Floff-floff-floff!

Så låter det när en tjäder lyfter i skogen...

Vi packade oss iordning hela högen på förmiddan o for ut en sväng, jag klev av först med Ask o gick en jaktsväng med honom... dom andra två o fyrbenta fortsatte till "camp-stället" vi tänkt ut som bas för korvgrillning, kaffekokning o "harjakt"!

Jag ska väl inte bara blogga om när Ask gör galenskaper... måste ju i rättvisans namn även erkänna mina egna tabbar!! Idag var det en tabbe modell gigantisk!!!
Vi kommer o går i ett område med äldre skog, mossa o så där tjäderlovande marker... Ask är ute på ett slag, i vanlig ordning alldeles för stort (fast, det ger sig väl... Baloo hann bli fem, sex år innan han kom ner i söket så det började bli KUL att jaga här i skogen med honom!) och när han är på väg in till mig, ca 150 m på min vänstra sida, trampar JAG upp en jonka-tjädertupp!!!! En sån fet jäkel så det lät som en tung helikopter som lyfte i slowmotion!!! Och, jag förbannade mig själv...
Det var väl lite för långt för att skjuta... men, det var en grann fågel o det hade kunnat bli en sån där situation som man minns resten av livet!!!

Sen, gick vi genom en liten myrplätt... jag hade på känn att det fanns nå kul där...
Ask söker så fint o även nu på min vänstra sida, när han är på väg in mot mig...
stöter han upp en tjädertupp... o jagar glatt med skall!!!
Suck, börjar bli lite oroväckande det där... fast, å andra sidan... till nästa år kan han helt lugnat ner sig... men, jag tror jag måste träna lite hård dressyr nåt tag... så han inte glömmer bort att han ska lyda mig när jag ropar stanna!
Vilket han lätt gör om han har en fet tjäder framför sig!!!

Senna skötte sig däremot precis som han skulle...
Anders o trollen hade gjort upp eld... sen hade han gått en sväng med Edith i bärstolen o Edvin traskande bredvid... o Senna sökte sina harar o allt annat gott som näsan kände doften av!
Sen när vi sammanstrålat o fikade bulla o kokt kaffe så skötte han sig åter så där bra... ut på ganska stora svängar utom synhåll! Det är inte illa för att vara så pass ung, han är inte fem månader ännu! Och ändå så pass trygg i sig själv att han törs lämna oss o smita iväg på egna svängar! Toppen!

Nå, dom där parisarna vi hade med o tänkt grilla i skogen orkade vi inte, utan dom stekte vi till middag senare... vi blev alldeles nog mätta av bullarna... Edith spillde ALL sin mjölk, flera gånger på mina byxor! Så, nu åker dom i tvätten...

Mamman är med på bild!!! 

Nå, det sorgliga är ju att snart är det över...
Mitt i allt så vräker snön ner o vi har 45 cm!
Så, det är bara att passa på att njuta dom få dagar som man har!

- - - - >
Så här såg det ut i söndags, utanför isladan!
Årets första SNÖ!!!

Så till sist vill jag bara säga TACK till alla grattis o lyckönskningar till utställningsresultatet!
Jag är så glad så det inte är sant!!!

Skön bild...

Vet inte vad det är i bilden... men, den tilltalar mig nåt otroligt!

Det är väl skarpa träd o hunden lite suddigt där emellan... det är SKOG!
Och, allt som den kan erbjuda i samma bild!

Liten skogssväng...

Idag var det ju en öppis-dag!
Så, vi for, glada i hågen , till öppna förskolan för några timmars glad samvaro med andra barn o föräldrar... ehhh... ja, det var jag o så var det Edvin o så Edith!!!
Och så två "fröknar" förståss...
JAG SAKNAR LINDA, OSCAR o LUCAS! =D
Men, det är ju klart... dagis är ju snäppet bättre än öppis!
Men trollen var nog nöjda med att totalt fritt, utan konkurrens få ha ALLA leksaker för sig själva!!!

Och, till Linda vill jag ju säga...
Tack för berömmet!
Och, det värmer ett stolt stövamatte-hjärta att höra DET "insider-eftersnacket"!!!
Och, jag blir såååå himla glad!!! För han är verkligen fin o att få det bekräftat från en så erfaren o seriös stövar-domare gör att det väger tungt i "merit-säcken"!!!

Vi var ju som sagt till Öppis...
Under tiden var pappan till lönekontoret på kommunen...
När han började var det tre månaders provanställning med tim-lön som gällde, tre månader gick o så blev han "fast anställd" och som alla andra så ska han ju då ha månadslön... vilket skulle ordnas av löneansvarig på kommunen... Men, nu har sju månader gått o fortfarande får han tim-lön, visst... det funkar väl, men, han får ju inte ihop sina semesterdagar!!!
Så, nu idag var han då upp till lönekontoret för att "slå näven i bordet" (jag bad honom hota med att skicka mig!) men, dom kunde inte göra så mycket eftersom dom inte fått in några uppgifter av den som är chef för dom personliga assistenterna!!! Man kan ju återigen undra... den här kommunen... hur har dom det med sin personal, egentligen???

Om en personalchef inte på sju månader inte lyckas lämna in uppgifterna om en anställd till lönekontoret... ja, har man då rätt jobb???

Nå, nu ska det väl till slut lösa sig... så att Anders får sin semester!
Han har ju inte haft en riktig semester sen 2004 - ICA sa upp honom 2005 då han fick börja jobba som spring-vikarie!!!
Så, nu tycker jag väl att det börjar vara dags... ska han femte året i rad INTE få ha semester??? (tror att jag snart måste börja morra lite grann!)

Nå, efter öppis stannade jag just på Centrum o köpte en plastpärm till Sennas papper...
Och, det var väl ungefär vad min ork räckte till idag!
Den där förkylningen som jag försökte mota bort med rom igår... nja... den blev inte förskräckt, eller så var det för liten mängd rom!!! Trött, hängig, snorig, ljudkänslig, ont-under-näsan o allmänt hängig är jag idag! Så, när stumpan efter den sena lunchen behövde en sömnlur så stupade jag tillsammans med henne!
Vi har sovit som stockar!!!

Pappan o Edvin for under tiden till skogs en sväng med Senna...

Så här ska det se ut... Näsan i backen!


Edvin o HANS hund på harjakt... med kopplet på! =)

Pappan rapporterade i imponerande ordalag att Senna skött sig ypperligt!
Stora svängar, långt utom synhåll sökte han... och, med mycket rotande o nosande i backen... så trots att det var sent på eftermiddan så kände han nog harspår där... så, en tidig morron med färska spår för honom att nosa i, det blir nog toppen!!!
Det är väl inte helt omöjligt att vi får skjuta en hare efter honom redan i höst!!!

Nä, nu är middan uppäten, salta pinnarna som trollen fick som sjos likaså...
så, nu tror jag att det börjar vara dags för tandaborstning o natti-natt...
Förkylningen tar ut sin rätt... Puh!

BIS 2:a & klingande drev!

Ja, inte kan man säga annat än... Vilken kanonhund!!!
Hela historien är lite speciell... egentligen!

För en vecka sen såg jag annonsen i tidningen... spanar in hemsidan där Senna tittar på mig o bara skriker till mitt sinne: HÄMTA MIG! Och, mina alla sinnen svarar: JA! Jag kommer! Du ska bo hos oss!!
Hela veckan går då både jag o pappan småflinar när vi säger, på fredag ska vi åka o TITTA på valparna... ja, jo, just det ja, TITTA!! Sen, åker vi då på fredan... hämtar den härliga Senna som beter sig som om han alltid varit vår hund!

Lördan är ju lite av en kaos-dag... pappan jobbar... trollen o jag tjorvar på, hundarna tjorvar på dom också.... Där nånstans får jag ju för mig att... den där utställningen i morron skulle ju Senna behöva få vara med på... Så jag skickar ett bönande mail o ringer lite bönande o ber... Snälla, kan jag inte få efteranmäla Senna också... Och, det funkade!!! =)

Så, då idag åker vi till utställningen...
Man ska ju inte tro att man med två troll o allt annat runtomkring ska hinna förbereda sig speciellt bra... o så när man haft hunden i knappt 39 timmar så har man inte så höga förväntningar!

Men, domaren var överförtjust i honom!
Han var flera gånger o berömde honom...
Vi fick första pris med HP och BIR
Toppenkritik:

Typ: Utmärkt
Typiskt vackert huvud. Utmärkt hals,
rygg o bröst, benstomme o vinklar.
Rör sej med mkt bra steg. Mkt bra färg
o hårlag. Mkt lovande.

1 - HP BIR-valp


Och i BIS-finalen kom vi på andra plats!
- - - - - >
Sennas priser!  =)


Senna tyckte ju att det var mer kul att busa med schillerstövarn vi hade bakom oss... o så alla mojsiga dofter som nosen dammsög upp från backen gjorde ju att vi inte visade upp oss speciellt elegant!
Så, tänk med lite ringträning o tid!!!

Jag blev så himla glad när domaren var så förtjust i honom!
Gunnar Norlin heter han o är väl en riktigt erfaren o bra domare med egen uppfödning stövare!

För Ask gick det också bra!
Och, en sak är säker...
Det märks stor skillnad i hans beteende sen Senna gjort entré i vår tillvaro!
Han har ju klättrat upp ett steg på rangskalan o det visade han lite här o där idag! Morr o kaxighet mot andra hundar, pinkade upp för bildäcket! (han har inte märkt revir en enda gång förrän idag!!!) så, han visade upp sig betydligt bättre än förr, o nu kryper han inte ihop längre så fort man tar i honom!
Han fick också bra kritik med 1:a HP o BIR...
Men, inget vidare tävlande i BIS-finalen!

Typ: Mycket god
Mentalitet: Trevlig
Bra huvud o uttryck, tillräcklig hals.
Stark rygg, bra bröst, ordinära vinklar o rörelse. Bra päls.
1 - HP - BIR


Så den här dagen får man vara nöjd med!

Det blev ju lite senare än tänkt...
Jag hade ju lite planerat att vi åker direkt efter första bedömingen... oavsett...
Men, när domaren var så förtjust i Senna kunde jag ju inte annat göra än stanna o vara med i finalen också!
Så, den där planerade skogssvängen med båda hundarna blev en kortare promenad istället...
Vi åkte till Kypas o jag gick ut en liten sväng med båda jyckarna... Dom fick vara lösa samtidigt så Senna hade ju fullt sjå med att hålla efter Ask! (Han springer... fort, mycket o länge!)
Nåt skall gav han av, Senna...

Sen sticker Ask iväg efter en skogsväg, Senna efter... jag tyckte det var lite lustigt att han inte skallade när han jagade efter honom... men... Ask gör en lov i skogen o kommer på en annan, nästan parallell skogsväg... o strax innan jag ser honom så hör jag Senna sätta igång ett vackert klangande drev!!! Nåt litet tag efter kom han drivande för fullt! Tog fast honom... o när Ask kom in nästa gång kopplade jag honom så Senna fick vara själv lös...
Så, den där toppendagen fick sitt grädde på moset i det där drevet... Visst... inte var det hare, o det varade väl bara en eller två minuter... men, i mina öron var det ljuvaste musik!!!! STÖVARDREV!!!

Bästa bilden från utställningen!!! =)Lite Rubbade Runar över Senna...

Men, han  är inte så där toppen-fotogenisk!!! Och, svår att fånga på bild!
Gör sig betydligt bättre i verkligheten än på dom bilder jag knäppt!

Och vilken tur att jag fick en hjälpande hand av Lisbeth o Gösta som kom o tittade på utställningen!!! Tusen tack!!!
För, med två hundar och ensam att hålla reda på dom så hade det funktat bra om jag inte fått startnummer 38 på Senna o 39 på Ask...
Men, nu gick det ju jättebra...

Fast, jag lyckades slarva bort mitt nya, svarta utställningskoppel, TVÅ gånger!!!
Första gången fick Lisbeth ögonen på det där det låg o gömde sig bland grässtråna... andra gången skulle jag tro att det låg o gömde sig i nån ficka... för, jag var o kollade, överallt där jag gått... Men, borta var det!
Nå, det funkade ju med det vita!

Nu ska jag koka en kopp thé... o hälla i halva romflaskan så min förkylning som håller allvarligt på att bryta ut springer förskräckt iväg från min kropp!
Jag har ju nyss varit förkyld... har ingen som helst lust att bli det igen!!!

Stenar o ström...

Jag har ju en passion i stenar...
gärna stora o ovanliga....
(den är rätt stor, ca 40-50cm hög!)

Den här är sååååå skön - - ->
Ser ut som en fjälltopp med en bäck!

Hunddressyr...
Det finns ju el-halsband att träna hundar med...
mest för att göra dom fria från att jaga får o renar o sånt...
Men, men...
Vi kör med en egen variant... "rumsrens-träning" med ström!!!

HAHAHA! Fast, jag ska inte skratta... det hade kunnat gå riktigt, riktigt illa!

Nu såg jag inte själva händelseförloppet, för jag hade gått upp med Edith för att lägga henne till en eftermiddagstupplur... när Edvin efter en stund kommer gråtandes, det hördes att det var allvar bakom, inte det vanliga gringnället... När jag kommer ner så pekar han på skarvdosan till tv:n som ligger på golvet i en pöl... först fattar jag inget förrän jag hör hur det fräser om den!!! Sliter ut kontakten från väggen o Edvin förklarar att det var "min hund" o "bränner"...
så, slutsatsen jag drog var att Senna ställt sig att pissa rakt på skarvsladden... antagligen har Edvin varit dit o petat o fått sig en brännare... Inga större synliga skador på nån men det var kopiösa mängder hundpink både i o runtomkring den runda skarvdosan, en sån som man snurrar in sladden i!
"Inte gå dit röra, bränns! Bara mammor får röra!" förklarade han senare...
o snacka om att dom hade änglavakt!
Skarvdosan låg ca 10-15 cm från elementet!!! Hade ett par fingrar, en nos eller en svans samtidigt rört i det så... ja, jag vill inte tänka längre!

Men, tänk att det ska slumpa sig så... av alla jädrans kvadratmeter som det finns golv måste han exakt just där det ligger en skarvdosa ställa sig att pinka!
Nu hoppas jag innerligt att det var en näsbrännare till Edvin som gör att han för alltid kommer att minnas... och aldrig mer röra i nåt som har med elektricitet att göra!
Få se om det gav nån effekt på inne-pinkningar! :-O

Nä, nu ska jag försöka få stumpan i säng... för andra gången i kväll!
Edvin somnade som en klubbad oxe när jag gick upp med dom första gången, klockan var väl 20:30 men, den där monsterdockan skulle i vanlig ordning inte somna! Så, jag lämnade henne o gick ner... o i lika vanlig ordning kom hon tassandes efter... direkt in på den öppna toaletten o börja härja!
Hon har varit skitjobbig idag!!!
Edvin har mest varit go, rar o förståndig... men, Stumpan!!

Jag börjar bli omåttligt less hennes svineri med hundmat/vattenskålar!!!
Numera hinner hon inte käka nån hundmat!! ;-)
Men, då är hon helt sjukt garn i vattenskålarna...
händer, fötter o allt hon har i händerna för tillfället skall dit i!!!
Muggar, glas, leksaker som går att dricka ur...
allt skopar hon upp vatten o ska dricka med!!!
Och... sånt som INTE ska doppas där i....
SUCK!!!

