Det blev ju härligt!

Strålande sol... fast vinden har varit rejält stark!
Det är så otroligt hur fort allt går... för några dar sen bara fanns det inga löv alls i träden, nu blommar häggen för fullt! Vi är ju omringade av häggar, stora rejäla häggar växer längs med hela bäcken o idag när vinden har legat på från det hållet har doften av blommande hägg varit bedövande!

Knappt ett löv i träden... än mindre en antydan till blommor! - 23/5

Och idag... en vecka senare:


Det blommar!

Det är otroligt... jag blir lite förstummad varje år!

Det finns ju faktiskt snö kvar på en del ställen!!!
Tyckte den var rätt skön, bilden - - - >
Antagligen har de fått skotta fram fotbollsplanen, ordentligt,
när det fortfarande ligger kvar en sån stor hög snö kvar där! =D

Det är lite både tjusningen o tragiken med vår fantastiska natur/klimat här uppe i norr... det är liksom så mycket brutalare här än söderut!

Nå, nu är snart kakan klar... så får jag borsta tänderna o krypa till kojs!
Stumpan, den rara, slocknade som en stock vid 17:30 tiden... o där låg hon o sov till 19-snåret... så, innan den rara damen somnade för natten hann ju klockan trilla iväg till efter 23 (för mamman halvslumrade ju till!)
Herrn blev kidnappad tidigare på dan o förd fullständigt med både hans o min vilja, åt Kypashållet! =D

Men, den där kakan som jag skulle göra... kändes inte alltför inspirerande att börja med det mitt i natten! Men, nu är den strax klar... då är det bara att göra glasyr i morn!

Lillan var förbi en sväng tidigare... o Edvin som har kommit in i "vem-var-det-där-åldern?" så fort man fäster uppmärksamheten på någon annan person än just herrn själv... Vare sig det är i telefon eller på riktigt... Så, jag svarade ju hans fråga med: "Det där var Lillan!" det blev tyst... han tittade på mig o sa: "Men, hon var ju så stor!" med ett förbryllat uttryck! =) Ja, då skulle jag ju försöka förklara... "Jo, jo... Hon heter ju Ingrid, men har alltid kallats Lillan, sen hon var liten, fast hon är stor nu så kallas hon ändå Lillan!" Är inte så säker på att han fattade galoppen! Och, återigen...där ser man hur barn tar allt bokstavligt! En vuxen människa ska väl inte kallas "Lillan"!

Men, jag fick mig ett leende... igen...
Han är bara för rar... den där Edvin! ;-)

Nå då var kakan klar... egentligen skulle jag behöva duscha... men sablar så motbjudande det kändes att gå ner i kalla källaren... hade man haft ett badkar hade jag spolat upp massor av varmt vatten, lagt mig o njutit! Men halvtrött ner i kylan... Nä... tror jag lägger mig trots röklukten... Har eldat! Har fått tummen ur o rensat bort Kjells papper som stått i källarn... i fyra banalådor! Det tar sin lilla tid att elda upp... och man lär sig... kasta, kasta, kasta... Inte ska jag nånsin spara ihop såna gigantiska mängder papper... Nä... Det ska mina efterlevande slippa - elda upp min skit!
Fast... det kom ju fram en hel del "gömt"! Intressant...

Både roligt o mindre roligt...
Engelska settern vi hade när jag var liten, Lisse... visst har jag försökt luska fram stamtavlan på SKK - inte konstigt att jag inte hittade den när det riktiga namnet var Amie! Gamla brev... hårlockar... papper, papper o ännu mer papper!

Men, nu är det mesta förvandlat till aska!
Och jag är trött...

Fruktig frukost!

"Sticks den?"

Efter ett glas fruktsoppa o en macka blev det efterlängtad efterrätt!
Mormor kom med den där spännande ananasen igår, men... då åt vi glasstårta till efterrätt så den där fruktsockerenergibomben till ananas fick vänta... mata småtroll med sånt på kvällskvisten: Nä!
Men, desto mer efterlängtad var den nu på morron!
De åt med välbehag... och det var en riktigt god ananas! Saftig o söt!


1: Kolla stövarnosen!  ~  2: Ditto med sitt finger!

I sedvanlig ordning, så blev det ju melodikryss!
Löste det rätt enkelt idag... tom de där "svåra", gamla låtarna! =D
Men... jag som nu hängt med i Eldemans kryss genom tiderna börjar bli lite less på NINO ROTA!? Hur många gånger har inte ledmotivet till "Gudfadern" varit med i krysset? Minst TRE, absolut minst... i alla fall tredje gången jag reagerar på att Rota är med, igen!
Undrar om inte den där Eldeman behöver få lite semester eller en korsordskonstruktör som hjälper honom lite...

Hopp hej... nu ska jag gå ner o köra igång tvättmaskinen!!!
För, inte fasen hjälpte det att jag höll tvätten ifrån torkvindan... vädret blev i alla fall inte så där äckligt bra som SMHI lovat! Nä, de där 20-25 soliga plusgraderna har inte orkat upp till mer än knappa 17 som tillsammans med den här kraftiga vinden ger en temperatur på minusgrader tror jag!!!
Men, det lär väl torka bra i blåsten! =D (fast då börjar det väl regna!)

Lugnet...

när två troll sover sött i sina sängar går inte att förklara hur härligt det är!
I kontrast mot dagens fulla rullar med ljudnivå på decibel långt över det behagliga så är det ljuvligt! Edvin startade dagen med att tjura... gapgnäll över nån legokranbil han surrat om i flera dar! Och, hela dan har han varit trist... han vaknade garanterat på fel sida!

Stumpan har väl inte varit allt för go o glad hon heller... Nå, jämför man de två så är hennes grinigaste dag betydligt trevligare än Edvins goaste dag!
För, han är betydligt gnissligare!
Men, vi tog oss en rejälare macka o fruktsoppa till frukost/lunch...
Efter det satte stumpan igång:Vi höll samtliga i familjen på att skratta egenhändigt ihjäl oss!
Det är bara stumpan som kan lyckas suga in/blåsa ut (?) luft på detta rara sätt!

Skulle försöka knäppa kort på Ask i "utställningspose"!
Hahaha...
Var det inte puckot själv som såg ut som som en äggsjuk höna så sprang det troll i vägen!
Men, en sak är säker... en hund som är så underlägsen som Ask är inte kul att ställa ut! Så fort man tar i honom så kryper han ihop o visar sig sååå underlägsen sååå, o då blir man ju bara mer irriterad, vilket hunden handlöst känner o blir ännu mer låg o mjuk! Suck!
Nå, hans utställningskarriär är ju över... men, ett par bilder vill jag ha!

Första bilden...
Kul att stå framför domarn på "Stora världsutställningen i Sthlm" med en sån hund!
(Sista bilden, där nästan syns min tankebubbla: "STÅ förb****de PUCKO!"

Men, nån bild blev jag nöjd med...


Nå vi får göra fler försök... kanske en dag med bättre ljus o mindre störningsmoment! =D
 

Radio Aktiv!

Haha... Det var riktigt skoj!
Att vara ute på en kollektiv morronpromenad med alla kommuner i Norrbotten!
För vilken fantastisk dag det blev idag!
Härligt väder... strålande sol, lagom vind för att promenera i rask takt med barnvagn!
Och... snacka om att vara RADIO-aktiv, på riktigt! ;-)

P4 - Morronprogramet ljöd ur den medhavda radion!

Sen måste jag ju säga... Överkalixbor är ju helt fantastiska!
Förra året var det tretton stycken (13 stycken)!
I år var det etthundrafyrtio personer (140 stycken) plus ett antal hundar av olika slag! =D
Luleå kan slänga sig i väggen... från sina 100 (?) pers i fjol till 70 i år!
RadioAktiv i P4

Härlig dag... o en härlig promenad! - - ->
Fem kilometer startade vid campingen, gick genom "stenåldersbyn" mot Grelsbyn... över vägen, gamla Grelsbyvägen tillbaka, runt Poxkroken, upp på Storgatan o så i mål på samma parkering som vi startade!
Fast det var några små, rara pojkar som inte riktigt orkade gå hela, långa vägen... så de var tvungna att gena lite... och stanna o vila sig utan för Fenix! Men, dom var jätteimponerade över mig! En gammal grinig kärring som orkade gå hela vägen runt, dessutom med en barnvagn! Hehe... Ja se dagens ungdom!

Men jag orkade! =D
Fast, det blev lite svettigt... jag måste ha gigantiska svettkörtlar på ryggen! För, så fort jag börjar röra mig så sätter de igång att flöda! ;-)

Näpp...
Nu ska jag gå o skrapa färskpotatisen!
Vi ska grilla... Konsum hade svensk, färskpotatis!
Mmmmm, va gott det ska bli!

Hon hittade resten...

Det lilla som fanns kvar av blocket hade jag inte gömt... nä det låg på bänken i köket! Stumpan gjorde proceduren kort för även de få sidor som var kvar...

Vad är egentligen en Post It-lapp?

Hundarna verkar tro att det är hundbäddar till dem!
Notera den tomma matskålen i bakgrunden... här har vi två hundar som inte släpper uppmärksamheten på mig en sekund... för tänk om de skulle koncentrera sig på nåt annat, eller kanske somna... o så skulle jag hinna ställa fram mat till dem!
Värsta tänkabara scenariot... att konkurrenten skulle hinna äta upp maten! ;-)

Det blåser ordenligt idag...
Så, det blir att fördriva tiden inne! =S

Trollen har tagit sovmorron idag... kvart över åtta har jag klivit upp, först av alla! Sen kom pappan... nummer tre var stumpan!!! Det är första gången det inträffar... att Edvin sover längst av oss alla (o att mamman kliver upp först)! Fast, då somnade de sent igår... stumpan sov på soffan en stund, o var vaken till nästan 23!

I förrgår var de så otroligt rara o somnade strax efter sju... tack o lov, för jag var upptagen i telefon i över två timmar! Har ju engagerat mig seriöst i bretonklubben... o då var det himla tur att trollen sov som stockar hela tiden! Hade inte varit kul att ha två gaphalsar i bakgrunden när man ska notera vad som sägs i ett telefonmöte!
Ibland funkar allt så välsmort... så man undrar, VAD händer för katastrof härnäst (det ska ju vara balans på allt... gott som ont!).

Så idag tänkte jag att inte något av busfröna ska sova!
För, i morron ska vi stå redo att starta o vara radio-aktiva klockan 8:30 (ÅTTA och trettio!)
Tror att vi ökar på statistiken rätt rejält... Till fjolårets tretton personer ökar ju jag, Anna, Edith o Edvin på antalet rejält, statistiskt sett! =D
Men, vi ska upp o iväg också... vi är inte där än! =) Mycket kan hända på få timmar med troll! Så några av dagens timmar fördrivna utomhus hade inte suttit helt fel...

Het som chili...

Pappan fixade middan idag... Chili con carne!
Båda trollen var i vanlig ordning nyfikna o starkt benägna att hjälpa till... när pappan hackade det två röda chilifrukterna sa han att det är starkt... jag gick förbi o flikade in: "Ja, akta dig för om man får chilifrön i munnen eller ögonen så är det så starkt att man kan dö!" så som man bara säger...
När vi satte oss till bords... ropade på herrn att komma o äta blir han panikartat ledsen: "Nej!!! Jag vill inte äta... det är chili, jag kan döööö!"
Lilla raraste trollungen... en sån där grej igen, man bara säger o tänker inte att han tar en del saker riktigt bokstavligt! Men, som pappan sa... "Ja, att han inte tar allt så bokstavligt, som när man säger ät upp grönsakerna, det är nyttigt o du blir starkt!" sånt hör han inte eller... sånt fastnar inte! =S

Sista spinningpasset för terminen... =(
Fast, det kanske blir en hel del spinning för mig ändå... det gäller väl att träna ordentligt om man ska lyckas med nästa projekt! ;-)

När jag kom hem, öppnade dörren möttes jag av två fasansfullt frustrerade hundar... klockan var 21 o dom hade inte fått mat än! Jag var ju o hämtade mormors plantjord som hon köpt på Konsum o for till henne med dem... o jag o Anna tog oss en bastu efter spinningen... så tiden rann iväg! Hundarnas middagstid blev förskjuten drygt tre timmar! Kris o katastrof i deras värld!

