplet... några gånger då gav han upp! Men, han fick en fin kokard o en påse med "fiskedamm-fångst" som han blev nöjd med!


Edvin kollar in konkurrenten EDITH!

Sen måste man ju kamma, som syrran gärna hjälper till med!


Och... visa upp sig!
I full fart hellre än stillastående!!!


Jag o Ask fick ju fortsätta att tävla om BIS... och när det då var dags för finalen så ropas ju alla deltagare upp i nummerföljd, vi hade nummer 38 och hunden före oss hade 30...
Vi hade stått vid ringen hela gänget, Edvin, Edith, Anna, jag, Ask o barnvagnen... när matten till hund nummer 30 rusar fram, hade tydligen mycket bråttom in i ringen, o klämmer sig mellan oss så vad händer när den trängda hunden kommer fram till Ask... "MORR, GRRR, BIT O FRÄS!" hunden gör ett rejält utfall mot Ask... och, det var ju inte nån liten rar chihuahua utan en amstaff... Tur att Ask är en snäll hund, hade det varit en dominant äldre hanhund så hade det kunnat gå riktigt illa!!!
Och, det var definitivt inte hundens fel!
Nä, korkad hundägare!!!

Det spelar ingen roll vilken hundras man har, man kan bara inte rusa fram o klämma sig in i en främmande hund så där... Inte konstigt att dom hundarna har dåligt rykte när dom har ägare utan en tillstymmelse till hundvett! Hunden, den rara "pitbullen" var rätt uppjagad o gjorde fräsande utfall flera gånger, så flera människor klagade högljutt att "den hunden ska ut ur ringen!!!" fast jag står fast med min synpunkt... där var det endast o bara hundägaren som var klantig!

Bitska konkurrenter!

Nå väl... tack vare Anna, Lasse o så Stina (som förbarmade sig över en trött Ditto o for o körde bil med henne) så gick hela evenemanget bara bra!
Perfekt att dom bor så nära hundutställningen... hade bra barnvakter!

Och... Ask... han blir bara bättre o bättre! Han börjar bli riktigt bra att ha o göra med, inte alls lika fjantig som han varit tidigare.... så, övning ger färdighet! =D

Väl hemma på kvällen slår jag igång min dator (sitter nu o skriver på Pontus dator) och tycker att den går segt, trist o tjorvigt! Mitt i allt började Telias antivirus strula... det kommer upp konstiga meddelanden om att prenumerationen håller på gå ut osv... Blev väldigt lur på att det är nå trist virus!!!

Efter kontakt med Telia så får jag rådet att avinstallera o installera om antivirusprogrammet.... o det funkade ju inte speciellt bra!
Avinstallera gick bra, men inte tillbaka!
Det bara gick inte!

Så, det är vad jag har sysslat med i ett par dar... ringt Telia!!!
Det är ju så kul med deras "röststyrda" telefon!!!
"Här kan du själv beskriva vad du vill ha hjälp med!" meddelar en trevlig röst i luren o jag svarar klart o tydligt. "Bredband!" damen svarar: "Ursäkta, jag hörde inte riktigt!" säger med lite tydligare o högre uttal: "INTERNET" samma milda röst meddelar: "Ursäkta, kan du upprepa, jag förstod inte riktigt!" då vrålar jag i luren: "ANTIVIRUS!" o den milda rösten meddelar att "om du har tillgång till internet kan du även söka hjälp och information via hemsidan www.telia.se" så jag kastar telefonen i backen, tar några profylaktiska andetag o ringer upp en gång till!!!

Nå, till slut kommer jag fram, efter fem minuters snack med den milda datoriserade damen hamnar jag i telefonkö: "Du är placerad i kö, du har nummer 36 i turording, väntetiden beräknas till 24 minuter!" får då till slut prata med en trevlig människa som rådgör lite o jag får information som jag ska testa och återkomma om det inte funkar... testar det jag ska, vilket tar tre minuter o konstaterar, det går fortfarande inte att installera om antivirusprogrammet!!! Så, där står jag o stampar...

Kräftpartaj mitt i allt!

Igår hade vi lite planerat att ta kanoten o lasta i troll o oss själva o paddla ner o fiska abborre i älven... när vi var sist var det precis så där perfekt som det kan vara en sensommardag med lågt vatten o rätt temperatur... Abborrarna är fullkomligt galna i metmaskarna!!!

Nå, nu hade ju vattnet stigit så pass mycket att vi inte tog oss ner till älven allihop, så pappan gick ner själv o hämtade kanoten o paddlade tillbaka upp till oss där vi fick stanna!
Sen flöt vi iväg, först ett strandhugg på Vännässanden, Edvin njöt av att springa barfota i sanden o ut i vattnet... Edith var mindre nöjd med sin galonförsedda utstyrsel, hon hade mer än gärna sprungit naken o käkat sand... men, nu slapp hon bli blöt o frysa!!!
Hon kravlade sig ut i vattnet gång på gång... galon tål en hel del väta, men inte hur mycket som helst... så det var bara att fortsätta färden!

Vi stannade i ett abborr-getto o fick faktiskt två fina abborrar, på kastspö...
metmaskarna var totalt ointressanta!
Däremot fanns där en livstrött id som först högg på Anders kastspö...
jag plockade loss den o den fick sin frihet tillbaka.
Vi bytte, Anders tog metspöet o jag fick kasta... första kastet hugger nåt stort!!!
ID-JÄ***N!!!
Samma id fastnade på nästa kast, o den hade väl bara hunnit simma ut till exakt samma ställe, för det var inte många sekunder det rörde sig om innan jag kastade ut efter att ha fått spöet i min hand!!! Nå, det kan ju ha varit en annan, men, den hade färska "sår" i munnen efter en krok! Så, det måste ha varit samma!

Nå, nu fick den inte friheten tillbaka... den lossnade i kanoten, o slemmade runt kring Edvins ben (fortfarande barfota efter sandstranden) som tyckte det var skitläskigt o blev lite halvskraj!
Nå, Gerbern gjorde snabbt sitt jobb o jag antar att trutarna vi körde förbi lite längre söderut fick sig ett id-skrovmål!
Sen fortsatte vi att glida nerför Ängesån... ett flygplan med pontoner flög förbi... tur som var så landade dom inte för fiskekortskontroll!!!


Vi stannade där strax nedanför Hällabron... traskade upp till Christer o Stina, o fick låna hans bil för att åka o hämta vår egen...
Fläskkotletterna som jag plockat från frysen tidigare låg på diskbänken o tinade... men... börja steka fläskkotletter sju på kvällen??? Nä! Så, alternativet var ju en hämtpizza... fast, pappan var inte svårövertalad att nappa på förslaget att glufsa i oss kräftor där på hällan! Så, sagt o gjort... Det blev en liten improviserad kräftskiva så där mittiallt! =) Gott i gott... nå, jag är ju inte överdrivet förtjust i kräftor... men, allt det andra o så räkor! Mmmmm!

Så vi hade verkligen en härlig dag på älven o god avslutning!

Flådd jämte...

