Jiiihaa!!! Jag gjorde det!

Ja ja mensan!!!
Jag badade!!!
Det du Lillan!!! =D
Bildbevis!!! - - - >
Det är hundra år sen jag badat ute... tom sommaren för två år sen när ALLA badade o det var hur lågt vatten som helst o hur varmt som helst i vattnet tålde jag inte att doppa mig längre ner än strax nedanför röven... förra sommarn är bara ett enda töcken av kolikbarn o trotsig storebror osv... tror inte att jag ens var i närheten av en badstrand då!
Men, nu igår gjorde jag först den där klassiska att försöka GÅ ner i vattnet... kom så långt som halvvägs över röven o där stod jag som ett fån! Varenda hårstrå stod upp på kroppen! Men, efter en stund försvann gåshuden... det gick väl in i skallen att det faktiskt inte är så kallt! Så gick jag upp till bryggan o dök från den istället! HÄRLIGT!!!!!
Jag tänkte igår att det är ju lustigt att jag som varit en säl... mer i vattnet än uppe ur det har gått till jordens badkruka! Men, jag tror det har med ryggen att göra... En teori ialla fall...

Sen åkte vi ju iväg till Svartbyn...

Jag var o droppade av familjen hos Anna, jag döpte om henne till familjeförvarare igår!
Men, Edvin trivs där... o så finns det så mycket traktorer o sånt jox alldeles i närheten... Granne med en jonka-bondgård! =)

Supersnyggingen Nobel!

Och... Vi klurade ut det där med gräsklipparn o Lasse!
Han har nog räknat ut att det blir en del svängar med hästar dit... så...
då blir ju gräset ordentligt avkortat... o gräsklipparn kan stå o vila sig! =)
Fast, det kan ju hända att det blir rejäla gödslingar också!

När vi for från Svartbyn var det en otroligt lustig himmel... Alla möjliga moln o så otroliga färger i rött, orange, rosa, grått, blått, vitt, gult... Det bara skrek ÅSKA!
Och... vi hann inte mer än innanför dörren, borsta tänder, på med pyjamaser o så i säng så blixtrade det första gången... en mycket lustig åska! Det blixtrade flera gånger så man riktigt såg blixten men utan att smälla varje gång!!! Några rejälare brakningar... o Edvin var rädd! "Jag är rädd... Åskar!" sa han o gömde sig bakom mig! Nå, det blev ju inte nå värre oväder så få se då i dag... dom har lovat krafigt åskväder här uppe... Huga!

Förra lördan... med ont i nacken fick jag ju testa en varm bovete-kudde hos Anna o Lasse... verkligen skönt! Och... jag hade lämpligt en liten "stuvbit" linnetyg (efter tillverkningen av ett kattutställnings-burskynke!) som blev precis lagom till att knåpa ihop en egen kudde! Pappan köpte ett kilo ekologiskt odlad bovete o igår fick jag äntligen sytt ihop den (har försökt i två dar... men... säger bara TROLL!) sydde även ett fodral till den... riktigt snitsigt med en dragkedja o hela fadderullan!!! Blir lite imponerad över mig själv... ok, det är väl inte värsting-snyggt men... det funkar!!!
Nå, när Lisa såg tyget häromdan så beordrade hon mig att lägga ut en bild på ko-tyget här på bloggen... så... här är det!


Bovete-kokudde!

Edith har sängkläder i det där tyget... =)
Till spjälsängen som hon aldrig använde!

Och så lite kul Edvin-snack...
Här om dan for har runt med ett plast-skrin, lite halvskruttigt men med lås...
o så kom han o sa: "Fångat addiacken!" Jag hörde inte riktigt vad han sa, eller fattade inte riktigt... utan svarade som man gör: "Jaja, vad bra!" o han envisades med att surra om "Addiacken" när jag då kikade ner i lådan o ser en gammal, skabbig plåtleksaksbil a la´raggarbil så fattade jag vad han menade! Fångat cadillacen! =) Fast, tydligen så var det en Buick...

Skat-skrällen...

Det är sååå kul...
När man öppnar dörren för att släppa ut hunden på morron o möts av kompostpåsen (i molekyler o utspridd överallt!) man ställde ut på bron o glömde bort i gårkväll... det har hänt förr! Det kommer att hända igen.... =(
Jag fixar o grejjar i köket, tömmer kompostpåsen o ställer ut den på bron för att gå iväg till tunnan SEN med den... det är bara det att då hinner det hamna annat mellan... typ gnälliga ungar som spiller, måste duscha, få välling, borsta tänderna, ramlar o slår sig osv i all oändlighet!!! Så... då när man sticker näsan utanför dörren nästa gång så förbannar man sig själv att man gör så här... gång på gång!!! Och... jag lovar... det finns saker som är roligare än att plocka/sopa upp innehållet från en kompostpåse speciellt i slutet på juli! I mitten av januari spelar väl det mindre roll...

Igår visade SMHI att det skulle bli mulet o omkring 17 grader idag... så jag slutade ut nån badstrands-sväng idag... men, nu strålar solen från en klarblå himmel! Och i  morrontidningens prognos visade det bara strålande solar hela dan men härliga 23 plusgrader... var just o kollade nyss på SMHIs sida... o nu minsann visar dom soligt o varmt! Hur har dom det egentligen med prognoserna???
Nu blir det badstranden i alla fall...
Stumpan behöver få sig en liten middagslur (var vaken till mycket sent i går!) sen traskar vi med hela konkarongen till bäcken! =)

Vilken dag!

Jisses så skönt!
Helt underbart väder...
precis lagom varmt så man absolut inte fryser trots t-shirt o shorts!
Ditton i endast klänning o inte en enda knottra av frusenhet!!!
Och så väldigt lite bitska flygfän!

Lisa-Maria kom till oss... hon skulle med nån buss så hon fördrev ett par timmar här....
Vi traskade iväg till Kvarnbäcken! Edith o Edvin har verkligen njutit av vattnet!
Först gick vi dit med bara två vagnar med barn i... väl framme vid stranden kom jag ju på: Bad-Leoparden!!! Så jag traskade hem igen o plockade den, cykeln o några glassar! Pinnade tillbaka... åt glass... sen kom Alexander med farmor Annsofi o han hade ju med sig spadar, hink o båtar! Så, då kom vi ju på att Edvin också ville ha lite leksaker... så upp på hojjen igen o pinna iväg... så fick han då sig ett gäng leksaker... Alexander o han har lekt tillsammans med grejjerna, o såg verkligen ut att ha kul!
Edith var helt salig när hon fick sitta på leoparden! Lisa har dragit runt med båda två o men Ditton satt o verkligen njöt av det hela! Hon började bli trött o ögonen blev simmiga o hade jag inte stoppat ner henne i vagnen så hade hon somnat sittande i vattnet!!!