När sen puckona fått sin mat tog jag en repa in i vardagsrummet... slog på tv:n o tänkte börja plocka lite leksaker när jag ser att stumpan hade hittat mitt sprillans nya notis-block!
Notis-blocket som jag glömde att stoppa undan eftersom jag stressade innan spinningen med att skriva ett litet förlåt på biblioteksböckerna som en viss stumpa läst nog så intensivt... flera sidor sönder!!!
Och, om herrn har luktsinne i klass med en blodhund så har stumpan falkögon värre än den värsta örnen!!! Hon ser ALLT! Precis allt som hon inte bör se... hittar hon, o hon plockar... o testar... o klistrar postIt-lappar överallt!

Var ju tvungen att fråga vem som tapetserat rummet med de gula lapparna... stumpan visslade o såg bort så jag var ju tvungen att skälla på pappan! ;-) Påpekade att det är mjukplast på stor rulle man ska ha som underlag till klick-golvet... inte postIt-lappar!!!
Nåväl... det är bara att gilla läget, o tänka på vad man glömmer bort i fortsättningen!
Synd att jag inte fann mig o fotade eländet... =S

På Edvins begäran...

Han sken upp som en sol när han såg bilden på sig själv med JohnDeere-traktorn...
Genast började han efterlysa bilderna med "Monstertruckarna som jag hade på Ediths släp!" o så visade han med händerna en hög trave...


Så, här är bilder....

Här kan man snacka om MONSTER-TRANSPORT!

(undrar just vad polisen skulle säga om man mötte dem)

Ja.... o så lite MONSTERTRUCK-MUSIK


Edvin (o Edith också) släpper ALLT o kommer rusande när första takten av "Bad to the boone" ljuder....

"Jag känner en lukt...

...det luktar POPCORN!"
var det första herrn sa när han kom ner i köket på morron!
Och den lilla blodhunden hade så rätt så...
Mamman poppade sig en påse popcorn igår som hon fullkomligt bläste i sig i ett nafs!
Det är nog vad jag saknade mest under GI-perioden... POPCORN!
Jag har ju övergett GI-dieten nu! Det liksom bara gick inte att ge järnet på spinningen utan kolhydrater... det bara gick inte!
Ikväll är terminens SISTA spinningpass för mig... =(  Buuuhuuuäääää!

Men, om jag ska smygäta på kvällarna måste jag gömma spåren bättre... diska ur all disk som kan skvallra, elda upp popcornspåsen, vädra... antagligen torka ur mikron också! För tom med jag kände popcornlukten i den när vällingen mikrades! =)

Storstädningen igår...
Ja, det kom ju fram en hel del leksaker som varit borta ett bra tag!
Edvin började genast på morron att leka!
Hans John Deere-traktor med band var mycket intressant!
Ediths bil med släpvagn (som var en hästtransport) gjorde han om igår till timmertransport! Och idag lastade han fyra monstertrucks på varann därpå... =)


"Var är Ediths timmervagn?"Sen måste jag uppmana lite...

Max-puls:

Tretton personer... Va???

Nog för att Överkalix är en blödande kommun som håller på att försvinna... men, lite fler än ynka tretton (13 !!!) människor ska väl ändå lyckas ta sig ut på en fem kilometer lång (KORT) promenad!!!

Här! Lyssna...

Det hörs inte... ljudet!

Dagens väder hade varit perfekt till mina tre blöta maskiner som hängde på tork här tidigare... men, till troll o mig var det mindre perfekt! Det har varit friska vindar mest hela dan, strålande sol men blåsigt, så vi har tjorvat på inne...

Vi tog oss en rejälare röjning av "Edvins rum" som jag så innerligt längtar ska bli vårt vardagsrum igen! Vi (läs mamman, hade det verkligen varit vi hade det inte hänt nåt!) har rensat ut trasiga leksaker! Jag var o plockade in gömmorna från garaget... det som jag i sinnet rafsat ned i säckar, när trollen varit motsträviga städhjälpare, vilket jag sen "kastat" (dammsugarn har han ju klurat ut att den inte är nåt hot längre)!
Det var två saliga små barn som rev o slet i alla "nygamla" leksaker!
Så jag har fått sortera rätt obemärkt... ;-)
Deras koncentration har varit långt borta från mig! =D

Nå, det blev några kassar skrot!
Och, det som är kvar är helt o uppsorterat på "var sak har sin plats"!
(Lego, trätåg o "brandstations-lego" uppsorterat o inlåst i träkistan!)

Sen knäskurade jag golvet...
Fy sablar så skitigt golvet var... sanslöst!
Eller... egentligen inte... för, det torkas ju mycket, mycket sällan...
ett trägolv vars lackerade yta totalt nötts bort! Gissa vad som händer när man slafsar ned en blöt golvmopp?! Hahaha... jaja men...slurp säger det så är vattnet från moppen borta, däremot har golvet blivit sjutton nyanser mörkare... o ganska mycket våtare!
Men, snart... hoppas jag... blir det klickgolv där också! =D

Trollen har hållit igång hela dan...
Lunchen slurpade de i sig med god aptit... så vid middagstid var det inte lika utsvultna vargar som det brukar! Edvin började bli trött... o grinig... så det blev katastrof när han skulle äta: "Men, MAAAAMAAAAA... Jag är inte hungrig!" vrålgrinade han... Stumpan tog några tuggor... drack lite mjölk, nånstans där nämnde jag glass till efterrätt... Herrn tog sin tallrik till tv:n men... då kom ju Edith o förstörde: "GÅÅÅÅÅ! Gå härifrån, Edith!" blev nästa vrål... sen blev det blandad vrålkompott... till sist stod han o hoppade i hallen o vrålade omvartannat: "Jag är inte hungrig, jag vill inte ha välling, jag har ätit några tuggor!" samtidigt försökte jag att ta reda på vad exakt gapandet berodde på, hade inte koll på det...  

Det visade sig att det var den där glassen...
Man får ju ingen efterätt om man inte ätit maten!
Nå, om man nu inte orkar äta mat... o ändå druckit sin mjölk o tagit nååågra tuggor så kan man få en glass ändå! "Men, inte om man gapar så där!!!" muttrade jag till honom...
Vi har försökt få honom att sluta gnällgapa om precis allt, o det har blivit betydligt bättre... utom när han är trött o hungrig då...

Då klack det till hos herrn... När en glad stumpa gick till frysen o sprudlande sa: "Gass!" då, trillade femkronan ner... "Men, lyssna mamma... Här!" sa han o höll ut örat "Det hörs inte! Ljudet!!" var ju tvungen att fråga vilket ljud han menade... o det var som jag med ett stort leende förstod... gnället var borta! =D
Tänk vilket fantastiskt undermedel Knattepinnar kan vara!

Taklagsfest!


Lekstugan invigd i pyjamaser med vällingflaskor! =D

Skål i berhärn!

Pappan gjorde en "sån där" igen...
Bygga lekstuga hela dan som uppvärmning till spinningpasset... sen fortsatte han efteråt... mumlade nåt när han gick ut "det mesta man suttit idag var på spinningcykeln, trampandes som ett tok!"
Men, lekstugan är nästan klar! =D

Vädrets makter gjorde honom sysslolös en liten stund!
Det gulnade ihop över hela himlen, riktigt läskigt!
Jag var rätt säker på att det skulle bli nåt rejälare åskoväder så alla känsliga kontakter åkte ut! Men, åskan uteblev däremot ett vanvettigt skyfall! Och det blåste som sattan!
Sen tornade en ofattbart läcker regnbåge upp sig!
Det gick inte att knäppa hela på samma kort...

Så skarp o klar regnbåge har jag nog aldrig sett förr!

Nåväl...
Det var denna dag... som vanligt gick den i rasande fart!

Och, nu var det klart med Kypas-spinningen... =(
Men, jag ska nog peppa igång ett gäng till hösten igen! ;-)
Filmen som svärmor filmade lämpar sig inte för känsliga tittare... den finns att beskåda på FACEBOOK! Endast för dem som är med på den... ;-)

Men, här är jag:

Blod, svett o tårar! Nåja... SVETT i alla fall...

Och nu är klockan återigen alldeles för mycket! suck...
Go natt!

Han har nog rätt...

han pappan...


Jag har en liten strimma hopp!

Fäljetongen, den eviga...

Tvätten var halvblöt igår kväll, det har inte regnat o nu på morronkvisten strålar solen!!!
Jag har lite förhoppningar om att det ska bli torrt! =D
Igår var jag tvungen att köra två omgångar nedpinkad tvätt o torka med tumlaren...

Det är ju vårstädarvecka nu!
Alltså får max tre kolli grovsopor samt ett kolli deponiavfall lämnas för bortforsling istället för den vanliga skiten... vi fick ihop det... =S som vanligt inga problem... bla den gamla korkmattan från hallen ihoplindad i en svart sopsäck o så en gammal, rostig svart klotgrill. När stövarn fick se de svarta, farliga figurerna genom hallfönstret, där de troget stod o  inväntade soptransporten (instruktionerna är att man ska ställa ut soporna måndag morgon, men det kan hämtas närhelst under veckan) blev han genast mycket misstänksam... tankarna for iväg "tänk om de inte hämtar soporna förrän torsdag nångång, ska vi behöva stå ut med en raggresande, arg stövare?"

Vi gick ut en sväng, tränade lite lydnad under total ignoration till de farliga figurerna... Det gick bra... strax efter så brydde han sig inte det minsta om dem, tills han kom in, kikade ut genom fönstret o "Gruff, morr, vov! Stick o brinn era fula figurer!!" stod han i halltrappan o antagligen tänkte...

Hon är så rar, stumpan... så duktig att sjunga!
Så fort något andas musik så är hon genast med... svänger på rumpan o diggar... munnen är konstant igång, om hon inte surrar eljest så sjunger hon! =D
Att melodierna inte alltid blir i rätt ordning gör väl inte så mycket...
"Haren skuttar fram så fort, klättar upp i granen... ner faller regnet - annars tar jag dig!!" de flesta sånger slutar med "annars tar jag dig"
Sångrösten är väl inte heller den klaraste, renaste eller vackraste jag hört... men, hon är tveklöst den sötaste, charmigaste o absolut duktigaste lilla showhartist jag vet!

Tack o lov så kom kommungubbarna o hämtade inkräktarna... nu på morron!
Tänk om man kunde bli av med all skit lika enkelt...
In i en sopsäck, ställ ut o så är det borta!

Nu ska jag gå ut o kolla om pappan behöver nån hjälp med stugbygget!
Han har redan två mycket ivriga o "hjälpsamma" hantlangare...
Kanske han kan behöva en hantlange-hanterare också!
Det var två troll som inte snabbt nog kunde komma i kläderna o ut när de upptäckte pappan med hammaren i högsta hugget där ute... pappan menar på att det kommer behövas målarfärg idag! =D Snabba ryck!

Då vet vi!

Hahaha...
Vad vi ska göra med hålet i potatislandet!!!eller... så blir det en badpool till trollen...
;-)

Jag hörde det i sömnen...

det trängde genom lagret av duntäcke o kuddar som jag gömde mig under... Trots den djupa sömnen som härskade över mig hörde jag det... kände det... anade det... förnam det... ÖSREGNET!

Igår kväll när vi kom från Kypas var pappan o kände på tvätten... förundrat sa han att det nästan var helt torrt! Bara nåt litet hörn längst ner på de största badlakanen som kändes fuktiga! Ahhh... härligt... sen kollade jag vädret, både YR.NO och SMHI lovade uppehåll om än inte soligt... men, inte en droppe regn så långt bildskärmen visade!!!

Så, att vakna... av att regnet dånar på plåttaket o samtidigt veta att den där förbannade tvätten, som då fick hänga kvar under natten för att garanterat bli torr idag... hänger på sin torkvinda o bara blir blötare o blötare...
Fan va less jag blir!!
Pappans idé om ett litet partytält att spänna upp som tak hade funkat perfekt nu, tvätten hade varit torr!

Mors dag har vi idag...
Det var två troll som var mycket ivriga att få upp mamman ur sovmorronsängen!
Tårtan hägrade...
Och, den var mycket god!
25:- på en av trisslotterna vann jag! =D
Så, vad gör väl lite regn på tvätten... när resten av livet är så underbart!!!

.
.
.
11:24


Annas kommentar: "Men... morsdag är det väl inte förrän nästa söndag, den 31:a!?!?"
Hahaha!!!
Vi får fira TRE morsdagar i år! =D
Först firade vi ju med mormor, den finska, förrförra helgen... nu firade vi Clickit´s morsdag idag... så då bara måste vi ju fira den riktiga, svenska, normala morsdagen nästa söndag!!!
Hahaha... så sjukt!