Ja, stackars Dino!
Där kommer vi inrullandes på gården...
Med JAKTJACKAN på... hämtar jag Dinos koppel, och han studsar runt i hundgården, bara centimeter från att studsa över staketet o upp på garagetaket när han tar sats på hundkojans tak!!
Man ser hur det lyser i ögonen... Han har ju stenkoll på att det är mitten av augusti o jakttiderna närmar sig... "YIPPIIIIEEEE! Jag ska få springa i skogen!!!!" utstrålar det om hela hunden!
Så, går jag ju då o kopplar honom... jag är ju inte så snäll med honom när han ska ut ur buren... han får ju snällt lugna ner sig o sitta still innan han får gå ut ur buren BAKOM mig... inget garnivrigt studsande till att börja med...
Sen går jag o hämtar borsten!!!
Och, snör omkull kraken o sätter igång att pälsa av honom!
Vilken missräkning... Va?
Där får då den arme kraken finna sig i att ligga pall o bli borstad en låååång stund, knott, mygg o swirron var som tokiga, vilket fick sin förklaring av åskovädret som mullrade in... EFTER att vi var klar med Dino!

Så, när då halva hunden låg kvar på backen...

Ett stycke jämthund i kopplet och lika mycket utspridd på gräsmattan! =)

gick vi till trädgårdsslangen... med ljummet vatten från sjön... o han fick två omgångar grönsåpa innan dom två omgångarna med hundschampoo tvålades in... o så sköjdes bort!
Han var INTE glad...
Men, jag viskade i hans öra att nästa gång han ser mig i jaktjackan då lovade jag att vi skulle gå ut så långt bort från borsten o trädgårdsslangen som möjligt! =)

Nå, nu är han fin till på söndag i alla fall...
Återstår att ge Ask-plasken ett bad... det är liiiite enklare o det blir inte riktigt lika mycket hår när man borstar honom! Fast, han släpper ju hår, lite grann året runt!

Men Dittans säng...

Fixades utan mankemang!
Och, det var ett helt gäng fler skruvar till den jämfört med den stora!
Men, det gick som smort att skruva ihop den igår... Jag älskar att skruva ihop saker efter manualer... allt från möbler till elektronik! Det är väl det ljuvligaste som finns att få sätta tänderna i en tjock manual o klura!!! Speciellt möbler!!! Man ser sånt otroligt resultat... från det där lilla, platta paketet... Dom är verkligen platta!!! Till en helt riktig säng!!!

Jag blir ordentligt imponerad över formgiving o alla tekniska lösningar... en gäng skruvar, muttrar, plastpluppar, träpluggar o så några skivor av spån - - - o det faktiskt funkar!
Det blir ju precis så som det ska se ut!
Vilka ingenjörer som sitter o faktiskt klurar ut hur allt ska hänga ihop!

Så, i natt har stumpan sovit i sin egen säng!!!
Visserligen har dom legat "på rad" för nu återstår att möblera om lite till...
Borra hål i golvet så man får ner nätverkskabeln till datorn som ska få bo i "hundrummet"... skruva ihop bokhyllorna som också ska vara i hundrummet så man får röja upp där... ordna plats för datorn, flytta frysskåpet till köket, vart sjutton det då ska rymmas... osv.. osv... osv... Sen, klura ut den smartarste placeringen av två barnsängar och en dubbelsäng i ett sovrum!!! :-o

Edvin på morron...
Han var i vardagsrummet, eller som han säger "Mitt rum", o pysslade på med nån traktor... jag satt i godan ro o läste Kuriren tillsammans med mitt morronkaffe... Då hör jag hur det rumlar till där inne o Edvin kommer rusande, huckrande o ropar "Aj, aj, aj - blås!" snubblar på mattan som Edith knölade ihop en kvart innan när hon skulle lägga sig o sova där under... o i fallet slår han sig nånstans i foten/rumpan-regionen o då lyfter han upp benet mot mig, i en tjusig kurva bakom sig själv o säger: "Blås!"
Jag blåste, började på den byxklädda rumpan o blåste hela vägen ner till foten, två gånger... men, jag tror ju inte att det var där han hade ont från början o ville att jag skulle blåsa... men, mycket kan ju ändras under resans gång! ;-)
Han har blivit jätte, jättekänslig!!! =D Minsta lilla "skada", och som skada kan man räkna att tappa en legobit på foten, o då måste det blåsas!!!
Nu har Edith också börjat... hon stöter sig... tittar på mig med förskräckta ögon där tårarna med minsta lilla ömkan skulle välla fram o börjar blåsa o flåsa med munnen själv!
Så, då är det bara att blåsa för kung o fosterland!!! =)

Nu kommer snart pappan från jobbet...
och, vi tänkte bege oss österut...
Den där Dino ska ju hänga med mig o Ask på utställningen i Svartbyn på söndag... så, jag tänkte ge honom en omgång med en burk såpa o vattenslangen!
Och... kanske en omgång ringträning också... hehe...
Vilka kontraster va?
Första utställningen för Ask (även då var Dino med) var fjolårets Beagleklubbsutställning i Svartbyn... nästa var World Dog Show med drygt 21000 hundar från 56 olika länder... o så blir nästa i Svartbyn, inofficiellt med något mindre antal hundar! :-S

Nu sitter stumpan, trött som bara hon kan vara när klockan är 09.30 o hon har vaknat före sju på morron... Edvin startade 06.05!!! Och, jag som verkligen hade velat sova läääääänge denna morron! Kände mig lite sliten, två dagar med långa resor o sena kvällar... nåja...

Det ÄR högt upp!!! =)

Lite "bra" är det med så hög säng... hon törs inte gå ner från den själv... så, nu sitter hon snällt där uppe o ser "Hej Hej sommar!" - Zlatan svarar på frågor....

IKEA! En gång till...

Här ska man handla "billigt" på IKEA!
Hahaha!!!
Hittills har vi kört lite drygt 60 mil.... *host-host*

Nå, idag var planerna att åka till Luleå hur som helst, vi hängde med som bihang o chaffisar när mormor skulle på ögonundersökning... så då for vi förbi Happis på hemvägen...
Hehe... låter som om det är 3,7 km dit... Nu är det ju ca 15 mil, ENKEL väg!

Jag hann ju onda upp mig en hel del över "sata-skrot-sängen" som inte var komplett...
så, jag fick ju känna mig lite halvdum när det visade sig att det var endast o jag själv som missat den pytteynka detaljen att:

bra att veta
Mittbalk ingår i priset men förpackas separat.
Bla bla bla...

Det är inte första gången jag var på IKEA... jag har antagligen varit fler gånger på IKEA än nån annan Överkalix-bo, hallå... jag har bott en hel massa år i Skärholmen... Kungens Kurva... Sveriges (o världens) största o första IKEA!!! Istället för att ränna till Shell o köpa godis så gick vi till IKEA o rännde på rasterna!

