Ibland kommer ordspråk...

... o bara kastar sig över en...
Och man tänker: "Aha! Ja just det!"

idag tänker jag på detta:

"Det är bättre att vara
tyst
och framstå som en idiot
än att tala och avslöja
att man verkligen är en!"haha... fick ett mail:

Glöm GI-metoden, nu gäller Småbarnsdieten!
Har du provat alla metoder utan resultat läs denna 100% säkra metod för att du komma i form.
Det har sedan länge varit känt att tvååringar i allmänhet är slanka.
I ett samarbete mellan barnläkare, sjuksköterskor, näringsterapeuter och utmattade föräldrar har därför denna nya diet tagits fram:

Dag 1

Frukost: Ett kokt ägg, en skiva rostbröd med aprikosmarmelad. Ät två små bitar av ägget och bred ut resten på golvet. Ta en bit av rostbrödet och smörj sedan in ansiktet och kläderna med marmeladen.
Lunch: Fyra färgkritor (valfri färg), en näve krossade potatischips och ett glas mjölk (tre klunkar, häll resten på golvet).
Middag: Ett kex, två mynt. Skräp från under soffan.
Kvällsmål: Rosta en skiva rostbröd och kasta den på köksgolvet. Till det fyra klunkar av kvällens badvatten.

Dag 2:

Frukost: Ta upp rostbrödet från igår från köksgolvet och ät det. Ät en sked vaniljsocker.
Lunch: Ett halvt rosa läppstift. En bit av en från lekparken medtagen cigarrettfimp (som de övriga familjemedlemmarna tvingar dig att spotta ut). En isbit.
Mellanmål: Slicka på en klubba så att den bli klibbig, släpp ner den i sand. Slicka igen tills den är ren. Tappa den på mattan.
Middag: En sten eller en torkad ärta, tryck först upp den i vänstra näsborren. Blanda ner läsk i potatismos. Ät med sked.

Dag 3:
Frukost: Två plättar och mycket sylt som du gnider in i ditt hår. Ett glas mjölk. Drick hälften varefter du klämmer ner plättar i glaset. Plocka upp klubban från igår från mattan, slicka bort luddet och göm den mellan soffdynorna.
Lunch: Tre tändstickor, chokladdryckspulver och en smörgås med sylt. Stoppa munnen full med bröd och spy till slut upp det på golvet. Häll ett glas mjölk på bordet och slicka upp det.
Middag: Glass, en näve chips, kaffe (om de andra inte märker det).

Dag 4
Frukost: En kvarts tub tandkräm, en bit tvål och en oliv. Häll ett glas mjölk i en skål med cornflakes. Häll på en halv kopp socker. När cornflakesen blivit mjuka dricker du upp mjölken och matar hunden med flingorna.
Lunch: Ät smulor från köksgolvet och vardagsrumsmattan. Sök fram klubban från soffan och ät upp resten av den.
Middag: Spaghetti nedrörd i ett glas chokladdryck. Lämna köttbullarna på tallriken. Som dessert andra halvan av det rosa läppstiftet.

Det är bra att göra dieten effektivare med lämplig motion. Här är några exempel:
* Vrid och slingra dig på golvet i en stormarknad, stärk samtidigt dina stämband genom att vråla högt. Gör kraftigt motstånd när mannen från Securitas släpar ut dig ur butiken.
* Spring överallt, hoppa emellanåt. Ramla regelbundet, att kravla sig upp stärker musklerna på ett mångsidigt sätt.. Kom ihåg stämbanden: skrik medan du springer.
* Be om en sparringpartner vid påklädning. Gör med alla krafter motstånd mot att bli påklädd. Nöj dig inte med de första kläderna, kräv att få byta dem åtminstone tre gånger. Och som sagt: Glöm inte stämbanden, skrik under hela proceduren.

Här i huset kör vi med en komplettering... så fort tillfälle finns: sluka torrfoder, katt/hund - vilket som... det ska visst ge glansigt hår!

Fruset...

alldeles vitt o frasigt är det där ute... just de här första, lite rejälare, frostnätterna är härliga! Såna här mornar ska man sitta ute på pass o lyssna på ett sjungande hardrev!
Snart har vi nog snö...  =)

Vi åkte o hämtade vårt lamm igår!
Vilket äventyr!
Först blev det pitstopp på GK´s - så klart var ju den där inspanade kassaapparaten borta, o nödlösningsgrejjen, verktygsvägg/bänk kändes lite för fjantigt liten för en stor o stark fyraåring... så, det bidde bara ett par långkalsonger o vantar var till dem...

Sen fortsatte vi färden mot lammuppfödarna!
Väl där upptäcker vi ju en stor hage med höns!
Stumpan var nog så reserverad... för att vara henne!
Edvin var mer framåt...
Jag började ju såklart mata hönsen med små maskrosblad o det snappade girigt åt sig allt man gav dem... pappan låtsades stoppa in fingret o sa: "Tror ni att de smakar från mitt finger?" till trollen och Edith slet ut hans hand, snabbt som attan o ropade: "NEJ! Bort!!"

Men, vilka elaka höns!!!
De hade två tuppar! En vit o en brun... bägge två var hårt hållna av damerna!
Hela den ståtliga tuppstjärten var bortplockad! Det enda som fanns kvar var en enda ynklig fjäder... o den fjädern var det hela tiden nån höna o försökte rycka av honom...
Hallå! Hönan Agda???

Har jag fattade det hela fel, men jag trodde ju det var tuppen som ville ha henne naken! =D


Nedtryckt o hunsad tupp!

Och där det finns hönor... där finns det ju också ägg!
En rensing av redena resulterade i detta:
Edvin blev grymt imponerad över de bruna äggen: "Jag tycker
om bruna ägg! Jag vill äta det... jag tycker bara om bruna ägg!"
deklarerade han bestämt!

Och, jag bara älskar riktiga ägg!
Visst är de ekologiska man köper bra... men, såna här ägg är hundra gånger godare!

Och fåren...


Ett lamm (det i mitten) fanns kvar... dotter till den stora, vita tackan!

Får är coola djur!
Ulliga o härliga... tyckte att den här färgvarianten, svart/vit var riktigt fin!
Nästa år vill jag ha två lamm själv... som man får ha struttandes runt gården!

Återigen var Edith lite reserverad, Edvin mer framåt, han klappade o tyckte att det var kul när den stora vita tackan, med en bjällra runt halsen kom o pussade oss!Fast, det vi fick med oss hem var inte lika ulligt o gulligt...
men, jag satt nästan o dräglade - gud så gott med lamm!!!
Ahh... ugnen, vitlök, kryddor... lite smaskig sås till...
Och till efterrätt en sockerkaka gjord av dessa fantastiska ägg!

Jag är en mycket lyckligt lottad människa som har möjlighet att få tag på såna här fantastiska råvaror!
Och mina barn är mycket lyckligt lottade som får växa upp o lära sig att maten man köper på ICA o Konsum... korven, köttbullarna, pizzan, pålägget osv... faktiskt kommer från djuren o naturen! Äggen värps av hönor som kan leva olika liv... och att vi väljer dessa som får strutta runt, o må bra i stället för de där extraprisäggen som kommer från burhöns!

Och köttet... de får lära sig att även om lammen är rara o gulliga, så är det mat!
Och, de kommer att kunna hantera det... Älgarna är fina där de står en dimmig morgon på en myr, men... när de är skjutna så är det mat!

Tänk alla ungar som växer upp i städer o aldrig får uppleva detta!?
Nä, jag är enormt tacksam över det liv vi är förunnade att leva!


Bäää bäää...

Idag är vårt lamm "klart"!
Så, vi ska åka o hämta det lite senare i eftermiddag... så får busungarna se fåren o lammen (om det finns kvar några) - söndagsmiddan är given - ugnsstekt lamm!!!
Ahhh... jisses så gott...
Ska bli kul att få se fåren också... blir ett spännande äventyr!

Sist jag passerade GK´s (ja, jag har slutat bojkotta dem, lite grann) så hittade Edvin en sån där leksaks-kassaapparat som han tyckte: "Den här skulle jag o Edith kunna leka med!". Det fanns bara en, o jag kunde ju inte plocka den då han var med... säkert är den såld nu men om den finns kvar, så blir det en födelsedagspresent till herrn! ;-)
Det fanns nån slags verktygsvägg/ställning som kanske duger i annat fall...
I alla fall passar vi på att titta in där...
Och, den här dagen lär då rusa iväg i alla fall...

Igår slockande de raraste små rätt fort!
Edvin var så trött... bara vrålade i sin säng, så där tröttgapande som bara han gör! Allt o inget var fel... "Jag vill ha kudde/jag vill inte ha kudde!" sen bara frågade jag om han ville ha en gonattkram innan han somnar, han brukar inte vara så noga om nattinatt-kramar, inte som lillasyster i alla fall... som överöser en med både kramar o blöta pussar i kopiösa mängder! Men, nu ville han ha en kram... o jag tror det var mamma-närhet han behövde, lilla hjärtat mitt! En lång stund låg han o bara goades... sen slockande han handlöst!

Stumpan, hon härjade lite till... henne fick jag vara lite brysk mot o säga till på skarpen när hon klättrade i bokhyllan för att få tag på en viss bok!!!
När de hade somnat gick jag själv ner o åt en kanelbulle o te!