Dagens skörd av ofrivilligt badade grejjer - - - >
Min mobil, igen (konstigt att den strular???)
Vanliga trådlösa telefonen...
Skarvdosan...
Och så kameran också... den låg där o torkade den också!!!
För, jag var ut med jyckarna o hade den med... det regnade...
så det kom väl in nån fuktdroppe för det var kondens/imma på linsens insida!!!
Suck... Inte min dag idag!
Och slutklämmen nyss var den nyfyllda femliters vattenskålen... omkullvält!!!
MORR!

Nä, nu SKA hon i säng, o somna ganska på en gång!!!
Jag ska ju hinna bada Ask inför i morron!!!!!!!
Och, joxa lite med Senna... han är också anmäld!!! =D

Lite så där på skoj... o när jag kunde anmäla honom med så kort varsel så... då fick han hänga med han också!!! =D
Hmmm... i normala fall hade man ju badat upp hund flera dar inför en utställning... ja, jo... det blev liiite annorlunda nu!

o så förståss...

dom där mindre angenäma företeelserna med valpar som man så fort glömmer bort!

Mattor?? Nä, funkar inte att ha framme!
Pinkpölar!!! Skurhinken står ständigt i givakt!
Sopborste o skyffel... *GNAGA-GNAGA-GNAGA*
Leksaker.... HAHAHAHAHAHAHAHA!!! Men, dom lär väl sig att städa undan efter sig... trollen!
Soffan! Valpar har ju inte koll på var man får o inte får vara!
Träskåpet... som Zune började... fortsätter Senna: *GNAGA-GNAGA-GNAGA*!

Men det är ju som att föda barn (med kolik)...
Såna petitesser förtränger man.... annars skulle ju både hundar o ungar inte skaffas!!! =D

Just nu kommer det osande ångor av hundprutt!!!
En valpmage som fått rätt mycket gott... o lite ombyte i kosten...
Hmmm...  *urk*
Men, det lär ju inte bli så svårt att hålla herr Senna i lagom tjockt valphull... :-)
Han förser sig...
Och, Edvin o Edith får ju lära sig där också... om man springer runt med macka, bulle, godis, mjölkglas... så, ja... poff säger det så har man händerna tomma o stövarmagen fick lite påfyllning!!!

Kan inte direkt påstå att jag klagar över att få den hjälpen i barnuppfostran... ;-)


Så ska det vara...

Man ska ha två hundar!
Nu med båda två känner jag hur jag har saknat att ha två hundar!
Ask o Senna kommer superbra överens... nu ser jag hur ofattbart lik Baloo Ask ändå är!!!
Hade han bara varit orange o vit så hade dom varit kopior... nja, nosen är lite smalare o snipigare hos Ask, men, där hade ju Baloo inte riktigt rastypiskt utseende... (fast jag tyckte var snyggare)!
Och så hela hans beteende, så exakt likadant som Baloo... han var ju en otroligt gemytlig o godmodig hund! Aldrig nåt tjafs med nån hund (utom då Zack, dom hade en ständig rangkamp) dom här två gynnarna har kul o busar ihop, det är ju bara lite drygt ett års ålderskillnad... och, perfekt att Ask som är lite mjukare o lågrangad är äldre... och att Senna är vältuktad av sin mamma... dom kommer otroligt bra sams! Perfekt personkemi...

Och, så är det så kul när Edvin är störtförtjust i honom!!!
Edvin som inte har varit nå brydd direkt, vare sig om katter eller hundar... men, nu på morron när han vaknade var det första han frågade efter "Min hund!" o så "Vill klappa honom!"

Jag skickade ju bilder o mail till tidningarna i förrgårkväll...
Tycker ju att det är bedrövligt som jag nu tjatat om ett bra tag...
Soptippen...  (NSD)
Soptippen...  (Kuriren)

Och, jag vet inte om man ska skratta eller gråta?!?
Eller är det bara jag som blir upprörd o reagerar???

Man kan ju undra om Överkalix kommuns miljöinspektör är rätt person på rätt plats???

För om man som miljöinspektör inte kan avgöra om
BILBATTERIER
KYLSKÅP
ROSTIGA DUNKAR MED TEXTEN SHELL
OLJEFAT
SPRAYFLASKOR
SPISAR
MÅLARFÄRG
BATTERIER
TVÄTTMASKINER
PLASTFLASKOR MED MOTOROLJA... mm mm mm
är MILJÖFARLIGT när det ligger dumpat i ett vattendrag i skogen....
Ja, då tror jag att man slumrade liiite för mycket under lektionerna med kemi!

Citat från NSD:
Maria Lundin bekräftar att hon den 11 juni besökte den olagliga dumpningsplatsen.
- Där var skräp och avfall som inte ska vara där. Men det är svårt att avgöra om det är miljöfarligt.


fast det är väl klart...
Miljöinspektören har väl haft fullt upp med att klämma dit sommarmarknadens "knallar"!
Viktigare miljöarbete!
För, visst... är det väl viktigare att ett tredagarsarrangemang, höjdpunkten i den här kommunen, har PERSONALTOALETTER till knallarna!!!
"Citat från NSD: Tillgång till personaltoalett saknades."


VA... snacka om att sila mygg o svälja kameler...
Och så är man förvånad över att hela kommunen håller på att krackelera...

Trött...

En omtumlande dag i valpens liv...
Men, vilken jycke!
Helt fantastisk!
Det är som om han alltid funnits hos oss... totalt cool!
Armani kom o inspekterade honom med ett utdraget MEAOOOOOW!
Det lät inte enbart positivt... mera som... "Nä! Inte en SÅN igen!"
Fast, gamle Zack var väldigt snäll med katterna... han totalignorerade dom! Fanns inte på hans världskarta att han, den höge herrn skulle nedlåta sig till att bry sig om en skitkatt! *Hrmf*
Men, när han var valp, Ziggozacken, då fick den katten jag hade då verkligen känna av stövartänder!!! =)
Senna är ju van vid katter från uppfödaren så... så från den sidan var det inga problem!


ZzzZZZZzzzZZZZzzznark!

Nu har han däckat, totalt utslagen!
Vi bar ner Ask´s "koja" som han totaldissat sista månaderna...
från början var ju buren Ask´s heliga borg!
ALLT plockade han med sig dit, alla byten han hittade o allt ätbart typ gnagben o sånt!

Men, som sagt, sista månaderan har han totalt struntat i buren!
Men, Senna dök in i den direkt o kastade sig omkull... o inom loppet av tre sekunder sov han som en stock! Så, nu kommer buren till användning igen!

Ja... Här är han! SENNA!


Vår nya familjemedlem...

KORSSJÖTORPETS SENNA

En såååå himla fin finsk stövarhane som vi hämtade i Korssjön (Burträsk) idag!!!
Sennas stamtavla!


Matkonkurrens... fyra skålar, fyra valpar!
Snabbast får mest.... =) o Senna slickar skålarna!


Karate-valp! Eller, bentackling på Edvin, med Ask som åskådare!


Totalt kaos! Alla på en gång... o Marris o jag pladdrar i telefon!
(Undrar om hon alls hörde vad jag sa... jag hörde nog inte allt hon sa!) =)


Edith är behjälplig med bengnagandet... hon håller, o är bra sugen på att smaka!


I morron ska jag försöka fota lite "normala" bilder...
Här ser det väl ut som det är... Mupp-maffian!! ;-)

Han är såååå himla fin o Edvin är mallig över SIN hund!
Edith blev störtglad o lycklig över TVÅ nya sorters hundmat!
Dels den vi fick med från dom supertrevliga uppfödarna ( Korssjötorpets! ) och så köpte vi ett par säcker Pedigree valpfoder när vi var till ICA Maxi... här i kommunen finns det ju bara tvåkilospåsar... och vad är väl det i en stövarmage???

Hela resan gick superbra... en cool, väluppfödd hund som bara protesterade lite grann i början, sen la han sig o har sovit hela vägen...
När han fick träffa både mormors Urvas o sen Ask så var han precis som en valp/unghund ska vara! Väluppfostrad av mamman!!!
Så... i morron blir det väl både fågel o harjakt!!! =))))

Inget är som väntans tider...

I morron är det fredag!!! 
Jag trodde väl aldrig att den dagen skulle komma!!! =D

Sen for vi ju en sväng i lingonskogen, vilka superfina o stora lingon!
På bara en liten stund plockade vi 10 liter!
Sen for vi upp på Sandsberget o gjorde upp en eld...
tyvärr har det vuxit upp så pass högt så lite av den otroliga utsikten försvinner... men, det är ända så man tappar andan av utsikten... man ser oändligt! Och, det är brutalt vackert!
Skogskaffet smakade riktigt gott o den grillade falukorven likaså...

På hemväg så svängde jag förbi "skrothögen" vid elljusspåret...

Jag vet inte vilket som är mest tragiskt...
Att kommunens miljöinspektör totalt skitit i att göra något åt saken, där ligger fortfarnade kylskåp, spisar, tvättmaskin, tunnor med kemikalier... osv osv osv...

Eller....
Personen som dumpar sin skit där i skogen är någon som har barn, kläderna var rosa o storleken 104 utvuxen... jaktvästen är till en större hund... och, det är väl bara stående fågelhundar man har signalväst till? Eller?? Alltså dumpar en barnfamilj med husdjur sin skit där... Ja, tragiskt!!!

Det hade då fyllts på med betydligt mer skit o sopor sen sist jag var dit...
Så här såg det ut i början av JUNI!!Bilderna talar väl för sig själva....Man kan ju tro att det är "bärplockarna" som kastat skiten...
men, tyvärr... Namnade barnkläder talar om både för o efternamn o telefonnummer till dom fd ägarna, bla bybor som bott i byn lääääänge!
SUCK... Fast, egentligen är jag väl inte direkt förvånad!

Nå, nu är det bara rumpan kvar av den här dagen...
så är det fredag!!!
Hå hå... vad jag längtar efter att få skriva nästa inlägg...
Det blir väl imorron nångång på kvällskvisten...
Och, då blir det lite roliga bilder!!! =))))

Lingonskogen... här kommer vi!

Jag åkte ju till mitt läkarbesök!
Doktor Peter Gustavsson stod till mitt förfogande klockan 13:30...
Jag beklagade mig över min onda fot när han frågade vad saken gällde...

Och, det är ju tydligen mina franska nerver, igen!!! =D
Så fort det är nåt tjorv med mig, så är det nån nerv som kläms!

På nåt sätt överbelastade o klämda nerver som går utmed benen i foten, Mb Morton eller Mortons neurom hette det... så... antingen blir det bättre med tiden eller så måste det opereras! VA!!! Jag ojade mig o mumlade att jag hade väl inte tid med nåt sånt, jag ska ju ut i skogen! Nånstans hade jag ju inbillat mig att det bara var att åka till vårdcentralen, slänga upp foten o få en kortisonspruta o så var det bra... Nå, han tittade lite undrande på mig o sa att det går ju att testa med kortison, det är ju inte skadligt... så, efter lite klämmande o kännande fick jag då två sprutor med kortison o bedövning... och, ja, jag kan ju säga att trevligare ställen finns på kroppen att få en spruta på än mitt på foten! Det var inte speciellt behagligt... o jag är ganska smärttålig... nålen var supertunn... inte ens en bloddroppe kom efter sticket... men, ändå...
Efteråt var det obehagligt o liksom kliade...
Men, om det då blir bättre får man väl vara nöjd!
Fast, lite undrar jag... när man googlar om den där morton så ska det vara mellan tredje o fjärde tån smärtan o nerven kläms, för mig gör det ont i andra tån, hela vägen upp... o absolut som mest precis mitt i o inuti framfoten!
Nå, det lär ju märkas vad det blir....

Jag var en sväng igår med Ask... till samma ställe där jag tappade pipan o magneten... tänkte jag låtsas väl gå en sväng där, bara för att... gissa om jag blev chockad o förvånad där jag traskar fram över värsta blötmyren o får ögonen på min halsrem!!! GB-glass!
Med visselpipan o magneten så snyggt liggande bland mossa o tranbär!
Sånt händer bara inte!!!
Man hittar inte igen saker så där, bara mitt i allt... som man tappat i skogen!!!

Ask.. hmm.. ja, jo...
Honom såg jag tre gånger på fyrtio minuter...
den tredje gången åkte kopplet på o så åkte vi hem!
Sparvmaffian hade nåt gigantiskt möte där... det lät som om man befann sig i nån djungel... det var väl trigger nummer ett för Herr Iver! Sen, tyckte jag mig ana nåt ren-bjälleraktigt... men, min hörsel är ju inte den bästa... så, antagligen var hans långa svängar på egen hand fullt upptagna med att jaga sparvarna... vet inte vad det var för några, större än småsparvar men mindre än flagatrastar! Jag är lite lur på att det var sidensvansar...
Hittade en kul sida...
Pippi-jåglar!!!
Man kan busenkelt höra olika fåglar...

Nå, där i skogen fanns en plätt med massor av stora o fina lingon... Vi ska kidnappa mormor o åka dit med bärplockarna o en korvring på nåt tag!!!
Tror att jag ska testa att plocka tranbär också... det är en stooooor myr med mycket tranbär... och, har man alls en tendens att känna av lite urinvägsinfektion (har provat att ha det ex antal gånger genom åren!!!) så är några glas tranbärsjuice toppen!

Stövarsjukan...

gnagar o drar i oss!!!
INTE bara i mig... Pappan har också allvarlig stövarabstinens...
Var tvungen att kolla lite gamla foton på värsting bästaste stövarn!!!
ZACK!

det är faktiskt jag, det där... det var svinkallt den där dagen...
men, en hare blev det! =)
Och så mina tre... Zorrie, Zack o Baloo....

Ribban är satt...

Edvin började kvart i sju på morron....
"Ehähä, ehhuhöhö, eeeehäähähä! Vill ha naaaappen!" jag gav honom först en napp... "Nä, inte den nappen!" då fick han den andra nappen som låg i närheten, nappar har ju en tendens att hamna längst i eller längst under allting, men nu fanns det faktiskt TVÅ nappar! Men, blev det rätt??? Nä, mera gnäll, småspark med fötterna... o mammans humör sjönk till minus fyra på stört! "Men, gå härifrån om du ska gnälla!" morrade jag... Då började han gnälla om "Vill ha sluuurk" o sen "Titta TV!" mina dova morranden under täcket var: "Jag vill sova!!!"
Det slutade med att han tre kvart senare hade fått väckt Edith, så då började dom båda gnälla! Det var bara att masa sig ner, fixa välling... Edith kom ner till mig, o var den solstråle hon alltid är... Edvin stannade uppe i sängen för att se tv... Jag fixade iordning slurkarna... Edith sög i sig sin flaska på ett par sekunder! Hon är helt otrolig på slurkarna!!! =)

Edvin fick sin flaska o forsatte o se Byggare Bob eller vad det nu var på tv:n...
Medan jag pysslar på med kaffekokning osv... så pyser ju stumpan upp till Edvin...
Och, det otroligt hur en liten ettårig tjej kan ha sån makt o styrka över sin treårige bror!
Illvrålet som kom från vindan när Edvin vrålade "Mamma!!!!! Kom UPP!!!" fick det nästan att isa sig i blodet, jag väntade mig nån blodig katastrof där uppe.... Men, nä, värre än att Edith hade hittat fjärrkontrollerna o fått igång Telias hyrfilms-sidor var det inte! Edvin nästan hysterisk: "Jag vill titta TV!!!!"
Dom tjafsar, bråkar o har sig, dagarna i ända!
Och, i regel är det Edith med en illvillig blick som gör nåt jäkelskap med honom, fipplar med tv:n, snor nappen eller nån grej han håller på med... o Edvin illvrålar o ropar på hjälp!
Dom är bara ett o tre... VAD ska det bli i fortsättningen???
Lättretad, tjurig storebror o en lillasyster full i bus!