Men, jag tror nog att jag väljer ett annat företag nästa gång jag ska göra almanackor hädanefter! Mors dag är en sån post som finns där automatiskt!!! Det har varit en o annan grej till som blivit "fel", Fridas födelsdag till exempel! Det gick inte att ha två födelsedagar på samma dag, så blev det den "äldre" (alltså Robert) som kom med i almanackan och ingenstans märkte man det... sidan som man kunde "förhandsgranska" det färdiga bladet var så liten o med dålig upplösning att där syntes ingenting!

Lite trist... men, man får ju äta mycket tårta! =D

Så... det är så sant, så sant... Mors dag är nästa helg!
Vi fuskar o firar CLICKITS idag... ;-)

Sand... eller blir det ett luftslott?

Ja... förutsättningarna är ju olika, så sa pappan o jag kan inte annat än hålla med!
För, när han skottar sand fylls släpet betydligt snabbare än när jag gör det!

Igår började ett av alla projekt ta sin start... Lekstugan! =D
Det är ju inte många kvadratmeter det handlar om, men... det gick åt en hel del sand även där! - - - >

Fast gräskockorna blev fin utfyllnad till "uteplatsen"! ;-)
Men, jag börjar inse vidden av det projektet... Huh!
Nu fattar jag varför pappan muttrade "maskiner" o inte satte spaden i jorden med stor entusiasm så fort jag började surra om uteplatsen!
Häromdan skottade jag dit 12 skottkärror... märktes knappt... annat än i min trötta, ömma kropp!

Men, men... det är bara att nöta på!
Jag har ju inte tänkt att det ska vara klart till nästa helg... nä, det får ta den tid det tar! Som sagt... Rom byggdes inte på en dag! =D

Armanis feghet måste ha suttit i kulorna!?
Han är på väg ut!!!
Han har vågat sig ner för trappan! Ute... helt själv!
Men, fort som en pil sprang han upp för trappan o in igen när han fick syn på pappan! Men, jag är imponerad... Han, som knappt vågat titta ut genom dörren när den varit öppen! Och om han lyckats, tack vare driften i kulorna som nu är borta, förvilla sig utanför dörren... ja, då har han inte hittat/vågat sig hem igen utan legat o tryckt tills jag letat rätt på honom o burit hem honom!

Gamla katter kan lära sig att sitta... de också!

Idag blir det kalas...
Tårta o smörgåstårta... Ahhh!

Nosgrimma.. Halleluja!

Den petita bretonen gillar ju att dra...
Eller rättare sagt, han liksom sin far hade bara ett läge o det var PÅ!
Såväl i jaktskogen som med dragselen vid skidturerna... så var det PÅ!
Dra, dra, dra... jobba, jobba, jobba... framåt, framåt, framåt!
Jag tror det är lite rastypiskt för bretonerna...

Frågar man experterna så säger alla samstämmigt att det handlar om att ledarskapet ej är befäst osv... Såg på Hundcoachen i måndags o han "fixade" en Borzoihane (mäktiga hundar!) genom att leka fysiskt omväxlande med krav på linförighet... okej, jag ska testa det med Ask, kanske det funkar hur bra som helst!? Men, det är bara så att han är en jakthund - fågelhund! Och, det flyger ju fåglar (och fjärilar, mygg, humlor, bin osv) hela tiden o överallt! En mygga räcker för att skärpa jaktlusten hos honom!!! Så... att cykla med denna hund är inte speciellt kul eftersom jag hela tiden måste ligga på honom för att han inte ska dra! Har testat olika koppel, att ha sele... men, då går det ju på tok för fort... och nu testade jag nosgrimman som var tänkt till Dino (som är den som drar minst i kopplet!) på Ask... o himmel vilken grej! Underbar!!!

Han sprang så fint bredvid cykeln o jag behövde inte alls kämpa, kunde hålla händerna på styret o bara cykla! Annars brukar jag sitta o rycka var fjärde sekund i kopplet, mer o mer irriterad allteftersom meter läggs till meter, o armar/axlar börjar värka mer o mer!
Det bästa av allt är ju att det är totalt smärtfritt, inte utan obehag, nä... det var ordentligt jobbigt o obehagligt för honom att inte kunna springa järnet... men, själva nosgrimman gör ju ingen som helst skada, bara hindrar hunden att dra eftersom huvudet hamnar "på snedden"!

Nä, det hjälps inte... fantastiskt!
Att kunna cykla i lugn takt, utan att bli vansinnig på puckohundar! Nja, puckohund! Senna funkar hur bra som helst... han springer med slackt koppel i fin stil!
.
.
.
14:58


Höhöhö...
Ja, nu har jag testat...

Ask går fot när jag kommenderar honom, tills jag ger ett annat kommando... då börjar jag busa med honom vilket ger resultatet hund med energinivå 110%!
Exalterad breton i startgroparna för maxfart! Tittar upp på mig, ivern lyser ur ögonen: "Men, kom igen då!!! Släpp loss mig! Iiiiihaaaa! Det finns ju fååååågel här!!" tar in honom fot igen, hunden tripper på tårna... studsar fram vid min sida tittar omväxlande på mig o på vidderna runt omkring som erbjuder fjäderfän av alla de slag!
Då kommer dödsstöten, en sädesärla... flyger ner o sätter sig tio meter från oss vippar med stjärten!!! Vad händer med ett stycke breton? Jo, stelnar ihop o går som om allt smörjmedel i lederna tagit slut, sakta... sakta smyger han sig på pippin!
Hmmm... funkade inte...
Undrar just hur Cesar Millan skulle göra med plaskasken!?

Näpp... nu ska vi packa vår knytkalaskorg o börja bege oss mot Hällan...
Pappan har fixat köttfärsgrillspett! Tror det blir supergott...

Åska... första för denna säsong! *gulp*

När man sticker näsan utan för dörren slår en bedövande doft av purfärskt gräs o björk emot en, musöronen har för många timmar sen blivit löv, halvstora löv!

Det kom en rejäl skur... en sån där öronbedövande skur som man helst av allt vill uppleva uppkrupen i en säng på "bogen" i häbbret! Tom lite hagel drasade det ner!
Tack o lov satt vi just då o åt...strax innan hade jag o Edvin åkt med sista släpvagnslasset ved till mormor... o herrn var tvungen att söka skydd under tak då det kom fjorton droppar regn eller så när vi öste av veden från släpet!

Men, den där skuren har verkligen piskat bort den grådassiga vår/vinterslöjan som legat överallt... gräsmattan fick en betydligt fräschare look... grönskan i träden har mångdubblats o doften... det riktigt stinker björk ute!
Däremot tvätten... suck...
Den där förbannade tvätten!

Jag hatar, riktigt hatar, när jag har plockat ner torr, ren, fräsch tvätt - vikt ihop lite grann o lagt ner i tvättkorgen för att invänta resten av kläderna som inte riktigt torkat lika snabbt... så kommer det en sån där sjöblöt skur som dränker allt! Allt!!! Suck... 
Nå, i morron ska det var fint väder! =D

Lite lustigt att åskovädret kom efter störtskuren!
Inte så väldigt nära... men, tillräckligt nära för att dra ut alla känsliga kontakter ur sina uttag... och locka in trollen "Ska vi gå in o kolla om det finns nån glass??!??"

Stumpan vrålade: "Bom, bom, bom!" o lös upp av glädje till varje åskknall... Edvin var lite mer avvaktande! Vi skojade o lekte en stund, sen fick jag in dem... gillar inte åska... gillar inte att mina familjemedlemmar är ute när åskan är nära...
Jag har slutat vara så där vansinnigt rädd, men... jag vill inte heller var oförsiktig o nonchalant! Går det åska så går jag in!
Åskan for fort iväg mot nordligare nejder...
Trollen åt sina glassar o nu sitter de o kollar sista snutten barnprogram som är kvar på tv!
Tandborstarna är redo... ikväll blir det saga!

Sjösjuk!

Jag måste vara den enda personen i världshistorien som blir sjösjuk av att åka färja i fem minuter på en insjö!? Eller... ska man kalla Djupträsket vik kanske?

Trollen har tjatat om Kypas så vi rallade iväg en sväng... kom i rätt god till färjestället så jag plockade fram min medhavda tidning o löste lite sudoku... när vi väl fick köra ombord på färjan kom en karl o delade ut enkätundersökning, en till pappan o en till mig!
Som belöning fick vi en näve Rollo-kola! =D

Så, jag förflyttade blicken från siffrornas värld till frågorna o började läsa... flinade lite över frågan där man skulle specifiera vilken typ av resa man var på - och arbetsresa var det ju inte så närmaste alternativet var "Nöjesresa under fritid!"
(där stod vi, fem fyrhjulsdrivna SUV:ar på rad, det vittnar väl om vilket NÖJE det är att färdas efter norrlandsvägar!?)
Haha! Och frågan om service på färjan? Hmmm, kanske lite taxfree-shopping?
Pappan föreslog försäljning av hembränt mitt på Djupträsket!

Nå, mitt i allt startar färjan o vågorna som kommer söderifrån tar tag i färjan o börjar gunga oss... handlöst kommer den där klumpen av brännande illamående långt in och i mitten av magen! "Hjälp, öppna fönstren!" vrålar jag, pappan får igång tändningen o trycker på nedknappen för mitt fönster (barnsäkrade!) DÅ väller stövarstanken fram!!!

En vindpust genom hela bilen sveper fram odören av äcklig gammal hundbur (ej rengjord sen i somras) o även om inte stövaren personligen luktar illa så är lukten som kommer så äckelstövaraktig så jag håller på avlida... halvhänger, antagligen grön i ansiket, ut genom fönstret hela turen över till Boheden!
Det tog halvvägs till Kypas innan mitt balanssinne fått ihop världen igen!

Och, det är inte första gången jag blir sjösjuk av färjan!
Skulle resan vara längre skulle jag få spy vissa gånger!
Jag har en mycket känslig balansnerv! ;-)
"sensorisk konflikt i hjärnans balanscentrum" 
=S

Vi hälsade på Athos!
Så himla fin... o gullig o rar, som bara valpar kan vara!!!

Strax efter for vi mot Ruona o Senna fick lolla på för sig själv, Ask däremot fick sitta fast i lina/långt koppel, vilket han slingrade sig ur o drog iväg snabbare än blixten, efter stod jag o vrålade: "Hiiiiit!" blev garn-ond o sen garn-irriterad över mig själv... o kände att nu krävs det en rejäl omgång lydnadsdressyr, för samtliga jyckar i vårt hushåll!

Senna hade ju redan varit på ett längre äventyr... så fartfyllt drev efter ivrig breton gjorde en redan trött stövare ännu mer trött! Nu ligger det en mycket snäll hund i sin bur o sover... snarkar ljudligt! Den petita fransosen är lika snäll han också... inte mycket väsen därifrån!

Spinninglokalen ekade tom idag!
Vi var bara tre deltagare... och fick göra en ny variant av plankan...
ÅÅååååhhh, vad jag älskar den där hatade plankan!
Nu gjorde vi som vanligt, laddade på knä och armbåge, ställde oss på tårna en god stund, upp på raka armar sen omväxlande med varje arm lyfta upp o vrida bak hela överkroppen! Det kändes... =D
Tänk... första plankan var bara uppladdningan på knä rakt av dödande för mig!

Det blev lite stressigt... för vi åkte med 18:30 färjan... i min sinnesvärld så var det ju gott om tid tills passet skulle börja 18:45 det är ju bara det att färjan ska ju tuffa både fram o tillbaka! Så, innan vi var i Bränna han ju klockan bli 18:45 så jag fick cykla som satan för att komma ikapp resten av spinninggänget!
(pappan dumpade mig där, mormor hämtade!)

Och nu är ögonlocken tunga... så tunga...
Edvin har sagt o gjort massor av roliga o kluriga grejjer idag.... men, nu orkar jag inge mer!
ZzzZZzzzzZZZzzzzz

Skulle inte skada...

om det kom en sån där Jaatinen hit till kommunen o rörde om i grytan!!
;-)
Helt klart en bra bok...o vilket smidigt sätt att uppleva en bok! =D

Stockar

Mjukglass på Fenix... Ahhh!
Speciellt en dag som denna... solen strålar!
Det var belöningen efter doktorbesök! ;-) Nå, trollens belöning för gott uppförande med mormor... jag fick glassen som bonus eftersom min belöning förhoppningsvis redan kom hos doktorn! Har inte känt nån effekt än, men... sist jag var o fick mig kortison tog det ett drygt dygn innan det blev "bra"!