Vad rör sig i tankarna månntro?

Edvin körde lastbil... rejält! Det var vattenplaning på djup nivå! =D

Hoppas det är vattentätt här!

Och dom är ju bara för sköna... båda två!
Som sagt... Edvin tycker inte om att bli smutsig... Edith älskar att bli smutsig!!!
Vi skulle ta oss fika o Edvin skulle få sig en saftmugg, men han hade väl en fjorton sandkorn på händerna så han var ju tvungen att gå o tvätta dom först!
Och Ditton... sitter o lastar in näve efter näve med sand i munnen o mår såååå gott!!!

Sen kom det en jycke på badvisit...
Det är en Bichon Havanais!!! Men, jag må då säga att den såg liten o petit ut... i jämförelse med Tim!
Okej... nio månader gammal, klippt o blöt...
men, så har jag sett Tim också o han såg inte alls lika förtvivlat eländig ut som denna rara lilla dam gjorde! =)
Men, näpen o söt var den!

På morron bad jag Edvin ta med sig två soppåsar o kasta i sop-otton...
Glad i hågen traskade han iväg med påsarna... o nästa gång jag sticker ut näsan genom dörren ser jag vad som hände med "soporna"!

Hon sitter ju mjukt i alla fall, lillasyrran!

Nå, kul hade dom i alla fall...

I morron har jag planer på att ge mig iväg åt Svartby-hållet...
Få se om pappan o trollen hänger med... ska komma ihåg att ta med kameran så jag får visa upp dom ljuvliga varelserna på fyra ben!
Och... få då se hur det känns efter ridtur nr två... för... jag är helt mållös!
Träningsvärken kom aldrig!!!???
Idag är det tisdag... tre dar sen barbackaritten o då borde det ha märkts!?
Ja, jo... en aning öm i ljumskarna har jag väl varit... men, det har jag blivit av betydligt lugnare o försiktigare eskapader så jag är som sagt... helt mållös!!!
Och lite mallig o glad... tydligen så finns det lite muskler där jag trodde dom var förtvinade! =)

Ström!

Igår slöade jag i stort sett hela dan...
Enda avancerade, bortsett från disk o steka en hamburgare till min middag, var att ta emot rara damen Echo Coco! Hon kom för ett kärleksbesök hos Armani... hon löper inte än... men, med Armanis enträgna uppvaktning så lär hon väl börja inom kort (så hon slipper honom!)
Damen behöver nog röra på sig... o det fixar han också!!! (hennes kattpolare hade ju ungar... med kattungefoder... som hon begärligt försett sig med! Hon var ju ingen tunnis sist hon var här... o nu är hon.... ja... ännu mindre tunn!) Han jagar henne från morron till kväll... o hon springer undan, fräser o lappar till honom till Edvins förtjusning! Han tycker det är skitskoj o se på vad dom gör! Och så härmar han fräsandet o garvar! =)

Men, i övrigt blev det datorn, sängen, sudoko o korsord!
Tigerbalsam o en varm halsduk... så när gänget kom (jag o Ditton hade överlevt FLERA timmar utan varann!!! SKÖNT!!!) så kände jag mig rätt bra i nackeländet... Men, nu på morron så var jag som en fiolsträng igen! Skulle tro att det har liiiite att göra med att Edith sover så nära mig hon bara kan så jag ligger blixtstilla hela natten...
Nu på morron kom jag ju ihåg... Jag har ju en TNS-apparat!!!!!
Varför kom jag inte ihåg den igår???
Men, nu sitter den där.... o fladdrar o pirrar i min nacke... eller egentligen är det nog mest i skulderbladet... men, det strömmar bra där omkring! När jag hade som värst i ryggen var det den som var enda lindringen... så länge jag hade igång strömmen så "kände" jag inte det ryggonda! Och jag har haft lite svammel med en axel en gång i tiden... o då hjälpte ström jättebra... så nu ska här strömmas! =D

Jag hittade en sida igår med en häst jag fick nostalgiska vibbar av... Nadzin!!!
Mailade till tjejen som hade sidan o fick svar idag... JA!!! Det var min Nadzin!!!
Nu ska jag leta fram lite bilder o scanna in o skicka ett svar....
Hästen finns i TYSTBERGA!!!! Tänk, så många gånger vi körde förbi där för bara några få dagar sen... o han lever!!! =D

Nadzin!


Jag o Nadzin, 1985

Första gången jag såg Nadzin var han en tunn, lurvig o smutsig hingst som tittade på mig med sina mörka ögon under den långa manen... Mitt hjärta smälte på noll sekunder...
Tjejen som varit stalltjej tidigare hade visst haft sin egen hingst där som fått den mesta av uppmärksamheten o omsorgen så Nadzin var väl inte alltför ompysslad... men... det ändrades radikalt när jag fick en borste i min hand!

ÅÅÅÅÅÅHHHH!

Även om det känns i benen...
o i morron kommer jag garanterat inte att komma upp ur sängen...
brukar vara så när träningsvärken sätter till ordentligt så kommer den efter två dar!
Och den där nacken som var risig igår... känns som en fet, värkande limpdegklump idag!
Men men... det går väl över! =)
Underbart var det i alla fall...

Först var vi ju på dop!
Oscars dop!
Två småtroll o kyrka...
Ja, det var väl mest trollen jag hörde o inte det prästen sa! Fast, det är ju rätt nyligt vi har hört samma ord, två omgångar så man har ju lite koll på vad som sägs som tur är...
Edvin hittade ett stort träd i psalmboken så han o pappan satt o diskuterade om att såga ner det!
Stumpan upptäckte att det var fin akustik så hon hojtade o gölade....
Själv försökte jag knäppa kort...
men, det blev väl inte allt för bra kort vi, satt lite för långt bak....

Sen var det fika i församlingshemmet!
Jag antar ju att det var Edvins höjdpunkt!
Han fick först en omgång fika...
sen gick han själv o hämtade sig en tallrik till, FULL med fikabröd!
Sen blev det ju tårta - - -

Snacka om uppassning!!!! =)

Smaskigt!
Edith njöt mest synbart... det var i alla fall under hennes plats det var tvunget att sopas i alla fall!
Och så himla härligt med vädret... verkligen toppen!
Varmt, soligt o skönt! En toppendag med andra ord...