Så fortsätter den här dan i den här nivån på gnällskalan... puh!

Idag ska jag till vårdcentralen! HAHAHA!
Fick en tid för att kolla foten... o det är det absolut roligaste jag vet... HAHAHA!!!
Att springa till vårdcentralen!
Läkare är inte kul...
Nå, hoppas att det går att dunka dit nån kortisonspruta... det brukar vara grejjer det!

kl 09:32
Snart kommer pappan... Halleluja!
Då rymmer jag!!!
För, det här är en sån där dag... som bara blir helt galen!
Under den senaste timmen har jag omväxlande haft grinande ungar i famnen!
Edvin lyckades på något sätt med klassikern...
Ramla med något i munnen!

Dom sprang o busade fram o tillbaka, flera gånger sa jag åt dom att lugna ner sig... ta det lugnt... snart gör nån illa sig! Och, mycket riktigt... där låg då Edvin på sopborsten och Edith ovanpå honom i en enda hög på golvet... Ask sprang ju runt där, han också... hur exakt det gick till vet jag inte, men, nån napp lär ju inte Edvin suga på idag! För, det brukar ju göra rätt ont,  ett sår i gommen! Tack o lov inget allvarligare... men, suck, pust o stön!
Sen är han ju ledsen o vill sitta i famnen medan Ediht kravlar på bordet... hon höll på med linfrö-burken som alltid står på bordet... jag morrade flera gånger att hon ska sätta bort den... hon spiller ut lite... jag morrar lite mer sen tar hon obemärkt burken lägger sig på golvet som hon brukar, vira in sig i mattan!!

Så kommer då hunden, o börjar rida på henne!!!!!
Då blir ju jag vansinnig o tar gårdagens NSD som ligger på bordet, vrålar FYYYYY o kastar tidningen mot honom... han flyr som en rem, o Edith börjar grina hon också! Och har skitit ner sig... så, det var bara att byta på en trött, grinig stumpa med en Edvin som står o håller för öronen! Hans nya grej... när Edith grinar/skriker!!
Så ska jag också börja göra, när han skriker!!! Hålla  demonstrativt för öronen!!
Och allting ska hända samtidigt...
Fast, han har nästan helt slutat med dom där vansinnes-ilen med skrikande...
nu är det jättelänge sen sist! Iallafall flera dar!!! =)

Det snubblas o ramlas o tappas grejjer o ALLT måste det grinas för!!!
Just nu sitter Edith vid hundmatskålen, o så fort jag säger åt henne med lite allvarligare röst så blir det tårar o tandagnissel... Elaka mamman!!!
.
.
.
Ehh... den där ribban...
Låg alldeles på tok för lågt!

Jisses vilket monster han har varit idag!!!
Där fick man för att man nämnde högt att han inte skriker!!! =D
När han ilsken som ett bi, står o hoppar upp o ner o vrålar efter sin napp...
och har den i sin hand!!!
Svetten sprutar om honom... då vill han kissa... Anders bär dit honom o vilket avgrundsvrål: "MAAAMMMAAAAA!!!" Det blev ju fel, det var ju mamman o inte pappan som skulle vara med på toan... när jag då går till toan så ska han kissa, han ska inte kissa, han ska ha nappen, han ska inte han nappen... till sist ger jag mig... Innan tålamodet totalt havererar!!!
Huvva... honom har man fått för sina synder... o jag måste ju ha syndat hejvilt!
Vi gjorde kålpudding till middag... så himla gott!!
Och, Edvin slocknade lagom sent på soffan, så när han vaknade fortsatte ha i samma vrål-stil!!
Puh...

Läkarbesöket skriver jag om i morn...
Nu ska jag gå o koka nästa omgång om fyra liter lingonsaft!

Vardag igen...

Så var då dom tre älgjaktslediga veckorna till ända o pappan jobbar första dygnet...
Trollen är lite halvjobbiga idag...
Edtih är trött! Var upp en sväng för att söva henne, men, då lagom när hon håller på o slumra in... man såg hur ögonlocken blev tyngre o tyngre så kommer då Edvin upptrampandes... Bajsnödig!!!
"Men, gå på toa då! Så kommer jag när du ropar!" en stund senare hörs: "Maaaammaaaa! Maaaammmmmmaaaaa!!!" så då smyger jag mig ner o lämnar den halvslumrande stumpan i sängen... som efter ett tag kommer ner trampandes, hon också, för inte somnade ju hon till! Nä, tvärtom, hon piggnade på sig rejält!
Fast, är ändå trött så hon är pipig!
Nä, nu ska vi fixa nån slags lunch o se om hon somnar sen...
för, givetvis, det är ju INTE öppis idag, hon har sprättat upp såååå tidigt! I måndags sov hon till 9.30!!!

Edvin skulle tvätta händerna... han håller på o fipplar på för fullt på toan... sen kommer han till mig o beklagar: "Toan gått sönder... är jättetrasig!" suck tänker jag eftersom locket till själva vattenbehållaren på toastolen racklar, så jag trodde ju att det var nån smärre översvämningskatastrof när jag suckande gick dit för att kolla! Så var det ju bara locket på sisten som lossnat o låg på golvet, jag tar upp det o sätter tillbaka det när Edvin brister ut med stolthet i rösten: "Mammor kan fixa sånt!" Ett stort smile spreds sig på mina läppar... kände mig lite stolt! Trots att det var så simpelt att bara trycka fast locket igen...  =D
 
Vilken dålig supporter till min man jag är...
förlåt!!!
Har ju helt o hållet glömt bort o surra om:

Sånt som fyller frysboxen!!!

En liten fyrpinnare... som pappan fick skjuta häromdan!!!
Den värstingtrofén blir läcker! ;-)
Men Dino hade ju skött sig exemplariskt... så, det är väl som med min lilla järpe...
Det är inte alltid storleken som räknas! =D
Sen är det ju bara faktum... hade det inte varit för pappans älgar så hade vi svultit ihjäl för länge sen om man behövt förlita sig på vad skogen ger! Byten med fjädrar har väl knapp fyllt en treliters fryspåse dom senaste åren!!!

Klockan är strax efter sju, vi har ätit middag för ett tag sen...
lite variation i korvdieten när jag är ensam med trollen... vi stuvade herrgårdsgrönsaker (morot/blomkål/bönor) till o det var smaskigt... o en gnutta torrsaltat fläsk åkte ner i pannan som jag käkade upp till!
Och nu har trollen sitt kvällsbus-il!
Dom springer, fram o tillbaka... fram o tillbaka, Edvin först o Edith efter... båda skrattar hjärtligt!
Så mycket energi som måste förbrukas efter maten!!!

Lyxigare lunch...

än det här får man väl leta efter:


Mmmmmm!

Lördagens två överblivna grillade karrékotletter passade sagolikt bra till den här smaskens omeletten... lite skivad, kokt mandelpotatis fick också åka med...
sagolikt!!!

Jag trodde inte det var sant!!!

Pappan har ju surrat om att ska finnas kantareller i Kypas... och vi har tänkt gå dit där dom växer många gånger men det har inte blivit av... förrän idag!


Plockade i dag... i ÖVERKALIX!!!

Jag har väl inte trott att dom inte sagt sanningen... men, jag har väl trott att hitta kantareller i Överkalix vara lika sannolikt som att hitta guld, eller nån diamant!
Visst, folk HITTAR guld... men, men... ja jo visst!!!

Så går vi då där o traskar...
först, alldeles efter att vi parkerat bilen o släppt hunden så springer jag på dom här...
Vilket i mina ögon är misstänkt likt svart trumpetsvamp eller trattkantareller!!!
I alla fall så ser det ju verkligen ut som nån slags kantarell!!!

Trattisar eller svarta trumpeter?

Sen fortsätter vi vår jaktsväng...
Mitt i allt så stannar han till, pappan alltså, o börjar kika ner på backen...
Jag tittar också ner... o ser nå gula svampar... Böjer mig ner... plockar upp det som min hjärna inte vill acceptera att ögonen faktiskt ser... kantareller! Trycker dom mot näsan o drar djupt in doften... återigen så tvivlar hjärnan på ett sinnesorgans rapport!
Det luktar kantarell... ser ut som kantarell...
Alltså det måste vara kantarell!!!

Men??? VA???
Här???
I Överkalix???

Sen, när fakta till sist sjunker in i skallen så känner jag hur ha-begäret fullkomligt väller fram! Jag kastar mig ner, helt förstummad, o börjar plocka!!
Jag håvar in, sneglar mig misstänksamt över axeln om nån konkurrent syns till, o så bara fullkomligt vräker jag mig över svamparna!
Känslan att hitta ett toppen hjortronställe kan inte jämföras med min kantarell-känsla idag!!!

Jag kan tänka mig att guldgrävarna i Klondike fick samma känsla när dom hittade guld!!!

Och svampkorg???
Inte ens en ynka liten plastpåse hade vi med, mina tankar var långt gångna att ta Ask´s jaktskynke att ha svamparna i när pappan erbjuder sin t-shirt... och, den funkade helt perfekt... knöt ihop den längst ner o bar den i ärmarna... men hela härliga högen svamp inuti!

När man ser bilderna så kan man ju tro att dom är hämtade från nån svampbok...
men, bildbeviset att dom är tagna här är ju Ask o svamparna på samma bild!!!!


Dryga 600 gram ljuvliga kantareller!


Ask... ja... han skötte sig som en fågelskrämma... suveränt!
Tjädrar o orrar till höger o vänster... suck...
Förhoppningsvis så lugnar han väl ner sig... så småningom...
Men, vi får ju se fågel i alla fall... o höra en breton ljudligt skalla!!! HAHAHA!!!
Fast, det skulle ju suttit fint med en fet tjäder i grytan tillsammans med dom där kantisarna...

I det stora hela har det varit en underbar dag!
Jag tog mig en super-tablett idag...
Dom jag käkade som mest när ryggen var som värst... nån opioid som ger sig på centrala nervsystemet... dom hjälpte mot värsta ryggsmärtan hyfsat, visserligen röd triangel märkt... o om jag käkade för mycket så blev jag illamående... men, där ett tag var det enda hjälpen att hålla sig uppe på benen o göra det man ska...

Men, dom senaste tre, fyra åren har jag inte tagit nån sån... gravid o ammande så har jag helt låtit bli allt vad värktabletter vill säga, men, så idag tänkte jag försöka hålla ut i några jakt-timmar med fotjäveln... (fredagens sväng i fyra timmar höll på totalknäcka mig! Snebelastar foten så jag får ont i höften istället!!!)

Och... sällan har väl en jaktsväng varit så kul som idag!
Blev riktigt lullig o gick omkring med ett leende på läpparna...
Och, foten har jag kunnat gå på... hela tiden!!!
Som en gasell har jag hoppat runt bland skog o mark! =)
Men, man ska ju inte googla om det man stoppat i sig... då blir man lite mörkrädd...

Och så tycker man det är lustigt att folk börjar knarka!!!

Samma känsla hade jag när Pontus föddes, på den tiden fick man fortfarande petidin-spruta (total stopp med det numera!) när jag låg där o hade värsta värkarna, så ont så jag höll på dö, fick jag en spruta i röven, o jag kan fortfarande, 20 år senare känna känslan jag fick... allt bara försvann... livet var underbart o jag låg där o tittade mig runt omkring o tyckte allt var härligt!!! Så, konstigt att folk börjar knarka??? Nä!

Fast pappan skojade ju till det, i vanlig ordning...
Jag surrade på om tabletter o effekten av dom... o att jag kände mig så påverkad... glad...
sen när vi hittade kantarellerna o jag blev helt salig så kom en sån där underfundig kommentar: "Ja, först är du glad för att du käkar tabletter... sen hittar du svamp o blir ännu gladare!"
Man kan ju undra om det var röda svampar med vita prickar!!! HAHAHA!!!

Nä, i morron är det jag som handlöst bokar ett läkarbesök!
Den där foten har hindrat mig nog nu... 
Och, tabletter för smärta har jag ätit alldeles tillräckligt av...

Valpsjuk...

Usch... varför finns det annonser...
på valpar...
Stövarvalpar!!!

Och, varför finns det hemsidor... med valpar... stövarvalpar???

Varför är stövarvalpar det mest bedårande som finns???
Slår bretoner o andra hundar med hästlängder!!!

Och... äh, suck...
vill ha!

Tårta...

Finns det nå godare??? - - - >
(Ska dom inte komma nångång, så man får börja ÄTA!!!???)

Edvin hade ju "köpt" en present till Pontus när han nu fyllde år...
för nån dag sen pratade han om en skoter till födelsedan...
men, igår var vi o handlade en sväng o då hittade vi ju en sån fin lego-traktor! Och, Edvin fick hjälpa till o bygga ihop den...
o sen dess har han lånat den!!!
Han stängde in sig i "sitt" vardagsrum, för Edith fick INTE komma o ta den....

Pontus fick ju den där fotoboken...
den som jag surrat om...
Edith o Edvin har ju varsin babybok,
till brädden fyllda av pyssel, jox, bilder o information....
Pontus har två böcker... men, det är ju inte så välfyllt i dom...
Så, jag har suttit o letat bilder, tandschema, släktträd, fot o handteckningar... scannat... klippt o klistrat timme ut o timme in...
Skrivit o funderat, pysslat o resultatet blev så himla bra!
Nu måste jag bara skryta...
Kanske inte Pontus, 20 år, tycker att det är såååå himla häftigt... men, så smånigom när han blir gammal o sentimental så kan det ju vara kul att bläddra i en bok med sig själv från babytiden!

Sen, när vi väl käkade tårta...
så var återigen Edvin väldigt hjälpsam!!!

19 av 20 ljus... är väl rätt bra!

Älgjakt...
Så, idag gör vi ingenting tror jag...
Det verkar som om solen kämpar febrilt för att ta sig genom molnen...
så vi traskar nog ut en sväng...
Dom där trollen var ju tvungna att vakna TIIIIIDIGT!
Det är ju lördag... Och, vi ska INTE till öppis...
Så varför ska man sova längre än till halvsju, sju på morron då???
SUCK!

Fast, Edvin vaknade väl av mardrömmar orsakade av nattens katastrof!!!
Han har en trähylla ovanför sin säng...
Där på har vi tidigare haft datorn, skrivare o lite annat småjox, under har då skrivbord med tangentbord, skärm mm stått... nu har ju datorn flyttat ner i "hundrummet" och Edvins säng står där i stället...

Inatt skulle jag dra ner rullgardinen, för lampan i fönstret lyste rätt ordentligt... o morrhoppan Ditto var vaken o låg o skruvade sig... Så när jag fipplar med rullgardinen för att få den att stanna så "BRAAAAK!!!" Hyllan rasar ner... med alla böcker!! Och, landar i Edvins säng!!!
Tack o lov så missar själva trähyllan Edvin, men en trave böcker får han rasande över sig!!!

Men, hur illa hade inte detta kunnat gå!!!???

Och, hur kul hade det varit om det var datorn som rasat i golvet???

Puh... nu gick det ju bra...
Edvin öppnade knappt ögonen, böckerna travades upp på golvet o när han vaknade på morron tittade han med stora ögon på både böcker o hylla som låg där på golvet!!!

Hon stumpan, har börjat köra med en ny taktik!!!
Hon smög sig iväg till köket, med Ask´s matskål!!!
Tyckte att det lät lite lustigt från köket... ljudet av torrfoder i en rostfri matskål ska inte låta där inne... och mycket riktigt, där sitter hon o gräver i sig för kung o fosterland!!