Nå, jag kollade ju ordentligt vad som behövdes för en komplett säng... kul att köra 30 mil om man glömmer nåt???
Skrev upp dom två ställen man skulle plocka grejjer från lagret och första stället har kartong nr 1 och nr 2! Jag gick tom till det andra stället, men inte tillräckligt långt in för att se den där förbaskade "Skorva" - mittbalken!!! Jag såg "Malm"-byrå... o antog att sängen var komplett i dom två paketen... Och, ok... jag gjorde fel... skulle väl ha frågat i kassan om det är schysst!
Men, Annas kassör frågade henne om hon inte skulle ha locken som hörde till dom kompostbehållare hon köpte!!! Kunde inte "min" kassörska ha frågat mig om den lilla delikata detaljen... som en sån obetydlig sak som mittenbalken!?

Och.. det roligaste i kråksången är...
HAHAHA!

Nu lär vi ju inte behöva den i alla fall!!!!

HAHAHAHA!!! (en tendens till hysteriskt skratt!)


Prinsen på ärten!

För, sängen/madrassen... är ju modell "kontinental" med två resårmadrasser, en tjock bred madrass o så två bäddmadrasser ovanpå det... så... sängen blev HÖG!
Den Armanifärgade gaveln syns knappt!!!
Så, jag är lite lur på att vi får skruva tillbaka dom låga fötterna på madrasserna, ta bort mittenbalk o skenor o helt sonika bara ställa ner den i sängramen! För, nu får man vara halvnervös att man trillar ner... o när stumpan kastar sig runt som en Kamikazepilot så hamnar hjärtat i ett permanent läge i halsen!!!

Och... nu återstår ju att skruva ihop Dittons säng!!!

IKEA!

Vilken dag...
Vi fick en klurig idé tillsammans med Anna o Lasse att göra "Happis" idag!
Så, när pappan slutat jobba på morron stuvade vi in oss i bilen... pep förbi svartbyn o sammastrålade med dom två andra IKEA-sugna o så jonkade vi iväg!
Hade faktiskt hittat en sängstomme till vår säng som bara bestått av två madrasser på ben...
En gång för länge sen såg jag en finsk designad säng på blocket som jag blev störtkär i...
o har väl lite grann sökt efter den utan att lyckas...
Men, nu hittade jag en Armanisvart sängram som jag faktiskt gillade (Armani, min katt är svart... fast Anders påstår att han är brun! Ok... om stark sol skiner så... liiiiite brun kanske... o den här sängramen är svart... Armanisvart!!!)
Och, Edith har också fått sig en säng... så söt...
Och, vi... vi fick oss en heldag!

Först tänkte vi åka till den där "Hallpa Halli" som ligger närmare Kemi...
Och... vi hann nästan till Kemi innan vi kom på att det här är fel! Så, vänder vi o åker tillbaka... hamnar på "gamla" vägen... o se där... Halppa Halli! Det låter smidigt... men, skulle tro att finska trafikradion varnade för en svenskreggad Suzuki som kör som ett tok! Gör egna rondeller i korsningar... osv... (Körde ju förbi avtagsfarten, så jag var tvungen att vända... en cirkel genom korsningen... Stod det inte i körkortsboken att man får göra så???)

Sen tog vi oss en hamburgare på Frasses för att stärka oss innan det stora möbelvaruhuset...
Och... så... in med två troll, som var raringar... o snurra runt!
Men, det gick himla smidigt... hittade allt vi skulle ha... vi tog oss en kopp kaffe med gott fika till sen gick det såååå smidigt att plocka ihop grejjerna från Tag-själv-lagret...
Tillbaka till Överkalix, stannade i Svartbyn o vi åt en gröt till kvällsmat... sen till Gyljen...
Våra grejjer fick åka med Lasses bil, så dom kom också upp... lasta av... dricka kaffe o göra trollen klara för natten!

Och, så klart ville ju jag skruva ihop sängen...
Pappan suckade när han gick o hämtade verktyg...
Jag SA visserligen att det gör inget... vi kan vänta... till torsdag när han är ledig igen... men, klok som pappan är så förstod han att skruvar vi inte ihop den tillsammans nu så bänglar jag själv i morn... och... så sant... jag hade inte kunnat hålla fingrarna borta från manualen!
Så, med två bustroll som hjälpredor sliter vi upp dom två kartonger sängens delar fanns i... o bortsett från nåt litet haveri med alla skruvar (dom fick hjälp att hamna på golvet av en skördetröska!) så gick det ofattbart smidigt att skruva ihop sängen!!! Ända till den SISTA grejjen ska dit... skenan som bär upp madrasserna i mitten... BORTA!!!
Så där står vi! Klockan är 21:30, trollen klättar på väggarna av övertrött energi... o hela sovrummet är ett enda kaos!

Nå, vad gör man... bäddar på golvet!
Så, det tyckte ju trollen var ännu mer spännande!!!

Vilket äventyr!

Så, sent som sjutton somnade dom, o vi som ska följa med mormor till Luleå i morn... tidigt... lär ha 43 kilo grus i ögonen i morron halv sju när vi ska upp...
Nå, det lär vara en halvilsken mamma som ringer till IKEA o ber dom handlöst skicka upp en ny skena med bussgods OMG!
Det är faktiskt första gången jag är med om denna händelse... att det saknas en del!
Men... sånt händer ju...
Och, nu är jag riktigt trött...
Det var en stumpa som vaknade till igår natt... höll igång till tresnåret så mina ögon ser i kors!

Ingen som kommer in...genom dörren ser den....

Så, då måste jag ju "skylta" här istället...
eller kanske sätta skylten mitt på dörren!


Kom till en dag när det enda jag gjorde var att jaga runt med disktrasan efter stumpan!!!!
=)

Sovande troll...

Farmor skjutsade hem Herr Edvin på morron...
Han satt kvar i bilen o ville inte komma in!

Men, Edith var glad att storebror kom hem... hon har härjat o busat med honom...
o sen, efter att vi käkat lite flingor o fil till frukost så kom det ju framkrypande... "Ville följa med!" undar om han kanske blev lite besviken när vi lämnade honom i går, o "smög" oss iväg (nå, vi försökte verkligen att väcka honom!), han hade väl varit inställd på att hänga med...
Nå, nu sover dom båda två... middag!
Båda två var trötta som sjutton...

Själv sitter jag o blir lite nostalgisk o scannar in gamla bilder...
Tänk så tiden går fort!!! Pontus fyller 20 år!
Voj voj...
Nå, det kom fram en annan kul bild... hehe..
Såna här bilder lär det aldrig bli mer!!! - - - >
Dom raderas innan dom ens nått hårddisken!
Och... vem framkallar papperskort från en "vanlig" kamera numera? Så... "Lämnas utan kostnad" klisterlappen som sitter på det här fotot är nog första o sista jag får se! =)

Sopsortering the gigantic way!

Igår var Anna o Lasse förbi, o vi käkade grillat... smaksens...

Idag åkte vi till Kypas, Edvin är ju deporterad dit... o tanken var väl att han skulle följa med oss hem men, han stupade som en klubbad oxe strax efter maten! (undrar exakt HUR mycket arbete ;-) dom sätter honom i!?)
Maten... som förövrigt var riktigt läcker... Surströmming!!! Mmmmm!