Och så kom jag ihåg "Svenska Hollywoodfruar" - alla surrar ju om detta program o denna kvinna så när det var 20 minuter kvar av programmet började jag se det...
Och, inte vet jag om det var nå speciellt... skulle väl tro att vem som helst som hamnar i samma situation skulle bete sig liknande...
Efter programmet ploppade Aschberg fram i rutan o gjorde reklam för sitt program på tv8, direkt efteråt - med ANNA ANKA!

Jag höll på bryta ihop...
Han var ju helt sanslös... herr Aschberg!
Man riktigt såg hur imponerad han var över denna kvinna o hennes uttalanden, han visade ett "klipp" där hon bla säger nåt om att när man är gift måste man ställa upp, man kan inte neka varje gång... om han vill varje morgon så är det bara att ställa upp! Det höll Aschberg på surra ihjäl sig om med dräglet rinnande nerför mungiporna! Märkbart tagen av henne! Jag som har tyckt att Aschberg är en hårdhudad o cool reporter... men, se där... lite kjolstyg som säger att karn får sig varje morron om han vill... så tappar han alla hämningar o dräglande skulle göra vad som helst för ett nyp!
Nog så lågt när han ger henne en telefonlur o säger: "Här, du skulle behöva tala med min fru!" Suck...

Nu kom stumpan ner från vindan... "Klippi, katten... klippi!" mumlade hon o så ser jag att hon faktiskt kommer med kökssaxen!!!
Pust... jag vet inte om jag vågar upp på vinden...
Hon är makaber... helt sanslös! Hon hinner med allt... precis allt som hon inte får röra hinner hon norpa åt sig!
Och om hon har friserat katten... så då blir han snart skallig!

Själv snaggade jag av honom den fina kragen!
Mainecooner ska ju ha mycket päls... en stor krage som pryder katten!
Det har inte Armani längre... för, efter sommarens utebravader (undrar hur många råttor o fåglar han helt odjurvänligt ätit upp!!!) så har hans päls ändrat karaktär!
Han har aldrig nånsin, i sitt drygt sexåriga liv haft en tova i pälsen... nu kryllar av dem!!!
Och, kragen tovar ihop sig så det slits loss stora, kala sjok från huden, så då åkte saxen fram o han blev snaggad... inte speciellt jämt o definitivt inte värdigt en katt som heter Armani - men... förhoppningsvis tovar det sig mindre, för borsten är ju inte populär den heller! =S

Näpp, nu ska vi fixa frukost!Höst!

Den här dagen började i ett ruggigt läge!
Regnet öste ner... det var just o just att kvicksilvret orkade upp över nollan!
Edvin blev hemskjutsad av farmor o genast satte de igång att småtjafsa!

Edith var jätteglad att se honom o ville ge honom en kram... herrn bara fnös åt henne o vägrade! Däremot ville han sitta i min famn... Surpellen...
Nå, vi tjorvade på - fixade gröt till lunch o mitt i allt sken solen från en klarblå himmel!

Då passade vi på...
Ut o härja!
Jag fyndade en gunga på OK för nåt tag sen... så den fick åka upp på en gren!
Så, nu fick ju det där äckel-lärkträdet användning!!!

Det får väl leva, nåt tag till! ;-)


Strax efter detta ögonblick drasade han i backen!

Edith jublade - Edvin gnydde lite försiktigt... i början... sen kom även herrn igång o gunga!
Edith slog en frivolt - två gånger!
Lika glad för det var hon... o fortsatte hojta: "Mera! Mera!" när Edvin inte gav tillräckligt med fart!
Sen skulle vi ta en liten promenad o kolla efter svamp... men, det kom en stövare o blåste förbi oss 190! Jag kastade mig över honom, men han är ta mej fasen halare än en ål... han slank iväg o rusade i full karriär mot "Rådan"!
Själv låg jag på backen o vrålade: "Förbannade Puckostövarjävel!"

Den arme skurken hade rätat ut halsbandet!
I löplinan har de ett halvstryp i läder, med metallkedja... den kedjan slet puckot sönder!
Bägge hundarna ylade halvt hysterisk av avund när vi traskade mot skogen med en hink (undrar om en hink är mycket lik en bössa i hundarnas ögon?)!
Och, vi hann ju inte långt... så kom han, puckot!

Så, vår svampexkursion blev inte lång, det enda vi hittade var några slemmiga exsvampar o flugsvampar! De fick stå kvar...

Jag ska bjuda på en träffande bild på honom...
Puckot!


Halskedjan syns ju tydligt... is no more!!!

Men, tack o lov... han kom tillbaka, nästan direkt!
Det verkar som om han inte fattat (än) att det går att jaga hare när man smiter så där... Jag får tanken att han är "van" att smita med Ask... o Ask, han springer ju järnet utan att fundera på nå harspår! Så, förhoppningsvis fortsätter Puckot att göra så...
Tokspringa en kvart-halvtimme o så tillbaka!!! =S

Nå väl...
Idag snörde jag ut tv:n!!!
Den har funkat som ett koarsel i flera år... senaste veckorna har bilden bara krånglat o försvunnit, man har fått slå av o på för att den ska visa bild igen!
Och, jag har fått lov att norpa Pontus tv - o vilken skillnad!
Trots att det också är en "gammal tjock-tv" så var det otroligt vad mycket finare o klarare bilden blev! Och trollen blev imponerade... det var ju "Specialagent OSO" på den när vi startade!!! =D

Edvin har haft ett synnerligen skarpt överseende där jag har hållit på kånka på tv:apparaterna!!! Tog ju pirran, vilket fantastiskt hjälpmedel... för Pontus tv stod ju ute i lillstugan, så med pirran gick det riktigt smidigt att få in den i huset... lite värre var det att få ut den gamla! Mitt i allt skulle ju alla vara på bron! Puckostövare, stumpa, jag o pirra+tv! Edvin stod nedanför o inspekterade... mycket noggrant!

Och till sist...
Påminner hon inte lite om Lilla My...
lilla raraste stumpan vår?

Näpp...
Nu slutar barnprogrammen på tv - nu ska troll i säng!
Bägge är trötta...
Skulle tro att de somnar som stockar!
Har ett berg...

ett gigantiskt berg av ren tvätt som ligger o skriker på mig: "Kom o VIIIIIK!!!"
Jag går förbi... sneglar lite i ögonvrån o så skyndar jag förbi o gör nåt annat (skriver blogginlägg tex!)
Jag vet inte varför det bär mig så emot... hela dan igår gick jag kände mig tvungen att börja vika men så fort jag ens försökte gå ett steg mot högen så bara vände det sig i magen o jag ville kräkas!
Och jag fattade ingenting...

Då idag tog jag tummen ur o satte igång!
Och genast insåg jag varför jag haft sån olust för tvättvikandet!!!
Det kom en stumpa... mammas lilla hjälpreda!
"Jag osskå älpa till!"

Så här har konversationen gått:
"Jag osskå! NEJ, Du måste tvätta bort oboyen från händerna först! tvättta-tvätta-tvätta-torka-torka-torka-händer Jag vill osskå vika! Ja, men... ta den här då! Jaaaa! Oj, vad fint du viker, ehh, sätt den här! Titta, Mussepigg-töjan - Muttes kubbhus! Nej, inte på golvet! Dääää, Evins töja! Ja, ja... så fint, ehh, va fint du gör! Lalala! A a a, inte in till hundarna med tvätten!! Dääää, min pinsessa-töja! Nä, akta! Riv inte ut lakanen! Jag ska osskå vika, jag vika den dääää! Ehhh... ja, men ta den då... Vika-vika! Men ta upp duken från golvet! Ta upp från golvet!! TA UPP FRÅN GOLVET! NU!!! Åhh, stumpor - jag prova! Men, Edith, det är RENA kläder! De ska vikas inte provas!!! Osv osv osv... och där o då insåg jag varför jag inte tycker om att vika kläder!

Nu har stumpan satt sig framför Pettson o Findus... så fort hon har somnat så smyger jag mig iväg o viker tvätten klart... hur jag nu ska lyckas utan min lilla hjälpreda! ;-)

Lite komiskt...

tyckte jag...

Igår, var jag iväg till Konsum en sväng för att komplettera lite varor för matserveringen.
Där utanför stod två tjejer, ursäkta nu mina fördomar, men de såg verkligen ut som tvättäkta veganer!
Foldrar från Djurens Rätt delades ut där rubriken skrek: "Vägen till vego... nånting"

Hade jag varit mindre stressad hade jag frågat dem om de hade något husdjur, katt eller hund! De flesta har ju det... o de flesta köper också (billigt) hund/kattfoder torrt i säckar, tillvekat i Tyskland, Holland, Polen osv. Det spelar ingen roll om det heter Royal Canin, Hill's, Pedigree Pal, Specifik eller Euroshopper! Lik förbaskat är det tillverkat av djur som inte har det bra... djurtransporter o slakthantering under all kritik!

Nu hade jag inte mera tid än att jag kommenterade: "Ja, haha, det är ju rätt person att dela ut den här till! Jag är aktiv jägare... " när jag tog emot foldern!

Jag äter kött... kommer alltid att äta kött!
Men, jag fördömer också djurhantering som är ovärdig o plågsam!