Lite inscannade biler från fotoboken:


FramsidaI verkligheten ser ju sidorna, 36 stycken totalt,
mycket bättre ut än så här inscannade o bloggade!
Men... man ser ju lite grann...
Och, jag kan bara inte låta bli att surra om den här boken...
för det var såååå kul o blev såååå fint!!!

Hon har ingen snopp!

Och, det börjar sannerligen märkas!!!


Edith lagar mat!

Visst har Edvin lekt med kastruller o andra byttor... han slet ut dom från skåpen, helst alla på engång... kanske han tog ett grytlock som ratt o satte sig o brummade med... sen gick han till sina bilar/traktorer/fordon o KÖRDE-LEKTE!

Edith... hon tog lite småplock, ställde pallen vid spisen o satte sig o pysslade med kaffepannan... av o på med locket, in o ut med grejjerna!!
Hjälps inte, tjejer o killar ÄR olika... inte bara snoppen som skiljer dom åt!!!
För, nån tjej som har mindre tjejgrejjer o mer killgrejjer finns nog inte!
Det enda hon har tillgång till är EN docka... några hästar o så Edvins alla bilar mm!!!
Så, hon borde ju ha blivit starkt präglad att bli intresserad av däck som sin storebror...
som har haft exakt samma förutsättningar...

Men, hon får då hunden att skyndamt äta upp sin mat i alla fall!!!
=D
För så fort man prasslar med skopan till torrfodret kommer hon springandes, lyckligt medveten om att det vankas smaskens torrfoder a´la Pedigree!!!
Hon fullkomligt slänger sig vid matskålen o tittar längtansfullt på matbitarna...
Ask är ju inte så glupsk... dom kan ligga i skålen både länge o väl innan han käkar...
men, så fort stumpan närmar sig skålen då sätter han igång att äta...
o får matningshjälp!


Mmmmmm.... Pedigree Pal!

Under tiden satte pappan o Edvin igång med att fixa iordning en tårtbotten...
stora storebror fyller ju 20 idag!

HIPP HIPP HURRA!!!

Så efterrätten till hundmaten blev sockerkakssmet...

Plaska-plaska... tårtsmet med mjölk!

Nå väl... morronen som började lite grinigt med en sur Edvin som inte kunde gå... slutade i massor av skratt, från oss alla!

Apropå rubriken...
det har ju några av dom andra i familjen...
En satt o läste morrontidningen medan jag la patiens lite förstrött o drack min kopp kaffe...
"Åhh... en sån skulle man ha!!!" jag kikade lite i tidningen, konstaterade att det var nåt slags fordon o mumlade: "mmmm... det skulle va nåt!" efter ett tag så kommer utvecklingen: "Tänk när man åker o handlar, då tar man o packar varorna i såna där stora IKEA-påsar o så kan man lyfta in dom i bilen  med kranen!!!" och då känner jag att jag ser ut som ett frågetecken... "Ehh... vaddå?" Vad egentligen VAR det han visade mig i tidningen? Och när jag då får höra att det var en liten minilastbil/pickup med lyftkran så insåg jag att jag helt o hållet inte registrerat alls vad pappan sa... *oooops*

bisfenol A

Måste ju bara blogga lite till...

bisfenol A

Här har man gladeligen mikrat vällingflaskorna till alla barn... (den stora o dom små) och definitivt hållit barnmaten långt ifrån aluminiumkastruller som är så farligt...
så kastar radion ut ett gigantiskt dåligt-samvete-nyhetsinslag...

bisfenol A
 
"Det har länge varit känt
att bisfenol A eller BPA, som
är en av de vanligaste kemikalierna i plast, läcker.
Framför allt är det från matbehållare och nappflaskor
som det läcker. Halterna ökar om man värmer flaskan
eller burken i mikrovågsugnen...."

Och, nu ska jag gå o fixa lunch...
Utan plast!!!
(undrar just hur mycket skit som läcker ut ur teflonstekpannan då som jag ska steka potatisen i nu!!!)

Nyvuxna...

Det var ett nytt begrepp...
Pontus är nyvuxen!
Ja, kanske det är ett bra uttryck... fast, jag vet inte... man är barn, sen blir man ungdom o så vuxen för att till sist bli gammal... eller blir man då nygammal?

I alla fall så var jag med Pontus till Arbetsförmedlingen idag... lite som en piska!
Och, han fick ett häfte för "nyvuxna"... sen skulle han göra via nätet en inskrivning o så tillbaka imorn... kanske det blir nån slags substans i hans liv... ett jobb skulle inte vara helt fel! Lite normala rutiner osv...
Fast, på platsbanken kryllade det ju inte direkt med jobb... ett jobb i Överkalix!!
Kommunen som söker behandlingsassistent till ensamkommande flyktingbarn...
fast, jag kan ju inte kalla det barn... 17 åringar!

Edvin hade lite språkförbistringar med pappan igår... stod inne på toan o vrålade nåt om "kriibeeen"... han har lekt intensivt med en traktor med en grip framtill som han lastat stockar med i ett par dar... så självklart tar man ju då ordet "griiiba" som gripa! När han hysteriskt står  o vrålar... pappan kallade på min förstärkning... det var riktigt allvarligt... och jag fick hejdat värsta hulkningarna, bort med nappen o försöka lite lugnt få fram vad han menar... "G-hihö-riii-huhu-bbbbbaaaa" och jag fattade inte ett smack, han blev ännu mer ilsken o frustrerad... o jag frågde vad han skulle ha till "gribaaaan" med största koncentrationen hulkades det fram: "griiibmejseln!" JAAAA! Då fattade jag ju direkt... det var ju skruva han skulle! Oj ojoj ... vad det kan bli tokigt ibland!
En verktygsväska plockades fram - - - - >
(helt fantasisk bra från Biltema!) och allt var frid o fröjd!

Nu hördes små trampande fötter på vindan...
Ett stycke stumpa har sovit en kort lunchnap....
Tänk att det ska vara så va...
När vi planerar öppis-svängar... DÅ sover hon som en stock, lätt till klockan är låååångt över åtta, närmare nio! Men, andra dagar, när man inte direkt behöver kliva upp... DÅ vaknar hon före sju... halv åtta idag på morron! Suck...
Så, nu är det nog lite tomrum i magarna som behövs fyllas på hos trollen...

Edvin har ätit så bra... ordentligt med lunch igår (korv o makaroner) och middan... Pagasiusfilén slukades en rejäl bit av o en stor potatis!!! Men, det var väl för att det också hette HAJ-mal... hajjar är ju coola!

Det blev faktiskt riktigt gott!
Fisken var otroligt vit i köttet... o fast... jag fick lite fiskgryta-känsla av den...
Och spenatstuvning... MMMMMMM! Jag älskar spenat, det är så himla gott!
Och, efter Annas länktips... lite dåligt samvete då den var på tänkefter-listan!!! :-S
Samvetstabellen...

Men, lax är ju gott!
Och, den är på den snälla listan!

Bastubad...

Nu blev det äntligen gjort!
Skrubba bastun!
Egentligen var det väl inte bastun som behövde mest skrubbning... utan golvet!
För, när det var stock i avloppet för nåt tag sen så tröck det ju upp gulligt avloppsvatten medmera äckligt bihang... så, det där tillfället att kunna gå ner i lugn o ro, utan små hjälpredor, har inte infunnit sig förrän idag!!!
Men, nu är det så fint där...
Sist jag gjorde en sån storskrubbning var för lite drygt två år sen... o då blev det en tjejkväll som i vanlig ordning slutade i svammel... nämner inget specifikt... men, en sak är säker... Jisses så skönt det är att slippa fyllesvammel!!!
Nu finns det ingen i mitt liv som blir ett pucko när dom dricker... har dom inte dött så har dom försvunnit ur bekantskapskretsen på annat vis o det är såååå skönt!

När jag satt där nere så började jag ju kika i lite papper från Kjell...
o lite nostalgisk blev jag... Jag tror inte att han har nånsin kastat ett papper!
Massor av vykort, teckningar... våra poäng när vi spelat kort... tågbiljetter... tom biljetten som han köpte i BOLLNÄS!!! När han blev avkastad (i fyllan) från tåget o var tvungen ta morrontåget när han nyktrat till!
Allt... allt... allt är sparat... ska bli både jobbigt o lite spännande att ta tag i det där...

Nä, nu ska jag gå o krypa till kojs...
blev sent ikväll... men, det är den där monsterdockans fel!
Hon höll på skruva sig i över två timmar i sängen innan jag tappade tålamodet o ångade ner... så, då förbarmade sig pappan över henne... jag hann vika ihop tvättberget o till slut kunde vi då ta oss en bastu... tillsammans!
Men, då har ju klockan sprungit iväg ocskå...
Natti natt!

Alldeles lagom ont...

Pappan frågade Edvin på morron om han hade visat sin tå som han tappade kikaren på häromkvällen... till mig... Nä, det hade han inte så då kom han rusande till mig, slet av sig sockan o visade stolt upp sin stortå med det söta blåmärket!
"Oj oj oj... har du tappat kikarn där?" sa jag o Edvin nickade... sen frågade jag om det gjorde ont... "Nej, det är lagom ont!"
Ja... hur rar ett litet monsterbarn kan vara!!!

Pappan o trollen for till glasmästarn idag...
ett stenskott på framrutan skulle få sig en lagning!

Egentligen borde vi här uppe i norra sverige ha noll kronor i självrisk när vi behöver nyttja försäkringarna för att laga alla stenskott i både rutor o billacker... o trasiga däck som vi får jämt o ständigt!!!
För, om man färdas efter vägarna både här o i Finland så är det sån markant skillnad på kvalitet... så fort man passerat Luleå med någon mil så är vägen skitdålig! Kör man då mot Haparanda (o lyckas komma dit med hel bil!!!) o passerar över till Finland... ja, då känns det som om man glider fram bland molnen när man kör på motorvägen mot Kemi!! Vägarna norrut mot Kiruna... så bedrövligt så... ojvoj!
Nä, fy usch, o blä... varför ska vi här uppe behöva ha så usla vägar?

Mera kul från småtrollen...
Båda två ligger o busar på golvet i köket... Edvin klänger o håller fast Edith som tjuter lite irriterat... sen kommer hon loss o snor hans napp snabbt som ögat o pilar iväg till vardagsrummet... Edvin rusar efter o hojtar: "Gurkmajja! Tog min napp!! Gurkmajja!" (gurkmajja = skurkmajja, vilket hon rätt ofta får heta!) Det lät så gulligt!

Senare smet jag o pappan upp på vindan för en tupplur med tv o ett sudoku... helst hoppades vi ju på "trollfritt" men, Ditton har koll på läget trots att hon hade fullt ös i buset med storebror så märkte hon att vi smet... o när vi kastar oss i sängen hör vi hennes trampande steg i trappan... så vi gömmer oss under täcket o när hon glatt rusar in o ropar: "Mamma!!!" så blev det absolut knäpptyst... man hade hört ett hårstrå studsa i golvet... så tyst blev det! Till slut kan jag inte hålla mig utan kikar fram under täcket, säger "titt-ut" o skrattar hjärligt ... då skiner stumpan, som verkligen såg ut som ett stort frågetecken, upp o börjar asgarva hon också!!!
 
Nä, nu börjar nog potatisen vara klar...
det blir panerad pangasiusfile o spenatstuvning till middag idag... ska bli spännande... har aldrig smakat pangasiusfilé förut.... eller hajmal som det också stod på påsen... Nå, det är väl miljövänligare än torsk... i alla fall... tror jag... suck, svårt att veta vad man ska äta... Älg vet man att det alltid är miljövänligt i alla fall... o abborre!

En sån skulle man ha...

Vi hamnade i Kalix idag...
Mormors hund Urvas har haft besvär med ett sår o klåda omkring halsen... så, när vi då har haft den där skabbräven rännandes här så var hon ju rätt säker på att det var skabb han åkt på... men... antagligen inte!
Han fick lite salva med kortison o antibiotika att smörja på...
sen blev det en undersökning av röven!

För, det har ju också varit ett tag... geggigt o kladdigt, besvär från analsäckarna...
Men, nu var det klart o tydligt två utväxter som visade sig vara tumörer...
Anal-adenom...
Jag hade aldrig hört talas om nåt sånt!
När jag nu suttit o googlat så upptäcker jag att det tydligen är vanligt hos äldre hanhundar!
Bästa botemedlet är kastrering... så, det var vad som hände stackars Urvas idag!
Visserligen kemiskt, men... men...
Om tumörerna, som är godartade i regel, går tillbaka nu med sprutan så kommer dom antagligen att återkomma när effekten av sprutan försvinner så då måste han få en ny spruta (fem-sex månader) eller så ta risken att kastrera honom "på riktigt" då är det ju att söva en äldre hund som är lite riskabelt... men, å andra sidan... då kan man ju operera bort dom där blobbarna som sitter där o irriterar... svårt är det med sjuka hundar!

Och, Urvas skötte sig bra hos veterinären...
Men, han gillar inte att vara där!
Så, han skuttade av glädje när vi gick ut därifrån.... trots tratten!!!
Värre var det nog för mormor...
Hon lider hundra gånger mer än hunden!
 
Sen rallade vi kring Kalix en sväng...
Köpte en ny rem till bössan... eller två rättare sagt!
En vanlig också som pappan fick...
Har upptäckt när man går i skogen att det är skitjobbigt ha bössan på axeln... den glider omkring o så måste man gå o hålla fast den med ena handen, eller så har den fått ligga nästan på tvären, o vad händer då... jo "donk-donk-donk" i var o vartannat träd!
Sen när jag då börjar kolla så är ju all gummering bortnött på remmen!
Så, då när vi parkerade vid COOP passade jag på att gå in i jaktbutiken mittemot för o se om dom hade nå läckra remmar!

Gissa!!!
Svarta... svarta o så svarta...
Jag hade ju velat ha nå lite roligare, kanske rosa med lite bling-bling...
nå, det märks att det är mest karlar som jagar o tillverkar/köper vapentillbehör!
För, det var samma en gång för många år sen när jag skulle köpa ett fodral till bössan... stod där på Larsons järn o tittade... "Finns det inga roligare färger?" frågade jag... Dom tittade på mig som om jag var helt galen! Så, då fick jag ju ta en trist marinblå... nu var ju killen idag med på noterna o tyckte att, ja hade det funnits rosa med bling-bling så hade då HAN skaffat en bara för att sticka ut!

Kanske det är en affärsidé!!!
Komma på lite roligare tillbehör till vapnen... istället för dom där trista svarta o marinblå!!!
Djuren är ju färgblinda... så där spelar det ju ingen roll!
Nu, köpte jag en specialrem, som kändes fantastisk skön!

Butler Creek - - -> Skön rem!
Och, där på deras hemsida fanns den minsann i lite roligare än helsvart...
Nå ja... den funkar ju bra o fyller sin funktion!

Och... det var ju inte den jag menade att "en sån skulle man ha" nä...
tänk att ha en uppsättning av dom där ampullerna som veterinären hade...
o så ett gäng sprutor då också...
o så kunna dunka in en sån dos i alla idioter till karlar som finns... o nu tänker jag på dom där riktiga idioterna... typ alla galningar som mördar o våldtar barn o kvinnor!
Säkert har väl tjejen från Piteå som är försvunnen råkat ut för nåt sånt tok!

Kan inte gååååå....