Dom har hållit på röja där också... o idag blev det en rundkörning med lastbil för att hämta allt järnskrot som samlats både i Kypas o Gyljen... så, vi plockade stumpan o lämnade herrn sovandes i soffan... o hann precis lagom för att se lastbilsgripen lasta på det sista järnkättings-skrotet hos oss!
Pappan var på morron o hämtade upp det värsta skrotet av allt...
Ett under att ingen, vare sig djur eller människa... vilt eller tamt har skadat sig!!!
- - - - >

Jag kan inte begripa hur man kan ha en häst-slåmaskin, använda den o så bara dumpa den i naturen!!! Det är väl bara dom nio översta taggarna som stuckit upp... resten har varit gömt i sly o växt över med mossa... Men, rakt upp... bara en liten bit ner mot bäcken (ett gammalt båthus har stått där den var) låg den o gömde sig!
Helt otroligt att ingen hund sprungit in i den o sprättat upp magen!!!
HUR kan man bara lämna så???
Idioter!
Nå, det finns ju en hel del annat vasst järnskrot här o där... bla en rostig, urgammal bakaxel fick åka med... o jag tror att om man skulle aktivt leta så skulle man nog fylla ett lastbilsflak relativ kvickt... bara från skrotet i dom närmaste 150 metrarna!!!

Den arma majjan!

Hon somnade ju rätt tidigt igår... då vaknade hon ju såklart vid 21.30 tiden, pigg som en mört när jag tänkte smyga mig ner o smaska i mig en Caffe Latte-Marachino med whiskey... sååååå gott!
Nå, hon fick komma ner o röja ett tag... sen blev hon ju trött efter ett tag så vi borstade tänderna (igen) o gick upp... satte mig framför datorn en stund o stumpan kravlade sig runt... Hon har brukat sitta högst upp vid grinden i trappen med fötterna dinglandes ut i trappen... för, jag har tagit bort (tidens tand nötte sönder kattstryparna den satt fast med) "förlängningen" under grinden som stoppade henne att krypa under! Men, jag har då också trott att hon vuxit så pass mycket att hon inte skulle ta sig under... Så efter ett tag kommer då pappan upp med en stumpa under armen o undrar om jag saknar nåt? Nja, en stumpa kanske??? Han hade hittat henne längst ner... så hon tog sig genom!!!!!! Ljudlöst!
Så, nu är det bara att fixa en ny konstruktion att hindra utbrytardrottningen att klämma sig genom...

Nu har dom rantat iväg åt Kypas... jag ska lösa melodikryss o sen försöka få dammsugarn att jobba lite!
.
.
.
13,5 cm!
Pappan mätte på morron... 13,5 cm!!!
Det är mellanrummet mellan trapp o grind!!!
Och nu är det lite snävare... sågade av en gammal rullgardins trärulle o kattstrypade fast den under grinden, så nu är den 2-3 cm längre ner... NU ska hon väl inte komma under!!!
Men, man vet aldrig med den där stumpan...

Soft ÖR-gun!

Nånstans tror jag på nån slags världslig "rättvisa"!
Ont vägs upp av gott...
Gör man galet så går det galet...

Och, idag tror jag Edvin håller med!
För, jag fick morra lite till honom när jag upptäckte att han varit i frysen o nallat i glasslådan... det är väl inte hela världen, skulle han bara stänga igen dörren efter sig!!!
Hmmm... all glass var smält o nu är det ett ordentligt lager frost på det mesta!
Så jag försökte förklara att han MÅSTE stänga dörren... morr morr morr... Och, nu skulle han INTE få köpa glass från glassbilen som skulle komma lite senare på eftermiddan!
Inte för att jag tror att andemeningen gick hem...

Men, han fick ju sitt straff ändå! ;-)

Mitt i allt så står han o piper vid hallspegeln...
"Vill titta!" o sliter sig i örat...
Jag går ju o kollar vad han vill.. o se där...
Ett skott från en soft-airgun (eller nu får det heta soft-ör-gun!) satt så elegant inkilat i hörselgången!!! Han försökte själv peta i örat... o jag ropar STOPP inte peta! Sen, försökte jag ta revaxör-bubblan o försöka "suga" fast kulan men den satt där den satt! Så, efter ett samtal till vårdcentralen var vi på väg in till doktorn...
Mormor kom o förbarmade sig över Ditton o så norpade vi hennes Golf...

Väl hos doktorn var Edvin helt fantastiskt duktig! Han lät sig undersökas o behandlas så otroligt tålmodigt helt lugn o stilla! Så, då åkte vi o köpte en förpackning Päronsplitt som belöning... så, han fick ju glass i alla fall!
Och, jag frågade om han vad han tänkte göra med kulan... "Ska du stoppa den i örat?" han tittade på mig o svarade "Nej, Inte örat!" Så, man får väl hoppas att det blev en läxa för herrn!

Pappan kom från lad-rivningsprojektet o jag fick klart käket... Edvin plockade en kålrot när vi var o handlade så då blev jag så sugen på rotmos! Så, det blev dagens middag tillsammans med fläskkorv, inte kanske det vanligaste så här i sensommartider... men, ack så gott! Var lite orolig att det inte skulle bli bra med färskpotatis... men, det blev riktigt gott!
Sen rantade dom iväg att möta upp lastbilstransporten som skulle åt Kypas hållet... Edvin var inte svårövertalad att hänga med... o i morron skulle väl stumpan hänga med pappan åt samma håll... så jag får BARNFRITT!!!! =D

OS... Suck...
Då blir det ett evinnerligt hattades med ordinarie tv o radioprogram...
för den där sporten...

Undrar om Anna o Lasse sett att dom nästan är med på nätupplagan av Kuriren?!
Svartby-vampyrer!!!    

Ja, just... innan jag glömmer bort!
Idag har Edith nästan bara gått... hela dan!
Bara ett par, tre gånger som hon krypit! =)

Orättvisa...

Fy så orättvist!!!
Ett sånt jonka-åskväder skulle inte ha uppvägts av nånting annat än en heldag på stranden i 28 graders värme o strålande sol!!!
För jisses vilket oväder...

Jag har aldrig nånsin varit med om ett sånt skyfall som kom inatt!
Jag tyckte det var lite lurigt i luften när jag hängde upp tvätt i går eftermiddag...
frågade Anders om dom lovat nån åska idag... men han hade då inte hört nåt...
På kvällskvisten när trollen somnat låg jag o löste korsord o såg i ögonvrån nåt blixtliknande utanför det mörka fönstret... Spände öronen... o mycket riktigt... ett bra tag efter kom mullret lite dovt i fjärran! Så, då åkte sladdarna ur från allt känsligt...

Det kom några fler blixtar o muller, närmare o närmare för varje gång! Pappan gick ner o drog ur sladdarna där nere medan jag hade öppnat fönstret o stod o tittade ut... o hör hur ett vannsinnigt dånande närmar sig norrifrån! Det lät som en orkan... o det var nästan som om det blev vakuum... hann precis stänga igen fönstret o det absolut värsta skyfall jag nånsin varit med om bara öste ner! Det går inte att beskriva dånet av regn på taket... Anders var tvungen att gå ner o kolla om det verkligen "bara" var regn... var nästan säkra på att det måste ha varit hagel stora som meloner inblandat!!!
Men, nä... endast regn!