Och så inte tu tal om avslutningen...
Anna o Lasse bjöd på käk... färska grillade hamburgare, sås o klyftpotatisar... o så kladdkaka till efterrätt... men, lite i skymundan hamnade maten i alla fall... för, jag pep ju iväg till dom där hästarna vid halv sju-snåret!
ÅÅåååhhhhh!!! Borra in näsan i en varm hästpäls... MMmmmmm!
Det går inte att beskriva känslan!
Sen borsta, o fixa o greja...
Sarah o hennes dotter följde också med på dom två andra hästarna/ponnyerna som dom har o jag red den fina Nobel... en ståtlig arabvallack...
Det blev barbacka... :-o
Och... lite imponerad över mig själv är jag... det är ju ändå fem år sen jag suttit på en häst sist... o nästan två timmar var vi ute, okej... det blev ju mest skrittande... nån travsväng o nån liten galopp! Och, nån liten dansuppvisning hade han... o jag satt kvar hela tiden!
För det första... jag kom ju upp på hästen!
Visserligen så är ju araberna inte 1.78 i mankhöjd o vi ställde oss i en slänt... men, å andra sidan så är min röv betydligt bredare än vad den var för fem år sen!!! Och... formen överhuvudtaget är väl inte riktigt den samma...
Dom har en westernsadel till honom... jag gillar vanliga sadlar bättre, så därför föredrog jag barbacka... men, jag ska testa den också nån dag!
Idag känner jag inte av nästan nån träningsvärk, men jag vet av mångårig erfarenhet att den kommer i morn! Men, det är skönt! Det ska kännas att man gjort nåt!

Trollen hade skött sig riktigt bra...
Det var väl bara Edvin som var lite gnällig när jag åkte o ville följa med!
Sen följde ju skötväskan med i bilen... så när stumpan började lukta kack-kalas blev det lite kris! Men, tur som var hade ju förra husägarna småbarn, så dom hade lämnat kvar nån blöja som passade! =)
När vi var på hemväg under ridturen så svängde vi förbi hos Anna o Lasse... Anna o Edith satt ute på bron när det kommer intrampandes TRE hästar på gården!!! Hennes ögon blev dubbelt så stora!! Hon fick sitta upp framför mig en liten stund... men, hon ville kravla ner nästan direkt! Edvin kom springandes med rätt stora ögon han också! "Häst!" ropade han o skrattade hjärtligt! Sen gick han in o skulle ta på sig skorna, för han skulle komma med! Så, då fick vi sätta lite fart o ge oss i väg... med Edvins grinande vrål ringande i öronen... men, sånt går ju fort över!

Nå, summa summarum...
Vilken toppendag!

Sagt av Edvin:
Igår medan jag var o red berättade pappan att grannens finnspets hade satt igång att yla, Edvin hade undrat vad det var o dom hade väl, inte menat att skrämmas eller så, men sagt att det kanske är en varg! Edvin hade rusat upp bakom pappan i soffan o sagt till Anna: "Crossen, ute på gräsmattan, hämta!" med inte tårarna långt borta!
Hans älskade leksakscross som han köpte på Konsum i förrgår fick ju INTE bli vargkäk!!!
Nu på förmiddan... egentligen skulle vi åka allihop till Kypas, men när jag kände efter så ville jag nog gärna stanna hemma o ta det lugnt idag... den där nacken är verkligen äcklig! Nå, så då pratade vi om att Anders skulle åka själv osv... Pappan säger: "Ja, men då tar jag trollen o åker iväg då!" Edvin frågar snabbt: "Jag? Är ett troll?"
En till kul grej... hänger ihop med mitt namn som ingen i familjen säger... =D
På Konsum, vid kyldisken med korv, har dom en spegelvägg lite på sidan om... när Edvin satt i själva vagnen o Edith i barnsitsen o jag ställde mig o kollade efter bratwurstar så ser Edvin mig i spegeln o utbrister: "Kickaaan! Där är Kickan!"
Det kommer att bli som Hälge... dom måste kolla posten för att veta vad jag heter!!! ;-)
Nu har dom i alla fall åkt iväg... o jag ska snöra mig i sängen o vila...

Aj aj... aj...

Vaknade med nackspärr... eller nåt sånt!
Ont o stel i nacken i alla fall... VA?!
Idag när jag äntligen ska få lite hästskit under naglarna....
Det är väl nån illasinnad som utövat voodoo på mig... finns väl ett gäng att välja från!
Nå, får väl dunka i mig några panodil... tur att man är "van" att ha ont i ryggen, det är bara att bita ihop!

Vi hyrde "Järnets änglar" igår!
Den var riktigt bra... ok, kanske inte värsta hollywood-farten men den hade sina roliga poänger o så är den ju inspelad i Luleå! Med ett o annat känt ansikte som svischade förbi!
En scen i filmen kommer en raggarbil rullande förbi en av tjejerna o där sitter två "riktiga" Överkalix-bor... frågar om det finns nån bra pub... Hon frågar vart dom kommer i från... Dom svarar Överkalix! Åk tillbaka dit då! Blev svaret... "Jag frågade bara hövligt om en bra pub... sata Lule-hasa-fot, så är det alltid!"

Det var Bengan i vanlig ordning som fixat käket...
Kommer aldrig att glömma den gången när det hade kört ihop sig för honom så jag åkte o levererade, observera jag LEVERERADE maten till filmskådisarna... tror det var "Vingar av glas" dom spelade in...
När jag traskar in med backen med mat möts jag av en mycket skeptisk Alexander Skarsgård som spänner ögonen i mig o frågar: "Var är Kungen?" Svarade som det var... (dom hade ändrat inspelninstid från natt till dag, så han var uppbokad den dan) att han var upptagen med annat så han kunde inte köra hit maten, därför skickade han mig! "JaHa! Är det han som lagat maten då???" Ja, självklart... o jag kan ge mig sjutton på att om jag svarat nä, det är jag som fixat det så hade jag fått vända i dörren med fulla grytor!!!! =D
Han är verkligen poppis bland filmteamen!
Kul i alla fall med norrlandsfilmerna...

Martin ringde... för nån timme sen var dom strax utanför Nyköping... så nu ligger dom nog i sina sängar o sover! Det brukar vara sängen man mest saknar när man är på resande fot! I alla fall jag... =)

Nä... nu ska jag gå o få mig nån slags frukost...
Vi ska ju på dop idag, Oscar döps i kyrkan idag!
Vädret är fantastiskt... ser ut enligt SMHI att den finaste dagen hittills denna sommar blir i dag! Resten av dagarna som syntes på prognosen såg inte heller ut att bli fy skam... Härligt!
Så man får lite sommar innan hösten....

NU!!!