Suck...
Det hjälps inte...
Han är en gnällig unge... han monsterpojken!!!
Det spelar om han är trött, hungrig, pigg, mätt... han skriker o gapar i alla fall!
Visst... den största delen av tiden är han en härligt underbar kille som verkligen har börjat lyssna på vad man säger, och förstår vad man vill o kan diskutera o kompromissa...
men, men, men... då kommer dom där "garn-ilen" och just nu är grejjen: "Kan inte gå!! Kan inte gååååhååååå!" står han o vrålar samtidigt som han gör nå lustiga jönsskutt så han ser inte klok ut!!!
Det behövs inte mycket som går emot honom för att han ska börja skrika heller...
o det är skitjobbigt!!!

Nu senaste i kväll, då var det ju tröttheten som trigga igång...
Han ville borsta tänderna, fast det hörde inte pappan, så då måste man ställa sig o gapande vråla... sen går jag dit o frågar "VAD VILL DU? VAD ÄR FEL??? FÖRKLARA!!!" o då mumlar han nåt ohörbart med nappen i munnen o jag hör inte vad han säger, han vrålar ännu mer... tills han då hulkande får fram: "Borsta tänderna!" så då borstar vi tänderna o hoppar i pyjamasen o allt är frid o fröjd, sen när jag öppnar dörren o vi ska gå ut från toan: "KAN INTE GÅÅÅÅ!!!"
Det är bara att lirkande fråga, säga, morra o be... Ta hans hand o säga att antingen kommer du nu, eller så får du väl stå kvar här! Då, kan han ju faktiskt gå!

Jag har kommit på mig själv att hålla andan o sucka när jag hör stegen av barnfötter i trappen... "Åhhh... Nej... vaknade redan!!!" o förväntar mig en illvrålande gaphals komma ner efter en middagslur, när det är lilla rara stumpan kommer lallandes... glad som alltid!!! Vilken sjukt stor skillnad det är mellan dom!!!

Visst, det är ju några månader kvar innan hon ska börja med sin första trotsperiod... men, om man jämför dom över lag, så har dom helt olika personligheter, o jag har svårt att tro att Edith skulle stå o garnvråla o göra nå fula hoppsteg... Hon är överlag så mycket jämnare i humöret... Edvin har från början varit tjurig... Hungrig, då var det mat NU! Trött... ARG tills han somnade osv... och, nu med treårstrotsen slitande i honom så är det riktigt ruggigt ibland... o man börjar bli sååååå less.... alltid detta skrikande!!! Varför??? Varför måste han skrika så förbaskat!!!

Och, han är så missnöjd hela tiden, inget är nånsin bra!
Edith är glad för det hon får... o ger gärna halva kakan till Edvin...
Medans Edvin blir skitsur o arg för att han bara fick en kaka... Och, istället för att vara glad att han fick åka traktor med pappan en liten stund så blir han arg o sur för att han inte fick åka mer!
Nä, det är jobbigt... han är jobbig! Det hjälps inte...

Idag var det en öppis-sväng på schemat...
Det var lika kul som alltid... Det är lite kul att se Edith tjorva på...
Hon är ju härdad... om det inte är Edvin som kör omkull henne med nåt fordon så kan det liksom i förbifarten bara råkas knuffas lite... och så den där hunden... springer rätt fort, fram o tillbaka... om det alls står en stumpa i närheten så drattar hon garanterat omkull när han kommer svansandes förbi! Hon har börjat "ta skydd"!!! Hålla fast i närmsta vägg när Ask kommer in eller ska ut... Nå, så hon är härdad!

Jag har dessutom för lääääänge sen gett upp haklapp, barnmatstol, hindra henne från att klättra på stolar, möbler i trappan osv... och, visst, hon faller då o då... men, i det stora hela så fixar hon det mesta galant!
Så, att kasta sig runt bland mjuka kuddar (lät som nån textrad från Freestyle!) på öppis är ju en baggis! Och, att klättra upp o ner i rutschkanan är ju också halvfjantigt... när man är van att klättra upp på en trave björkstockar!
Och, jag ser ju dom andra mammornas blickar... ojojoj... tänk om hon ramlar!!!
Puh... det är inte lätt att ha viljestarka barn...
Där är ju då Edith viljestark på ett annat sätt!

Hon lyssnar bättre än Edvin, om man säger "nej, akta, gå därifrån, sätt bort, rör inte" så lyssnar o "lyder" hon, men, sen måste hon ju testa i alla fall... o gärna kanske två eller tre gånger... o ofta tar det ont...
Medans Edvin, han sket i att man sa ifrån, testade en gång, fick ont o så gjorde han inte om det!

Suck... Gjorde Pontus aldrig nå galet när han var liten??
Eller har jag förträngt...
Nå, helt klart så är dom här två bra mycket mer viljestarkare än vad stora storebror var...
Har sagt det förr... o står fast vid det än...
Det Edvin gör i trotsgrejjer på en vecka, har inte Pontus kommit upp på än.... under sina 20 år!!! Jag minns TVÅ kontroverser med honom... som kan jämföras med det jag o Edvin har femton om dan (ibland)!!!

Glömde o skriva...
Urtrist jaktsväng...
Tappade min visselpipa... o i samma halsrem satt ju magneten till beepern också fast... så, den ligger nånstans i skogen! Och... så klart... bara tjädrar... suck!

Fick ett mail... från nån lite halvelak... ;-)

Svaren avser ju inte personen själv... utan...
nån annan som inte hade tid/ork/lust att svara själv...

*fniss*   *fniss*  *fniss*

och så sant som den lite elake sa.... kan ju stämma in på fler personer!!! ;-)


Hejsan!
Skicka dom där frågorna vidare till NN men han sa att det skulle ta för lång tid för honom att svara så jag tog och skrev ner svar åt honom istället och skicka åt han, det är ju faktiskt tusan så mycket roligare;)

Tänkte att du också kunde få ta del av dom, jag tycker dom där svaren passar in lite på NN också!hehe

1. Vilken film kan du se om och om igen utan att tröttna?
2. Vem skulle spela dig i Filmen-om-ditt-liv?
3. Var är film bäst - på bio eller hemma?
4. Vilken film-genre ser du oftast/helst på?
5. Om du skulle få vara med i en film, vilken skulle det vara?

1.
Som dom bamsekramar man brukar få när ni dumma gubbar varit i bastun så älskar du att se bamse! Men du lärde dig aldrig att bamse aldrig är dum! Man ska faktiskt vara snäll!! Du borde se lite mer Nalle Puh också!

2.
Du önskar säkert att Clint Eastwood skule få spela dig men nej nej du är INTE cool som honom. Jag tror att Lille skutt passar dig bättre:) Eller förresten, Åsa-Nisse, han är ju som go å glad och har jämt nå konstigt för sig!

3.
Vet du hur en biograf ser ut förresten? .... du kör väl fortfarande med projektor å hela kittet! Det är ju klart att du ser film helst hemma! Jag menar då behöver du ju inte ens kliva utanför dörren, och så kan du sitta där i din fåtölj med nätbrynja å en såndär hatt-ölhållare med sugrör till munnen!:D

4.
Även om du aldrig skulle erkänna det så vill du helt klart se på romantiska kärleksfilmer med sorgligt slut så att det rinner krokodiltårar nerför kinderna på dig, men det är okej NN, vuxna män får också gråta! det är inget att skämmas för! *host host fjoll NN*

5.
Om dom skulle göra en film i stil med det dom visar på discovery channel så har ju du hittat hem! Men annars kan jag faktiskt se dig svinga i lianer i en tarzan film, men då skulle du va gorillan!!!
Hahahahahha, ojoj va jag är elak:P men du får ta det med en nypa salt!

Disk o städ...

Blir det idag istället...
förhoppningsvis! =)

Tänk att det är så vansinnigt trist att städa...
Nä, jag tycker egentligen om att städa... fast inte just nu!!!

Inte när det i sån rasande fart blir skitigt igen!!!

Nå, det är ju inte hela världen... finns så mycket värre saker än skit i hörnen!

Anmälde han Ask till utställningen i alla fall...
Jag gillar ju utställningar... och, pappan är ju ledig den söndan så varför inte!!!
Ska dra med mig Marris... som sällskap o support! ;-)

Det är ju en bra tid, så här års... hundar som börjar bygga på pälens efter sommarens tunna, trista ragg... muskulaturen börjar kännas fin, så där i slutet på september efter dagar i skog o mark!
En annans kondition börjar också kännas riktigt okej!!!
När vi var o plockade lingon härom kvällen så kändes det som om benen ville trava iväg in i skogen o trampa lite blötmyr!!!

Det skulle vara lite intressant o åka till fjälls ett par dar...
om inte annat för att checka formen!!! =)
För jag går omkring o tror att jag har världens uruslaste kondis... men, jag tror inte att den är så himla dålig ändå... orkar ju gå i skogen... än har jag inte fått nån träningsvärk!!!
Om det inte hade varit för den där förbannades foten så hade det varit hur lätt som helst!!!
Fast, nu förbrukas ju Zonsalvan o Voltarensalvan som doktor Johan Hallman skrev ut åt mig i mars 2006... jo, just... 10 dagars sjukskrivning fick jag ju också... hehe... när det var en operation som behövdes!!
Inte hjälpte det att smörja in diskbråcken med voltaren... men, foten... funkar det riktigt bra på! =)

You tube...

Satt o kikade lite runt där...
det finns ju faktiskt annat än Monster trucks o skördare!!!!

=D

Åhhh... over the rainbow!
Från filmen, Möt Joe Black!!!

Mera film, The Crow!!!

Coco Jambo!
I make your leg shake, you make me go crazy...
Somewhere...
Superman
Eminem...
Miokago-daijen...
Bridget Jones
FRÅN VILKEN FILM????
U2!!!

Fem snabba...

Hittade på blogg.se


1. Vilken film kan du se om och om igen utan att tröttna?
2. Vem skulle spela dig i Filmen-om-ditt-liv?
3. Var är film bäst - på bio eller hemma?
4. Vilken film-genre ser du oftast/helst på?
5.  Om du skulle få vara med i en film, vilken skulle det vara?1.  
Don Juan de Marco!
En film som INGEN (nästan) har sett... o den är helt fantastisk... ;-)

Slå på datorns LJUD!!!Don Juan... The Johnny Depp!

Don Juan... The Bryan Adams!


2.
Filmen om mitt liv... Huvudrollen måste ju spelas av Goldie Hawn...
Hon blir ju aldrig gammal... o jag försöker att hålla mig ung med min barnaskara, yngsta ett år... äldsta 20 år!
Och hon är lite som jag känner mig... busig, glad o lurvig!

3.
Va, men, BIO så klart... men, eftersom en annan går på bio vart sjunde år ungefär så måste man ju ändå säga hemma! I alla fall ses flesta bästa filmerna hemma!

4.
Drama... att få grina ögonen ur sig till en sköööön film är underbart!

5.
Har ju faktiskt redan varit med i en... visserligen en ynka liten glimt, men ändå... o 300:- fick jag i "lön" för att vara statist i "Fyra veckor i Juni"!!! =) Och, det var skitkul!!!
Men, huvudrollen skulle jag nog vilja spela i "Alien" - Att få stoppa bösspipan i käften på Alien monstret o säga: "Eat this!" hade varit rätt läckert.... 

Statistik...

Istället för att städa så gick vi ut, stumpan o jag...
och, sen roade jag mig med att kolla lite statistik!
Av alla avkommor till Baloo som är röntgade så ser det ut så här:
HD: 9 röntgade, 7 godkända.  78% bra höfter!!!
HQ: 14 röntgade, 12 godkända.  86% bra höfter!!!

I norge kör dom ju med HQ (hipquality) och det är samma plåtar som vi i sverige har, fast dom läser av dom med ett dataprogram...

Så summa summarum...
I statistiken ovan ingår också Zune!!! Och han var en av dom två i Norge med usla höfter....
Men, men... som jag säger...
Är det nåt jag är superb på så är det att välja måndagsexmplar....

HAHAHAHAHAAHAHAHA!!!!!
Ett garv som inte är speciellt hjärtligt...
fast det finns ju säkert en o annan som tycker att det är kul!

Stumpan o ja...

Pappan jagar o Herr Edvin blev kidnappad igår...
Så, det är bara jag o stumpan som tjorvar på!
Hade allvarliga planer på storstädning idag...
men jag tror att jag får vara glad om jag hinner diska undan!!!
En del dagar bara försvinner, kan inte fatta hur!

Nå, telefon o så fick Echo åka hem idag... o så melodikryss... sen lunch, o sova... o så bada o klippa lite hår på stumpan o nu är klockan snart dags att börja med middan.... *suck*
Nå, tur att man inte har några större krav på sig!


Onta lanta...

Sprang in i grinden som stod på vid gavel i köket... den mellan köket o "hundrummet" som numera jämt är öppen... sitter ju där för att hund o katt ska få ha vatten, mat o sandlådor ifred!!! hehehe... Därför har väl stumpan så glansigt hår... Royal Canins mainecoon foder ger ju extra glans till pälsen!
Nå, grinden står öppen o nu på morron springer jag in den så det gör ont... pang rakt in i låret!
Känner hur harangen är på väg upp... men, hejdar mig utbrister : "Perkele" o tänker högt till pappan det väl är okej att svära på finska!? Och så hör man från herrn bredvid: "perkele...perkele... hehe" ja, jo... han lär ju bli först på dagis som svär på finska o dricker "soban" (mjölk på överkalix bondska)!!!
Sen rabblar jag några fler finska svordomar: "Perkele, satana, voj vi**o, joumalauta" o konstaterat att det i våra öron inte alls låter lika illa som svenska svordomar! Sen frågar jag Edvin om han kan svära på finska... "Onta lanta"  jajjamensan! Inga problem.... sen kom en flinande kommentar: "Farmor säger, Onta lauta!"
jaja...

Eftermiddagspladder...
Pappan for inte o jagade på morron!
Han var ner för f-n på morron för att upptäcka att den där förkylningen stoppade honom från att orka iväg!
Så idag har vi haft en lolla-på-med-ingenting dag!

Det blev ett bullbak på eftermiddan...
Med hjälpredor!
Vi var sugna på mandelmassa i bullarna... o det har man ju glömt att köpa hur länge som helst... men, va sjutton... det är ju lätt som en plätt att fixa själv! Sagt o gjort... skålla mandel, mala o röra ihop med socker o ett ägg... klart... Bortsett från all hjälp från trollen! =) så var det väl som sagt, lätt som en plätt!

Men, det blev goda bullar o mandelmassan blev hur god som helst!
Edvin vräkte i sig fyra, stora bullar i ett nafs!!!
Edith en... o så fick hon en till... o den tänkte den arme jäkeln också käka upp!

Jag såg i Ökx-bladet att brukshundsklubben har inoff utställning här... anmälningstiden går ut på söndag... så nu håller jag på o fundera om jag ska anmäla eller inte...

Socialträningen behövs ju... men...
Är det nån mening med att alls grejja på med hunden???

Jag röntgade ju höfterna i våras... o det såg ju inte så bra ut (inga pålagringar, men "slappa"), nu har vi ju försökt hålla igång så mycket som möjligt i sommar med simning osv... Ska ju röntga om honom i sen höst när han är i bra form efter en hel höst med massor av jakt! Men... men.. men.. Är det nån idé?
Nu har han fått vara sen jakten började nästan varje dag... sen har har vi då inte varit ut nåt på tre dar... igår var vi ju o plockade lingon o Ask fick bara springa o lolla på för sig själv... så det var ju inte ens nån regelrätt jaktsväng! Och, senare på kvällen efter några timmars vila så var han stel! Såg lite halvsliten ut... o hallå, han är bara ett o ett halvt år!!!
Det känns så deprimerande så det inte är sant...
Jag har så mycket förhoppningar o förväntningar på denna hund!
Visst, en ny jakthund får man ju alltid tag på... men, inte Baloos son!
Och, Baloo finns ju inte mer... så...
 