Jag köper alltid ekologiska ägg... väljer svenskt kött, det lilla köttet vi köper! För det mesta köttet är ju älg, älgar som sprungit omkring, lyckliga i skogen tills de mötte en kula! Inga transporter, ingen antibiotika osv. Nu har jag också beställt ett lamm, som levt lyckligt sen det föddes här i Överkalix o kommer att slaktas i helgen!

Kanske inte djuren i Sverige har det bättre, men jag vill i alla fall tro det så jag kommer att fortsätta att ge hundarna svensktillverkade Doggy o Mjau till katten!

Jag undrar just vad de där tjejerna, om de nu har husdjur, ger sin katt o hund för sorts foder? Pedigree Pal är väl ett av det mest sålda fodret i Sverige...
host host

Det är garanterat mer djurplågeri i ett kilo Whiskas torrfoder än vad allt mitt köttätande på ett år innehåller!

Sovmorron! =D

Fast... först vaknade vi innan pappans väckare ringt!
Stumpan, o det var en grinig stumpa, kom traskandes över från sin säng men var missnöjd med allt - hon rallade ner en sväng o så kom hon upp igen, o ringer pappans väckare! Klockan har alltså slagit fyra på morron! =S

Stumpan hängde med ner en sväng... hon var törstig, drack vatten o kom upp o la sig!
Sen har vi vaknat kvart i nio!!!
Jisses så skönt att sova! =D

Pappan har ju dragit iväg till älgskogen . det har regnat hela natten, massor av plusgrader o nu blåser det ordentligt! Det är väl inte bästa jaktförutsättningarna skulle jag tro!

Inget HD-resultat på hunddata ännu... men, jag var ju tvungen att maila o efterlysa det o igår hade jag ett mail från "@vetmail" o där stod det att Senna har B på höfterna!!!
Nå, det är ju inte A men... det är ju inte C heller...
Fast - det är väl lite lustigt ändå...
Jag har lite grann snokat på kullsyskon till föräldradjuren mfl. o genomgående överallt är det bara A:n o UA!?

Jag tror nog att vi testar att röntga om honom... till våren nångång kanske o denna gång kanske man testar nåt annat ställe än Gammelstad...

Igår var det en intensiv dag!
Först var jag bageriare mellan 8 o 12, sen hamnade jag i "restaurangbranschen" mellan 12 o 17 för att kl 17.30 leda spinningpasset för det enorma deltagarantalet två stycken! ;-)
Men, den energi som förbrukades o så hårt det kämpades räckte för en full grupp!
Vi körde järnet!!! Anna, Lasse o jag!
Jag som sprungit o serverat i fem timmar kände av det i mina vader - de var möra!
Men efteråt kändes det helt galet skönt!
Jag hade nulat igång bastun o satt där o mojsade en stund... skönt!

Nu hoppas jag att de skjuter allt som är tillåtet på älgfronten den här helgen...
För, det börjar vara dags att få igång fredagsspinningen! ;-)
Igår var det återigen älgköttshantering som kom ivägen...

Häpp! En hel, lång härligt solig lördag ligger framför oss - Edvin stannade i Kypas igår så det är bara jag o Stumpan som får härja idag! =)

Så ska det se ut!


VAR ska jag börja???


Första gången, nånsin... med en varm hare mellan tänderna!1. MIN hare!  
2. "Hjälp!!! Den rör ju på sig!!!"
3. Så här såg det ut på samma ställe i söndags, utan hare! 
Detta är harjakt!
Eld, ryggsäck, kaffepanna, bössa, stövare o hare! =D

Direktrapport från harskogen:

SENNAS FÖRSTA HARE LIGGER PÅ BACKEN!!!

En rörd liten tår rinner nerför mammans kind...
o jag erkänner... ett uns av avundsjuka - jag hade velat vara där!!!!!!!!Kattplågeri...

tortyr... pälshantering a' la Kineser!!!
skulle nog Armanis svar på frågan hur han blir behandlad här i huset bli! ;-)

Han fick en borstomgång igår... mycket opopulärt!!!
Sen startade jag en avmaskningskur... rätt opopulärt... det också!

Det är rent fantastiskt hur otroligt mycket hår det sitter på en katt!
Hår som lossnar... o ligger på golvet i stora sjok! Men, se när man ska borsta bort det... Ja, då verkar det (av kattens missnöjda fräsande att döma) sitta som berg! Men, som kommentaren pappan flinade åt igår - där jag sitter på golvet med ett stadigt grepp om nacken på vilddjuret för att slippa strimlas av de vassa klorna som viftar febrilt o kammar, någotsånär försiktigt, där jag kommer åt o efter den sjuttonde gången klorna naglar sig fast i mitt knä fräser jag, något högre än katten: "Ligg still! Det är ingen idé - Du är katt, men jag är halvfinska!!!" o så är det... han kan fräsa, rivas o bitas hur mycket han vill - har jag bestämt mig för att kamma - ja, då kammar jag! Och... halvfinskt humör är betydligt envisare o ettrigare än herr Armanis katthumör!!!

Men, sen var all hantering glömd o förlåten när en kattmatspåse trollades fram... han åt med välbehag o alla missnöjda känslor orsakade av borstar o pälshantering var som bortblåsta!

Jaja...
Nu är påtåren kaffe uppdrucken...
Ska börja stoga mig iordning för en bageridag!
Mormor kommer o är barnvakt till trollen, vädret är inge kul - spöregn o två plusgrader! Så, de får hålla sig inomhus idag...

Pappan o Senna har åkt till harskogarna i Kypas - men, i skrivande stund hade de inte fått upp nåt än - hararna har väl ingen större lust att ränna runt med en stövare i hasorna när regnet öser ner!

Inget HD-resultat - ÄNNU!!!
Det brukar ta en vecka för att resultatet skall visas... nu är det 10 dagar sen!!!
Och trots att jag är in på hunddata på skk.se fjorton gånger i timmen, så inte fasen kommer resultatet fortare för det!!! När Ask´s resultat kom hade det knappt gått en vecka... o det var på en söndag om jag inte minns fel!!!
Ska jag ta det som ett gott eller dåligt omen... att det dröjer!? =SSnart är kaffet klart...

Trollen har vaknat på ett strålande humörr... eller, efter stumpans välling så var allt frid o fröjd! Monsterdockans mage var tom o det första hon sa var: "Välling!" i en uppfordrande ton! Pappan fixade, sen var allt strålande igen!

Det blir bageri idag, liksom igår o i måndags! =D
Hela helgen for ju i intensiva raigar-svängar så när vi kom hem sent på söndagkväll var det bara att lasta in hungriga hundar, trötta/griniga ungar, väskor o påsar, jaktkläder o bössor - handlöst fixa välling, tänder, pyjamaser, hundmat mm mm mm... så småningom kom vi oss själva i säng o då poppar det ju upp: Soporna!

Fasen... det är ju sopor i morron! Inte för att tunnorna är fulla, nä, de klarar sig ett par veckor till men det var ju kompostpåse-utdelning! Och, de tydliga instruktionerna var: "Lämna ute din soptunna även om den inte behöver tömmas för vi delar ut kompostpåsar!"
Så, antagligen måste det stå en komposttunna ute för att påsarna ska kunna lämnas?!
Tydligen kan man inte bara kasta ut dem... på backen - nä, de skall placeras ovanpå tunnan!?!?

Så, då sent på söndagskvällen kom vi ju på det... men... ingen av oss iddes gå upp i kalla, mörka natten för att dra fram tunnorna så vi tänkte: "Det hinner vi väl i morron!"
Ja, gissa... hahaha... vi vaknar av en bil som rullar in o ut från gården... o inga kompostpåsar blev utdelade! Lite senare kom även sopbilen o vände!

Nå ja... så är det ibland tänkte jag...
Lite senare rullade jag iväg för ett pass på bageriet o för varje soptunna jag såg efter vägen desto mer började ilskan bubbla inom mig!
För... där låg det kompostpåsar överallt drällandes kring E10:an!!!

Vid varenda soptunna låg det en ny förpackning kompostpåsar - på marken!!!
Varför kunde de inte slänga våra påsar på marken???
Morr... jag ringde på eftermiddan, men fick inget svar - kanske lika bra... för nu har ilskan runnit av mig o påsar får vi ju tag på i alla fall men jag stör mig enormt på det ändå!
För nog fasen borde de väl veta vilka hushåll som har komposttömning o om man har det behöver man väl påsar!? Och, det kan ju hända saker... man kan ju bli sjuk - vara tvungen att resa bort - glömma så man missar att ställa fram tunnan!
Och, uppenbart så har det ju ingen betydelse exakt vart påsarna hamnar (en teori jag hade var att de inte ska ligga på marken för att bli skadade/fuktiga) för det var ju klart synbart vid alla andra soptunnor efter vägen!
morr

Näpp, nu är min första kaffekopp snart uppdrucken - bullpåsen har trollen o pappan lagt beslag på så jag får ta mig en havrefrastallrik istället!

Fårrden...

it´s alive!!!

Eller...
Är den?