Det är den där förbaskade högerarmen/armbågen som krånglar! Den har gjort det hela vintern... o blir bara sämre... och tydligen så är det inflammerat i musklerna så jag ska stretcha o greja på, ju ondare det gör desto mer ska jag sträcka enligt doktorn! =S
Nå ja... det blir nog bra...

Trollen har varit rara men idag!
Hela dan... så där som bara dessa troll kan vara!
Eftersom vi åt en stadig lunch blev det bara varm choklad o macka till "middag" och det var en sån där mardrömsgrej... Edvin ropar "fääääärdig" från toaletten... Edith hinner överallt på en gång (öppna fodertunnans lock till stövarens förtjusning) klättar o river i allt! Under tiden har jag hjärtat i halsgropen att mjölken ska koka över... det klarade sig den här gången, alltså är oddsen betydligt högre på att nästa gång kokar jag över mjölken!!!

Jag bara mallar mig över mina egna prestationer... hur imponerad jag är över att jag orkade på spinning efter heldagen med sand/jordgrävning... inte ett ord om pappans bedrifter! Jag liksom glömmer bort honom, eller... jag är så van att han alltid grejar på! Han är som en nordsvensk... sela på o så jobbar han!
Utan att knösta... nöjer sig med en gammal seg morot som belöning...
Som igår... jag yvades över mina bedrifter...
Hela dan stod han vid vedhögen o slogs med monstren!

Monster - för stora att köra i klyven så de måste klyvas för hand, med yxan!

Så, för en med rejäla horn som kan växa fram, uthållighet o styrka är detta uppvärmningen inför spinningpass!!!

  det står så här på måttbandet: 

Ja, det är våran pappa det!!! Det finns ingen bättre... ingen!
Hoppas verkligen att han förstår o vet hur uppskattad o älskad han är... den där moroten... ska försöka piffa upp den lite, kanske en gnutta melass o nån extra sockerbit också! ;-)

Nu har trollen i alla fall somnat... det har "gått åska" ikväll!
Det måste vara nå rejälare väderombyte... för det är som med katter!
Iljers ungar när vädret slår om! =D

Jag har börjat lyssna på en ljudbok (första gångnen nånsin) Arto Paasilinna - En lycklig man... och blev så uppslukad av berättelsen så Edith kunde härja fritt... och Edvin! Han är inte alltid så oskyldig som han ser ut... Han "hjälpte"Senna med att få ner kattmatspåsen, tack o lov var det bara lite grann kvar i fyrakilospåsen! Och stumpan, hon härjade... toalettborsten var välanvänd (måste skura hela dasset i morn!), köksbordet rensat - duken låg i soffan, pappersrullehållaren i trappan o reklam, tidningar o ljusstakarna utspridda kring hela köksgolvet! En miljard leksaker överallt o som slutkläm härjade hon i skafferiet ett tag... kryddpepparkornen bekom henne inte, men chillipepparn den sved i ögonen!!! Så det blev ordentlig tvättning av händer o sköljning av ögon!!! Och den elaka mamman tyckte inte synd om henne... nä, jag morrade lite lätt: "Skyll dig själv o lär dig!" men, jag känner (igen mig själv) henne så väl... tre, fyra gånger till kan man testa, sen ger man sig!
Både på gott o ont... damen, lilla rara damen...

Kvällsbestyren var snabbt avklarade... och de gnällde efter saga men, här kom elaka mamman fram: "Jag har inte tid att läsa saga, jag måste gå ner o städa det ni har stökat till!!!" och så morrade jag några gånger för att få dem att ligga still i sina sängar! Jag hoppas ju att det kanske fastnar lite grann... i alla fall så pass att lite tanke på att man faktiskt kan missa sagostunden om man inte städar!

Nu väntar min sagostund... ljudbok! =D
(Den är riktigt bra! Det är så man undrar om författaren inte haft Överkalix kommun som inspiration!!!)

Sand... sand... sand... o så lite jord!

Och, det väger... tungt!

Jag ser det framför mig... en sval o skuggig plats... där jag kan ligga i hammocken, vinden susar i björklöven, fåglarna kvittrar... jag tar en zipp då o då ur glaset med smarrigt sval alkoholhaltig dryck... boken jag läser är spännande!
(myggen irriterar, ungarna skriker o bråkar, vinden bläddrar sidorna alltför fort, jag spiller ur glaset när jag ska suga i mig från sugröret, det regnar)

Två lass... TVÅ!!!

Jag började så glatt...
Ett rejält spadtag, rensa bort rötter o jox, sen såg jag på skottkärran o suckade, det blev fyrhjulingssläp istället! Knappt halvfulla... jag tappade räkningen nånstans efter den stadiga lunchen, en gigantisk portion stuvade makaroner o stekt fläsk - behövdes synnerligen!
Jag gissar att jag kört tio lass! Och... det går dit minst lika mycket till... pappan uppskattade allt till en traktorskopa! EN traktorskopa...
Det känns som om jag skottat minst femton kubik!

Jag kom in i "flowet", spade efter spade... lass efter lass...
Så småningom blir det nog bra! =)
Men, jag satt där o önskade ett vattenläckage i kommunledningarna nånstans väldigt nära! ;-) Åhhh så underbart det hade varit om det kommit nerlarvande en sån här:
- - ->

För hela, långa dan har jag grävt, grävt o grävt...
Och skottat, skottat o skottat!
Och det märks knappt!

Trollens nya sandlåda! =D

Och hur sjukt som helst... spinningen funkade!
Trodde aldrig att jag skulle ha ork o kraft till ett spinningpass...

Mormor kom o var barnvakt till stumpan, Edvin skulle få följa med! Frida o Fanny var också med o kunde hålla koll på herrn... som bland det första han lyckades med var att bängla i pedalerna på en cykel o klämma eller riva sig i ett finger! Så det blev grin o tandagnissel ett tag... sen gick dom upp till bibblan en sväng!

Edvin kommer nog aldrig nånsing mer sätta sin fot i en spinninglokal igen!
Aldrig... han var så sur o grinig... eller mer förolämpad vill jag kalla det... förnärmad såg han ut! Man fick inte titta på fingret som han lindat med en bit toapapper... efter spinningpasset for vi en sväng till vårdcentralen där Anders faster ligger, svårt sjuk... Sköterskan var så rar o hämtade plåster o klistermärken till herrn som bara snörpte på munnen!
Nä, det blev verkligen fel, helt fel! Lilla hjärtat...

Är alla ute o ränner?

Är det ingen, mer än jag, som sitter o smattrar på tangentbordet mellan varven av sol, vind o härligt uteliv? "Ingen" uppdaterar sina bloggar nuförtiden!?
Eller, några få tappra förståss... men, av de 20 bloggar jag "prenumererar" på via Bloglovin så ekar det så tomt o tyst! =D

Nu får Edvin ett nytt ställe att hålla koll på att Bengan "bor"! =D När helst man passerar något matställen, Vippa, Nilles, Backstugan... så utbrister herrn med sitt speciella uttryck i rösten som bara han får när han är imponerad: "Här bor BENGAN!"
Så häftigt o kul...
Dit ska man garanterat häva sig o käka ett par gånger!

Jag har lite planer för dagen...
Tänkte göra ett rejält dagsverke så att jag ska vara totalt slut till kvällens spinningpass! ;-)
Jag har en sån längtan efter en uteplats med stenplattor mellan garaget o vedskjulen... och nu jäklar ska jag börja kärra jord från "potatislandet"!!! Rom byggdes inte på en dag... det lär inte min uteplats göra heller... men, det ska bli en!

Solbränna

Märkligt...
Igår var vi ju o rallade till Kypas... Tar solen skarpare där?
Tar den mer när man sitter still? Ehhh...
Fast inte sjutton satt jag väl still i solen såååå länge?
Har varit betydligt längre ute idag, hela dan i solen!

Syns den???   - - ->
Sklöjran i vitt... som pryder mitt bröst...

Men... solen tog värre igår! =D
Haha... höll på skratta ihjäl mig när jag såg det där osolade stället... sen har jag bruna armar o vita händer! Arbetshandskarna! Hahaha!

Nog har väl solen tagit idag, jo då... jag har upptäckt att jag har rynkor! Rynkor som blivit vita!!! I ögonvrårna! Kråksparkar kallas de väl??

Konstaterade dessutom att jag har rynkigt skinn! Eller... en aning för stort skinn!
När jag knäppte kort på min trasiga arbetshandske syntes det tydligt o väl... att skinnet är slappt! Under hakan... är det löst! Det liksom randar sig när jag vrider huvudet!!! Herrejisses... o jag som fyller fyrtio... HUR ska detta gå? Ska jag ålderskrisa... måste jag köpa "antiwrinkle"-produkter? Eller... ska jag göra som vanligt... skita i sånt som jag inte kan påverka?
Hmmm... tål att funderas på! =D

Vi har ju varit ute, hela dan... tom lunchen käkade vi ute!
Nå, jag var ju tvungen att vara inomhus o laga den, men pasta carbonara går hela fort att sno ihop... Det är så otroligt skönt att kunna sitta ute i lugn o ro... njuta av sol o mat! Utan att behöva flaxa ihjäl sig föra för att dräpa mygg mm! Åhhh... det är bara att passa på att njuta, några dar till med tjugogradig värme så är det ett minne blott!

Trollen har varit rara idag... bara ett egentligt tjafs när Edvin drämde igen ytterdörrer rakt i skallen på stumpan "Jag ville leka ifred, själv!" svarade han mina morrande frågor om vad han sysslar med! Nu sover de raraste små trollen... En rejäl gröttallrik efter en kvällsdusch o båda stöp i säng som små stockar! ;-) Och jag ska göra det samma... fast, jag skippar duschen! Orkar bara inte... o så skulle jag vlija ha rena sängkläder... så, det får klara sig till i morn! Gäääääsp!

JA! JA! JA!

Så bra o rätt vinnare så det är bara att bocka o buga!
Fantastiskt härlig låt...
Idag måste det vara ofattbart kul att vara norrman!
Och, låten... vill bara höra den... om o om igen!

Sen så här med Europas dom över vår operapopsbidrag, ringande i öronen... 21:a plats? Så tror jag i alla fall att "Hope and glory" men Måns hade funkat mycket, mycket bättre...

Finland sist??? Fy skäms röstare! Nå, det var ju en sån låt som jag verkligen gillade (o inte funkade så bra live) så självklart ska väl inga andra gilla den! Men sist???
Nä.... SIST skulle Storbritannien ha kommit! Fy vad uselt... jag rös!
Och Grekland??? Giv mig styrka! Nästa år ska jag ställa upp o leka Britney Spears... det blir nog lika uselt! Spanien... kräkvarning i min värld!

Jag gillade däremot "Balkangirls - like to party"!  =) o Bosnien....

Och, nästa år... på finalen...
HAHA! Pappan har lovat... vi ska dit! Han ska nula sig upp på scen o sjunga! ;-)
Igår var han styv i korken o pratade om mankinis också...

Näpp... Nu är frukosten uppäten, tredje kaffekoppen urdrucken, pappan har parkerat släpet på lagom avstånd från klyven så nu väntar resten av mormors vedhög på klyvning! =D

En årstid, omöjlig att förstå!

Man åker hemifrån på förmiddan, det finns inte ett grönt löv på träden...
Man lorvar på heldan, trollen busar o leker... pappan grejar o fixar...
vi äter gott o grillat i Kypas... o när vi kommer hem är det "grönt"!

Det är norrland... i ett nötskal...
NÄR det händer... ja då går det undan! =)

Nu börjar det!!!
Melodifestival!!!

För första gången nånsin som jag inte blir ledsen om inte Sverige vinner..
för jag har så svårt att välja vilket bidrag jag vill se som etta!
NORGE, FINLAND eller SVERIGE!?

Hmmm... ja, så där...
en tredjeplats för Malena blir toppen!
Och så Danmark som fyra o Island som femma!

NORDEN RULES!!!

Tummen.... NER!

De börjar ha gjort sitt... mina arbetshandskar!
Men, de har funkat hur bra som helst... för ett euro (1€) på K-rauta så har de verkligen gett mig valuta för pengarna! Men, obönhörligen börjar de vara slut...

Tumme nr två, den vänstra är inte långt efter i lufthåls-size!