Äntligen, tog hon en rejälare promenad!
Hämtade två av Anders kalsonger o så kom hon trampande 15, 20 säkert 25 steg med en kalsong i varje hand!
Synd bara att hon är trött som sjutton... det blev ju en liten rumpnedsättning o då kom tårarna i stora strömmar nerför kinderna!
Inte för att det gjorde ont eller så... hon bara damp ner med rumpan i backen... nä... det var nog mest för att benen inte riktigt lydde henne!

Visst har hon ju tagit steg tidigare, en fem, sex steg... sen har hon fortsatt krypa...
Men, nu var det riktigt bestämda STEG!

=)

Hon hann ju nästan bli ett år o sju veckor gammal!!!
Och jag som tyckte Edvin var lite "sen" med att börja trampa... han var drygt ett år... (o tre veckor tror jag!)
Men, till slut blev hon väl less när vi retat henne hela dan där hon gått på händerna o fotsulorna! =)
Det blev väl för tungt att krypa i gruset... för mycket vikt så det gjorde för ont i knäna...
o så tillråga på allt ett par föräldrar som halvgarvade åt henne där hon for med röven i vädret! ;-)

Och nu har Nyköpingarna åkt hem...
Huja... jag avundas dom inte!
Skulle tro att dom är nånstans mellan Luleå o Piteå just nu...
Oj ojoj... mååååånga mil innan dom är nere i Nyköping!

Augustimåne!

Nej Nej Nej!!!
Jag vill inte!!!

Igår kväll när jag gick ut med kompostpåsen hängde den där strax över Vännäsberget o sken...
misstänkt lik en augustimåne!
Så där knallgul o stor, fast den bara var halv...
Vart tog den här sommaren vägen?
Har det alls varit sommar???
Jag får en ångestklump i magen när jag upptäcker att den här sommaren som jag fortfarande väntar på snart är slut!
Snart är det mörkt, det börjar snöa o så får vi frysa igen.... Blä!
Okej... hösten är mer än välkommen!
Ska bli sååå himla kul att se hur Ask funkar i skogen!
Men... den där vintern.... NÄ, vill inte!

Ja... som jag förstod så var det lite fuffens joxande igår! - - ->
Och idag ska pappan på vårdcentralen!!!
En rar liten rostig spik har gjort en svullen bula på handleden,
där det rinner ut lite rostrosagrön geggamojja ur... så...
Mamman var tvungen att morra...
"NU ringer du vårdcentralen!!!"

Men, när man ser den här bilden så tror man att sommaren aldrig tar slut! =D
Och... det blir ju en sommar nästa år också!


Raigat runt...

Pappan o Edvin åkte iväg mot Kypashållet på förmiddan...
Stumpan o jag hade lite planer (har funnits ett tag i min hjärna) att röja upp i kallgarderoben i Pontus rum!
Det är totalt omöjligt att gå in i den utan att det brakar o knakar under fötterna!
En miljon olika grejjer... så det blir den stora sopskyffeln o säcken som åker fram!
Har morrat till Pontus, ett antal gånger, ett antal år... men... så om det nu råkas hamna nåt i papperskorgen som är av värde så *ooooops*
Men, nu blir det ju projektet i morn istället!
För idag blev det raigar-tag istället!
Vi åkte med mormor till Brännvalls o fikade, Martin o Kevin o så jag o stumpan... sen en sväng upp på Brännaberget! Vilken fantastisk utsikt! Hade jag haft en mille så där liggandes så hade jag köpt det! Vilka möjligheter!!! Och... 995 000:- för en hel bergstopp med festplats!!! Det är billigt!
Sen åkte vi till Grelsbyn o kollade in gravarna... o så blev det Vippabacken med schweitzerschnitzel till middag! *mmmmm*
Så, det blev en raigardag... Pappan passerade Vippabacken när vi satt där... lyckades se honom där han svischade förbi! =)

Nu ska jag kolla in lite bilder från dagens eskapader... är lite nyfiken på dom där Kypas-bilderna... låter som lite våghalsiga äventyr det jag hörde... en stege, en traktorskopa o en stege till o så murkna brädor att klättra runt på! *hmmm* o så riva tak....


Abstinensen är stillad!

Vi var till Anna i Svartbyn o fick oss födelsedagstårta idag...
Och... jag noterade så där i förbifarten att det stod några fyrbenta varelser där i en hage några hundra meter norr om Anna... så när vi fått oss fika o det kändes hyfsat godtagbart att jonka iväg så gjorde vi så... Edvin hängde på han också!

Och så fick vi då fylla nosen med hästdoft!
Och... gissa vad mamman ska göra på lördag???
Jaja men... upp på hästryggen!!!
JIPPIE!!!
Så nu får man hästabstinensen stillad dom hundrafemtio åren eller så som det kommer att ta innan det står en egen häst på vår gård!!


VARNING!! VARNING!! VARNING!!

Nu ska farmor blunda!

Barnbarn som är svin!


Mmmm... Choklad!

Edvin har varit en gnällis idag... igår o i förrgår o egentligen sen vi kom från Nyköping har han haft allvarliga monstertendenser... och idag tvärvägrade han att käka, så det var bara stumpan som fick lite smaskig choklad efter maten! Och hur hon njöt av denna choklad!!! Oj oj oj...
Tur att mamman mer än gärna tvättar...
så trollen får upptäcka världen på VIAs sätt! =D
Men... Edvin uppskattar INTE smuts lika mycket som lillasyster! - - - >

Edvin hade en kul kommentar på morron!
Han blev nödig så jag följde med honom på toan... där satt han medan pappan rumstrerade i köket o ropade frågande om han ville ha frukost (flingor)!?
Svaret var ju klockrent: "NÄ, Jag bajsar!"
Och så klart... inte kan man ju äta flingor när man sitter o bajsar!!! Där har vi småbarn i ett nötskal... Det som händer är exakt här o nu!

Möblera om! *morr*

Började med projektet ommöblering igår...
Idag tog pappan med sig Edvin o rantade iväg till Kypas så fick jag o stumpan fria händer med att ordna sovrummet... flytta om lite möbler går ju enkelt o bra... men, den där datorn... SUCK!
Sladdar hit o dit till tv-modem, dator-modem o så router... o så högtalare o skrivare o extern hårddisk o alla modem måste ju ha ström o så tv-n ska ju ha ström o så.. o så alla usb-sladdar till telefoner o kameror o mp3-spelare o så suck o så pust!
I ett hus som planlösningen ritades nångång 1938 på hösten!
Eluttagen är ju inte planerade för digital-tv via internet direkt!!!