Pappan har muttrat hela tiden... "det är nog inte mycket till bil kvar av den där Forden..." under hela tiden den varit "på reparation"! Den har ju varit på "verksta´n" sen 2005 nångång *host-host*
Hela tiden har hoppet spirat i mig... Jag har en Ford, en alldeles egen Ford! Och i min vilda fantasi har jag tänkt att det bara är att snöra sig in i bilen, starta o så köra iväg till besiktningen! Pappans olyckskraxningar har jag ignorerat totalt...
Men, nu är jag nog benägen att hålla med honom...
Fårrden är nog död! =(


Det är inte bara skit... det är mossa o mögel också!!!

Det mesta har rasat - backspegeln, rutornas lister, gummit från vindrutetorkare osv... öppnar man dörren så väller en unken mögellukt fram! =( och, då har jag bara kikat på den en kort stund på morron! Hur det som sitter under huven o alla andra vitala delar funkar vågar jag inte ens fundera på - efter åratal under "bar himmel"!
Det barmhärtigaste är nog ett snabbt nackskott - eller skroten heter det väl på bilspråk!
Huuäääää... Min fårrd!
Så, den verkstan kan jag kanske inte rekommendera för bilreparationer... ehhh...
Undrar just hur mycket jag är skyldig!?

Ikväll, efter att två vansinnigt trötta troll somnat i sina sänger, efter en kakafoni av tjålande gråt (det var verkligen sista rycket - trettio sekunders sista ryck-vrål, sen sov bägge som stockar!), gick jag ner o började kika efter jaktprovsregler för stövare!
Det verkar bara vara öppenklass o elitklass som gäller... Stående fågelhundsproven kan man ju in i minsta detalj, men i stövarvärlden har jag ingen koll alls!
Men, börjar känna ett enormt sug att få starta Senna på prov! =D

Typiskt då att stovare.se hade tjorv med sin sida idag! "Fel vid sidhämtning" och vilken annan stövarsida man än går in på där det utlovas "provregler" mm - nå givetvis länkas det till stovare.se! Bu o blä... för nästa gång jag kommer mig för att få tummen o ur o börja kolla så lär ju trollen ha fullt ös!

Inget HD-resultat ännu... =S

Rätt pömsig...

så här en söndagkväll efter en helg fylld med jox!

Vi for åt Kypashållet på fredag... det var älgköttshantering för pappans del, jag smet iväg till skogs med Ask! Han fick komma o lufta sig på en riktig jaktsväng! Faktiskt så skötte han sig jaktmässigt riktigt bra... men, han höll en timma lite drygt sen tog det slut! Höfterna antagligen... det hann ju bli hyfsat mörkt innan vi var klara med svängen så lite grann gick jag o sneglade över axeln på vägen nerför berget vi jagat oss upp på! En slaktplats gick vi förbi, sen fanns det två till i samma område o där det finns slaktavfall finns det ju också såna djur som äter upp det, en del av dem låter: "Brum brum!"

Nå, jag var väl inte värre oroad än att jag njöt av jaktsvängen o tänkte: "Springer jag ihop med Nalle så, den dagen den sorgen!" även om jag är väldig rädd för björnar så måste jag ju vara förnuftig! Risken är ju ganska liten att jag ska få se en... när det jagats intensivt med hundar som är mer heta på björn än min lilla fransos utan ett björnhårstrå synts till... Men, å andra sidan... så har en av älgjägarna idag på morron fått se/höra björn o det bara ett par kilometer från där jag gick min fredagssväng!!!

Själv var jag med stövarn på morron... utan nån björn! =D
Jag o trollen sov över hos farmor o farfar på lördagkväll...
Pappa jobbade till nio på morron så han missade all jakt!

Men stövaren skötte sig mycket bra igen...
Han satte igång att driva hare 15 minuter efter att jag kopplat loss honom och han drev i 45 minuter sen gav haren honom fingret o gick la sig...
Han är riktigt duktig på att ringa, men... man märker att där kom bristen på erfarenhet in!
Han gör instinktivt det han ska, men han reder inte ut spåren o hittar inte igen det sista trampen från kissen! Sen behöver han få tugga i färsk, blodig hare för att få den där sista envihetsbiten på plats! ;-)

När han en gång fått smaka på vad han jagar så kommer det att bli en stövare som aldrig ger sig!
Hur som helst har jag haft nästan en timme spännande jakt på morron!

Och helt lottlös gick jag inte från skogen...
Hittade ett gäng läckra smörsoppar!
Och, senare gick jag ut en sväng till o plockade ytterligare ett gäng soppar, brun - björk o Kalle johan! Svamparna var jättefina, knappt nån mask så det blev en rejäl soppa av det - krämig, gräddig o smakrik! Så himla gott!!!
Tänk... här längtar man efter kantareller när slemsoppar är så otroligt goda!

Lördan hamnade jag i krogbranschen igen!
Jag hade med mig Kajsa o vi serverade mat åt ett gäng hungriga fotbollskillar!
Det gick så bra... Kajsa jobbade på som om hon aldrig gjort annat än serverat... toppen!

Den här helgen har verkligen rusat iväg... som vanligt...
Nu känner jag mig rätt trött! Ska bli otroligt skönt att få gå snöra sig under täcket!


men då andra mornar...

Då är det världens raraste troll!
Stumpan är ju i regel alltid go o glad, storebror i regel sur o grinig på morron! Fast, sista tiden, månaderna har han blivit väldigt mycket mer harmonisk... bara ibland det blir såna där krig som igår! I morse har vi legat o mojsat tre kvart istället! Kramkalas! =D

Nu är frukosten avklarad, vi väntar på pappan...
De ska dumpa av mig på Fabriksvägen för en dags bageriande sen fortsätter de till Kypas...

Edvin höll på "tjata" på Senna: "Men, kom då Senna... Kom då! Meeeen, kooooom då Senna!!" strax därefter tog han frukostmackans vedrökta karréskiva o kom in i hundrummet o lockade på hunden igen... som glatt hängde på! "NU kom han ju i rummet!"
Visst är han väl för duktig vår stövare! =D
Edith brukar berömma honom såååå när han är duktig o äter upp det hon ger honom...

10 sekunder

Smaka på orden, tio sekunder...
Räkna... tio sekunder...
Det är inte mycket!

Tänk att tio ynka sekunder kan ge sån enorm effekt!!! =S

Vi hade ju egentligen sovmorron i morse...
Edith vaknade halv sju, ville traska ner o det var en vällingslurk som lockade!
Hon fick sin flaska, rusade upp till tv:n o den varma sängen...
Strax efter hör jag en pipig Edvin hojta... "Piiiinknööööödig!"
Pappan bär ner honom o det är gnissligt... mycket gnissligt!

Nå, unge herrn pinkar sen vill han också ha välling!

Jag gör i ordning en slurk åt honom också... han vill ju absolut köra "55" i mikron!
Alltså, det är mycket viktigt att herrn själv får trycka femtiofem och att vällingen körs exakt femtiofem sekunder!
Och, sen (den blir ju för varm!) ska det hällas i en skvätt vatten! (manivarning!)
Så, på morron lät jag honom för smidighetens skull köra 55 (ville ju undvika ett krig) sen smög jag in handen o blippade ner tio sekunder på mikron... den står i ett köksskåp så där Edvin stod bakom dörren borde han inte ha sett, men, det gjorde han!

Och... då...
KRIG!!!

Illvrål o tandagnissel, vansinnigt illvrål o tandagnissel!

Det hela slutade med att jag bara gjorde klart vällingen, perfekt tempererad efter FYRTIOFEM sekunder o ställde flaskan på bordet, lämnade den maskliknande sprattelungen på golvet med orden: "Där är din välling, nu går jag upp o lägger mig!"
Sen gick jag upp... o kvar låg herrn, vrålande: "Det ska vara femtiofem!"

Pappan undrade vad som hände... jag sa tio sekuder!
Och förklarade... tio sekunder minus på mikron utlöste vrålet!

I fyrtiofem minuter!!!
Han vrålade i tre kvart!!!

Millimeter för millimeter närmade han sig oss uppe på vindan, först vrålande: "Maaaammaaaaa... det skulle vara femtiofem!" men, ju mindre respons han fick från mej desto mer började första ordet likna pappa! "Maaaaampa, maaaappa, pammmma, pampa... PAAAAPPAAAAAA!" tills det blev klockrent: "Paaaappaaaaa.... Jag har ont i beeeeneeeet!" då kunde han inte gå upp för trappan! Jag kontrade lungt mellan varven att "Gnällande ungar ids vare sig jag eller pappan lyssna på!"

Så småningom hade han arbetat sig, trots det onda benet, uppför halva trappan konstant vrålskrikande... "Paaappaaaaa... Jag kan inte gååååå, du måste hålla min haaaaand!"
Då hade ju pappan blivit less att ligga i still i sängen så han klev upp, gick ner o började med kaffekokning! DÅ minsann... då var det inga onda ben som hindrade herrn att springa ner efter pappan!!! =S

Och, efter att ha mikrat flaskan i FEMTIOFEM sekunder (på mycket låg effekt) o hällt i en skvätt vatten var det frid o fröjd igen... suck!
Snacka om att vara envis!
Och hur kan man orka??? Orka kriga i tre kvart för en förbannades mikrotryckning!!!

Pust...

Det är bara att hoppas att det snart ger sig... för ibland är han extremt jobbig!

Nåväl...
Nu ska jag ringa Marris!!! =D"Jag har klippit den där...

... så att den blir rak, som ett i"Mini-Huggarn har varit framme!

Kan sälv - åsskå!