Det kom ett reklamblad IGÅR där vår lokala järnhandel erbjöd arbetshandskar...
"Ninja" för endast 29:- WOW tänkte jag...
Bad Pontus gå in o handla ett par till mig eftersom han skulle till byss en sväng på eftermiddan... o jag som stod o slet med vedklyven (har övergett klyvyxan nu, har vattenfall som klyv-hjälp) precis kände hur mina ömma tummar ropade efter nya handskar...

Men, det fanns inga kvar?!
Eller... jo, det gjorde det... XL o storlek 11!

Så mina stackars tummar får väl fortsätta att nötas... till nästa Ylitorneå-sväng!

Och nu ska jag sluta svamla för ikväll... borsta tänderna o gå upp o snöra mig! =D

Ditto - redo för Max-puls!

Tror bestämt att hon tränade CORE!

Hon är ju helt outstanding!!!

Den känslan...

... är inte kul! Den nattsvarta paniken som sliter tag i hjärtat när man ser en barncykel parkerad men inte barnet!

Efter en hel dag ute, med vedklyvning o vedkörningar till mormor sen också glassbilen så traskade klockan fort iväg... det blev en snabb middag, rester sen igår men Edvin var inte hungrig, han ville inte äta! Han var sugen på att cykla... han har varit hos mormor hela dan, medan jag o stumpan kört fram o tillbaka med ved (o klyvit den också) så han hade inte hunnit cykla nåt alls! Nå, det var väl inget mer än han fick vara ute o cykla!

Vi käkade... mellan varven kikar jag ju ut för att hålla koll på herrn... Sen pratar jag i telefon med pappan samtidigt som jag går runt ute o plockar ihop lite småjox, upptäcker då att herrn inte syns till! Så, jag rusar ju iväg o hittar cykeln så fint parkerad vid grannstugan! Där stod också en helt främmande bil!
DÅ känner jag hur den där fasansfulla känslan kommer... VAR???
VAR är han!?

Hann ju tänka en hel del tankar... om främmande folk i bilar... bäcken o vatten!
Fast absolut första tanken var ju att han cyklat iväg till mormor!
Trots att cykeln ändå var där så hoppades jag ju att han kanske gått dit! Så, jag ringer o jagar upp henne också! Mormor kommer rusande från det hållet... under tiden går jag ner mot bäcken... o där ser jag två figurer... En stor o en mindre...
En helt okänd farbror står vid bäckstranden o fiskar, där bredvid står Edvin!!!

Rusar dit, sliter tag i herrn... rusar därifrån... För det är ju en stumpa som traskar ute också... möter upp med förkrossade mormor, plockar cykeln o traskar med bestämda steg hemåt! Morrar åt Edvin att "Nu är det färdigcyklat!!!" när vi är på gården kommer farbrorn efter i bilen... Han har nog haft en stroke, för jag förstår knappt ett ord av vad han säger... men, jag tror att han försökte säga att jag inte skulle vara arg på Edvin, att det var "hans fel"!

Men, jag måste ju vara arg på Edvin... han måste förstå att han inte får följa med främmande karlar o fiska!!! Och, om han är ute o cyklar... så ska han ta mej sjutton inte kliva av cykeln! Nä, då cyklar han!!! Och, definitivt inte under några som helst omständigheter går han ner till bäcken!!!


Där bakom den stora björken hade herrn parkerat cykeln!

Puh, mentalt jobbigt!
Nu ska jag borsta tänder på troll o kasta dem i säng!

Fredag...

Solen strålar (ja,ja, så klart blåser det också!) från en klarblå himmel o denna härliga dag ligger framför oss med ett pärlband av timmar! Jag var lite sugen på en badhussväng, men pappan har åkt för sitt näst sista arbetspass denna "långa" vecka så vi är ju utan bil... det blir nog en heldag med utepyssel istället!
Sen har vi ju den där blå, spelande "lastbilen" som kommer!
Edvin har beställt regnbågsglass - Rullo!
Han har tjatat om den hela vintern... jag har hela tiden hävdat att det är isglass, och det äter man när det är sommar o soligt!

Igår åt vi isglass ute i den härliga solen... så ska isglass ätas! Ute! Och den ska hinna smälta medan man äter av den! Så där flög mitt argument sin kos när herrn mycket glatt kom på: "Men, det ÄR ju sommar! Nu kan vi äta regnbågsglass, ute i solen!!!"
Vad säger man då? =D Han fortsatte att utveckla: "När jag äter den får jag regnbågsfärgad tunga!" under intensivt studerade av reklambladet!

Häromdan kom trollen in med videkissar!
Edvin la dem på bordet o visade hur mjuka o lena de är... "Här Mamma, känn! Vilka lena Radio-kattar!"
Där ser man hur Edvin tänker vide-kissar! VIDEO-kissar! =D när det blev RADIO-kattar!

I veckotidningen fick jag som prenumerant ett litet "reklamblad"!
100 spänn att spela för! =D

Glad i hågen klickade jag in på sajten o möttes av meddelandet:

Hej!
Nedräkningen har börjat!
Inom kort lanserar vi Allbingo.se, - den trygga bingositen för dig som vill ha en stund av nöje och avkoppling.
Fyll i din e-postadress så meddelar vi dig på studs när vi slår upp portarna!
Ange din e-postadress:


Borde man inte ha klart allt innan man skickar ut reklam om det?

Nä, nu vill jag på Bilbingo i Lansjärv!

Han cyklar ju!

Har ju glömt att surra om det...
Men, herrn har börjat cykla!


Syrran får se på, fast det är hennes cykel!

Han har varit svårflörtad... hela förra året tvärvägrade han att ens testa!
Häromdan satte han faktiskt sig på cykeln, pappan gick bakom o höll i det smarta handtaget som sitter fast i cykeln... men han "råkade" släppa o herrn blev genast ilsken! "Håll fast!"

Igår när vi gick till mormor o norpade lite nygamla jordgubbsplantor...
Det är jag som planterat gubbarna i Pontus fd. sandlåda för många, många år sen, mormor har försökt utrota dem, men... envist har de fortsatt växa! Och, nu fanns det åter så pass många småplantor att det gott o väl räckte till vårt Hjulgubbsland! Och, det har varit så otroligt goda gubbar, stora o båtformade, söta o goda! Hoppas de fortfarande är det!
Nå, till mormor så cyklade herrn själv! På ditvägen var han mycket angelägen att jag höll i handtaget, men på tillbaka vägen cyklade han själv för fullt! =D
Och hela dan idag har fötterna trampat...

Nu är det bara att peppa honom så han börjar cykla på sin egen, lite större cykel, utan stödhjul... så fort som möljligt! Det fixar han galant!

Okej, jag erkänner...

Lite tomt är det allt utan morrontidningen!
Fast, å andra sidan så märks det redan (fjärde dan utan) stor skillnad i returpapperspåsen! Så, i det hela är det väl okej ändå...
Jag har fått mitt "tröstpris"!!!
En badhandduk, mörkblå med röd NSD-logga!
Så, lite mer på plussidan kom dom!
;-)

Näpp, nu är riset strax klart... pappan grillar kycklingspett!
Han lämnade sin "grill-ölburk" ute medan han kom in för att fylla på mer gas i braständaren! När han kikar ut genom fönstret står stumpan med tändvätskan o "blagar" ut över stolen o Edvin springer glad i hågen runt med ölburken: "Jag har öppnat den åt Pappa!"
Det går inte att lämna dem en sekund utan uppsikt! Trollen!
Företagsamheten är det inget fel på!!!

Den J****N

Den gör det i enkom!
Den och vinden är i maskopi med varandra... och smider sina elaka ränker endast för att jag ska bli vansinnig!
De där kvistarna fanns inte där igår! - - - >
Lärkskrälle!

Jag hatar vind! Fy attan... det blev ju jordgubbslandspyssel!
Hela, långa morron var det alldeles stilla o fint... ända tills jag o stumpan sticker ut näsan genom dörrn!!!! Edvin var inne i sin egen värld... han hade inte tid att äta upp sin frukost för han var tvungen att se på monstertrucks på Youtube... så, jag o stumpan åt upp våra flingtallrikar, tog på oss o gick ut!
En kvart senare sticker Edvin ut näsan genom dörren: "Ni glömde mig!"

Herrn kom ut han också... o jag fortsatte att fylla på jord till jordgubbarna!
I blåsten... jag hatar!
Det blåser hår i ögonen, i munnen, på näsan... skrot o skräp blåser in i ögonen... jordpåsen man försöker ösa ur flaxar så infernaliskt i vinden att hälfen av jorden hamnar på gräsmattan! Och, mitt humör sjunker... lägre o lägre! *grrr*
Dessutom var koskitspåsen djupfryst! *grrr-grrr*

Men, nu är det uppfyllt!
NU ska väl det ändå växa.... för ungefär femton säckar jord har jag fyllt dit!
Allt från fjolårets "badkarsrabatt", ett släp med "kompostjord" från vår egen "kompost" o så fyra säckar "köpesjord" plus en halv koskitssäck! Det blir så fint när man gör nytt... sen börjar det ju tyvärr att växa!!! Inte bara det man vill... det man inte vill växer bättre... OGRÄS! =(
Jag är ingen trädgårdsmänniska!!!
Jag vill göra klart allt på engång, sen ska man inte behöva göra nå mer... tex rensa ogräs!
Hoppas i alla fall att "Gopparna" trivs så det blir lite bär...

Det har stått en buske där... som inte är kvar där, däremot finns hålet där rötterna satt kvar! Så, några gånger gick jag o snavade i den rejäla gropen... då slog snilleblixten till!
Vi gör ett minijordgubbsland!!!
Pappan hade planer på att göra ett traktordäck till land... men, nu blev det ett vinterdäck!


Hjulgubbar!

Fast... pappan kanske får ångra att han lät trollen vara med när han "fixade" däcket!

    

En morron när han ska starta bilen o åka till jobbet...
kanske Suzukin står där som jordgubbsland!! ;-)
Nähä...
Nu ska jag ladda inför vanliga spinningpasset!
Känner mig lite trött idag, vi har varit igång o ute hela dan... så jag lär väl kurka!

Spännande!!!

För samtliga inblandade!!!
Pappan kom från Bränna, lastade in matkassar och meddelade att det stod en grävmaskin vid "Olssons"! Vi kastade oss iväg, jag o herrn, med kameran i högsta hugg!!!
Mycket riktigt... en stor, orange grävmaskin hade gjort ett gogogigantiskt hål mitt på Olssons gårdsplan, alldeles bredvid stod en Slambil!
Vi hade väldigt mycket intressant att kika på...


Små och stora pojkar stod imponerade o såg på!

Samtidigt på E10:an blåser det ju förbi fordon i strid ström!
Vi hann se alla möjliga fordon.... Timmerbilar, lastbilar, en polisbil osv...
Brandkåren hade en tankbil med vatten som man folk fick hämta sig vatten från, men... som så ofta förr så hade vi aldrig helt slut i ledningarna! Det rann en mycket tunn stråle, men... det kom vatten, hela tiden! Vi måste ju vara sista, lägsta huset i Gyljen... eftersom resten av byn kan vara helt utan vatten en hel dag... o vi nästan aldrig?!
Nå, jag klagar definitivt inte...
Edvin höll på att garva ihjäl sig när han såg figuren som klamrade sig fast på stegen! - - - >

Sen kan man ju inte annat än småle... "Nidbilden" av en "kommunalarbetare" verkar ju stämma rätt bra överens med verkligheten... ;-)

Ser så coolt ut där de står o hänger på sina spadar...


Action!

Vi traskade förbi "Bäcken" och kikade på vattnet... där fanns skoterspår som ledde rakt ut i vattnet! "Där har Pontus kört med sin skoter!" meddelade Edvin! Undrar om skotern ligger där nere på botten... man får väl passa sig när man dyker från bryggan då! =S
Det forsar rätt bra där under bron...
Edvin var imponerad över vattenfallet!

Till o med stövarn fick lite spännande...
Han träffade den eminenta stövartösen Majja!

Det kom fram "FÄULÖRON"!!!


"Åhhh... Hej Snygging! Va gott du luktar!"

Han bröstade upp sig ganska ordentligt.... Senna! ;-)
Tvättäkta fäul-öron! - - ->

För nåt inlägg sen surrade jag om stövaröron o hur bara de kan se ut...
Stilstudie: 

Bara stövaröron kan flaxa så!

Näpp...
Nu ska vi äta frukost... o så ska vi ut o göra klart JOOLGUBBSLANDET!