Nå, allt gick ju rätt bra tills jag skulle ha ihop skiten igen...
Från telejacket går en sladd till modem nr ett, därifrån går det då till tv-n o det var SÅ viktigt att det var utgång nr två som nätverkssladden till tv-s "modem" skulle användas... sen skulle ju routerns sladd också sitta där...
Jag har ju haft en del hjälp av stumpan som tjänstvilligt plockat fram o tillbaka med ALLT så det har ju kraschat i golvet en del grejjer o så...
Men, nog tyckte jag ju att det funkade igår!! Varför funkar det inte NU????

Jag har testat o flyttat kablar o startat om... o morrat o dammsugit o torkat mellan varven! Nätet funkade men inte tv:n!!! Började lura på att modemet till tv-n pajjat...
Nå, till slut så testade jag att sätta tv-n i utgång nr två... o så vips funkade allt!
Pappan muttrade att "Sa jag inte att det var nr två tv:n skulle sitta i!?"
Hmm! Det hörde då inte jag!

Nå, nu är allt frid o fröjd igen... allt funkar, o det är bara lite skarvsladdar som behövs för att slippa en jonka-sladd mitt över golvet!
Så nu lär ju datorn få stå här uppe! Där ett tag hade jag planer på att ta ner den till "hund-rummet" men, telejacket är ju här uppe som modemet ska sitta i så... det var nog pärs det här... börja borra hål i golvet för att dra ner telefonsladden o tjorva... Hmmm... Nja... Det blir nog bra så här!Lika ivrig som stumpan!!!!!!!

Nu vet jag precis.... alldeles exakt o precis vad jag o stumpan vill ha!!!
Har bett stumpan blinka lite med ögonfransarna till pappan... själv ska jag göra likadant!
Vi kan slå ihop alla våra födelesedagar o julklappar.... ;-)
Vi nöjer oss med två... ett hingstföl o en vuxen vallack blir bra! =D

Vi vill ha!!!

Mas Boulanger

Suck...


Bilden har jag hittat på nätet... (iobc.ema.fr)

Detta är en robust häst som bevarats som "urhäst" i Camargue i frankrike... (har man fransk jakthund, Epagneul Bretagne, så ska man väl ha en fransk häst också!) och den är härdig i den tuffa vintermiljö som blir där i området med mistralvinden som blåser upp till 120km/h med blötsnö/regn omkring nollgradigt! Dom är inte så utsatta eller känsliga för myggen, tål att gå i lösdrift (i frankrike finns inga lagar för krav om ligghallar mm) o skulle passa mig o Edith ypperligt! Blir inte så stora, 135 - 150 cm, och väldigt allsidiga... dressyr, hoppning, working..., western, körning! Och... pappan o Edvin kan köra timmer... o så kan vi åka upp till fjällen o jaga ripa med Ask, ridande på våra två Camarguehästar!!!

Ojojoj.. vad jag har rusat i väg i mina tankar!!!

Det finns inte så många i sverige, om jag har fattat allt rätt så ett trettiotal... o närmsta finns i Umeå!
Jag bara måste åka dit o känna, lukta o se denna hästras!!!

Arsenalen...

Här är den!

Klopeti-klopp!

Hittade ju tre till igår (arabföl och shettissto med föl) den sista svängen på marknaden!
Fast, det känns som om det saknas nån... måste ta en ordentlig titt i alla leksakslådor!

Oj vad skönt det skulle va o ha ett riktigt lekrum! Med ordentlig förvaring till båda två!
Slippa ha leksaker precis överallt!!!

Jag o Edvin dumpade av stumpan hos mormor igår så for vi en sväng till Bränna!

Först åkte vi förbi ett barnbarn... så jag fick skriva under "faderskapserkännandet" på Armanis senaste dotter!
Åhhh... så fin!!! Mamman är ju den där Pippi som var här men knappt syntes eller hördes! Och, där BLEV det ungar! Den andra damen som hördes o syntes mer än väl, hon fick inga ungar!!!
Lustigt med naturen...

Så snygg man kan vara! =)

Kolla in Armanis avkommor!!!

Sen gjorde vi marknaden!!!
HAHAHAHA!!!
Lite irriterande att knallarna plockar ihop o sticker iväg innan allt stänger!!
Jag hade kollat in en tre, fyra ställen med intressanta saker... men, det enda jag fick tag på var en souvas-kebab!
Dom står då där troget utanför prästgården... till sista stund! TACK!!!!!
Men resten... där gick jag o strosade med vagnen när en stor skåpbil kom rullandes o blickarna den griniga manlige chauffören gav mig signalerade: "Flytta på dig för h-vete kärring!"
Nå ja.. då sparade jag några kronor i stället för att köpa skrot! =)
Fast, jag hade ju gärna köpt nån lott o sådär... men, det var bara friggebodalotteriet som var igång då omkring 16-tiden... sen var det nån som mumlade om att marknade stänger kl 16!?
Gjorde den det?
Har jag missat att läsa det??? Jag trodde då stenfast på att det var 17 den skulle stänga...
Skulle va nåt för Konsum o ICA att börja med!!! "Äh... Nu börjar det tunna av med folk, klockan är ju 18:36, vi stänger!"

Så är det!

Bara måste ju...

Kommentera!
Och avreagera mig lite grann...

Det här mailet skickade jag den 5/3 2008 till
kommun@overkalix.se
Det var lite intressant att höra "hur det låter"...
Sagt av någon som talat med någon som är "insatt" i ärendet!!!

Fritt citerat "Catherine Vikman har skickat flera skrivelser till kommunen och hon vill ha ladugården riven!"

Tänk att folk VET så mycket o så gärna BERÄTTAR åt andra...

Jag ser då inte nånstans att jag gör en "anmälan" eller kräver att det rivs!
Min fråga är VEMS är ansvaret... och vad GÄLLER om någon skadas!!!
(och det har jag egentligen inte fått svar på!!!)

Suck...
Nå ja...

Jag tycker fortfarande att det är obehagligt att ha detta ruckel några meter från mitt hem, där mina barn i ett ögonblicks verk kan allvarligt skadas!

Nå... hoppas det rivs i alla fall...
Eller???

Är detta något värdefullt att bevara?

Oooooops!
Vy från sovrumsfönstret!

Tack o lov så har det ju vuxit vilt i många herrans år så skiten knappt syns bland all sly...
o hindrar lite grann fri infart i alla vidöppna och obefintliga dörrar överallt!

Marknadsdagar!