Edvin väckte mig kl 7 genom att ropa: "Fääääärdig!" sittandes på toaletten, här är det verkligen Beppes gonattstunds-varning! Men, det blev ju lite sovmorron! ;-)
De somnade, som klubbade oxar strax efter 21 igår, stora storebror var barnvakt medan jag var på spinningen... =D

Nu sitter jag här o gäspar med min kaffekopp - det var väldigt skönt under täcket... det var det! Stumpan ligger kvar o sussar, jag hade gärna gjort det samma!! Men, men... det blev bagerijobb idag, så... lika bra att kliva upp nu. Jag åker in när pappan kommer knallandes nångång halvtio-tio.

Jag passade på att vattna blommorna också...
Det är vissa moment jag väldigt gärna utför när en viss liten dam sover!
"Jag åsskå!" låter det när hon plockar vattenkannan ur min hand o hjälper till... om jag försöker hålla lite grann som stöd (vill ju helst ha vattnet i blommorna, inte på golvet) så kommer det med bestämd röst: "Kan sälv!"
Det är som ett eko...
Är det nåt jag sa när jag var liten så var det just detta, det har jag då fått höra o antagligen kommer stumpan också få höra det resten av sitt liv! ;-)
Mammas lilla rara hjälpreda!

Hon är så duktig...
Ibland lite extra duktig o självständig!
Som igår tex...

Jag hade lämnat ute hundarna i linorna medan jag for till spinningen... tänkte att de fick vara ute tills jag kom hem, det var ju varmt o gott plus att det gnagat älgben hela dan (med mycket kött) så värst hungriga kunde de ju inte heller vara, inte så att de skulle svälta ihjäl till tills jag kom efter 20-snåret.

Men, hundarna var inne!
Stövarn var inlåst i sin bur, vilt protesterande, Ask stod o slafsade i sig maten från "blötläggnings-glassbyttan" - jag började fundera: "Har Pontus gett dem mat? Och sen stängt in Senna i buren??" lustigt... sånt brukar han ju aldrig göra...
Sen insåg jag... Edith, kan sälv... Så klart att hon hade fixat hundarna!
Så nu ser Ask ut som en julgris! Igår var han som en spärrballong... först gnaga älgben (och rena köttslamsor) hela dan, sen fick han bägges matportioner!!! Inte undra på att stövarn höll på att krevera där inne i buren när polarn åt upp all mat!
Hon är så duktig... =S
Men, ibland vill jag hellre åsskå göra det "sälv"!

Själv fick jag ju vara på spinningen...
men igår var jag snurrig! Undrar om jag håller på bli sjuk...
Kände när jag for in hur trögt o segt det var... ivern var som bortblåst o det kändes bara jobbigt! Väl inne i lokalen brukar ivern normalt komma om man är lite halvseg nångång, men inte igår... Passet startade o okej, vi trampade genom det... men, jag kände hur tjorvig jag var! Jag lurade mina deltagare flera gånger, sa en sak... gjorde en annan! Pratade om händerna o handlederna o säger armbågar...
Jaja... man har väl sina dagar då inte allt är som det ska... förresten gjorde jag nån Facebook-grej igår o det blev 10% Lucky today så, det var väl därför! ;-)

Igår ringde NSD o ville att vi skulle anta deras erbjudande om tidningen i tre månader för halva priset! "Njä, vi hinner inte läsa tidningen just nu, mycket skog o jakt!" blev mitt svar o genast kommer då nästa argument: "Men, det är ett tidsbestämt erbjudande, du behöver inte avsluta eller något, efter tre månader slutar tidningen att komma!" Ehhhh... Är det så man ska få mera timmar på dygnet???
Om jag nappar på alla prenumerationserbjudanden kanske jag till slut har 37 timmar på ett dygn! =S

Visst, jag fattar att säljarna gör allt för att sälja... men, om jag inte hinner läsa tidningen idag så inte fasen hinner jag läsa den mer för att den kostar mindre/kommer en viss tid osv! Är det bara jag som tänker på miljön???
Om så tidningen var gratis, eller om jag tom fick betalt för att ha den... inte skulle jag ta den ändå! Lagra upp ett pappersberg som man knappt kikar igenom för att sen dumpa i återvinningen... Nä, då behöver de inte alls bära hit tidningen!


Det är bra...

...att vara polare med en Jämthund! =Dmen...mycket av det goda som åker in i framändan...
kommer pustvis ut i den andra ändan...

betydligt mindre angenämt i MIN näsa!!!

Ja, då var det dags igen...

dags för den här väntan...
Väntan på domen!

Det är nog det värsta man som hundägare kan vänta på!
Visst, är hunden borta i skogen så väntar man på att få hem en trött, men frisk hund... men, man har i bakhuvudet att det kan hända saker! Man är inte hundra säker på att man varje gång ska få hem en oskadad hund... det kan hända mycket eländigt på en jaktdag! Om man överhuvudtaget får hem hunden!
Den väntan är inte kul... men... den liksom vet man o har tagit med i beräkningen när man skaffar jakthund!

Då är det betydligt värre att vänta på ett HD-resultat...
Urk, blä... usch o fy!

Vad kan man göra?
Ingenting!
Det är bara att vänta på de där bokstäverna från SKK - domen!

När jag såg plåten så var första reaktionen: "Det här såg ju jättefint ut!" sen började jag titta o fundera o när jag kikade för sista gången över axeln innan vi gick ut ur det blyinfattade rummet så såg det ut som värsta, eländes höfterna... så nu är det bara att avvakta SKK´s dom - jag har ingen som helst susning om vad det blir!

Trött ponke! - - ->
27 kilo trött stövare! ;-)
Det gick bra... men, tog tid hos veterinär´n!
Vi kom dit i god tid, 12:28 drog jag inte en mycket tveksam stövare som tyckte att det där Gammelstads djursjukhus var ett mycket suspekt ställe! Vi hade tid kl 13 fick och fick komma in på rummet o klockan var 14:15 när en stövare på vingliga ben äntligen fick fly fältet!

Svin-influensan - ehhh...
Jag blir inte riktigt klok på det här!
Har jag fattat allt fel?
Jag trodde svininfluensan var ett virus som i första hand smittade via nysningar o hostningar - små viruspartiklar som flyger runt omkring efter nysande svin!
Varför sätts det ut handsprit på toaletterna???
Där har man ju tillgång till tvål o vatten! Eller, smittar viruset via röven?
Handspriten borde väl ställas ut där det inte finns tillgång till tvål o vatten...

När jag nu ändå är inte på surr i de lägre regionerna... ;-)
Vi stannade ju på storheden, skulle in på COOP o handla lite mjölk mm, o eftersom jag hade en drogad hund i bilen ville jag ju såklart inte ställa mig mitt på den soligt gassande parkeringen utan smet iväg mot Stadium o körde upp på en trottoarliknade upphöjning men framför allt under några stora tallar, enda parkeringsbara plätten i skugga på storheden! Ett storheden som förövrigt var väldigt lugnt... det fanns mycket gott om parkeringsplatser, överallt!

Efter COOP går vi tillbaka till bilen, kollar till Senna som forfarande är groggy efter sövningen, sen traskar vi en sväng till Lindex. Men, där vi står med bildörren öppen - Edvin dricker lite dricka - så kommer det en skinntorr grinig gubbe cyklande rakt mot oss... jag såg ju på långa vägar hur störd han var över att vi stod där o blockerade hans väg! Så långt han kunde cyklade han rakt mot oss på "trottoaren" sen vek han mycket mödosamt åt sidan med en mördande blick o orden: "Det här är faktiskt en gång o cykelbana, inte parkering!" Jag kände mitt sinne rinna till o morrade: "Jag har en hund i bilen, kan inte parkera i solen! Ring o anmäl mig till polisen för h-vete!"

Visst... jag stod "felparkerad" det säger jag inget om...
Men, om det finns hundratals parkeringsplatser betydligt närmare affärerna så kanske det går att klura utt att det finns en anledning till att någon ställer sig "fel"!
Antagligen så var det jobbigaste för den personen att bry sig att jag stod fel - inte att cykla runt bilen en meter extra... usch o fy... Tänk om jag hade haft en sjuk människa i bilen!?
Och om jag hade ställt mig i solen hade det garanterat kommit nån o skällt ut mig för att jag ställer bilen i solen, med en hund i! Suck...

Nå, tillbaka till lägre regioner...
Inne på Lindex stod jag o plockade i lite underkläder åt stumpan, o när jag går vidare har Edvin försvunnit! I några sekunder får jag har puls o hjärtat i halsgropen - men, sen får jag syn på honom i spegeln i ett av provrummen! I det bredvid stod det nån o provade kläder... där står Edvin o fnissar som bara han kan göra! Jag ropar på honom o han hojtar: "Jag släppte en prutt!" o springer glatt till mig!
Undrar just om de där människorna som stod i provrummet bredvid blev ihjälgasade! ;-)

Men, Edvin har haft en heldag i alla fall!
Det var bara han o jag, pappan o stumpan har plockat upp potatis mm!
Vi har sett hur många lastbilar som helst...

Lite spännande var det att se veterinärgrannes parkeringsplats!


Inte traktorns parkeringsplats!

Okej, det kan ju vara bra om man har ont om plats o flera bilar att parkera... men, hur sjutton tar man sig ner från det där taket?