Det kom som i skov... jag trodde taket skulle slås sönder! Helt sjukt!
Sen brann det av några blixtar... ett par, tre stycken riktigt, riktigt nära!
Mullret kom samtidigt som det blixtrade... Men, sen avtog det...
o så höll det på några timmar fram o tillbaka men inte så där riktigt nära...
När det small som värst kom reptilhjärnan fram i mig...
Rusade upp till sovrummet, hjärtat slog i 140, adrenalinstinn var jag stridsberedd....
att plocka tag i ungarna, en under varje arm... och fly!
Det är otroligt hur instinktivt man reagerar när det är akutläge! =)
Jag försökte knäppa kort på vattenmassorna... men, det var för mörkt!
Det samlades stora pölar överallt... på gräsmattan var det massor av pölar!
Har aldrig sett det förr!!!

Men, som sagt... varför kom det bara åska?
Varför hade vi inte en heldag på stranden innan???
Då hade det varit mer "värt" det... bara åska utan nån solig dag-belöning känns orättvist... men, vem har sagt att livet ska vara rättvist???
Och, trollen sov ju i godan ro hela tiden... så dom slapp uppleva åskan på så nära håll!

Pust...

Handla med trollen... Puh!

Tror Emma i kassan drog en lättnadens suck när vi gick därifrån! =D
Mannen efter oss i kön som fick sina varor på andra sidan blev nog inte så glad när han upptäckte att Edvin glömde att packa ner hans tidning!!! =D
För, när hans varor började rulla ner så satte ju Herr Edvin igång att plocka med nån citron, han tänkte väl smaka... Jag hojtade åt honom att INTE RÖRA! Men, mannen höll upp sin påse o bad honom hjälpa till o packa ner grejjeran... o Edvin var inte nödbedd utan kastade glatt ner varorna! Först tomaterna, sen resten... o som sagt... Aftonbladet låg kvar när då nästa kund kom... Men, Edvin blev då glad i alla fall... han tyckte det var kul!

Stumpan satt i kundvagnen o halvhängde utanför medan jag med ena handen eller om det var foten försöker hålla fast henne o packa varorna samtidigt... PUH!
Dom är underbara o inte det minsta gnälliga i affären... men, ack så intensiva!
När vi gick förbi hundmaten så var det andra gången Edvin ser Pedigreepåsarna med orange/vita hunden o säger: "Baloo!" sen plockade han tre stycken hundgodisar (små märgkex) så att "Ask ska tugga!"

Innan hade vi varit till Furunäset o sopsorterat i stor skala!
Jag tror halva Överkalix var där i samma ärende, mycket folk i alla fall!
Och, vi hade väl en stor kasse med trasigt porslin (klantmamman slår sönder mycket!) och DET tyckte Edvin var kul... att kasta muggar, tallrikar o fat i den stora containern som stod en bra bit nedanför! När vi skulle gå därifrån så ville han "Edvin stanna här!"
Nå, den här dan rusade iväg som alla andra...
Pappan har röjt i garaget... från morron hade han hjälpredor... men, medan vi var borta så fick han gjort en hel del! Och... jag fick nästan klart i garderoben i går... skönt att få bort sånt trälgöra!

På kvällkvisten tog vi med trollen, Edvin i vagnen o så fick han gå sista biten medan Edtih fick sig en bärstols-tur ner till älven o vi provfiskade lite (det kan ju simma omkring nån sån här i Ängesån också - - > JONKA-JONKA!!!)
Men, trollen tyckte det var skittrist...
Och... det var nog inte så kul för dom... om man är på andra sidan älven så har dom o göra hur länge som helst på Vännäs- eller Storsanden... men, på klippiga gyljen-sidan kan man inte släppa lös dom... Man skulle ha haft en båt... då hade dom nom tyckt det varit roligare för nu fick pappan bara vara glad EN gång... sen var det bara att ta Edvin under armen o bära tillbaka honom, Ditton lämnade aldrig bärstolen... Själv fick jag sitta o meta i lugn o ro... några kastdrag blev det också o så när swirrona blev alltför intesiva o det nappade tre småabborrar på raken gav jag mig också! Men, jag fick ihop ca 20 fina matabborrar! =) Så, jag fick ju vara 19 gånger gladare än Pappan!

Sop-polis!

Om jag bor i lägenhet om en så där 30 år så kommer jag vara kvarterets grinigaste kärring som skriver ilskna lappar om att folk ska städa bort luddet i torktumlarn efter sig!!!
Helt säkert... skulle inte vara alltför osannolikt att jag skulle göra det redan idag!!! :-O

Var till skolans återvinningsstation igår för några kassar blandade förpackningar...
Först o främst kan man ju undra om det är skolans privata återvinningsplats?
Sen kan man ju verkligen undra om folk är totalt intelligensbefriade???
Varför kan inte människor läsa?
Det är ju rätt enkelt... det står ju klart o tydligt VAD man ska o vad man INTE ska kasta i byttorna för återvinning!!!
Begagnade tapeter....
Begagnade tapeter... såna där med lite plastig struktur a la´ 80-tal!
Är det nån som ens funderar på att stoppa det i återvinningscontainern för PAPPER???
Jo då! Nån Gyljenbo har gjort det i alla fall...

Och, om det inte hade varit för att det var klistrat över lappar på RYSKA över alla anvisningar så hade jag ju inte behövt kika ner i varje container för att veta var jag skulle kasta mina sopor o då hade jag ju sluppit se o bli grinig...

Tänk... samma var det på ICA, när folk pantade burkar...
Är det allvarligt så att jag är ovanligt gnällig o petig... eller?
Varför kan inte folk se vad det faktiskt står...
Om det står PET-flaskor 50 öre ska det ju inte vara aluminiumburkar... eller om det står "pant lämnas endast för..." så sätter man ju just dom flaskorna o inte nån gammal saftflaska o blir grinig för att "maskinen gjorde fel!"
Hände ständigt... Undrar just hur många kronor personalen som får stå o sortera bort allt krafs som "pantas" kostar i sverige per år! Och... det är ju ingen som sorterar det där, på affärn... nä, där åker det direkt i det brännbara!!!
Nä, jag begriper inte att det ska vara så svårt att läsa o göra som det står...

Och... tapeter... i pappersåtervinningen! Suck!
När det inte ens får kastas kuvert för att limmet i dom trasslar till nån process i produktionen....
Så kastar man dit tapeter!!! Strukturtapeter!!!

Fast... det var väl då dom där ryska skyltarna som ställde till det...
Om texten ser ut så här:
Что бы клуба придётся пройти путь,
сравнимый Люка Скайвокера Звезды

så är det ju inte konstigt att man tror att det går att återvinna strukturtapeter till nytt papper!!! Eller???
(fråga mig INTE vad det står... var in på nån rysk sida kopierade text... kan vara precis vad som helst! Ber om ursäkt om det är nåt som väcker anstöt!)