Ett L mer eller mindre...

kan göra stooooor skillnad!
=D
ett L

Men... stoppa dit ett L till...
DÅ blir det nåt helt annat!

 

Det blev att garngarv utav dess like när jag satte igång att googla med pappan bredvid... först kikade vi på Kattilakoski... inga som helst problem att stava till det... men sen kom ju det där stället... Pappan var dit förra midsommar med jobbet o käkade, vi skulle se hur det såg ut i jämförelse! Jag sökte med två L först! Kukkolaforsen!
Undrar vad det betyder på finska?

Vi haft eldpremiär i "Sunes stuga"!
Jag är så förundrad över hur denna stumpa kan äta! Jag åt TVÅ korvskivor... hon säkert fyra o en bit äppeltoscakaka med glass till efterrätt! Hon bara tryckte i sig...
Men, det kommer ju ut också... Mormor var nästan chockad igår, över den kopiösa mängden det kan komma ur en sån söt o rar liten flicka! ;-)

Pappan o Stumpan tog en handlings-sväng till Bränna, vi ska äta surströmming!
Stugpremiär två på samma dag... Bengan o kattkräket kommer inte så bra överens... eller Bengans luftvägar i alla fall... eller bägge två, nå i stugan finns inga katthår!
Mormor var också sugen på en surfisk... så det blir en liten "skiva"! =D

Sen vill jag ha lite jord också... har grävt upp jordgubbsplantorna, fyllt på med all tänkbar jord jag hittade så nu är "landet" jäms med gräsmattan... några säckar till plus lite koskit... då jäklar ska väl gubbarna trivas! Så trollen får äta "GOPPAR"!

Edvin o jag ska gå ut o duka strax, men han blev såååå trött när pappan o Edith for, han fick inte följa! Det tog en lång stunds resonerande innan han godtog att ibland får man inte följa... Han har ju fått vara o handla med pappa många, många gånger... Edith har aldrig fått följa med själv! Så, nu var det bara att gilla läget! Min tanke med det hela var att stumpan skulle somna en stund i bilen... hon behöver det! Och den där trötta herrn, han orkade i alla fall äta några godisar i soffan när han vilade en stund till Barnkanalen!
Ja ja ja... regelrätt muta!!! Jag erkänner!!!
Men, ibland orkar man inte vara så himla pedagogisk o göra allt rätt... ;-)

Det ÄR gott... Falukorv!

Lite kul...
Radions trafikvarning:
"Här kommer en viltvarning, på E4:an vid Töre varnar vi för vilt, minst några stycken renar upphåller sig på vägen!" (kan man säga så?) Jag småfnissade lite...

Nä... Nu ska jag gå o göra nytta...

Morron... igen!

Det är egentligen sjukt hur vansinnigt fort tiden rusar iväg!

Gårdagen bara rafsade iväg, "tjoff" sa det!
Spinningen gick bra... Kul att Frida ville testa! Hoppas att det gick bra... o Lasse såg lite lätt ansträngd ut... Hehe... men, han stod på benen när jag for så, det gick nog bra! =D
För, jag smet iväg lite tidigare... Igår var ju första "riktiga" spinningpasset i nybörjarkursen! Tidigare har vi ju kört lite lättare, kortare spinning o smygit igång med core-träningen, men... igår var det väl full core också!
Jag tjatade mig till "plankan"!
Och snälla Lillan ändrade lite i programmet så jag skulle hinna med den... sen smet jag! =)

Så, här ser man vad en vår med spinning kan göra!!!
19:e passet igår... Det första passet (och det andra) resulterade ju i sån vansinnig träningsvärk som höll i sig i nästan en vecka!!!
Plankan
... den hatade - den älskade...
Pass ett... det var inte många sekunder jag fixade att göra plankan! Nu orkar jag den hyfsat bra! Från att jag avskydde plankan pass ett har jag gått till att älska den!! =D
Det är det som är så fantastiskt med denna spinning/core det gav resultat!
Och, det gick fort!

Nu är det bara två gånger kvar av nybörjargruppen... och visst fortsätter väl Kypasarna med vanliga pass?!!!?
Jag ska minsann peppa!

Jag hade ju spekerinspelning igår!
Och, då var den där regissören med och instruerade... och det var verkligen nyttigt!
Själva inspelningen gick ganska fort, trots att det var riktigt mycket o krånglig text, det såg jag på klockan när jag kom hem... men, det kändes som om det tog evigheter! Jag var så trött i skallen efteråt så oj voj! Men, om de nu inte ljög alltför friskt så funkade det jättebra! Regissören var toppennöjd! =D
Egentligen hade jag velat gå på föreläsningen på Hotellet idag... men, den börjar 9:30 o pappan har inte kommit från jobbet än... så, kanske en annan gång! Men, det hade varit verkligen intressant... mycket nyttigt att lära sig om Kommunikation & Kroppsspråk!

Vind med beslutsångest!

Det gick inte... Stört omöjligt, i alla fall utan att jag skulle bli vansinnig... att räfsa!!
Första svängen blåste från sydvästliga hållet... sen gick vi in en sväng, väl ute igen så hade vinden vänt o blåste från norr istället! Jag ger snart upp med räfsandet... i omgånger allteftersom snön smält har jag räfsat i stort sett allt... men, det syns inte ett skvatt! Det ligger löv o skräp överallt... antingen med vindens hjälp eller så är det hundar/ungar som rivit ut det igen! Och, nu sista svängen... tillräckligt irriterad över lärkträdet så tjafsar vinden dessutom... så fort jag rör ett löv med räfsan kommer det en vindpust o blåser iväg lövet ut mitt på gården!

Edith plockade fram sittvagnen o ville sitta i den... Edvin kom o härjade med henne o så ser jag hur han hänger tvärsöver henne nästan sitter i vagnen: "Kolla mamma, vilken snorkråka Edith har!" hojtade han imponerat! Han höll fast hennes vänstra pekfinger o studerade snorkråkan ingående... länge o väl hängde han över henne o jag kikade intresserat o lite halväcklat samtidigt som jag tänkte: "Få se om han käkar upp den!?"  Det gjorde han inte... han smetade fast den på vagnen istället! Fast, han såg bra sugen ut! Vilken liten äckelunge... han är fullkomligt galen i snorkråkor!
Äter (sina egna, tack o lov) begärligt alla han kommer åt!

Stora Hacke var här på talgbollen häromdan!
Lustigt... samma talgboll har hängt hela vintern, fåglarna har knappt sett åt den ens...
NU böjrar dom smaska i sig den!


Större och Mindre... Vilken skillnad! =)

Nu har trollen samlat sig o ser tv... Stumpan är en tröttis...
Och, mormor ska ju komma o härja med dem ikväll!
Först ska jag ju på spinning... sen blir det speaker-inspelning! Brukar ta sin lilla tid... o nu ska jag läsa manus!

Jobbarvecka...

Pappan åkte iväg för första jobbardygnet...
Solen strålar verkligen idag! Jag har snört på EN tvättmaskin!
Ska strax gå o hänga upp kläderna och jag har har faktiskt förhoppningar om att strumporna o fleecejackan som hänger där ute har torkat!
Annars är det nåt verkligt mysko! =S
För, undrar om det inte var nån som smög till torkvindan med en tiolitershink o hällde över vissa kläder! När sånt som bara hängt ett par timmar torkar snabbare än tubsockor som hängt fem dar!

Vi ska ut o räfsa också... efter den tidiga lunchen som steker på spisen!
Sen, så fort pappan bara kan så vill jag ha bort det där förbannade lärkträdet!

Vilket idiotiskt påfund!!!
Det är ta mej sjutton det svinigaste träd jag varit med om... tom en TALL skulle vara bättre... och jag är en tvättäkta tallhatare! Men... se lärk... vidrig, vedervärdig o hemsk!
Förra våren räfsade jag småkvistar (som kajorna älskade att bygga bo i skorsstenen med) som ett tok... jag skrapade med räfsan så högt jag nådde i själva trädet för att få ner kvistar o trodde att det skulle vara mindre nu... HAHAHA!!!
Kvistar som fastnar hela tiden i räfsan... Kottar i miljontal... Jag blir vansinnig!

Sen ska vi inte tala om barren, eller om det är löv? Barrliknande löv, de fälls ju varje höst!
En miljard... drygt!
Som dras in med hundar, ungar o allt! Så fort det är fuktigt ute fastnar de där svinibarren o följer med in... så golven ser ut som gultigrerade djungelstigar!
Nä... Nu ska det bort! Nu har jag fått nog!
Sista skavsåret är skavt på mina räfsarhänder tack vare det där äcklet!
Igår var det inte långt i från att jag tog motorsågen i egna händer... men, garaget stod för nära! ;-) Och, jag är inte ensam! =S

Näpp...
Mat o så ut till räfsan!

Mors dag!

firade vi gemensamt på Vippa idag! =D
Mormor, trollen, pappan o jag! Gott var det!
Jag frollade i mig en hamburgertallrik... minns inte när jag senast ätit det!

Jajaja... SVENSKA morsdag är inte förrän om tre veckor... VI firade FINSKA morsdag!

Det slog mig att sist jag var på Vippa så gick betydligt mindre smidigt än idag!
Det var betydligt renare kring golven efter oss!!!
Och... toabesöket gick såååå smidigt sååå... Edvin bara hakade ner brallorna, pinkade o så var han klar! Det som var mest avancerat vid toabesöket var funderingarna kring varför det stod en kompressor där! Jag trodde ju det var dammsugaren av modell större industri han såg när han frågade: "Men, mamma... varför har dom en kompressor här?" sen såg jag ju... där stod ju en kompressor!
Så, jämfört med den här Vippa-svängen så gick allt mycket smidigt! ;-)

Eljest har vi passat på att vara ute... vädret har ju varit fint!
Så pass så tvätten...de fem maskinerna nästan har torkat, allihop!
En maskin har tvättats idag... o den torkade betydligt mycket snabbare än vad sockorna o en fleecejacka som hängt sen i onsdags!!! =S Märkligt!
Pappan snörde ju igång tvätt i onsdags... o hängde, det skulle ju bli bra väder "i morn" o nästa dag, o nästa dag... vilket aldrig kom! Började nästan tro att vi skulle bli tvungna att plocka in de där FEM maskinerna, centrifugera o torktumla!!! Men... det mesta torkade idag!

Få se om det där åskovädret kommer?
Det har ju hotats med åska... o om man kikar ut nu så ser det lite lurigt ut!


Det såg lurigt ut tidigare idag också!

Trollen har hållit igång ordentligt idag... Stumpan har inte sovit speciellt mycket, en stund i bilen efter Vippa... skulle tro att dom somnar rätt snabbt efter pappans saga, bara han nu läser rätt "rrring-rrring"!
Stumpan somnade helt utan sin napp igår! =D och, har sovit gott hela natten, utan napp!
Själv skulle jag behöva göra nytta... både i diskbaljan, med skurhinken o framför datorn!
Vilket ska man välja... disken går först...Suck...

Lugn, snäll o skötsam...

Stövare! =D

En rätt skön dag... trots regnet!
Vi har väl inte gjort så många knop idag... Edvin har rundkört sitt åkeri i Kypas, Edith smög sig in i garaget o pinkade ner sig... bland det sista jag tänkte innan vi for var: "Nu ska jag komma ihåg att ta med ombyte!" =S som givetvis for ur skallen så fort jag tog på mig skorna! Edvin hade alltid med ombyte, men han behövde nog aldrig använda det! Edith, som verkligen behöver byta kläder... dels när hon envisas så o ska vara utan blöja o så är hon en skön lopphög som skitar ner sig... till henne har vi aldrig med nåt ombyte!? Lustigt!

Och mitt i allt där vi står o stökar i köket... vi har verkligen kört teamwork idag! Skala potatis, göra skav av älgkött o så fixa till gräddstuvad skav o potmos... o mitt i allt så sitter en vit hare utanför på ängen... "Men gå ut med stövaren då - NU!" kommenderar jag pappan! =D Så i ösregnet traskade dom i väg, sida vid sida över ängen... Senna drog iväg in mot skogskanten... nosade o lufsade på... närmare o närmare stället där haren suttit, den hade bara lommat iväg nåt hundratal meter där han hittat en polare, där satt de o studerade hund o husse! Och, hunden... när han kom på "färskt" spår blev det vrålande drev! Fullt ös... det var så himla kul att se! Glädjen, ivern... farten... Stövaröronen!!!
Den som sett en glad stövare springa vet hur bara stövaröron kan röra sig!