Lång o härlig helg!

Lite trött känner jag mig nu...
Helgen har rasat iväg i värre takt än normalt, o i normala fall går det ju så fort så man blir mörkrädd... suck

Det var "älgmiddag" i Kypas på lördag!
Så, pappan styrde ju kosan redan tidigt på morron, de skulle ju jaga älgarna först!
Jag o trollen tog en skön sovmorron till åtta! =D
Ring så spelar vi, kaffe, melodikryss!

Sen kom fastrarna o hämtade upp oss för färd mot östra regionerna!
Vi packade ihop oss... glömde en del, men kom ihåg det mesta för en övernattning, älgfest o harjakt! Värst var väl trollens skor... bland det sista jag tänkte var att "nu ska jag komma ihåg o ta med andra skor" för gummistövlarna som satt på fötterna kanske inte var det roligaste att ha på festen! Men, skillnaden mellan att tänka o göra kan ibland vara vansinnigt stor! Så, det blev gummistövlar för trollens del!

Jag stod o sneglade på kängorna i källarn men högg gummistövlarna... det är ju så varmt... Det var inte varmt kvart över fem i morse! Då var det 0.5 plusgrader... så, frysande trampade jag runt i mina gummistövlar o förbannade min korkighet - jag borde väl veta vid det här laget att det är kallt på harjaktsmornar... spelar ingen roll hur varmt det var dan innan... för det var ju inte direkt den första harjaktsmorgonen jag var på...
Nå, ringrost skyller jag på! ;-)
Kaffepannan blev också kvar hemma... men, då är jag ju så van att Anders alltid tar med sig kaffepannan att jag inte ens tänkte tanken! ;-)

Jakten gick bra...
Vi traskade iväg o stövarn lorvade på... han är inte det minsta "unghundig" - nä, han drar iväg på långa, egna äventyr! Han kommer att bli en envis herre med några års rutin! =S
Ganska snart tog han upp en hare... Yippi! Inte älg, trots att mamman var med! ;-)
Han drev rätt hårt ett tag... sen blev han bortkollrad! Vi stod o såg där haren gled förbi, bland träden utom skotthåll... o efter ett tag kommer en stövare o ser ut som ett frågetecken, jag springer med honom o visar på spåret där haren for iväg... o då sätter herrn igång att driva - ett klockrent drev!
Och, han håller igång en halvtimme, trekvart med bara några få tappt! =D
Det var ljuv musik i mammans öron... sjungande stövarskall - han låg nog rätt nära haren för det var tigthta skall! Oj vad duktig han var... skitduktig!

Själv stod jag med pulsen tickande o bössan beredd...
men, den där haren visste hur han skulle kollra bort både jägare o hund!
Senna fortsatte att rota runt... slog några skall då o då... men, redde inte ut det.

Under tiden gick vi tillbaka till upptaget o gjorde upp eld, kokade kaffe o värmde frusna kroppsdelar! Pappan gjorde det första, jag det två andra... Fattar inte... Jag frös som en gris i mina nya, varma jaktbyxor - fleecejacka - t-shirt - jaktjacka - termosockar - vantar - keps... Pappan satt med uppknäppt jacka, endast skjorta o inga vantar - utan att frysa! =(
Hmmm orättvist, jag har inte vant mig vid kylan än... jag gillar inte att frysa!

Senna fortsatte att nöta på - han sköter sig verkligen bra...
han är bara 18 månader o söker som en vuxen, rutinerad hund!
Inte en tendens att komma o flamsa runt med oss - nä, han kommer o tittar till en då o då, sen sätter han nosen i backen o fortsätter att leta sånt som är roligare än husse o matte!

Efter ett tag gav vi oss... han ska ju till Gammelstan i morn o hd-röntgas (Uiiiiii - ännu en hemsk väntan på resultatet - jag hatar!) så jag tyckte att han kunde ta det lite lugnt idag, tre timmar fick räcka, så vi traskar tillbaka!

Och stövarn lorvar på... han sticker iväg till en gammal äng som mer är skog, där rotar han runt o är borta ett tag! Anders hinner bara säga: "Vi går till bron o väntar in honom för om han piskar upp en hare så brukar de i regel fara över bron!" o så sätter han igång att göla! Jag kastar mig över pappan som bär även mitt gevär (jag hade ryggsäcken) o vrålar: "Men, bössan!!!" innan vi har hunnit ladda ser vi haren glida förbi oss, o tassa iväg mot bron!!! Så är det med jakt... ibland står man bara inte på rätt ställe o ibland är sekunderna inte riktigt på ens sida - hade stövarn väntat ungefär 25 stycken sekunder så hade vi hunnit gå till bron o ställt ner ryggsäck, jag hade tagit min bössa o vi hade varit betydligt mer beredda!
Nå, dagen hade blivit alldeles för perfekt om vi också fått skjuta en hare...
Senna har fått mycket bra jaktträning idag, helt perfekt!
Så, nästa sväng... då får han tugga varm harlever!

Älgmiddan igår var supertrevlig... jättegod mat!
Trollen hade full show - bla var de behjälpliga med lotteridragningen! ;-)
De fick dra vinstlotter o mitt i allt vann jag o kunde välja en godispåse från prisbordet! Undrar just om trollen hade koll på exakt vilken lott de skulle dra!?!?
Så, när maten var uppäten, ananaspajen nedsköljd med kaffe o lotterna dragna var klockan så pass mycket att två troll var trötta! Så det var bara att ge sig... Edvin hade paxat sovplats hos Brännströms... Edith parkerades i Emmas säng...

Pappan o jag hade egentligen tänkt gå till Vitträskkojan o sova över men vi skippade den idén i mörkret... så vi sov på bäddsoffan i stället!
Och, lite skönt att värsta älgjakts-ivern är över - då kan man småviltsjakta mer!

Nä, nu ska jag gå o glufsa i mig nått sjos!

Nasare! =S

Jag köpte en päls igår! =D

En vit... fluffig... härlig... hoppas jag!
Hittade precis en sån jag vill ha, vit o fin fusk!

En dam i södra Sverige var Blocket-säljare o efter några dribblingar hit o dit (sonen hade satt in annonsen, hon hade ingen dator o hade noll koll på hur nåt går till) om kontonummer, postens priser, förpackningar osv så blev det affär. Tanten var jättetrevlig o blev så glad när hon hörde att det var till ett bröllop!

Nåt tag senare ringde det från samma riktnummer...
En kärr... eh, en till tant!
Antagligen polare till den första...

"Hej, vet du vad jag har? Bla bla bla, jag har varit frisör... avvecklat mitt företag... blablabla... Vet du vad jag har? bla bla bla... jag har gjort många brudar... bla bla bla VET du vad jag har???" (precis som om jag jublande skulle hoppa upp o ner - Nej, vad är det du har?)
"Eh, nä!"
"En pälsmössa... i mink... vit!"
"Ehhh... jaha?"
"Den ska du ha... den ser ut... bla bla bla surrade hon på... Jag vill ha 500:- för den, det är ju äkta mink!"
"Ja ha, men.... "
"Ja, då behöver du ju inte gå till frisör o fixa håret, Jag tog 2500:- för sånt, tänk... då sparar du ju det!"
"Men, ehhh... jag har redan bokat tid för håret!"
"Har du långt hår?"
"Ja, det ska vara uppsatt osv!"
"Ja, men med min minkmössa så behöver du ju inte det... det ska vara naturligt! Låt det bara hänga rakt ner... då blir du så fin, du är ju ung o fräsch (o vad sjutton vet hon om det?) Hålla på o göra lockar o sätta upp håret det är bara skit... nä, naturligt ska det vara! Då är det bara att ta av o på mössan!"
"Ehhh... tack, du... men, jag måste få fundera! Idén är ju inte tokig... Jag hör av mig!"
host - host

Först blev jag överraskad... sen blev jag skitirriterad... till sist satt jag bara o flinade åt "damen"
Va... vilken jävla kärring!
Tänk att det finns såna människor... så totalt utan känsla för andra, som bara för att den personen tycker att nåt är bra o passar så ska alla andra självklart också tycka så! Totalt oförmögen att respektera andras val i livet!
Vad jag tycker är fint o bra skiter man fullständigt i!
Jag som går året runt med håret "naturligt" vill väl på denna dag, enda i livet vara fin!? Men... det är väl klart, bara hon får sin pälsmössa med i bilden så skitsamma... jag kan ju raka av mig håret kanske!

Ja, jag blir förundrad över dessa människor... det finns flera... en människa i min närhet som jag genom livet uppskattat har visat sig vara exakt så här... eller ännu värre tror jag nog... men, den personen har jag ingen (personlig) kontakt med längre - tyvärr eller tack o lov - jag vet inte riktigt...
Men, jag kom då osökt att tänka på den människan vid samtalet igår... =S

Det blev spinning igår...
Vi var bara tre stycken... Anna börjar bli värsta proffset! Två pass i veckan... hela hösten!
Så, igår körde jag själv riktigt järnet, jag behövde ju inte vara "ledare" helt o fullt, mer deltagare o då kunde jag ju ge järnet o vara helt utpumpad mellan varven... ;-)

Oj oj oj... tänk om alla som inte upplevt den känslan skulle få göra det... känslan man får efter ett pass, så himla skönt o underbart det känns i kropp o själ när man drypande av svett får snöra sig i duschen - man mår så vansinnigt bra så det inte är sant!
Då tror jag att Maxpuls skulle få utöka antalet spinningcyklar markant!
Om folk bara visste hur bra man mår o hur härligt det känns...
Endorfinkickar!