Baloo som jag haft så mycket skoj med... Massor av resor, jaktprov, utställningar... Glädje o stolthet... alla fina valpar (med fem läckra tikar!) o så den förlamande sorgen när han blev påkörd av bärgningsbilen!!! Fick ligga med intensivvård på Gammelstads djursjukhus nästan en vecka, och överlevde... mot alla odds!
Första kullen valpar behöll jag ju Zune från... men... det gick inte alls... med Edvin nyfödd och ryggen åt skogen så fixade jag inte honom... han fick flytta till en ny ägare i norge när han var ett o ett halvt år.... Då trodde jag mitt hundliv var slut!!! Men, så kom då Shakira... o ville ha Ask som pappa till sina valpar!!! Och, när Edith var fyra dagar gammal kom då Ask till Kallax... Pontus åkte till Östersund o mötte OleJohn från Norge...

Och, vilken härlig hund...
Visst är han ju ett litet fjas... (inte i skogen... där är det tvärtom!!!) så socialträningen behövs verkligen... men... vilken härlig hund, så behaglig o lätt att ha o göra med!!! Och... allt verkar så otroligt lovande i jaktsammanhang!!!
Ska det då sluta med en hund som inte kommer att kunna jaga???
Och... jag vill ju kunna hålla kvar en del av Baloo genom en ny valp efter Ask... o då måste ju höfterna vara bra!
Så, det känns så trist o deprimerande så det inte är sant...

Nå, nu behöver det ju inte vara så...
Men, jag har en sån känsla....

Nä, nu ska jag klä på stumpan overallen... vi ska gå ut o grilla korv!
Det blir nog ingen middag idag... (bullarna var mäktiga) så en grillad korv stillar saltbehovet o så är det bra med det!
Det finns inga filter...

Inte det minsta...
Nä, precis allt kommer helt ogenerat ut!
Edvin börjar komma i den där pinsamma åldern...

Vi var iväg med mormor till "storstan" igår, for en sväng till kyrkogården o satte lite ljung o granris på gravarna... blir rätt fint med granris!
Och, den där granen som försvann för några år sen... o vi fick oss "radiogranen" istället... den har ju fortsatt att växa rätt bra... men, nu är det fyra, fem granar istället för en!!! Den har ju konkurrerat om titeln "fulaste gran" ett bra tag... men, nu tror jag den totalsegrar!!! För, lika bra att göra den helful istället för bara halv!!! Tänkte jag härom dan när jag kom på att jag behöver lite granris till gravpynt! Så, då stegade vi iväg i samlad trupp... Edvin bar klipparn, ditto åkte i vagnunderredet o jag körde!
Så nu är det bara dom där fyra, fem grenarna som blivit stammar som finns kvar på granen!!! Ska knäppa nå kort... =)

Sen rallade vi då iväg... o när allt sånt var klart så åkte vi till Vippa o käkade!
Såklart när maten precis kommer på bordet o jag hinner ta två tuggor av min hamburgertallrik så kläcker han ur sig: "Pinknödig!" nå, det är bara att suckande konstatera att återigen kommer jag att få äta kall mat med ena handen medan den andra hindrar stumpan från alla äventyr hon kan tänkas hitta på! För, hon lär ju hinna äta sig mätt tills vi är tillbaka från pinkpausen, o då är det bara buset kvar!!!
När vi då går till toaletterna... i andra byggnaden så är det ju upptaget!
Jag säger åt Edvin att han måste hålla sig en stund... samtidigt så hör jag ju hur det strilar rätt ljudligt bakom en dörr, och det gör Edvin också!!! "Hör mamma, lyssna!!! Låter pinket där inne!!!" Lite diskret försöker jag hyssja honom... men, inser att personen som sitter o pinkar tycker det är nog pinsamt så jag kniper igen... o strax därefter öppnas den andra dörren o vi kan slinka in där... o Edvin får lätta på trycket o så kan vi obemärkt glida in i restaurangen igen!!!

Kommer osökt att tänka på när vi för några år for till Luleå några tjejkompisar, för en shoppingrunda... Pontus var som Edvin nu, kanske nåt litet tag äldre... o nere på HM så rusar han fram till en plastkvinnofigur, iklädd trosa och bh, som är upphängd på väggen... sliter ut trosan o säger högt o ljudligt: "Nu ska vi titta på den här mamman!" Jag stod en bit ifrån, tittade lite generat åt nåt annat håll o hoppades att ingen såg eller hörde min kära sons uttalande!!!
Till saken hör att just då kallade han alla kvinnor "mammor"... o ungar är ju som dom är... men, ändå var det pinsamt...
och... varfö pratar barn i tre-fyra årsåldern så HÖGT???

Idag åkte Vouddas hem!
Nu är det bara att hålla tummarna på att det blir bebisar...
och, hur snygga kommer dom inte att bli???
Med dom här föräldrarna!!!

Maine Coon - eller... är det farliga djungeldjur?!

Idag kom den där fotoboken som jag surrat om...
Och...

Den blev såååå himla fin!!!
Jag kan bara så varmt rekommendera alla... vilken toppengrej!
Kolla in:
MY PHOTOBOOK!!!

Kvällspasset...
klockan är 22:06 o istället för att i morron skriva om igår (idag) så blir det några rader till...

Vi käkade blodpalt till middag...
Hade en skvätt grahamsmjöl kvar i en påse o tyckte att det är ju nästan som mjöl, så det kan man väl häva i... smeten blev fast o fin... men, då blev jag ju osäker på om det skulle bli för löst i alla fall... så jag dunkade dit lite mer vetemjöl... Och, det blev för mycket! Stenhårda små paltar! Men, smaken blev riktigt god!!! Så, nu är jag i valet o kvalet om jag ska testa med grahamsmjöl nån mer gång, mindre mängd... kanske...

Annars så ska det se ut så här:ISBN: 91-7538-026-9  Skrivarförlaget/Norrbottens Bildningsförbund  Stationsgatan 38  951 34 Luleå

Blodpalt (a´la Irene) hämtat från - - - >

1/2 liter blod
3 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 tsk mald vitpeppar
1 liter kall, kokt potatis
vetemjöl
1-2 hg rimmat fläsk
vatten o salt + en stor kittel med lock

Blanda blod med rågmjöl, salt o peppar.... låt svälla minst två timmar.
Potatisen skalas, pressas o blandas i.
Vetemjöl tillsättes så att man får en formbar deg.
Fläsket skärs i tärningar.
Med vattensköljda händer formar man paltar av degen, gör en fördjupning i varje palt, lägg lite fläsk i gropen och krama ihop palten över fläsket.
Koka upp vattnet med 1 msk salt per liter i en rymlig kittlel.
Lägg i paltarna med hålslev, låt koka livligt, men ej häftigt i en timme med locket på glänt.
Flytta om paltarna i kitteln några gånger så dom inte klistrar ihop.
Servera med smör och/eller lingonssylt o mjölk!

(fast ordningen... hmm... börja med att sätta vattnet på kokning... en stoooor kittel tar lååååång tid att koka upp!!! Sen tärnar man fläsket... också rätt tidsödande som känns seeeegt när man strår o ska rulla paltarna!)
Mmmmm...

Och, vilka hjälpredor jag hade med både palt o diskning idag!
Dom slogs om att "hjälpa" till med diskandet... o självfallet slutade det med två sjöblöta barn o golv med ett lager vatten överst! Sen, ville Edvin hjälpa till med paltfixandet... härom dan hjälpte han till att rulla o steka köttbullar!!! Så, nu var det paltarna... o ett par stycken fixade han, med lite hjälp... sen kom Stumpan... sittande på pappans axlar KASTADE hon sig över hans huvud efter att ha sett vad Edvin sysslade med... det kliade i hennes fingrar efter att få gräva ner dom i paltsmeten!!!! Så, hon fick ju också prova att peta lite i en bit smet... sen stod dom på varsin stol o "hjälpte" mamma!! HAAHAHA!!! Det gick SÅÅÅÅÅÅ bra såååå!!! HAHAHA!!!  Mesta hjälpen jag fick var att dom testade vattnet som jag hade för att skölja händerna mellan varje palt... det vattnet testades innerligt! Både uppifrån, nerifrån o från höger o vänster... o varje test visade samma resultat... det skvätter över kanten om man har nog mycket fart!!! =)

Och, lingonsylten fixade trollen... fast till nästa paltomgång!
Vi åkte en sväng o plockade lite lingon... behövde lite mer bär till en omgång saftmajjekokning... hade ett gäng svarta vinbär... så ett gäng lingon till det gav lite drygt tre liter smaksig dricka/saft!
Och, trollen tyckte det var kul... Edith gick o tjoade för sig själv o skulle lomma iväg... ropade: "Mamma... hedå... mamma... heddååå!" jag o Edvin hade traskat iväg en bit in i skogen... jaja...

Se sån stil hon har!!

Och nu är det dags att diska ur alla byttor o jox från palt o saftkokning...
puh!

Öppis... var ju tanken!

För, idag skulle dom ju ha en dags uppehåll i jakten!
Men, icke det inte... Det blev visst jakt i alla fall...
Jag hade allvarligt seriösa planer på en Öppissväng, trots lite halvsnoriga näsor... det börjar ju bli bra nu... så ska dom attans skurkarna jaga! Hmmm... tror att jag måste på något sätt meddela dom att uppehåll skall hållas måndagar och onsdagar så vi kan fara till Öppis! ;-)
Nå, det är väl lika bra att ta en vilodag till... så smittar vi inte ner några andra barn!
Siktar in oss på nästa måndag!!! Syns då Linda!! =)

Det ramlade ut kritor o "stockar" (till Edvins timmertransporter) när jag öppnade frysen...
undrar om stumpan tror det är en glassautomat!
"Hmmm, få se, om jag stoppar in en krita här, kanske det ramlar ut en glass då?!"
Igår var hon rätt rar... Korkad kan jag bara inte säga i samma mening som mitt lilla hjärtegryns namn... men, nåt åt det hållet!
Hon ville sitta på pottan... o så på toastolen (leka tittut bakom min badrock) o så tillbaka på pottan, o då sätter hon sig PÅ sina vänstra fingrar, o det blir ett fasligt liv, först blir jag ju förskräckt: "VAD, VAR, HUR har hon gjort sig illa???" sen bryter det stora, tysta, asgarvet fram!!! Hon sitter själv på sina fingrar, det gör ont o hon kommer inte loss! Illvrålandes!!!
Alltså, jag hade fullt sjå att inte sätta igång att asgarva men fick med en kraftansträngning stopp på garvet... fick en vision av åratal av terapi pga rädslan att fastna med händerna i en potta!
Lilla stumperumpan!

Vi lånade Pontus Volvo o for o handlade en sväng, jag o Edvin, igår...
Pontus fick tampas med Edith... o det gick så bra så!
Edvin var lite halvkul i affären...
Han var rätt trött... i bilen på väg till affärna satt han knäpptyst med en lustig, ihopbiten min på munnen... jag frågade om han var trött: "Nä!"
Så inne i affären ville han genast sitta i vagnen... efter ett tag ville han då gå ner... men, efter två steg: "Tröhööött, orkar inte gååå!" så då fick han hoppa upp igen... efter ett bra tag ville ha ner igen, DÅ minsann orkade han gå, när vi närmade oss leksakerna!!! Och, godishyllan!!! När han fick plocka sig en ask "söta björnar" gick stegen så lätt o dansande runtomkring!!! Varorna for genom kassan o jag packade grejjerna, lite hjälp av herrn fick jag... sen rusade han iväg till tuggummiautomaten: "Mig vill ha en peng!" stod han o bad med huvudet på sned... Jag tyckte att det räckte med tablettasken, men nä: "Vill INTE ha den!" o jag frågade om han verkligen var säker, om han hellre ville ha tuggummi o ge Edtih asken, och, ja det var han fullkomligt säker på! Så, han fick en krona, som i rasande fart matades in i automaten för att sekunden senare rasslande förvandlas till tre ynkliga små runda tuggummin! Ja, ja...

Han somnade i bilen på hemvägen (han satt med samma sammanbitna min, knäpptyst... febrilt kämpande för att INTE somna, svarade han på samma fråga som innnan, "NÄ INTE TRÖTT!" o sekunderna senare så sov han som en stock!) så han fick aldrig vara med när lillasyster glad i hågen slukade en hel ask i ett nafs!!! Kanske lika bra det...

Sen kom Frida o hälsade på!
Så kul, för det var länge sen sist.. vi försökte vara ute en sväng, men dom små flygande odjuren var obarmhärtiga!
Så, då gick vi in...
Ska bli skönt med vinter... så dom fryser ihjäl!!!
Det är väl enda orsaken till deras existens, förutom då att sprida "blåtunga" (tack o lov att den sjukdomen inte hittat HIT upp, med dom kopiösa mängder swirron vi har!!!) att göra oss solfattiga norrlänningar välvilligt intställda till vintern... där vi sitter på vår spark o väntar att sommarn ska passera!

Apropå svordomar...
Hmmm...
Fast man försöker vårda sitt språk, så gott det går, finns det tillfällen det liksom bara inte går!!!
Nu på morron... jag har hållit på o göra paket av mina Tradderagrejjer.... otroligt vad vi människor är olika... i mina ögon är det bara jox som är i vägen o nån annan kan tycka att det är en jättefin samlargrej!! Nå, jag blir mest glad att slippa kasta!
Nå, lampan i "skrubben" i köket, där alla kartonger, jiffypåsar, bubbelplast mm ligger i en stor hög på golvet o väntar på att få bli nya paket, hade lampan pajjat för ett bra tag sen... så jag bytte den nu, la den gamla på bänken vid spisen.
Edvin tyckte det var såååå kul att jämföra den jättestora glödlampan med den pyttelilla som han också hittade... Sen går han då runt o slår med glödlamporna i varandra o mot allt möjligt... jag säger femtioelva gånger... "SLUTA! Det är glas! Dom går sönder!!!" o vad händer... PANG! Ena glödlampan kraschar i händerna på en mycket förvånad Herr Edvin! "OJ!!!"
DÅ... hördes svordomar... "Men, nog är det väl för hel****e s****ns säkert att det för jösse namn aldrig ska gå att lyssna på vad man säger!!! Ska jag för'''''t ALLTID behöva vara ARG???"
Ooooppps!

Strax efter klockan sex...

Är det en tid att kliva upp???
När man inte behöver...
Huvva!
Men, enligt Edvin så ska man upp då o få sig en "Slyuurk" (hans egen benämning på välling!) så, det var bara att kliva upp... hålla andan nedför trappan (ögonen var inte riktigt, riktigt öppnade) o så snöra ihop slurken... o då, när jag stod där i valet o kvalet... gå upp o krypa ner bredvid goaste stumpan i den varma sängen... eller hämta tidningen.... i den ruggiga 0.5 minusgraders morronen!!!??
Hunden vill ut, ja... då tog jag fleecejackan på o smög mig ut efter tidningen!
Sen var det bara att fortsätta morronbestyren... sömnen hade försvunnit ur ögonen...