Edith o jag låg kvar läääänge o sov... Pappan o Edvin gick upp tidigt, o dom fixade i ordning gårdagens "fångst" till frukost!
Gissa hur gott det är med halstrad abborre till frukost!!!
Sen hade Edvin beordrat mormor att han skulle åka "gamla bilen" efter frukost så dom rantade iväg åt nåt håll... jag hörde nåt susa om glass... =)
Edvin åkte "gamla bilen" med henne igår när vi var iväg o fiskade...
Tror att dom är rätt nöjda båda två med varandras sällskap! =D

Stumpan blev så trött o grinig så jag gav upp... hade faktiskt börjat röja i Pontus garderob...
Visst... jordens mest effektiva var man väl inte... tre saker sorteras ner o två kastas tillbaka (efter undersökning) av Stumpan som "hjälpte" till!
Men, nu ligger hon i sängen o förhoppningsvis somnar på nån stund, så då går jag o gör ett nytt försök...
puh... Seeegt jobb! Helt sjukt hur mycket skrot det kan rymmas på samma ställe!!!!!

Lite skyltar skulle inte skada!

Vi rantade iväg åt Piteå-hållet igår!
Vi hade ju tänkt oss åt Nolia-mässan... men... halvvägs till Sundsvall började vi väl reagera o fundera på vart den där mässan ligger nånstas??!!
Nå, inte riktigt så illa... men vi hann köra en bra bit söder om Piteå när vi inser att vi måste ha missat mässan!
Så, vi vänder, kör tillbaka... passerar en skylt med klatchig blå/gul färg där det står PITEÅ med stora bokstäver... sen var det uppradat lite akiviteter under olika datum, bla Nolia 2-10 aug! Jag som körde såg inte vad det stod!
Men, hallå!!!
En skylt, uppe vid E4:an där det står NOLIAMÄSSAN hade ju inte skadat...
Ok, vi skulle väl kanske ha tagit ut en färdbeskrivning från Eniro, eller skaffat en gps till bilen innan vi kom på en sån befängd idé att köra bil till en sån mässa!

För, vi körde då norrut igen, tänkte att det är väl bäst att svänga in mot Piteå...
kör o kör o kör... funderar på ÄR det här nu rätt...
Mitt i allt dyker det upp en liten trafikskylt där det står mässan med små bokstäver, bredvid en med Centrum! DET måste ju vara Noliamässan... o vi fick upp hoppet lite grann...
Ja, en skylt till... JIPPI! Rätt väg...
Jag följer skyltarna med mässan när Anders pekar åt andra hållet o säger: "Parkering, Noliamässan!" En skylt??? Som JAG definitivt inte såg... men, sen dök det upp västförsedda personer o ville ha betalt för parkeringen... så jag var tvungen att fråga om det här är Nolia??? Och... att man ska parkera här??? Han fick sin 20-lapp o vi fick får parkeringsbiljett... men, jag var tvungen att morra... så länge så pappan skruvade på sig o sa, kör nu... lite försiktigt... Kön efter oss blev längre o längre...
Men, jag hade hunnit onda upp mig så pass att jag bara var tvungen att be honom meddela sina "chefer" att dom ska se till att det skyltas bättre!!! Samma sak när man skulle gå från bilen... en vag fingervisning o så att det var en bro vi skulle över! Visst, det var ju bara att följa strömmen av folk så kom man sig till Nolia men, inte en enda skylt!!! Och sen, när vi virrat runt där inne (för övrigt en ovanligt rörig mässa!) o vi kände oss klara så skulle vi virra oss tillbaka igen... Hade man varit lite mer virrig så hade vi inte hittat tillbaka till bilen... Skyltat? NäNÄ!!!

Dom kallar sig "Norrlands största mötesplats!"
Ja... men, det gäller ju att hitta dit också!!!
Eller ingå i lokalbefolkningen alternativt ränna där varje gång det arrangeras...
Jag har varit dit en gång förut... omkring 1994 har jag åkt buss med skolan i Övertorneå till den här mässan... men, jag hade inte en susing av minne över hur nåt såg ut!

Jag har väl nån liten gen som är för mycket stockholmare för att klara av såna här arrangemang... när man är "van" vid Älvsjömässan o såna ställen...
Där behöver man inte tänka själv!!!
Man sätter sig i bilen, startar o kör - efter SKYLTARNA så hittar man galant dit man vill!!!

Men, själva mässan var ju kul!
Överkalix marknad i större version!!! =)
Vi gick först in i design o hantverkshallen... men, i trängseln kände vi att lokalt designade kläder inte lockade lika mycket som traktorerna utanför... så vi vände på klacken direkt!

Ute fanns det MYCKET att titta på!!!!!

Gällde INTE mammor!!! =(          - - - >

Utomhus var det absolut bäst o skönast att gå o lorva på!
Massor, massor o återigen massor av maskiner, traktorer, grävare, släp, fyrhjulingar....
bla bla bla...
Men, inne i själva tälten ska man ju inte tro att man kan göra några mer avancerade utsvävningar med två barnvagnar... En kärringjävel (ursäkta uttrycket) klev ut mitt framför mig o krockade med Edihts vagn o kommenterar högljutt till sin karl: "Nä men Titta!! Dom bara KÖR på en!!!!" Se dig för kärring!!! Jag var på vippen att lämna över vagnen o säga: "Här, varså god!! Kör 50 meter utan att "köra" PÅ nån!!!!" Men, hejdade mig... Ditton skulle inte behöva ha en sån ragata i närheten nån längre stund!

Nä, såna ställen ska man inte ha små barn för att besöka... men, samtidigt... Om man nu har två små barn som inte orkar gå en hel dag... ska man inte kunna fara på såna här tillställningar då? Arrangörerna skulle kunna tänka lite mer på framkomligheten...
För, det var TRÅNGT!!! Mycket trångt... så fort nån stannade så blev det en flaskhals... o gissa hur många vilsna gubbar som stod o stoppade upp folkflödet mitt i gångarna med en kärring som stod o petade i en salamikorv eller nån skurtrasa!!!!

Och... Trollen fick ju prova på maskiner!!! ;-)


Stumpan passade mycket bra bakom spakarna... Blivande grävmaskinist???


Gissa vilka som "Are in heaven!" =)


Grabbarnas paradis... Kolla skylten på tälet!!!

Nä, i det stora hela var det en fantastisk dag!
Lite ofattbart var ju Edvin, han som är så försiktig o inte smutsar ner sig frivillig, han plockade upp nåt chokladliknande från marken o sa: "Mmmm, Gott!" sen hittade han en mörk pöl, också den på marken, stoppade ner fingret o så i mun: "Mmmm, Cola!"
Hade det varit Edith hade man väl inte höjt på ögonbrynen... men Edvin!!! ???

Vi hade i alla fall jättekul... o trollen fick en mycket intrycks-rik dag!
Vi stannade på ICA Maxi o jag gick runt som en zombie o undrade vad jag gjorde där... men, hittade lite mat så vi snörde ihop en kycklingsallad (tack o lov för färdighackad sallad!!!) sen borsta tänderna o i säng... klockan hann ju ändå springa iväg till långt över nio... Stumpan var trött som sjutton, men låg o snurrade i sängen till klockan var långt efter tolv!

När vi åkte dit surrade vi om Nyköping, o att åka bil osv...
På hemvägen, nånstans mellan Töre o Morjärv kläcker Edvin ur sig: "Feeeel Väg! Åka Nykööööbing!"