Sen börjar jag fundera på att lägga in "spärrar" i datorn...
Pappa o Edvin-spärrar!
Här handlar det inte om nå porr-surfande inte... nä... här traktor-surfas det!
Fast... jag blir liiiite orolig när jag ser det här youtube-klippet som snurrade på häromdan:
och så hittar jag det här i trappen igår:snart kommer väl herrarna i huset bärande på sandsäckar!!!

Det luktar snö!

i alla fall enligt Edvin!

Så, få se om han har rätt... för han stack ut näsan genom dörren på morron o sa: "Vad luktar? Det luktar ju snö!" sen efter några om o men... frukost o teckning så fortsatte han att surra om att det luktar snö o var tvungen att sticka ut näsan igen genom dörren för att konstatera: "Det luktar snö!"

Nå, inte är det väl helt omöjligt... det är ju mitten av september!

Det här "om o men"!
Edith fick färgpennorna för att måla lite...
Edvin dök upp genast o ville måla även han... så där satt de raraste små barnen o pladdrade om vad de ritade för fint - Edvin berättade att det är farfar som kör en John Deere-traktor o Senna springer runt o är bakom traktorn (prickarna är Sennas spår)! =D

Vad stumpans kreation föreställer vet jag inte riktigt...
och nu är pennorna förpassade till soptunnan!
Så, när nu sopbilen kommer nästa gång blir de förvandlade till värme när det brännbara skrotet eldas upp!!!

För, så klart ska det ju svamlas!
Allt ska drivas till sin spets när man heter Edvin...
Om man kan "svamla" så klart att man då gör det också!
Han gled iväg ouppmärksammat... kom tillbaka med en fleecefilt över halva ansiktet! (som om jag inte skulle se krigsmålningen kring ögonen!)
Och, när lillasyster fick se vad herrn gjort så gjorde ju hon som allt annat, samma sak!
Vad än storebror gör eller säger så gör hon exakt samma!!! På gott o ont!

Så frukostskålen matchade i alla fall sminkningen idag...
vilket han var tvungen att gnälla om, det också... för Edith hade ju fått den gröna skålen - "Jag vill haaa den gröööööna skåleeeen!"
suck

Morgonen började med ett krig om mikron!!!
Hade väl inte allt för gott tålamod på morron med tjafsande snart fyraåringar så jag helt sonika bara mikrade vällingen - "Jag ville göra välling!" höll han på vråla en kvart - precis lagom så han fick gölat upp stumpan som låg o sov i godan ro på vindan (hon gölade sent i natt!)

Idag är en sån dag när de är rätt billiga om nån erbjuder sig att köpa dem! ;-)

Solen verkligen strålar idag! Jag ska förstöra det... hänger upp en maskin tvätt strax!

Blåser...

så det dånar i skorstenen!
Det låter som en gammal skräckfilm... eller "Barna på frostmofjället" bara Gullspira som saknas o snö på tvären... snön är nog långt borta idag, för det är varmt!

Igår blev det ett 45-min spinningpass lite hastigt o lustigt! =D
Jag har ju bara varit ledare nu i flera veckor så jag har kännt ett gnagande behov av att få vara deltagare! Bara trampa på... fokusera på sig själv o bara ge järnet! Så, när det blev en sen avbokning igår så hoppade jag in! Härligt! Så skönt o bara trampa...

Igår surrade jag i telefon! =D
Jag har några "gamla vänner" som när vi väl pratar, så blir det i timmar... o då menar jag verkligen timmar! Det blir långt mellan telefonsamtalen... så man har mycket att avhandla när man väl pratas vid! =)
Härligt... Det är så skönt att ha såna vänner... trots att man inte umgås eller ens talar med varandra på månader, ibland år... så när man väl träffas/snackas så är det som om man tar upp tråden där man lämnade den sist o bara fortsätter att umgås! Underbart!

Idag tänkte jag att vi skulle "röja" färdigt... ute...
Inne-röjet tar vi en regnig dag!
"Jag" började i förrgår med ett litet projekt att få bort värsta björkslyet utanför fönstret, om inte annat för att när man sitter här vid datorn o det kommer en bil - så ser man inte vilken!!! Då svär jag över björklurvet här utanför! ;-)
Men, det är ju bara det... med "mini-Huggarn" i huset så får man ju inte göra sånt ifred! Ett enda tjatande "Mamma, jag vill, mamma, jag vill, mamma, jag vill!!!"

Jag är inte så där jättenoga om att han får!
Det är i o för sig inte så mycket som ska vara kvar av det som växer här... men, han lyckas, utan undantag, vara o klippa i precis allt som jag tänkt tanken ska få fortsätta växa!!!
Så... hmmm... kanske vi röjer inne i alla fall!

Besök!

Både troll o odågsen fick besök igår... ja, jag också så klart! =D
Maja med mamma... så kul!
Och två läckra flat-damer! Som sprang runt lite varstans o lämnade "doftspår" som sen våra fyrbenta herrar hade fullt upp att undersöka!
Så dagen for iväg i rasande fart, värre än vanligt!
Barnen kom jättebra överens o lekte... vi surrade o mitt i allt kom pappan från älgskogen!

Igår fick jaktlaget skjuta två älgar... det är sämre med älg i år!

Mitt i allt var det dags för spinningpasset, fullt deltagarantal igår! Kul!
Det som känns svårast nu är att försöka ge alla lika mycket uppmärksamhet!
Det blir ju lätt att man bara surrar med några... andra liksom halkar i skymundan, svårt är det!

Som en efterdyning av helgens utbildning håller jag på att kolla hur mycket energi jag förbrukar per dag... så jag väger allt jag stoppar i mig!!!
Fast, det blir inte rätt...
Jag stoppar i mig mindre än normalt för jag ids inte väga upp en extra portion mat utan nöjer mig med första portionen! Ungarnas rester på tallrikarna lämnar jag också... vem ids börja väga tre potatisbitar, två korvbitar o en halv broccoli? Så det blir ju en värre bantningskur! ;-) Nå, nån centimeter saknas innan den där klänningen går igen som jag vill... så det är ju inte helt fel om det rasar av... men, mest intressant är det att ta reda på hur många Kcal jag behöver per dag!

Det är så himla mycket som har med näringslära o fysiologi att göra, musklernas uppbyggnad o hur energin förbrukas o det är skitkul!

Och tex Redbull o vodka!!!
Så himla gott!!! Och, vilken fart man får på dansgolvet... första gången jag smakade kombinationen var jag såld! Visst hörde man larmrapporterna om att det är "farligt" men, "sånt händer ju bara andra, inte mig! Och, vaddå... jag har minsann druckit det hundra gånger utan att dö!!!"
Nu har jag fått förklaringen...

När man dricker alkohol påverkas hypofysen att sluta producera hormonet ADH (stimulerar upptaget av vätska) o urinmängden minskar - man pinkar mer!
Och i Redbull finns det massor av koffein - som är urindrivande!
Alltså, ena gör att man pinkar mer o det andra driver ut vätskan ur kroppen!
Sen shakar man loss duktigt på dansgolvet o svettas! Och i regel har man väl inte druckit ordentligt tidigare på dan heller...
Kroppen består ju som bekant av 70% vatten, och till sist påverkas även blodet som tappar vätska o kvar blir "för mycket" röda blodkroppar - trögflytande blod kan man säga.

Så om man då har något fel nånstans i systemet, blodomlopp - hjärta, ett aneurysm, så är risken stor att det brister när det tjocka blodet pumpas runt!
Men som sagt... "Jag har ju druckit det hundra gånger utan att dö..." så antagligen har jag väl inga "fel" - men, varför riskera???
Och det är ju inte bara redbull... även irish coffee mm! Alkohol o koffein-kombinationen!!

Samma med rökning...
Oj vad bra man fick förklaring till varför rökning är så dåligt och hur det påverkar hjärtat, blodomlopp osv... men, det ska jag inte surra om här o nu!
Men, det konstaterades i alla fall... det är bättre att vara rökare och träna än att vara rökare o inte träna! Även om syreupptagningsförmågan blockeras med 50% av nikotinet så är det ändå bättre att konditionsträna... och om man slutar röka tar det faktiskt bara två veckor för att nikotinet ska brytas ned och blodet kan tranportera 100% syre! Alltså, dubbelt så bra kondition!

Intressant i alla fall...

Nähä...
Nu ska jag gå o fixa lunch!

oj... så fel det ser ut... flat-damer! *fniss*
Flatcoated retriever!!! Inget annat! ;-)

ormnos =S

Alla har väl hört o sett om folk som fixar sig "ormtunga" - skär ett snitt rakt genom tungspetsen så att tungan blir tvådelad! Brrrr...

Nå, vi har fixat stövarn ormnos!!!

Stumpan höll på med sin sax... o klippte sönder en Hänt extra!
Och, stövarn var ju tvungen att kolla läget... snipp sa det o så fick han en extra flik i nosen!!!
Det blödde en hel del... men, gav sig rätt fort!
Suck...