Men, det är så där typiskt...
Igår eftermiddag när stumpan var trött o gnällig gick vi ju upp för en vilostund... Edvin hängde också med o skulle se tv... och jag, jag var så där vansinnigt sömnig, så det bara med nöd o näppe går att hålla upp ögonen!!! Sängen var så fruktansvärt mjuk o skön... täcket precis lagom omslutande o varmt... "Snälla, ta det lite lugnt... vila bara lite grann!!" försökte jag bedjande mest riktat till Edvin, för Edith hade nog somnat om hon inte haft en studsande storebror i sängen!!!
Och.. jag hade nog också somnat!
Men, nä... då knovrade dom igång sig så då gick jag upp...
Sen, på kvällen... stumpan somade tidigt, så hon vaknade till vid 21-tiden... upp o få sig en slurk hon också... sen gick vi upp o kollade Cesar Millan, jisses så duktig han är med hundar!!! Och, DÅ hade jag gärna varit så där trött som tidigare!!! Men, nä... löste sudoku... såg mera tv... o när M.A.S.H började fimpade jag tv:n, våldssläckte lampan o tvingade igen ögonen för mig själv... men, den där mojsigt trötta känslan var bortblåst... fast jag somnade ändå...

Edvin springer runt o jagar hund/katter...
Och så hör man ett glatt utrop: "Saattan! Hevlett!!" när han inte fick tag på vem det nu var under bordet i köket!!!

Tjädrar... tjädrar o tjädrar...

Jag börjar bli less TJÄDRAR!!!
Jag börjar få en stark längtan till FJÄLLEN... o RIPOR som ligger still, i lite läckert ripris som sträcker sig över vidder så enorma att det hisnar i magen när man tittar sig runt... så man SER vad som händer!!! Och, inte bara HÖR dundret av rejäla vingar som studsar in i träden... och skällandet... visst, en o annan fjäder ser jag ju ocskå... i nån lucka mellan slyet i det risigaste skogslandskapet som finns i sverige (Rådan!!!)!!!
Men, men, men.... fjällen... *SUCK*

Mormor förbarmade sig över oss igår också... så jag o Ask smet iväg en sväng... nu var det inga älgjägare i farten så vi for till utgrävningarna norr om Gyljen, eller Rådan... som det heter...
Där brukar det alltid vara fågel... så också nu!
Först fick jag se en fet orrhöna! Ingen chans på den... Hann aldrig se vad som hände... mer än att den kom o flög rakt mot mig, satte sig i Contortatallen jag stod precis under!!! Sen kommer trädskällarn...
Nästa fågelkontakt var det bara jag som såg!
Ask for o sökte rätt långt ute på ett hygge, fast numera är det inget hygge utan en ungskog!!! (att det ändras i skogen!!!) Så, där jag kommer traskande längst norr på hygget får jag se en liten tjäderhöna komma trippandes... i sakta mak... Jag tvärstannar o försöker med tankens kraft förmå hunden att komma... Hela tiden ser jag fröken tjäderhöna trippa norrut!!! Sen kommer då Ask... o jag försöker dirigera honom så tyst jag kan, men, det gick inte alls... så fort jag rörde en hand så flaxade damen iväg... o lämnade oss med bara doftspåren kvar!!!

Suck... FJÄLLEN!!!!!!!!
DALRIPOR!!!!!!

Men, det hjälps inte... fågelkontakt har vi haft! Och, kul är det!
Varenda gång vi varit ut så har vi haft rätt mycket fågel... även om det inte blir nån riktigt situation så har vi kul i alla fall... dom är svåra, tjädrarna... det hjälps inte!
Och, det som känns bra är att även om plaskasken skrämmer upp fåglar titt som tätt o jagar dom glatt med skall... så är det nåt som med tiden o erfarenhet försvinner... han kommer på att om man ska få fågel måste man samarbeta med matte o så sköta det snyggt!!! Så, det oroar mig inte... han är ung o het! Och, han står... så jag är nöjd!
Men, framför allt... han tar med sig mark... jag har inte själv stött upp fågel (jo, nån klantgrej som var mitt eget fel... han höll på utreda o jag trampade bara på)!!! Bra...

Men, fjällen, fjällen, fjällen... allt är så mycket enklare där! =)

Nu är vi tre i älg-änkefamiljen...
Edvin o Edith är återförenade...
dom blir så glada att se varandra när dom varit ifrån varann några dar!
Och, så har vi fått ett till prominent dambesök! =)
En rar liten läcker tjej, som heter Voddas...

När jag berättade till Armani att skulle få tjejbesök så satt han i trappan... o såg mig intensivt i ögonen... "Nu du! Kommer det en brud på besök!!!" och då tittar han ut och sitter läääänge o kikar ut!
Så, nog förstår han allt man säger!!!
Sen när då den läckra damen kom så dyker han på henne direkt! "Mmmmmm... Luktar namnam... Bita fast i nacken o sätta på!!!"
Fast, sen kom ju Echo o brydde sig, o Ask... o då blev damen lite blyg o sur...
Fräste som attan o gick o la sig under en liten byrå!
Men, idag har dom flörtat på... hon lägger sig platt på magen o flörtar med den inte alltför nödbedde herrn som gladeligen gör sitt jobb!!! Han har det nog rätt bra... han Armani!

Nä, är stumpan trött...
Ska gå upp o se om hon har ro att slumra till en stund...

Lyxfrukost...

Tre kanelbullar o en kopp varm choklad!
Kanske inte nyttigaste som finns... men, ack så gott!
Att doppa en kanelbulle i chokladen... o sörpla i sig!!
Speciellt denna morron...
när jag har vaknat långt före sju och KUNDE INTE SOMNA OM!!! Va???
När man definitivt inte behöver kliva upp förrän kanske omkring nio!!!
Stumpan sover fortfarande...

För övrigt är jag älgjakts-änka, eller rättare sagt, semi-änka... för... han sover ju ialla fall i samma säng... några timmar! ;-)
Och, hela nästa vecka lär ju bli samma rutiner!!!

Jag o Ask var en sväng till skogs här i Gyljen igår... jag kom på mig själv att jag faktiskt glömt bort att det finns en hel del fina fågelmarker!!! Vi hade riktigt kul... speciellt Ask... där han frejdigt drev tjädrar med skall, ljudligt o *host* fint!!!

Det höll på bli en spännande grej...
Startade på högra/västra sidan av en skogsväg o tänkte ut en rutt att gå söderut på ena sidan av vägen sen korsa den o gå norrut tillbaka... så där vi lollar på i skogen, med först en stooooor tjädertupp o senare nåt mindre, vet inte vad... plus ett par glada skallningar pga fågelkontakt (med mattes morrande: "NEEEJ! FYYYY! INTE SKÄLLA!!!") så kommer jag då till vägen, ville fortsätta lite längre söderut så jag tänkte att vi fortsätter väl på andra sidan o går en bit... tänkte sen börja hålla tillbaka mot vägen... när jag mittiallt kommer till en VÄG! Ehhhhh???? Då gick hjärncellerna på högvarv! Och, jag började allvarligt fundera på om jag verkligen hade gått över vägen eller var det nåt jag fantiserat ihop???

Jag VET ju att vi hade korsat en väg... och det ska INTE finnas nån mer väg... så, hade jag då inte råkat snubbla över den där vägen, som var den riktiga (den andra är en nybryten väg, som jag totalt hade glömt bort!!!) så hade det kunnat bli riktigt spännande... det finns mycket skog, myr o mark där västerut!!!
Så, när jag då kliver ut på vägen o tittar, o faktiskt ser att detta ÄR rätt väg (den förra såg lite annorlunda ut, men å andra sidan är det lääääänge sen jag varit dit o jagat!) så fick jag en varm känsla av tacksamhet i magen!

Nå väl, kul hade vi... och Stumpan o mormor hade haft kul dom också...
Det blir en sväng till idag... fast, nu måste jag leta fram GPS:en...
Visserligen en gammal härk, om man jämför med dom nya, fina med snygga kartor i... men, man vet var man är i alla fall!!!
För, det är lustigt hur sinnet synen är så markant övervägande över hur hjärnan skall fatta sina beslut...
Innan jag kom till den där vägen, var jag så totalt säker på var jag var... men när jag såg väg nr två... blev jag nästan helt vilse, på momangen!
Men, det är ju det här som är lite av spänningnen när man jagar... mitt i allt får man gå, och gå o gå o gå o gå!!!! Man är så säker på var man är.... tills man kommer fram som ett frågetecknen nån helt annanstans! =)

Det har faktiskt hänt en liknande grej... för många år sen...
Vi var o jagade hare i småtallberget, Pontus var väl i tioårsåldern o med... han följde med mig, vi gick i väg en sväng in i skogen o höll kosan mot en gammal myrväg eller vad man ska kalla det... han blev trött... o jag skickade tillbaka honom efter myrvägen: Gå ditåt, så kommer du till elden/bilen/resten av sällskapet!!! Själv fortsatte jag en sväng... tills jag kommer till MYRVÄGEN!!! Och går mot ett torn... där sitter Pontus!!! Ehhhh...
Sen börjar vi gå vad jag tror är mot bilen... fast när vi hållit på en dryg halvtimme så, nä, det här är fel! Vi vänder o går tillbaka... o då så småningom kommer vi tillbaka till bilen!!
Och, det här var ett "känt" ställe... men, jag hade ingen aning om att det fanns två myrvägar, nästan parallella med varandra... så, jag kastade helt om väderstreck o "hjärnan" när jag kom fram till vägen, som var fel..

Nå ja...
Nu ska jag gå o ta mig tretåren kaffe... o klockan är inte åtta på morron... hade ju kunnat sova....
suck...

Älgjakt...

Nu är dom i gång...
Dino & co! Pappan var bara just o vände i dörröppningen igår... nästan...
Jag o stumpan hade då hunnit gå o lägga oss när han kom... o for lika fort igen, det var nån garderob som skulle flyttas, eller skåp... eller ja, jag vet inte..
Nå, men stumpan sov bara sin vanliga korta stund, som blev liiiite längre, kanske en o en halvtimme o så studsade hon upp, pigg o glad! Så, då klev vi upp o tittade på tv osv ett tag... så då  hann vi ju precis träffa pappan en liten stund!
För, på morron var det ju kört... HAHAHA!!! Han mumlade om att ställa klockan på halv fyra så skulle han hinna koka kaffe innan han for!!!! HAHAHA!!! Som om jag o stumpan skulle klara av att vara vid medvetande den tiden på morron!!!

Nå väl..
Min form känns lite bättre idag, så mormor ska komma o vakta lilla bustrollet så tar jag Asken en sväng, så han inte glömmer bort fågellukten!!
Edvin blev kidnappad igår...
Och, han tyckte nog det var ganska skönt... slippa sin snoriga, griniga mamma o busfrö till lillasyster... också hon gnällig o grinig tack vare snorflödet!!!
Och, så märks det när det blir för många dagar, bara vi tre... han blir lite uttråkad...


Ibland bara är dom så här... hela tiden!!!

Så, efter en dag full av upptåg, som bara blir, för att man har lite långtråkigt... o med en mamma som blir mer o mer irriterad över svammlet så kulminerar allt i glassbilen!!!
Den kommer glatt tutande ner... jag går ut, Edvin kastar sig i stövlarna o hänger med... o jag köper en "Turkisk peppar" som jag var sugen på... o till trollen en förpackning "Knatte" men, det passade ju inte herrn... han pekade vagt på nån glassförpackning där bak på glassbilen... o sa "Mig vill ha!!!" men, nä, nu ska vi ha Knatte... (förövrigt helt lagom stor glass till båda trollen! Antalet i förpackningen räcker precis i två veckor!) Jag betalade... o han skulle bära in glassen... men, nåt blev fel för det blev gnäll o grin istället... så då stegade jag iväg med båda paketen med en gnällspik travande efter mig!

Väl inne får stumpan en glass o jag ska ge Edvin en också... men, nä - hans kommentar: "BLÄ! Gammal!!!" o då tappar ju mamman behärskningen så glassen susar iväg o kraschlandar i köksskåpet... bryts i flera bitar så hunden får ju ett smaskigt kallt kalas!
Och, Edvin förvandlas till den där monsterpojken som hysteriskt står o hoppar o vrålar: "VILL HA GLASS!!!" o den där mamman förvandlas till ett stillsamt väsande, svartögt supermonster: "Gå o sätt dig i soffan o lugna ner dig! När du kan säga ordentligt utan svammel att du vill ha en glass.... DÅ får du en glass!!!" och, det tog inte många minuter så kom en mycket god o munter herre... "Vill ha glass!" frågande lite försynt!
Det märks att han faktiskt kan lyssna på vad man säger... bara synd att man ska flippa ur... men, med dunderförkylning orkar man inte vad som helst...
Fast, så här i efterhand var det ju lite komiskt... Mormor var här.... o både hon o stumpan tittade med stora ögon på vår kraftmätning!!! =)
Nä, nu börjar melodikrysset...

Blä...

Nu är det verkligen förkylt!
Snoret forsar fram... varje gång (och jag tycker att jag skitofta är förkyld!) så blir jag lika förvånad över hur fantastiskt enormt stora mängder snor det kan finnas i en enda näsa!!!

Stumpan har varit risig... hela dan igår, fast det går lite i vågor för henne... för efter frukosten var hon trött o hängig så vi gick upp, hon somnade o pappan o Edvin for till Bränna för lite inhandling... Men inte sjutton sov hon!!! En halvtimme... fast hon var riktigt trött! Så, då gick vi upp... jag har hållit på o plocka lite i vantar, overaller o sånt eländigt som snart måste fram... o då passade jag på att prova en overall för att se om den fortfarande passade... o jajjamen! Satt hur fint som helst (fast hon ska ju inte växa många millimeter!) o då när hon hade overallen på så var hon helt inställd på att ta på skorna o gå ut!!! Suck... så, då tog jag stövlarna, köksspray o en trasa så traskade vi iväg till Sunes stuga o gjorde det sista inför-vinter-pysslet, torka bordet, så nu är det bara att det börjar snöa!!!

Sen blev hon ju trött igen... o somnade en sväng på eftermiddan... o gissa vad... en dryg halvtimme så studsade hon, grinig, upp ur sängen!!! Varför inte sova då en lång stund när man har feber, är snorig o trött som en gammal ardenner efter fjorton hektar plöjning!!!??? Nä, till o med igår kväll/natt har hon vaknat, grinig, o varit vaken en låååång stund!!!!
Men, mellan varven har hon varit pigg o busig!
Tidigt i morse hade Edvin riktigt eländigt hostigt, slem o rossel... men, nu är han piggare.
Usch... jag gillar inte förkylda barn! Okej... det är ju en ynklig sjukdom, men, ack så omständigt o jobbigt med två små, snoriga samtidigt... o så är ju ens eget snoriga humör inte på toppen!!!

Pappan har åkt o jaga hare...
Få se om dom har nån bättre jaktlycka idag!!!
Sist hade dom ju nalle (spår o bajshögar avslöjade honom!) i krokarna så antagligen därför fick inte hunden igång nåt drev... men, men... det kanske finns nån liten björnfri plätt där dom kan jaga!

I morron börjar dom älgjakten!!!
Gyljarna har jagat sen i måndags... som dom flesta andra jaktlagen... undrar just hur det har gått!
Här nere har dom varit ett par dagar... fast... vi har då inte sett en enda älg här sen i januari/februari!!!
Verkar vara ont om älgar...