På morron hade Edvin kommit över i vår säng... själv sov jag men Pappan återberättade hans påpekande: "Vad luktar? Dittos röv, luktar illa!" Hon kanske har pruttat... svarade pappan "Ja, pruttat! Luktar bajs!" Förlåt Edith... om du nu är 14 o när du läser det här o tycker det är urpinsamt så ska du veta... du var världens härligaste o underbaraste bebis! Och, bebisar FÅR prutta hur mycket dom vill!!
Men, faktum är... Hon pruttar, mycket o ofta, sen tycker hon det är skitkul - fräser o pruttar med munnen o garvar!

Jag köpte en tub mjukost härom dan... på morron fick stumpan en sträng på sin limpmacka bredvid hamburgerköttskivan... "MmmmmmmmmmMMMMmm!" utbrast hon o glad i hågen dök det lilla pekfingret ner o plockade upp en stoooor klick som åkte in i munnen! Och... frästes ut lika fort igen... Kuriren blev mjukostdekorerad! Pappan klarade sig precis från mjukost-duschen.... =) Hon trodde att det var smör!!! Stackars stumpa... jag var tvungen att ta bort det o ge henne en ordentlig klick smör istället!

Nu ska vi klä på oss o gå ut för att göra nån nytta...
Vi hade planer på att ta oss en fisketur senare idag... så, i alla fall kolla maskbeståndet i burken o eventuellt gräva lite mer... Edvin gillar att gräva mask!

Rymmerskan!

Haha... Hon rymde igår! Damen... Den rara kissekattan!
Jag stod o hojtade nåt åt Anders när han stod o grillade igår o då smet en skölpaddsfärgad pil (otroligt att en sån rund dam kan va så snabb!) förbi mig! HJÄLP!
Ut o ranta efter, bad Anders vara beredd på andra sidan av garaget där han stod o grillade medan jag själv smög efter cocco lite raskt... hon stannade o pinkade ett par meter från Anders o just precis när jag skulle plocka henne (fick väl tag på tre katthårstrån) pep hon iväg!!! Rundade hörnet på garaget o så gick korkskallen IN i garaget o Anders stängde lite lämpligt igen dörren efter henne!!! HAHA!
Hon fick sitta där o begrunda sina synder ett par timmar... när jag tog in henne så var hon sååååå glad att få komma in o Armani var glad att se henne! Bäst att han slutar noncha henne nu... det var väl därför hon smet! Hon tänkte väl "Jaha! Här gör man allt för att jama o fluffa upp sig framför den där svarte mallgrodan o han skiter i mig!! Ja, då får jag väl hitta mig en annan karl!" (brukar ju inte vara allt för svårt i kattvärlden!)
Nå, senare på kvällen/natten... så blev det lite "hot-stuff"!!!
Vi var på vindan, jag o stumpan när det satte igång att vråla där nere så att det vibrerade i golvet!
Det var riktigt vansinniga kattparningsvrål!!

Idag har hon varit lugnare, o Armani totalt ointresserad...
Få då se om dom har gett sig... Alltid lika spännande att följa katternas kärleksliv!!!

Vi jonkade iväg till Kypas idag...
Edvin såg ut som ett stort frågetecken där han satt i en sandhög o körde traktor när vi rullade in på gården... =) Jag tror att han hade glömt bort oss!!!
Jag o pappan smet iväg ut i hjortronskogen... Edith hade inte en susning om att vi lämnade henne!!! ;-) Och, när vi kom tillbaka från skogen hade Frida varit på promenad med henne o hon hade SOVIT liggande I vagnen!!! Hur bar hon sig åt??? När jag försöker få henne att sova i vagnen så skruvar hon sig som en ål! Om hon inte stupar av total utmattning... det händer!
Nå, vi fick ihop nästan två kilo hjortron som står o puttrar på spisen till sylt...
I morron ska vi göra ugnspannkaka o alldeles nykokt hjortronsylt! Smaskens...
Fast, till vaniljglassen från Konsum som hamnade i kundkorgen (???) kanske sylten smakas av ännu färskare! =)

Att skogssvängen för övrigt har en del att nämna.... hmmm
Måste ju vara ringrostiga som sjutton!
Jag tog med mig mina skogskläder o stövlarna i en kasse när vi for... när jag då bytte om så.... Hallå! Vad ska jag med stövlarna till när jag inte tog med några sockor!?!?! Äh... tänkte jag o stoppade ner dom barfota fötterna i stövlarna o traskade iväg.... det går nog bra! Jodå, det gick jättebra... o sista biten, så fort vi kom oss bort från myren åkte stövlarna av! Farmors chockade ansiktsutryck går inte att beskriva när jag nämnde att jag traskade iväg barfota i skogen!!! Nå, har jag gått ner från fjället Svajppa till Bäverholm en gång... o det var betydligt längre! Och... alla deltagare i jaktprovet tittade bra mycket mer konstigt på mig än vad Anders gjorde! ;-)
Nå, jag gillar att känna jorden under mina bara fötter...
Och... solen sken, det var ganska varmt... att trampa myr kräver inte så många avancerade plusgrader för att svetten ska börja flöda!
Så... vad gör vi? Glömmer att ta med en vattenflaska... VA???!!!
Man kan ju tro att vi är värsta stadsborna som inte varit norr om Märsta!!! Fast... myggmedlet hade jag stoppat ner i jackfickan...
Puh! Annars hade vi nog inte stått ut!

Näpp...
Nu har troll o pappan lagt sig... två av tre sover... så nu ska jag smyga mig ner o bortsta tänderne...
hjortronsylt o glass får det bli i morn!

Ett sånt där mail...

Som droppar ner i mailboxen lite då o då... rätt ofta...
Och... ibland slår dom verkligen huvudet på spiken!

Allt medan vi blir äldre, lär vi oss att vissa personer som vi trodde att aldrig skulle strunta i oss, helt säkert gör just det en dag. Ditt hjärta kommer att brista, troligen mer än en gång och det blir svårare för varje gång. Även du själv kommer att ha sönder hjärtan – kom då ihåg hur det kändes när ditt eget gick i bitar.
Du kommer att gräla med din bästa vän. Du kommer att söka tröst hos en ny älskare, på grund av vad den förra låtit dig gå igenom. Du kommer att gråta över att tiden går för snabbt och med tiden kommer du att förlora någon du älskar.

Så, ta för många foton, skratta för mycket och älska som om du aldrig blivit sårad, för om du så bara grubblar i 60 sekunder, är det en minut av för evigt förlorad lycka. Hitta en pojke som säger att du är vacker och inte att du är bra, som ringer upp dig även om du slängt på luren, som stannar uppe bara för att se dig sova. Vänta på pojken som kysser dig i pannan, som har lust att visa upp dig för hela världen om du så bara var iklädd en säck och som håller din hand inför sina vänner. Vänta på honom som regelbundet påminner dig om hur mycket han älskar dig och om vilken tur han har som får vara med dig. Vänta på honom som säger till alla sina vänner: ”Det är hon...”


Jag var bara tvungen att sätta det på pränt...

 


Kidnappad...