Inte är det lätt att vara stövare... i regel är det ju gotter man får från den handen!
Nu är det inte så illa... har kunnat kolla ordentligt o det är ett litet jack under ena näsborren, sånt som han lätt hade kunnat fixa själv i skogen på nån ansvarslös persons skräp (hitter ofta glasflaskor i skogen!) så... ingen större skada skedd! ;-)
Hoppas han lärde sig en läxa o låter bli stumpans grejer i händerna... det kan göra ont också! Men, där ett tag höll tankarna på ränna iväg, pappan o bilen i älgskogen - hur tar jag mig till veterinär'n!?

Såååå duktig...

han är såååå duktig så, Senna!

=D

Edith sprang runt med resterna i sin frukostskål... lite mjölk o flingor skvalpade runt i botten, självklart är ju stövarn mycket intresserad av det hon har i händerna!
Stumpan ställer ner skålen, stövarn slafsar glatt i sig det som finns där och "Duuuukti voove! Duuuuukti vovve!" berömmer stumpan! ;-)
Samma sak om hon har nån korvmacka eller bullbit i handen... ger stövarn... o han är sååååå duktig när han äter upp det! *host-host*

Det är regntunga skyar idag... känns rätt skönt att inte behöva kliva upp tidigt o ge sig iväg ut (vare sig till skog eller jobb) nä, vi har slumrat till strax före nio!!! Pappan skymtade jag omkring 23-tiden när han kom o la sig... sen anade jag väckarklockan i "morse" men somnade om lika fort... Edith vaknade tidigt, långt före Edvin, o ville ha välling o se på tv - inte ens Nickelodeon hade börjat! Alltså var klockan långt före fem!
Nå, vällingen underhöll henne tills det började på tv... Edvin vaknade, fick välling, stumpan somnade o jag likaså! Som sagt... till strax före nio!!! Underbart!

Åhh... Cirque de soleil kommer till Sverige!!!
Jag är så grymt fascinerad över denna vad kallar man det... uppenbarelse!!!
Det så mycket mer än cirkus... det är ofattbart hur människor kan ha sån extrem kontroll på sin kropp, sån styrka - balans - precision!!!
Oj oj oj... Fösta jag såg med dem var Allegria på tv - fantastiskt...
men, tänk att se dem live.... Saltimbanco

och när man ser dem... utföra rörelser högt ovanför marken som man inte trodde ens gick att göra under vatten - ja, då inser man att de röv o benmuskler man så stolt fått trampat fram med spinning o cykling är en piss i havet, en fjärt i rymden i jämförelse!!!
Hur imponerande som helst!!!Intensivt!

Nu är man välfylld med information...
Jisses!
Men, hur kul har det varit... vi har haft utbildning - Maxpuls så hela helgen har gått åt till att bombardera hjärnan med information! =D Tyvärr missade jag ju fredan... hade gärna velat hänga med från början o anatomin men, lite grann av anatomin gjordes på lördan, sen var det fysiologi för resten av slanten o idag har vi lärt oss näringslära!

Kul, spännande o intressant... Många AHA-upplevelser o taggad att lära sig mer!
Men, det känns... o märks att man inte är van att "sitta på skolbänken" för just nu går det mest runt i skallen!

I morron blir man jakt-änka!
Hälge (eller är det björnarna som är mest eftertraktade) skall skjutas!
Så, det blir en tidig morron för pappan!!!
Slutar 22 i kväll o de där "älgjaktsgalningarna" ska ju ut i skogen för f-n själv... så... han får väl kliva upp halvtre i natt! ;-) Tur att jag själv är ganska ointresserad av älgjakten... vete sjutton om jag skulle orka upp så tidigt! ;-)

Bullarna...

blev kanske nog så heta idag!!Mitt i allt sätter brandlarmet igång!
Och, jag kan lova att det hördes - genom märg o ben tjöt det enerverande ljudet!
Så, jag gick in på kontoret, drog igen dörren o stoppade lurarna i öronen o poppade järnet med musik! DÅ stängdes oljudet ute...  Mitt i allt väller det in BRANDMÄN!!!

Då var jag ju tvungen att gå fråga dem: "Brinner det på riktigt?!?!"

Hur sjukt är inte det då???

Här går ett brandlarm o man stänger in sig o höjer volymen på mp3:n för att inte höra det!!!

Nu var det väl bara ett falsklarm... för det var ingen som reagerade utan alla stoppade i sina öronskydd o fortsatte med sitt!

Nå, i alla fall... det är lite som sagan om pojken o vargen... den gången det brinner på riktigt så lär man väl brinna inne! =S

Cykelturen var härlig på morron!
Pappan kom o hämtade cykeln när de passerade på väg mot Kypas för jag skulle ju hänga med arbetsfolket som slutade kl 16 dit, men... klockan började närma sig halv fyra o jag låååååångt ifrån färdig, så det blev ingen Kypassväng för mig! Och... då ångrade jag lite att cykeln åkte en fram o tillbaka till Kypas i onödan! Hade jag haft kvar den på bageriet så hade jag kommit mig hem tidigare, fast... det var himla trevligt o schysst av Stefan att jag fick lifta hem med honom!

Vaknade till norrbottensnyheterna...

och en stumpa som halvhängde över mig o tröck sin napp mot min haka...
På radion surrades det om det 70-tal thailändare som "strejkar" här i kommunen. Jag kan inte låta bli att muttra...

Det kritiserades över kommunens brist på engagemang och att när det var samma situation i Luleå så ställde minsann kommunen o landshövdingen upp!

Är det någon som har missat att Överkalix kommun har det lite knapert?
Eller??
Men förståss... det går väl alltid att sparka nån stackars vårdpersonal från hemtjänsten... eller varför inte dra in lunchmaten för skol o dagisbarnen! Och pensionärerna... de klarar sig säkert bara med två mål om dan...

Tydligen så är ett av problemen att de stackars människorna inte har nånstans att ta vägen när de kommer till Stockholm... Thailändska ambassaden har ingen möjlighet att ta hand om dem som kommer dit...
Skulle inte tro att Överkalix kommun har bättre möjligheter att ta hand om dem!

Trollen har gått ut, själv ska jag gå o ta mig en påtår morronkaffe o börja stoga mig i ordning för en bageridag! =D
Det blir cykel idag! Härligt... jag har saknat morron-cykelturerna!

Det är ju faktiskt...

SEPTEMBER!!!
Den tredje till och med...
Det är varmt...

Trollen sov på soffan när jag kom hem (!)
Mormor kör slut på dem! ;-)

Och, de fortsatte att sova ett bra tag... själv glufsade jag i mig lite lax, kvar från lunchen, o färsk potatis till! Finns det nå godare?
Så när då de rara små barnen behagade vakna gjorde vi i ordning lite varma mackor! Då började himlen bli otroligt lustig i färgerna!
Från norr drog det in ett sånt gult ljus/moln så det var nästan obehagligt! Ett tag trodde jag det skulle bli åska (varmt!) men, det gula försvann o ersattes av rosa nyanser!
Tom Edvin reagerade på molnen o himlen där han satt vid bordet med sin varma macka!

Nu är ju färgerna på bilderna kanske inte exakt som det var i verkligheten men, man ser vilket färgskådespel det var!Nu sover de raraste små...
Själv har jag suttit en stund med det där förbaskade bouncing balls - vilket vansinne!!!
37400 maxpoäng ikväll!!!

Och trött är jag! =(
Så, nu skiter jag i resten o går upp o snör mig! =D

Fire burning, fire burning...

on the dancefloor...  Sean Kingston

Det måste ju vara århundrandets bästa spinninglåt!!!
Jag är helt såld på den... satt uppe i natt, tankande hem den - trampade i takt, brände ny spinningskiva - Darin fick sparken o in kom Fire burning, fire burning on the dancefloor... Ahhh!
Sen slogs jag ju en del med Bouncing balls!!! Facebook! Grrr....
Vilket vansinnes spel... hur jag än bär mig åt blir jag mosad på 33400 poäng nånting!

Och så hamnade jag på bageriet igen! =D
Vikarie en vecka, så då blir det att knappra in ordrar mm!
Kul, kul...

Nä hä...
Nu ska vi ta oss en bastu!
Det är ju som bekant thailändare här i kommunen!
De "ockuperar" sporthallen! Så, att duscha efter spinningen var ju bara att glömma (halva nöjet att få duscha när man är svettig som en gammal arbetshäst mitt plöjningen!)

Sen kom det en strid ström av nyfikna thailändare o kikade in där vi satt o trampade!
Jo, ja... jag tycker synd om dem... hitlurade o utnyttjade - men, samtidigt... Om jag skulle fara till Australien o jobba som vindruveplockare skulle jag väl kanske kolla förutsättningarna innan jag åker!?
Och inte vet jag... men, de svängar vi har varit till bärskogen så har vi då hittat bär! Inte så gigantiskt stora, kanske inte heller kopiösa mängder... men, det finns bär!
Bara nån kilometer norr om Gyljen hittade vi tom hjortron, övermogna o förstörda... men, för tre veckor sen hade man fått ihop ett par syltburkar från den lilla myrplätten!

Nå, hoppas att de snart kommer sig hem... kan inte vara kul att gå o vanka i en sporthall dagarna i ända...

Nä, nu bastu! =D

RSS 2.0