I förrgår gjorde vi ingenting!
Vi var inte ens utanför dörren!!!
Men, dagen rusade iväg i alla fall...
Martin o Kevin var o rantade en sväng... förbi Svartbyn (Pontus flickvän) o skaffade sig en liten rar kissemiss!!!
Han ska heta Sebbe! Och är verkligen fin!
Kevin är såååå lycklig över sin katt o tar verkligen väl hand om den på ett så mjukt o fint sätt!
Och... Kissen är cool! Han träffade Armani en sväng o gav honom lite spö! =)

Igår så var det ju marknadslördag!
Så dan började med frukost, sen kom pappan från jobbet o så stuvade vi in oss o vagnar i bilen.... parkerade på Tallvik, gick in till marknaden!
Lite läskigt att gå över bron med en klängande Ditto i en sittvagn! Hon hade ju sele på så risken att trilla ur var ju minimerad men lagom i hennes handhöjd sitter det en lucka på varje lyktstolpe på bron... och jag hann precis, nån centimeter tillgodo, slita undan henne från att stoppa IN handen i själva el-tjafset i en stolpe eftersom LUCKAN som ska sitta som skydd var BORTA!!! Säkert så var det väl ingen ström där... men, det kändes mycket olustigt!!!

Nå själva marknaden var ju som vanligt, men jag tyckte att det var sjukt vad mycke "foppa-tofflor" det såldes överallt! Och... ALLA (inklusive jag) går omkring i dessa tofflor!! Nå, dom är ju sköna o behändiga... så... förståeligt!

Ivanlig ordning var det souvas-kebab som stod högst upp på min önskelista... o så kola!
Edvin o jag åkte radiobilarna o det gillade han ju! Men, han är ingen karusellkille!!! Han o Kevin åkte det lilla tåget som lollar runt ett litet spår... sen var han mer än nöjd! Hmmm.... Då är det bara att sätta hoppet till Edith att hon ska bli ett karusell-freak!!! Så mamman får NÅGON att åka med!!! Pontus var ju inte heller speciellt förtjust i karuseller av nåt slag!
En varsin keps fick dom, Ditto en rosa med kinseiska drakar på o Edvin en svart med Suzuki-märke på!
En sleich-häst hittade vi!!! =) Ett läckert Tinker-sto! Men, eftersom Edvin slocknade i vagnen när vi gick tillbaka så missade han alla "roliga" stånd!
Men, vi far nog en sväng idag också... så kanske han hittar sig nåt då!

På kvällskvisten var vi till Anna & Lasse för en grillkväll...
Eftersom Anders skulle jobba nästa dag så tyckte vi att jag kunde ta mig en öl... sagt o gjort... En öl gled begärligt ner för strupen medan vi satt o slöa efter marknaden (innan vi åkte till Svartbyn) o så när vi då är på väg konstaterade pappan att jag inte tagit med nån öl!!! VA! Här åker man på grillparty o glömmer ölen!!! Pappan muttrade lite att den där ölen hade ju lika gärna han kunnat dricka o köra nästa dag ändå!!!
Nå, Lasse förbarmade sig över mig så jag fick mig en öl där också... Anna hade cider... men, jag är inte så förtjust i cider så jag nappade på ölerbjudandet i stället!
Men, en sak är säker... jag har alldeles för dålig rutin på att festa nu förtiden!!!! =D

Nå, trollen var lite monstriga, trötta o uppspelta av både för mycket sött godis o av alla intryck!
Men det var trevligt... dom hade färsk potatis, från farmors potatisland!!! Smaskigt till den grillade kycklingen o kryddiga korvar!
Jag hade ju lite planer att gå till ett hus några hundra meter längre norrut... o titta, kanske känna, på dom där fyrbenta varelserna... Men, hagen såg så tom ut ho Sara o Jonas så... tyvärr... blev det ingen hästdoft i näsan denna gång!

Medan vi var i Svartbyn ringde Anki, vår stuggranne...
Hon var lite sugen på att gå ut... o ja, varför inte!!! Kunde ju vara skönt o sätta sig i nåt öltält o se på folk, dricka en öl o känna lugnet!!!
Så, när vi rullade in i Bränna var klockan halvett o öltälten hade slutat servera! (partaj-miss nummer två!!!)
Så då traskade vi iväg till hotellet... där fick vi då oss en varsin öl o började "mingla" runt!
Det var ju riktigt kul! Det är väl en fem år sen jag varit ut sist! Sista gången på hotellet så var jag chaffis när jag var höggravid med Edvin... så det räknas väl inte...

Men, lite löjlig kände jag mig där jag gick runt med min BABY-BAG, tygpåsen vi fick från BB när Edvin föddes... nätt o behändig hängde den lagom i köket när jag flockade tag i nåt att stoppa ner min fleece-jacka i om jag skulle börja frysa!!! Trodde det var min Breton-tygkasse!!! Så, det får man väl kalla partymiss nummer tre!!! =D
Ska höra om det finns nån som kan förbarma sig över mig o ge mig en kurs i partajande!!!
Har blivit alldeles för ringrostig!!
Nå, klockan var närmare fyra på morron när vi fick tag på taxin som körde oss hem!
Hå hå.. ja ja... Skönt då att man inte är bakis i alla fall... sömntimmarna blev ju inte så många!

Näpp... Nu har stumpan vaknat efter sin tupplur!
Så.. lite lunch i maggen sen blir det marknaden en sväng!
Tror att jag ska be Edtih blinka med ögonfransarna till mormor kanske hon får stanna hemma med henne... så åker bara jag o Edvin... Liiiiiiite enklare!!!

Gissa vem...


...vem som fick FÖRSTA fisken!!!

Vi var o fiskade en sväng igår kväll... Trots lite gnälliga o omständiga ungar till att börja med så var det fantastiskt härligt att komma sig iväg o fiska! Vi fick ett gäng abborrar... o Edvin hade dragit upp tre fiskar innan nån annan hade hunnit blöta maskarna!!!
Vi grillade såklart lite korv, men det som jag nästan såg mest fram mot var en skogspanna med kaffe... o gissa var kaffepannan var??? Jo, den stod kvar hemma på DISKBÄNKEN!!! Så, man fick nöja sig med rabarbersaften... Nå, inte fy skam det heller, men jag var verkligen skogskaffesugen!!

Och så här glada blir mörtarna i Tvärån när dom ser en läcker mörtbrutta! - - - >

Och så här lycklig blev Ditto när hon fick komma loss från selen som hon satt fast i sittvagnen... o krypa iväg o KÄNNA på vattnet! Härligt...

Plaska-plaska-plaska!!!

Jag tror att hela kusin-gänget var rätt nöjda med turen...
Dom hade lika kul med att leka med pinnar i elden som att fiska... o lillasyster ser på med stoooora ögon på vad storgrabbarna sysslar med! Och.. antagligen suger hon åt sig "kunskaperna" som en svamp!

Eldvakter...