Och dom där två hararna... visste hur de skulle lätt som en plätt villa bort en purfärsk gröngöling till stövare! Dom sprang lite kors o tvärs över ängen, sen pös dom elegant iväg till skogs... o stövarn! Han fattade inte ett jota! =D
Han nosade o sprang.. hit o dit, totalt noll koll på var de där kissarna tagit vägen!
Men, nu vet han verkligen vad det är han ska jaga!!!
Mycket tydligt o väl!
Och det arma stövarhjärtat hos mamman pöste av lycka!

Just nu är det en stövare som sover gott! Så gott... han reagerade inte ens när jag skramlade i fodertunnan för att blöta frukostkulorna!

Pappan stannade på Hällan för ett bastubad...
Trollen o jag fixade lite varm O'boy o rostade mackor istället för välling, sen pyjamas o så upp för saga, "Örnis bilar"! Boken börjar med att Örni ligger i sin säng, alla leksaker är så fint undanstädade på sina hyllor, utom hans röda telefon! Den står på en stol bredvid sängen om den skulle ringa... o det gör den R~I~N~G R~I~N~G...
Jag har ju en tendens att läsa böckerna med inlevelse...
Och, mitt i halva boken så säger Edvin: "Pappa förstår inte telefonen i Örnis bilar!" jag funderar o frågar lite hur han menar "Men, när telefonen ringer, pappa är så tyst!" och så demonstrerar han med låg röst: "ringring" jag undrar hur man ska läsa då! Och han svarar ju såklart: "Som du gör! Högt!! RRRING RRRING!!"

Mamman log lite... o tänkte hur det var den gången när båda trollen grinade för att mamman läste Mamma Mu o Kråkan så "farligt"!
Och det bara var pappan som dög att läsa Mamma mu! ;-)

Nä, nu ska stumpan i säng... Edvin slocknade ganska fort efter sagan, även om han inte tycker om sin säng, eller vår säng, eller Ediths säng... Ikväll så var det: "Jag rillar bara min soffa!" men... några varv runt, ett par snyftningar hit o dit så sov han som en stock! Stumpan var tyst ett bra tag... trodde hon somnat, men nä... hon kom tassande efter mig när jag gick ner för disken!
Och, nu... strax är klockan 23... tycker jag väl att rumpstumpan ska sova!

Ont det gör ont...

"Ring så spelar vi" tjålade för fullt på radion... stumpan spexar som vanligt så fort det svänger det minsta! Så, när M.A. Numminen satte igång att sjunga "Ont, det gör ont" så gjorde stumpan det samma! Fast hon rev sig över magen!? Liksom en hund som kliar sig, fast tvärsöver magen såg det ut som! Första fattade jag ingenting, men sen när hon kom o började dirigera min hand i samma mönster fattade jag att det var ju gitarr hon spelade, o ville ha ackompanjemang! Med bestämd stämma uppmanade hon även pappan att spela! Så där satt vi, på varsin sida av köksbordet o spelade luftgitarr för fulla muggar... stumpan dansade runt, runt o var så nöjd...

Tur att ingen kom in just då! =D

Och tur att ingen såg denna "Jason-lookalike"


eller kommer innanför dörren precis när Edvin pruttar till Trollen i källarn! =S

Det har hänt flera gånger att Edvin rusar till källardörren o trycker in röven... "Vad gör du?" har jag ju förbryllat frågat... "Jag pruttar till TROLLEN i källarn!"
Stackars eventuella troll... Bli påpruttade av ett monstertroll!!!

Nä, nu ska vi laga oss i gråvädret... mot östra nejder...
Det har varit en busmorron!
TRE gånger har Edith bryskt blivit bortförd från kaminen... TRE gånger!
Hur kul är det att stå o gräva i aska??? NAKEN!!!
Det är så att jag önskar att det skulle vara kvar glöd så hon fick bränna sig rejält!
För, inte sjutton bryr hon sig om vare sig mina eller pappans morrningar!

Det har varit stoj, bus o hålligång från bägge två... så man är helt slut innan lunch!

Man kan ju fundera...

Jag har fått tre lotter i brevlådan den här veckan...
Jag gillar ju att vara med i olika undersökningar o sånt, så jag hakar på så fort det är nån enkät eller SIFO-undersökning på gång! Belöningen är ju lite olika, SIFO ger en 20-del av en premieobligationsdragning... andra ger lotter av olika slag!
Så nu i veckan fick jag en TIA-lott och två TRISS-lotter! =)

Man får ju trisslotter i andra sammanhang också...
Linslusig som jag är att vara med o skicka in allt möjligt o omöjligt!
Så, då o då dimper det ner "belöningar" för olika grejer i tidningar osv...
Blodgivningen belönar också med två trisslotter...

Och, det är ju kul o bra!
Man kan ju faktiskt vinna!
Och, jag gillar att skrapa lotter...

Men, det slog mig nu i veckan...
Jag har aldrig nånsin fått en lott med vinst!!!
Annars när man själv köper lotter så vinner man titt som tätt... visserligen bara 25-kronor eller så, men, man vinner!
Aldrig, inte en enda gång har jag vunnit på nån sån "belönings-lott"!!!???
Är det nå fusk?
Skickar Svenska spel bara nitlotter som företagen får köpa för en struntsumma???

Man blir ju onekligen misstänksam...  =S

Nä, nu ska jag gå o skala potatis... som ska ätas till laxen som ligger o marinerar sig inför grillning! Anna o Lasse skulle komma förbi... Ska bli kul o gott!

Pasta!

Snacka om snurrig...
Jag var tom in på hemsidan o dubbelkollade så att det verkligen var klockan 19 Maxpuls medlemsmiddag på hotellet skulle vara... almanackan hade jag ju kollat flera gånger igår!!! Och, trött på monstertroll som jag var rymde jag ju "tidigare"!! Så jag skulle hinna med böckerna på bibblan... tänkte ju sitta där o fördriva tiden eftersom jag var i så god tid!

Men, bibblan hade ju stängt tre, så jag dumpade mina lånegrejjer i lådan utanför, gick o satte mig i bilen o tänkte: "Aha, jag ringer o kollar om Anna vill ha privatchaffis!" men, hon svarar inte på mobilen... hemnumret hade jag ju inte i min mobil däremot Lasses, så då ringer jag honom! Pladdrar på i vanlig ordning o jag kan riktigt höra genom luren att han ser ut som ett frågetecken! "Ehhh, men, Anna har ju farit dit till kl 18!" då kände jag mig som ett frågetecken "Men, det var ju klockan 19!"

Nå, jag startade handlöst o blåste iväg till hotellet... var ju bara en halv minut ifrån o då ringer ju Anna: "Var är du?" halvstressad svarar jag: "Här utanför, jag kommer in... bla bla bla kl 18 bla bla bla Lasse bla bla bla kl 19!!!"

Nå, jag blev ju bara en kvart sen, tack vare att jag for i såååå god tid!!!
Hahaha... Men, snacka om sinnesförvirrad!!!

Så här ser almanackan ut!


Jag måste ju ha tjorvat ihop tiderna med spinningtiden 19!?
Eller med datumet 7:e att jag fick det till klockan sju!? hehe..

Men, det var en trevlig middag, med massor av skratt o pasta med kyckling...

Nä, nu ska jag gå ut...
Vi ska röja i Hebret... där finns ju en hel del huller om buller...
Men, ingen soffa att sitta på... eller nåt soffbord... =(

HAHAHA - HAHAHA - HAHAHA
Kan inte annat än instämma...
HAHAHA!  HAHAHA!!  HAHAHA!!!

"Jag vill också ha...

Blåa ögon!"
Så sa stumpan när hon såg mig stå framför toalettspegeln o smeta på mascara!
Så, jag var ju tvungen... ge henne lite blå o lila ögonskugga!
Jag äger faktiskt ett två-pack med just dessa färger! Följde antagligen med nån tidning, för garanterat har jag inte gått på Centrum o köpt mig en blå+lila ögonskugga! =D
Jag som så sällan använder mascara så när det väl händer så garanterat har jag gnuggat ut den innan kvällen är slut för jag glömmer ju bort att jag har mascara på!!!

Men, stumpan blev så glad när hon själv fick se sig i spegeln med lite läckert blått på ögonlocken! Så då kom ju herrn o ville han också... gav honom lite blått, han sprang till spegeln, kom tillbaka lite besviken "Det finns ju inget!" så, då smetade jag på lite rejälare av både det blå o det lila... DÅ såg han, o då stod han o såg sur ut i spegeln, smetade bort det snarast o fortsatte att snörpa på munnen!

Pappan for o cykla en sväng... själv sitter jag o aktar mig för troll...
Jag frös så pass mycket efter duschen så jag iddes inte vara lättklädd längre... har ju dragit mig in i det sista att ta på mig kläderna av nån lustig anledning... men, nu var jag tvungen!
Så, jag försöker hålla mig så långt från kladdiga troll (som äter middag just nu) som möjligt!!! Inte det lättaste... =S
Stumpan blev lika imponerad över mina nylonstrumpor idag som igår! Hon kom o strök mig på foten o lät hyggligt imponerad när hon sa: "Åååh, va fint!"

Nä, så fort nu pappan kommer så pyser jag iväg...
Får väl sitta på biblioteket tills klockan blir sju!
Där blir man inte nedkladdad i alla fall! =D

Varseblivna!

Vi har blivit varseblivna.... om varför vi aldrig hyr film!!!
Pappan kikade väl hjälpligt på storviltsjakten i Kanada... idag skulle vi passa på o se "Låt den rätte komma in"! HAHAHA!!! Vilket skämt... när vi satt där i soffan, med varsitt troll klättrande, klängandes på antingen oss eller så på varandra med resultatet illvrål när än den ena o än den andra gjorde motsvarande illa! Och detta klängande blandades med il av "röj"! Stumpan blaskade av disken (och sig själv, golv, väggar o tak!), härjade med hundar, flockade i ytterdörren, härjade med Edvin som försökte spela "Bolibompa" på datorn, härjade uppe på övervåningen... (jag gjorde en storröjning i Pontus rum igår, så nu är där RENT ett tag i alla fall!)

Och när vi satt där så sammanfattade pappan det hela: "Ja, nu vet vi varför vi aldrig hyr nån film!!!" sant, så sant... Ikväll är det Max-pulsfest på hotellet... så innan dess åker jag o lämnar igen en del böcker samt filmerna!
Och... det kommer att ta ett bra tag innan nästa "filmhyrning" sker!

Ja, det händer ju annat...

...också!
Inte bara frustande ilska över morrontidningen!

Öppis idag...
Kul! Det är ett tag sen vi varit på öppis sist, så det blev full fart!

Spinningen igår höll på ta musten ur mig!
Jag fixade inte "trean" helt... var tvungen att sätta mig flera gånger o "vila"!!!
Har inte hänt sen andra passet! (femton gånger sen)
Jag var så radarstyrd efteråt att jag glömde både fleecejackan o vattenflaskan!

Nå, det kan ju ha att göra med fem dagars räfsande o vedklyvning från morron till kväll... så även hela dan igår! Och, så hade jag ju ganska ordentligt tungt på motståndet dan innan!!! Och, kämpade som ett djur... jag tog slut!
Idag känner jag mig lite matt...
Så, det är vila som gäller! =D

Och. så himla skönt att det faktiskt är grådassigt o ruggigt väder!
Då kan man ta det lugnt inne utan att ha dåligt samvete eller längta ut! =)

Vi kan använda biblioteksgrejjerna!
Jag rymde ett bra tag tidigare igår, skulle hinna köpa kattsand före spinningen... men, hade ändå 50 minuter tillgodo så jag gick upp på bibblan! Hittade videofilmer att hyra för en tia styck (i tre dar)! Så, en jaktfilm från Kanada o "Låt den rätte komma in" den är ju inspelad här uppåt o Bengan har ju fixat cateringen! Alltid så kul att se filmerna som spelats in här uppe! Alltid nåt känt fejs man får se!

Och så hittade jag några sångböcker med tillhörande cd-skiva!
Så, nu kan jag träna in sångerna så jag också kan vara med o sjunga på öppis!
Jag är så urusel på allt vad barnsånger o ramsor är... skäms nästan!

Morrontidningen o kaffet...

är inte alltid en trevlig upplevelse!!!