Jag var lite orolig att farmor hade tänkt sig att handla eller nåt sånt svammel innan hon kom o kidnappade monster-Edvin... Monster kanske han inte var direkt... men han var intensiv... o på o surrade högljutt, jävlades med Edith o var "på" precis ALLT! Så när klockan började närma sig 18 (farmor slutade då) så satt jag på nålar o räknade ner sekunderna! ;-)
Och... strax efter 18 var han var nog lika glad att slippa oss!
För, han vinkade så glatt där han satt i framsätet när dom for!
Typiskt då att stumpan som i vanliga fall kan sova läääääänge har vaknat tidigt idag!
Nå, det är nästan FÖR lugnt utan Herr Edvin!

Igår var han som sagt "aktiv" men när det började durra en traktor här utanför som slog ängen... då blev han tyst! Stod läääänge, länge o kollade ut genom lillfönstret i hallen på vindan!
Sen kom han ner o tittade genom fönstret i nedre hallen... till slut så skulle han ut med kommentaren: "Hör inte traktorn! Vill lyssna!" Så, på med kläder o så ut... Och så självklart plockade han sin egen gräsklippare o satte igång o klippa... han JOBBAR! =)
Efter nåt tag så hände nåt med traktorn som blev stående... åter igen en kommentar: "Traktorn, stannat... Tyst!"

Stumpan vaknade som sagt tidigt...
Nu är hon gnällig, så jag ska göra ett försök att lägga mig o lösa melodikrysset med henne i sängen!

Här är mitt förslag....

- - - >

L12 kan ju vara OM också... har inte hört klart krysset!
Ja, så klart... OM ska det vara!

Katterna gör lite framsteg...
Igår var Armani intresserad av damen... bet henne i nacken lite så hon fick morra o fräsa... Idag har damen gått o jamat o vrålat... Så kanske det är på gång nå kattsnuskeri! =D
.
.
.
Typiskt...
Det är ju inte överdrivet ofta det händer vare sig det ena eller det andra... men, nu har det hänt samtidigt... FLERA gånger! Edvin rantar iväg åt kypas o så kommer det en traktor o plöjer, sår, skördar, slår ja... Idag var det hövändning!!!

Den här hade nog Edvin velat se "live"!!!

Stumpan har somnat andra svängen idag!!!
Vi försökte vara ute en stund men... pip-lisan skulle bara vara i famnen så då gick vi upp o la oss istället... medan vi väntar på att pappan ska komma med Johan... vi ska käka tillsammans lite grillat... Bäst att passa på att göra sånt när gaphalsen är på vift! ;-) Det är som om han blir väldigt mycket extra uppspelt när Johan kommer... o han är ju inte så förtjust i höga ljud o stimmiga barn! Så, det räcker nog gott med bara rumpstumpan!

Ja ha...
Inte nog med att det var EN John Deere traktor här o vände höet...
Nu ikväll kom det en annan o gjorde balar av det!!!
Ok... ni får applådera!
Jag blev faktiskt imponerad över mig själv att JAG, den totalt ointresserade mamman som inte skiljer på en gammal boxer o en hyfsat ny Volvo-traktor... ehhh... Jag såg att det var en helt annan traktor! =D =D =D
Fast... Jag ska erkänna... på den förra traktorn fanns det en reg.skylt som jag redigerade bort o när jag skulle göra samma sak på den här bilden så fanns det ingen reg.skylt!?!
Var tvungen att kolla så det var samma sida o jämföra med den förra bilden... Å då såg jag ju att det var en helt annan traktor! ;-)
Men, som sagt...
Han missar verkligen traktorfröjd den här dagen!

Dom har helt olika framlysen!!!

HEHE...

Risifrutti-peppar!

Hahaha!!
För en gångs skull så var det ju riktigt roligt att läsa morrontidningen!
Haschplantor i kommunala rabatterna som "gubbarna" pysslat om, vattnat o rensat utan att ha upptäckt! =)
Antagligen är det nån som öppnade tidningen på morron o satte sitt morronkaffe i vrångstrupen o förbannade sig själv... "Sablars... jag skulle ha åkt o skördat plantorna igår!" eller så är det väl "gubbarna" själva som muttrar... "Attans! Men, det funkade ju ett tag... jädrans jamaican som avslöjade oss!" Hur som så tyckte jag det var lite skoj! =)

Luleås Haschodling!!!

Jag hade en risgrynsgröt på svag värme... dukat fram för vår frukost/lunch o gjort färdigt ett par mackor åt oss... ost, hamburgerkött till mig o Ditton o så kaviar till herrn... lite gurka o tomat. Hade satt "undan" (för Ditton) det "förberedda" på köksbänken, mackorna på en skärbräda o så kanelburken stod där tillsammans med smörpaketet lagom långt in så HON inte skulle nå det o så gick jag upp o skrev dom där raderna som står här ovanför!!!
När jag kommer ner...
så har Edvin kryddat mackorna!!!
ALL kanel låg i varsin prydlig (gigantisk) hög på varje macka!
Jag kände hur jag härsknade till ordentligt! MORR!
Nå, det var bara att sätta igång o torka, kasta bort mackorna o så göra nya!
Han kommenterade det hela med att det var "risifrutti-peppar"! =)
Det var gott med risgrynsgröt i alla fall...

Igår hade stumpan en riktig "gå-på-fötterna" dag!
Gång på gång... tittade hon uppfordrande på mig o traskade iväg på vingliga ben!
Jag har klurat ut varför det dröjde så länge innan hon började gå...
hon har sån racerfart på krypandet så Ditton som vill att det händer saker fort, nu o direkt har inte ro att gå!!! Det tar alldeles för lång tid... då kryper hon väldigt mycket fortare... tills hon får in balans, teknik o fart på fossingarna!!!
Jag brukar ju brista ut i spontana applåder o hurra-rop när hon går...
så nu har hon börjat applådera där hon trampar framåt! ;-)
Hon har också börjat öppna ytterdörren... SUCK!

Och... Ask den arme hunden har fått ordentlig smak på bajsblöjor!!!
Så fort han har en chans rymmer han ut från hundrummet (om man glömmer att trä över gummisnodden som håller fast trägrinden lyfter han elegant grinden med nosen) o så är ju garanterat toa-dörren öppen... så om det då finns en blöja, ju bajsigare desto bättre så "YUMMIE!!!" Säger jycken!
När vi nu ändå är inne i bajs-snacket...
Igår kom "snackset" från stranden ut!!!
Här kan man snacka om att tvätta röven med sandpapper!!! Undrar just hur det ska ha känts i den där babymagen... arbeta med ett gäng tuggor sand! Tänk... för ett år sen kunde jag inte äta NÅNTING utan att hon fick ont i magen o kolik... nu tuggar hon i sig sand!!

Satt o såg lite grann av "Från koja till slott" på 3:an igår...
Hu vad gräsligt, hemskt o fult o äckligt det blev...
Nytt kök mm!! Blä! ;-D
Men, jag tänkte just det när dom kom in med sina två barn... som var inte så långt ifrån i åldrarna jämfört med Edvin o Edith... Inte skulle jag vilja ha den lurviga mattan under MITT köksbord!!!
Här har vi fullt sjå med att hålla rent plastkorkmattan!!!


RSS 2.0