Trots att Martin gjorde allt han kunde (höll fram fisken så långt som möjligt mot kameran) så, NÄ... Det ser INTE ut som en haj!
Stumpan högg sig ett metspö o fiskade, hon också... tur att ingen stod bakom!
Sen hittade hon en stock att sitta på... och, ja gissa vad.... "Ihhhaaaa! Klopeti-klopeti-klopeti!" o så satt hon o regelrätt skänklade med benen! Va??? HUR kan hon ha en aning om hur man driver på en häst??? Det bara måste vara genetiskt! Visst har hon sett hästar, två gånger på riktigt o så hästhoppning o sånt på tv... Men... inte fattar jag hur hon har greppat det där med att skänkla på en häst...

Kvällen blev sen... dom somnade ett tag efter tolv... Edvin den arme skurken vaknade ju halv nio på morron o ville upp för pinkpaus o vällingflaska (som han inte åt upp) men Edith har sovit tills nu... o fick slurpa i sig Edvins kalla rester i flaskan... o var sååå nöjd så!

Hmmm... hon kravlade sig upp ur sängen... o satte sig på resväskan som står här på sovrumsgolvet... o så fick hon se bilden på sig själv där hon sitter på stocken o : "iihhaahhaaaa" o började studsa lite lätt... =D

Lycka - kan vara så lite!

Tänk vad lite rabarber kan ge en nöje, lycka o njutning!

Jag o Edvin gjorde en gemensam insats o skördade rabarber vid Sunes stuga... rätt mycket o trots att det är rätt sent så var det fina, mjälla o inte alltför sura rabarber (mamman kunde smaka utan att munnen totalförvreds!).
Jag skar/kapade o Edvin lastade på "timret" på sin plastgräsklippare o körde iväg med dom. Visserligen hade han apterat timret till nog så små bitar väl inne, med en sax... men, det gick ändå bra att göra en smulpaj på det... o resten, lite drygt tre kilo åkte i saftmajjan som fick bluddra på. Till sen lunch hade vi stuvat makaroner o stekt korv, saften blev precis lagom klar till måltidsdryck, en kanna o så lite is till... Jisses vad gott!!!
Jag satt o såg på trollen som njöt av ren saft utan E-medel o tänkte på hur lyckligt lottade vi ändå är som har det så här... kan traska utanför dörren några meter... plocka rabarber (lingon, blåbär, hjortron, hallon o jordgubbar) o så en liten stund senare dricker vi saften eller äter sylten...
Hur många barn idag får egentligen vara med om sånt?
Saft??? Hmmm.... det köper man i affären!

Stumpan på morron...
Ja, hon är bara för skön!
Jag satt o försökte dricka upp mitt morronkaffe, ibland är det som förgjort att hinna dricka VARMT kaffe... när hälften av koppen är tom så är kaffet iskallt, då brukar jag spä på med hett kaffe så det är perfekt dricktemperatur... just då... men inte om en kvart när jag åter får dricka pissljummet kaffe...
Nå, nu på morron satt stumpan o åt flingor medan jag bläddrade i tidningen... Det är ju marknad så i vanlig ordning kom också NSD med marknadsspecialen i brevlådan så jag hade två tidningar att läsa.
Bilagan med marknadsspecialen hade två tjejer med två hästar på framsidan o i tidningen var det ett reportage om ridläger här i Vännäs o en stor bild med fem-sex tjejer som kom ridande på en grön o blommig äng... När stumpan fick se den bilden... KASTADE hon sig fram över bordet o satte igång att studsa i sin matstol, "klopeti-klopeti-IIIIHAAAAA-IIIIHHHHAAAAAAA" lät det ljudligt o så slänger hon sig framåt mot bilden o bara vrålar!!! Hon är för rar där hon sitter med sin barnmat-tallrik med en bild på en Tonka-grävare (mamman hittade på e-bay!)!

Regn o sol!

Ena sekunden strålar solen o nästa fullkomligt öser vattnet ner!

Okej... bra för dom där dryga 30 potatisplantorna som växer o gror...
men... den där tvätten jag hängde upp i går o som var fuktig när det började spöregna!
Den tvätten är mer än fuktig nu! =(
Nå ja... förr eller senare så torkar det väl....

Mormor fixade smörgåstårta idag så det blev middan...
Sen har jag gjort ett försök att fixa till (läs mäta, klippa o sy!!!) mörkläggningsgardiner till stugan!
Jag hann halvvägs sen blev det för mycket gnäll o häng i famnen...
Edvin har varit ett grin-monster idag!
Riktigt jobbig... hittills, dom tre - fyra första dagarna har jag skyllt gnäll-humöret på den långa resan... men, nu börjar det bli nog så länge gnälligt! Trist!!!
Nå ja, det går väl över nångång, om 23 år eller så!!!

I morron hade vi funderingar på att åka till Linafallet en sväng... få se hur vädret blir.


Mäktigt!!!

Lina fallet är verkligen mäktigt!
Vi var där (första gången nånsin jag var dit!) i augusti 2005... det är en höggravid (med Edvin) jag som syns där uppe till höger i bilden... Allt är ju verkligen jättefint där... men... jag lovar... det var en miljard trappsteg att gå uppför från nedre delen av fallet som vi var o kikade på... o med mage modell gigantisk så var det en pärs!
Vädret är ju inte på topp så jag tror att vi kanske sparar det till veckan o hoppas på bättre väder... för jag tror det blir halvmulet hela dan i morn!

Nå då...
Go natt!

Hittade den...

Här är Hälge serien...
Som jag surrat om vid nåt tidigare tillfälle...

Man kanske kan byta ut Gumman mot KICKAN?!!

=)

När katten är borta...

Fast, här var det tvärtom!
När matte är borta dansar katten på bordet!!!

Visserligen har väl mormor skämt bort honom en del medan hon passat honom...
Gourmet- småkattmatsburkar osv... men... hans beteende sen vi kom hem har varit: Jag är störst, starkast, snyggast o ni har behagat att lämna reviret så nu har JAG tagit över!!! Och... bestämmer!!!
Han är uppe på bänkar, hoppar upp i famnar i tid o otid, han tom hoppade upp i sängen o la sig bakom Anders!!! Sånt gör inte Armani...
Idag när vi åt lunch var han som ett plåster... jag schasade iväg honom då klev han upp o vräkte ut sig på Edvins stol, så han knappt rymdes! Och där låg han... pall!

I'm the BOSS!

Martin var till Luleå med mormor/farmor idag... Svårt att kalla mormor farmor! Och... jag vet hur fel det låter i Kevins öron... För, när jag var liten o min kusin Leif kallade min farmor för mormor tyckte jag att det lät så knasigt!!!
Nå, Kevin ville inte följa med, så dom har haft en heldag idag...
Vet inte riktigt vem som tyckte det var roligast... för dom körde varann omväxlande... men, det var nog mest skoj när dom blev jagade av gräsklipparn!