På morron satt jag med min kopp o slöbläddrade i tidningen... kommer fram till sidan 23 o läser om Evas problem med familjens trasiga vattenpump i vintras och hur de fick duscha hos de goda vännerna i grannbyn... men, det blev ju besvärligt så då for de köpte en campingdusch på ortens järnaffär!
Citat: "...tacksam över hjälpen från kompisarna och över att järnaffären har ett så brett sortimenet trots att butiken ligger på en så liten ort" och "... Larson, som är en av de tre ägarbröderna, är förstås glad över berömet."

Inget ont i att Larsons Järn fått dagens ros!!!
Nej, tvärtom... de är mycket väl värda alla rosor!
Det är verkligen en trevlig affär... vad än man behöver så hittar man det på oftast på Larsons järn!!! Utom kanske spinningskor! ;-)
Nej, Larsons järn är toppenbra!
Men den där sata tidningsjäveln... har jag fått nog av!

För några månader sen ville jag ge personalen på Konsum dagens ros...
Men se det gick inte!!!
Några mail fram o tillbaka med redaktören... o trots att jag verkligen poängterade att det var till personalen så icket! Jag fick inte med nån dagens ros...Men, Dagens ros till Larson Järn i Överkalix...
Den kan de publicera på en hel jävla sida!!!


Hade "dagens ros" gått till de snälla vännerna i grannbyn o i förbifarten Larsons hade fått beröm, det hade jag tagit...
Men, när inte personalen på Konsum kan få dagens ros o de gör så här!
Grrr... jag var så arg så att jag skakade på morron!!!

Men... nu ska den gröna nsd-klisterlappen på brevlådan bort!
Ska egenhändigt gå o klösa bort den NU!!!
För tidnigen ska väck!
Får läsa AFTONBLADET på nätet istället!

(Tröstpris för tredjeplatsen i blogg-tävlingen??? HAHAHA!!!! Inte fått!!!)

Ny räfsa!

Det känns i mina händer!
Den gamla, med halva räfshuvudet borta (Edvin fixade nästan genast då den var ny!) har jag nött in i mina händer så där fick jag inte tillstymmelse till skavsår! Men, nu fixade pappan en ny Fiskars igår... för övrigt den absolut bästa räfsan, väl värd vartenda öre!
För den räfsar ordentligt o rejält! Effektiv o bra! Men, trots att det är en likadan så är den väl annorlunda för på båda händerna har jag fått skavsår! =S

Jag o trollen gick bort till mormor o hjälpte henne lite med räfsningen på morron!
Pappan har varit o vräkt i sig tårta!
Johan fyller år idag... jag är så sugen på tårta, jag också! ;-)
Efter kvällens "riktiga" spinningpass så ska jag med gott samvete vräka i mig nåt gräddigt o gott!

Nä hä...
Nu ska jag gå ut o räfsa lite till, här ute... Ont ska med ont fördrivas!

Islossning

Idag har det stigit vatten!
Vi gick längst ner på ängen, för bäcken/älven har stigit så pass att nu är dom ett!
Och, snart kan vi lägga nät på "egen mark"!

Det flöt isflak nere på bäcken, tryck upp från Ängesån... otroligt att se denna massiva is flyta fram! Det kom massor, så vi åkte ner till "Gilliurn" för att se om det var mycket där...


Det fanns is där!

Då åkte vi vidare för att se om det är mycket vatten i Tvärån, det var det... fast inte som i fjol!
Då var det brutalt högt... men, det är ju bara början nu!
Jag gick på bron i Långforssel... det var kusligt äckligt!
All is som forsade fram under! I ögonvrån såg jag bara en enorm gråvit massa som rörde sig i rasande fart nedströms... o jag som har lätt för att bli sjösjuk höll nästan på att sugas med!
Äckligt... läskigt... o fascinerande!
Bara ljudet av isen! Och, denna enorma kraft!
Tjocka is-sjok hade pressats upp nästan på vägen!
Tänk att få se när det gör så!

Ja, naturen är brutalt vacker o rasande!

I övrig har vi varit ute nästan hela dan!
Pappan o Edvin for o handlade en sväng, jag o stumpan grejade ute...
Lite mer räfsande o vedande... nu ids jag inte fota högen nå mer! Men, den har vuxit!
Och, när pappan fick slut kedjeolja till motorsågen så tog han klyvyxan från mig! ;-)
Så, då blev det hundskiträfsning för hela slanten för mig! =D

Och så höjdpunkten...
Spinningen!
Andra passet på nybörjargruppen... och, jag är så imponerad o glad!
Alla är verkligen skitduktiga!!!!

JAG kommer få träningsvärk i morn! (hoppas jag)
För, den där tokan hetsar ju... o jag la på... så, nu ikväll känner jag hur baksidan av mina lår har fått en så ordentlig genomkörare... så... =D Underbart!

Nu är det nattinatti som gäller... vi hann slockna en sväng, både jag o pappan efter trollens sagostund... varmt, ombonat o gott i sängen under täcket... trötta o välmående!
John Blund hade inte svårt att övertala oss!


Is -  är vackert!

Trött o frusen...

fast inte först i kön till stadspuben i Luleå!
Nä, hos Anna o Lasse... där har jag suttit huttrande o gäspat!
Vilken trevlig kaffegäst va?

Men, klockan hann dra iväg... och jag kom upp ur duschen precis innan vi for till dem... så, flera dagars uteaktivtet börjar väl ge sig till känna! =D

För, jag var mallig över det här:

och... yvdes ytterligare när det såg ut så här:

Så efter dagens skörd så är jag garnstolt! NU börjar det vara en rejäl hög!!!

Allt, kluvet... för hand! Av mig!!!

Men, jag ska ju inte tro att jag får nån rast o ro...
Pappan håller på, ordnar mig ett ordentlig lager okluvet!
Det kommer mera, så att säga... - - ->

Men, återigen... skönt!
Så himla skönt att kunna göra saker, smärtfritt!
Förra året blev det inte mycket med vedhantering för min del... då hade jag en grinig Ditto att slåss med, både innan hon föddes o sannerligen efter...

Trollen har varit snälla o rara idag...
Hungriga som vargar när det började nalkas middag, jag stod o febrilt försökte röra ihop champinjonstuvning med ena handen o jaga bort marodörer med den andra... för hur jag än bar mig åt hade jag ett troll som klättrade kring bänkar (nu var även Herrn med) o försökte norpa åt sig av samtliga ingredienser till de varma mackorna jag försökte fixa... Allt ackompanjerat av ett halvgnälligt tonläge: "Vi är hungriga! Smaka!"

Jag tog på mig ett svartgrått linne, liksom tigerrandigt svart o grått...
Edvin kom fram, rörde lite i tyget o sa: "Åh, vad fin tröja! Den har du haft i jyngeln!"

Nä... nu ska tänderna borstas - sängen hägrar!

Vatten...

Väte och syre... H2O
Det kan vara salt eller inte...
Skitigt eller rent... kan det vara på så många andra sätt?
Varmt o kallt... o tungt vatten finns det ju också...

Men, för Edith är väl vatten bara blött?


Varför är det då så otrolig skillnad?

När pappan ska spola rent stövlarna då låter det: "Uähäää...höööö buuuhuuu!"
Men, när hon själv får härja på... i vatten...


Inga problem!

Sen har hon upptäckt bäcken!
Och... blev mycket imponerad: "Vatten! Jag vill SE! - VATTEN!"
Så... nu är det bara att hålla ögonen på henne, konstant!

Åttitalet!

Det var rätt skönt va?!Vilka avancerade musikvideos! =D

Frollarfrukost

Vad annat kan man kalla tårta till frukost? =D
Man kan kalla det gott också!
Och summan av kardemumman är urnöjda troll!

Mmmmmmmm... Chokladig gräddtårta!

Frukosten är avklarad... solen skiner...
Med risk för att låta tjatig men vilken fantastisk tid vi lever i!
Och... lite mer tjat - snart ska vi klä oss o gå ut, räfsa... klyva... o solen ska få fortsätta att steka mig! Det blev inte så farligt igår... lite lätt röd, varm... men, idag är det brunt!
Men, jag följa Edvins råd!
När vi satt o åt igår blev det surr om sol... o hur den tar... jag "gnällde" över mina röda axlar o eventuell smärtsam natt o då säger Edvin smusförnuftigt: "Du måste smörja dig med kräm!"
HUR har han koll på det? =D

Rompalainan - Stumpan är i sin vanliga outfit!

Lopphög!

Nähä... nu ska jag gå o leta fram batterier...
så jag kan lyssna o lösa melodikrysset ute i baden-badenstolen med min lilla radio!

Ja...
Det är livskvalitét!
Sån milsvid skillnad mot Ervallakroken... så det går inte att jämföra!
Men, jag är glad att jag fått uppleva båda...
Då vet jag att uppskatta det som så många tar för givet här uppe i Överkalix!

Majbrasa!

Ska det vara Majbrasa så vad passar väl bättre än att elda den första maj!?
Igår blev det, som bekant... inte mycket till eldande för vår del!

Idag däremot har vi eldat på hela dan!
Från morron... innan pappan kom från jobbet, har vi varit ute!
och, halv fyra har jag gått in o börjat med maten!
Hela denna härliga dag, med massor, massor av plusgrader (17 som varmast!)

Själv har jag fortsatt med räfsandet... lika förundrad än...
dessa kopiösa mängder med hundskit! Hade Senna bott i en hundgård så hade han kunnat ta ett litet skutt över stängslet... för skiten hade byggt upp en meter, minst!

Och vedhögen!

Högen med klubbar har minskat...
Högen med, av mig kluven för hand, ved har ökat! =D


Pappan fixade en ny huggkubb...
Den gamla var så saggig o insjunken i mitten så att allt man ställde dit ramlade omkull!

Men, vilken härlig dag!
Solen har strålat... där har jag stått o svingat klyvyxan i jämn takt... i bara byxor o bh!
Så, ikväll lär jag ligga still i sängen!
Musklerna är möra från yxan - skinnet från solen!!! Men, det är det värt!

Trollen har varit rara idag... grejat på hela dan! Korvgrillning till lunch igen, fast nu var det "Hotdogs - kalasbricka"! Båda trollen var mäkta imponerade över korv-bollarna!
Stumpan kämpade febrilt med att få äta upp just dem först!Fast... när stumpan tog räfsan o stegade iväg till värsta plätten med sjöblöt gräsmatta överfull med hundskit fick pappan nog... då åkte trädgårdsslangen fram! För, hon vägrade att gå o slafsa i snön så stövlarna blev lite mindre lortiga! Annars minsann har hon inga större problem med att slafsa runt i blötsnö!

Kvällen avslutades med middag o majbrasa!
Anna o Lasse kom, vi åt o eldade!

Tur att man bor i norrland... här fanns det ingen risk för skogsbrand!
Majbrasa omringad av blötsnö! =)

Sammanfattningsvis...
En helt otroligt härlig vårdag!
Nu är jag trött... lika trött som trollen - somnade nästan innan huvudet landat på kudden!

Aha!

Det slog mig plötsligt...
Anledningen till varför jag så gärna sätter mig vid datorn,
kollar runt... snör in ett blogginlägg...

Jag tar mig pauser!
Egentligen hade jag ju helst legat på soffan,
med ett sudoku o en kaffekopp!
Gjorde precis så nyss, men... det bara går inte!

För så fort man lägger sig ner i soffan så kommer båda två... i raketfart!
Helst ska båda sitta på mig!
Men, det brukar sluta med att Edtih knölar ihop sig med en bok vid sidan av mig, längst in... så jag får balansera på soffkanten, tur att rövomfånget minskat en del, risken för fall har minskat lika mycket! =S
Edvin, ja han vill väl också helst vara på mig men, där går gränsen... ett sprattlande barn kan jag överleva... inte två!
Jag försöker ju i regel läsa en tidning, lösa ett korsord eller så... då räcker det med ett störningsmoment som knuffar! Så, herrn... han studsar i soffan överallt istället!

Idag lös solen genom en kristallskål/ljuslykta som står på tv:n, det blev "regnbågsfärg" lite varstans... o det var ju kul att studsa o jaga! "Mmmmm, det smakar gott om regnbågsfärg!" sa han när han slickade på bordet! Och när så Edith, som faktiskt låg rätt still också började jaga spektrum... då gav jag mig...
"Jag sitter hellre hääääär, vid min dator o och skriver på tangentbordet!"

Matadorerna får fäkta på bäst dom vill där inne på soffan!
Sen är det lite lättare att dricka kaffe här... spiller inte lika mycket! ;-)

Jag har träningsvärk... i armarna! =D
Lite mer ved o räfs idag... det kommer att göra susen!

RSS 2.0