Och nu är det en pip-lisa som bara gnäller... inget passar...
så, jag går väl upp med henne för att kämpa i en timme för att hon ska sova en kvart... jag som hade tänkt snöra igång en kanelbullebakning! Suck...
*Attjo!
*

Inte kan det vara lätt...

att vara kittlig o ha en busig lillasyster!!!
Dom är bara för härliga... igår, båda två var ordentligt trötta...
pappan kom från jaktskogen o fick sig middag o samtidigt fick trollen ta av skitiga kläder o på med pyjamaser... o tandaborstning... Ditton först, sen Edvin... Och, Edvin är ju som sin far (o farfar!) ganska ordentligt kittlig!!! Så, när han står på toastolen o gapar stort för mammans tandaborstande så passar illvilliga lillasyster på att kittla honom på fötterna!! Han viker ihop sig o börjar garnskratta!!! Det upprepas några gånger... o till slut så asgarvar både jag o Edvin, det är bara stumpan som förvånat tittar på oss, där hon febrilt kämpar med att komma upp på toaletten!! Det var väl inte direkt hennes första tanke att kittla brorsan... men, det blev ju lite skoj också att försöka klämma sig upp bredvid honom...när han samtidigt studsar som en boll upp o ner!

Nu börjar hon stumpan vara trött igen... fattar inte varför hon ska envisas med att vakna så tidigt??? När hon dessutom envisas med att vara igång halva nätterna... eller åtminstone sent på kvällarna!!! (hon har vaknat omkring sju)
Igår kände jag i luftvägarna att det är på gång nå förkylningsaktigt för mig med... o på morron känns näsan så där lagom halvirriterad som den bara kan kännas när man är precis i startgroparna för en garnförkylning!!! Jag HATAR att vara förkyld den här tiden på året.... Man orkar ju inte vara ute i skogen!!!!
Nä... nu går vi o lägger oss!

Snörvel o snor!

Det är ju onsdag...
Och, med blodad tand från i måndags var planerna stora på ett till "Öppis-besök" idag...
Ja, ja...
Stumpan var garn-snorig o febrig igår! Groggy som sjutton..
Edvin har varit hostig, men, för honom har det inte ännu blivit nån riktig förkylning... men, det kommer väl!
Så... jag har en känsla att det var precis så här i våras också!
Ett besök, sen blev dom snoriga... o när pappan jämt jobbade så blev det inte många besök där inte.. nu blir det ju annat... Nu blir det bara snorkråkorna som hindrar oss från öppis!

Igår tänkte vi ju ta oss en sväng med Ask här i Gyljen...
Så, efter middan (potatisgröt! Mmmmm!!!) så skulle Pontus vara barnvakt...
men, men, men... man ska ju inte nånsin tro att saker blir som man tänkt sig...

Edvin hade slockat i soffan, före middan (som var ovanligt tidig igår) o stumpan var garntrött o snorig så hon knappt orkade hålla sig vaken medan hon åt, inte med värsta aptiten, men hon åt i alla fall! Så, då gick jag upp med henne, tänkte att hon lär ju somna som en klubbad oxe... Jo just!!! En halvtimme senare...  somnade hon av utmattningen av att ligga o grina! För, hon var då så snorig, när hon la sig till ro o började tutta på nappen täpptes näsan igen så då vaknade hon till o fortsatte att skrika! När hon då väl somnat... mitt humör var ju inte på topp... så givetvis hann ju Edvin vakna!!! Det var bara att kallt konstatera... Ingen jaktsväng för oss båda två!
Hade allt gått smidigt, så hade ju stumpan somnat direkt efter maten, vi hade smygit oss iväg o Edvin hade fortsatt att sova i soffan... Då hade Pontus bara behövt hålla ett halvt öga på sovande barn... Nu, med morrande Edvin vaken, och snorisen halvsovande var det kört!!!
Så, då for jag en kort sväng själv....

Och, igår var han billig... Hundjäv....ln!!!
Och, nu är det jag som kommer att ta krafttag att träna bort renintresset!!!!!! MORR!!!
Va sjutton har renjä----rna här i skogarna kring E10:an och E4:an att göra för det första??? Ska inte dom vara kring fjällen??? Är det inte där dom sedan urminnestider alltid varit???????? Gillar INTE renar!

Nå, jag hann bara koppla loss hunden så drog han iväg, i 170!!!
Sen såg eller hörde jag inget av honom (däremot anande jag renbjällror!) på en halvtimme, när han flåsande kom lommande tillbaka!!! Så då var jag måttligt glad i honom!!! Just där o just då hade jag sålt honom för en kola!!!
Kopplet på!!! Och så traskade vi tillbaka raka vägen till bilen... straffet var att han fick sluta jaga...

Pappan skickade ett mms för ett tag sen...


Han sitter o mojsar vid en öppen eld, med kaffepannan puttrande o korvringen grillande!! Säkert så driver väl Ricco för fullt... o så har dom väl redan skjutit första haren o håller på med andra...
JAG??? Avundsjuk?
HAHAHA! Nä nä nä... ;-S
Fast jag är bra sugen på en egen stövare!!!
Harjaktsabstinensen är påträngande!!!

Lustiga ungar...

Dom vaknade, lustigt nog, tidigt på morron!
Vi hade inbillat oss att det skulle bli nånslags sovmorron... visserligen slocknade Edvin i soffan innan middan, o sov för natten... fast då vaknade han ju o var igång ett par timmar sent igår kväll/natt... stumpan somnade också rätt tidigt... men... hon vill gärna ta sig sovmorron ändå!
Så, det var lite motigt att kliva upp...
Men... då har vi ju tagit upp all potatis, städat bort lite utekrukor, krattat bort tre skottkärror spån mm mm... innan klockan var halv tolv! Det var stumpan som prompt skulle ut, hon stegade iväg o hämtade skorna o hojtade uppfodrande med blicken mot ytterdörren!
Edvin låg kvar på soffan, han var lite hostig i natt... o lite halvhängig idag...
Men, sen kom han ju o ville ut i alla fall... så då plockade jag fram kläderna hans... tyckte att det passar med långkallingar, täckjacka o mössa!! Men, det tyckte inte han! Först skulle han inte ha vare sig mössa eller jacka, men så tog han på sig jackan men tvärvägrade mössan... så då fick han gå in! Efter tag kom han ju huckrande o ville komma ut, o då tog han ju faktiskt på sig allt... men, ett evinnerligt gnäll o skrik om allt... så, då skickade jag in honom igen! Stumpan somnade i vagnen... o sen kom Edvin ut igen, då på mycket bättre humör! Med alla kläder!!!

Så, gick vi då in för att fixa nån lunch, pappan har ju åkt o "jobba"... Johan ska ju flytta, så idag skulle dom köra möbler mm! Så, dagens lunch fick bli pannkakor *mmmmm*! Jag gillar pankisar!
Men, då är det ju det där med lustiga ungar...
Båda två ratade pannkakorna (med jordgubbssylt) och satt mest o svamlade med både mat o mjölk... sen traskade dom iväg... stumpan styrde sina bestämda steg in i "hundrummet" o försåg sig girigt med en näve hundmat!!!

Nå ja...

Sjoset (HUR stavas det egentligen???) efter frukosten:

Är vi TIDIGT eller SENT ute???

Hehehe...
Det har legat en påse med färdigt mandelmassefyllda saffranssemlor i frysen... dom började se lite trista ut med hur mycket frost som helst inne i påsen så dom fick bli morronsjos!!!

Fast, det var väl då semlorna som gjorde att aptiten för lunchpankisar försvann! Fast, dom åt inte speciellt mycket... kanske en halv var... o dom var små!

Ont i foten har jag fortfarande...
skulle ta av mig vänsterstöveln, som man normalt gör... genom att dra den mot höger fot... o det var väl en miljon stjärnon som började blixtra runt skallen på mig... det gjorde ONT!
Jag blir sååååå less... är det "straffet" för att man inte har ont i ryggen!!! Då ska allt annat i kroppen rackla... tänk aldrig får man vara nöjd!

Öppis!

Ja ha...
Då var det verkligen höst...
Även om då datumet, 1 september sa det så blev det riktigt på riktigt när vi for till "Öppis" - första gången för säsongen!
Och, det var två troll som tyckte det var urkul!!!
Och så tittade ju farmor förbi (hon hade ju koll på att vi skulle dit... bloggen!) så då fick dom bli glada att se farmor där, mitt i allt! =)
Det var väl vad den här dagen mestadels bestod av...
För, nå annat än laga mat o diska har det inte blivit gjort!
Pappan for o förbarmade sig över Dino... (och jag tror att han hade en liten innersta önskan om att dom skulle möta Herr Nalle iskogen... inte för att han sagt nåt, men... fick som den känslan) så han har fått nöta lite skogsundelag... träning inför helgens start av älgjakt!

Vad jag glömde att pladdra om igår var ju det här!!! - - - >

En rar liten stumpa toalettbadade min mobil igår!!!
Vet inte hur länge den hade legat  o"njutit" av sitt bad, men... jag tog i alla fall upp den... spolade av den (tackade högre makter att inte Edvin varit innan o INTE spolat på toan!!) o så plockades den isär o har fått spendera natten ovanpå kaminen... där blir det varmt!!!

Och, på morron funkade den!!!


"Sluta snacka skit!" tyckte väl stumpan...

Vilken skillnad mot min förra (den här är pappans gamla avlagda) den fick jag till Lucia o i februari var den helt kaputt! Och, enligt servicesnubbarna så var den FUKTSKADAD!!! Den telefonen hade inte varit närmare vatten än där den legat ovanpå mikron... så... att då den här överlevde ett dassbad... ja... vad säger man!!!

Nä, nu ska jag sluta snacka skit...
=)

Bara snabbt några ord till fastrarna...
Skönt att höra att ni har det bra på respektive skolor...
Anna har väl bara fortsatt i gamla hjulspår???

Det blev som tomt när ni for allihop...
Ha det kul... o må gott!
Kram från både mig o trollen!!!

Björnen sover... INTE!

Jag brukar få någon slags blodpropp i fötterna lite då o då...
sen massor av år tillbaka (jobbade på bageriet första gången det hände) så liksom smäller det till i foten o så gör det skitont! Sen blir det ett litet, runt blåmärke, som en krona kanske stort... I början tänkte jag väl inte så mycket på det men nu har det hänt massor av gånger... och sist, härom dan, kände jag mest att jag hade ont i min högra fot... det blev ondare o ondare, fick nästan lite svårt att gå! Så när jag då kollar in foten så är det ju en sån där blå propp!
Och, igår var jag faktiskt tvungen att ta mig en "käpp" på hemvägen i skogen, för det gjorde ont i foten!
Idag har jag proppat i mig piller o så tog jag kängorna i stället för stövlar... betydligt mycket bättre!

Nå, nu på kvällskvisten så började smärtan tillta, eller om det då kanske var pillrena som slutade verka... o jag satte mig o googlade på "blodpropp i foten" både efter text o bilder... Vrålade till av glädje när jag såg bilden... "Precis så HÄR ser min fot ut!!!" okej, utan det där läskiga såret... men, blåmärket ser ut så!!!
Klickade på bilden så jag hamnade på sidan... och...

ja, gör det själv!!!  - - - >  MIN FOT!!!

Riktigt så illa är det ju inte...
tror att alla tår sitter där dom ska!!!
Men, det blev ett asgarv i alla fall från både mig o pappan... kanske man inte ska garva åt såna bilder... men, vi var väl lite trötta! =D

För vi var en skogssväng...
Fågel har vi både sett o hört...
Men, han hunden har agerat fågelskrämma idag!!!
Under en söksväng så hör vi hur han gladeligen med intensivt skall rusar runt... strax efter hörs världens BRAK, både jag o Anders stelnar till o spetsar ögon o öron! VAD var det??? Var lite lur på att en stor älgtjur snart skulle komma rusande... men, en unghund, fjantis som Ask... ska lägga svansen mellan benen o backa när dom ser en stor älg! Så, det verkade lite mysko... nå, när vi närmar o stället för braket så får det sin förklaring... Måste ha varit en riktigt rejält stor tjäder som lyft o flugit in nå tallar... för, det låg massor av fjädrar där!!!
Ask har sökt på ett fint sätt idag... men, som sagt... fåglarna har utnyttjat sina vingar... handlöst så fort han kom i närheten! Men, vi har fått se o höra... både tjäder o orre... o vad jag misstänker nån ripa också... fick för mig det när man hörde ljudet av vingarna!

Men, vad också har varit skumt...
Nu är ju Ask ung, det här är första "riktiga" jakthösten, i fjol var vi mest bara o promenerade i skogen... så, nån koll hur han beter sig i olika situationer har jag ju inte... annat var det med Baloo (pappa till Ask) där kunde man nästan avgöra på hundens beteende om det var en tupp eller höna!!! Och, det hände ett par gånger att han helt slutade jaga... o bara gick runt fötterna... tills man vände på klacken o började gå tillbaka... DÅ satte han igång att söka igen... Och, Baloo var en jaktidiot! Fanns inget som stoppade honom.... han jagade, jagade o jagade - oavsett!!! SÅ vid dom tillfällena har jag antagit att det varit nåt större djur framför oss som inte hunden (eller jag) velat stöta på!

Så, då idag...
Ask far o söker så stiligt... o mitt i allt springer han runt omkring oss o liksom nosar i riset o ser ut som ett pucko! Som om han inte har den blekaste aning om VAR han är eller VAD han ska göra!!! Sen efter nån stund fortsatte han jaga... det där hände några gånger... så man börjar ju fundera vad han känner lukten av!!! Så går vi då förbi den här:

"Finns det några goda myror här???" undrar en hungrig nalle...

och inte vet jag...
men, nåt annat än pissmyror har varit o möblerat om i den där pissmyrstacken!!!
Efter ett tag så har vi Ask på vår vänstra sida o så stöter vi själva upp en tjäder på vår högra sida (fast det var långt in i skogen, så jag tyckte det var lite lustigt att den inte satt kvar... vi var långt ifrån, både hund o människor!)... när Ask kommer in så skickar jag iväg honom mot det hållet... om inte annat får han ju nosa på färska spår... han drar en liten repa, kanske fem meter, in sen vänder han tillbaka o springer framåt!
Totalvägrar att gå tillbaka... ???
Så, som sagt... Björnen sover inte!!!
Och, jag har en stark känsla av att vi har haft nalle bakom buskarna hela svängen...
Får lite kalla kårar!!!
Måste leta fram mina slug-skott... så, man har en sportslig chans i alla fall...
Gillar INTE björnar!!!

Vi gick efter vägen tillbaka till bilen... o när vi traskar där så lytter en otroligt stor, fet o fin tjädertupp....
ja, tänk hade DEN suttit bara några hundra meter längre in i skogen!!! Hade kunnat bli kul!

Nå, i morron blir det vilodag, han bröt en klo i skogen idag...
suck... dessa sköra eländesklor!!!
Så...
Det blir ÖPPIS!!!

Tack Linda för tipset (o beröm!), hade inte koll på att dom kommit igång!
Och, så sant som farmor skriver... man kan obehindrat sticka till skogs...
Trollen blir väl ompysslade av farmor o alla andra (ingen nämd o ingen glömd!)!
Och själv kommer man utschasad från skogen till ett dukat middagsbord!!!
Va, vilken svärmor (o svärfamilj/släkt) man har va??? =D
Inte undra på att ens karl är som han är... kan ju inte bli annat än bäst med sånt påbrå!!! =)

Sen, till sist, kan jag inte låta bli att tänka på det där stackars barnet...
En liten fyra veckors baby!!
I Aftonbladet igår, en notis om en kvinna i USA som stoppade flickan i mikron... för att hon var orolig att pojkvännen skulle lämna henne om han fick reda på att det inte var hans barn!!! Mamman tog flickan till sjukhus o försökte skylla på en åtta-åring... babyn var död, o hade allvarliga inre brännskador...
Världen är totalt sinnessjuk!!!

Se själv:
Kan man bli annat än mållös!!!


RSS 2.0