Behöver inte vara så avancerade grejjer för att det ska va kul!

Edvin är ju rätt go o rar... det hjälps inte! =)
Vi låg på sängen jag o Edith när Edvin kom upp o la sig för kvällen han också... Då han säger: "Mamma!" jag svarar: "JAAA?" Då klappar han Edith på magen o säger: "Det här är våran Ditto!"

Surströmming till middag! MMmmmmmm!!!
Och... nu är jag törstig!!!!


Allt som vanligt...

Pappan åkte till jobbet på morron!
Så, nu är semestern slut!
Fast, å andra sidan så är det ju en ny ledig vecka om sex dar så...
man får väl låtsas att det är semester! =D
Kevin tappade en tand igår!!!
Och... den där klant-tandfen hittade inte igen honom!!!
Ingen peng... men, hon var väl till Nyköping o upptäckte att Kevin inte var hemma så i natt kanske hon hittar honom här i stugan!

Dom gick bort till mormor... Edvin tog på sig stövlarna o stegade med!
Det är kul med kusiner!
Stumpan slockande vid elva-snåret o har sovit i två timmar...
Hon har nog att ta igen!
Solen strålar så eventuellt traskar vi bort till badplatsen sen...

Åhh.. det är verkligen underbart med sommar!

Dino...

Skulle ha sopat banan i Stockholm!

Snyggast i världen?

Eller?


Och här är ASK:
Ask Plask!

Lite sliten...

Det känns ännu i kroppen... resan!
Och förkylningen!!!

Idag har vi varit o rantat först till Anna o Lasse, nyinflyttade i huset! Sen till Kypas...

Trollen har varit rätt gnälliga idag också...
Så klart sitter resan i dom också... det är en lång resa o så typiskt att bli dunderförkylda också!
Men, det var det värt...

Och, nu känner man åter igen att man är i NORRLAND!
Edvin fick minst sju myggbett igår... o då var han knappt utanför dörren!!!
Han följde ju med Pappan när dom skulle o handla... Gick ut med bara en tunn, stickad långärmad tröja, ställde sig på gården o vrålade: "AJ! Kliar!! Myggor!!!" så kom han in o tog på sig fleecejackan! Tyvärr är det inte bara jag som älskar honom... även dom små blodsugande kräken kan inte få nog av honom! Edith har det betydligt lättare... mindre omtyckt av kryp ialla fall!

Martin o Kevin kom upp idag!
Dom har tagit sig en långresa genom inlandet, stannat till här o där...
Bla hos vår kusin Maria i Östersundstrakten!
Men, nu ska dom vara här ett tag... ska bli kul!
Men, Edvin blev nog lite konfunderad när han vaknade till på kvällskvisten...
han somnade ju så klart i bilen på hemvägen från Kypas, så pappan bar upp honom o la honom direkt... klockan var ju en bit efter 19 så...
När vi satt o fikade på kvällskvisten med Martin o Kevin kom han nedstapplandes från vindan o gnuggade sig i ögonen... tittade på Kevin (som han träffade förra veckan i Nyköping) o sa: "David? Borta??" Inte lätt o veta var man är eller vem som är var!

Nu ligger han o glor på nån REA-film från Telia...
Eller... nä, han har slocknat... o jag känner ett enormt sug att få göra detsamma!

Home Sweet Home!

Jisses... så skönt!
Man kan ju helt klart hålla med uttrycket... borta bra men hemma bäst!
Sova i egen säng... Rutiner o grejjer som man är van med småtrollen...
Resan upp gick riktigt bra, trots allt!!!

Packa bilen... hur mycket ryms det i en Suzuki???
Ja, en hel del om mamman får pussla! Pappan trodde inte att vagnen skulle rymmas... Den följde ju inte med på ner-resan utan "ärvdes" av kusinerna! Men... den gick in!
Och, allt annat också!!!

Vi startade fredag morron vid 8:30 tiden, stannade till i på Toys r´Us o så en sväng förbi min farbror Chip i Västberga!
Vädret var ofantligt kvalmigt o luften totalt utan syre, Edvin hade börjat dagen med att tjura, skrika o gnälla... o stumpan var rätt trött o grinig hon med! Ask flåsade i hettan o alla vi var tunga i huvuvdet, täppta i näsan o såriga i halsen!!!
Men, när vi väl satte iväg mot norr o kom ut ur Stockholm så rullade det på bara bra!
Vi stannade på en rastplats i Gävle o käkade lite mackor.
Vi stannade i Gnarp o köpte två Risi-frutti på ICA Stjärnan men, inte såg vi till förra ICA-handlarn från ÖKX, Kent där!
Så blev det en snabbrast strax före höga kusten-bron --->
Sen åt vi bratwurst o kokt korv i Skellefteå sen var det raka vägen till Gyljen... Klockan var 00:30 när vi stannade på gården så det gick riktigt bra! Inte så mycket gnäll heller... skönt!

Klockan två låg jag o njöt av min molnmadrass o så tog det två sekunder så sov jag!

Idag har trollen varit gnäll-trötta!
Inte konstigt... med alla intryck, två långa resor o allt dom varit med om!!!
Pappan tog med dom o for till Bränna för en kylskåpspåfyllning... o stumpan hade varit lite halvmonstrig i affärn!
När vi kom hem i natt så snörde vi in en tjälknöl i ugnen... så till middag fixade pappan färsk potatis o gjorde en supersmaskig murkelsås så vi åt o njöt!!!

Trollen sover o nu börjar jag känna mig lite halvtrött...
Puh...
Nu har jag bara lite drygt 800 bilder att gå igenom, byta namn på, o sortera o kolla!!!
Lite dumt (att ta med) den externa hårddisken kanske... ryms såååå mycket på den!!!

Fast, jag tror jag gör det i morron!

TORSDAG 10/7

Det blev en bilsväng denna dag i alla fall!
Trots kräkningar o förkylningar!!!
Och, det gick ju bra...
Vi åkte runt i det underbart vackra Sörmland....

Det finns så mycket att se att en hel sommar här inte skulle räcka!
Dessa stenkullar med enar som är TRÄD, inte några risiga buskar!
Böljande sädesfält i alla möjliga färger med en ryttlande rovfågel som spanar efter käk!
Betande kor i solskenet, hästhagar med slöa hästar som viftar bort flygfän med svansarna i solgasset... Och så dessa gigantiska flockar med hjortar! --->

Men, vi hann se spikstenen!!!
Den ligger vid sjön Båven och är otroligt läcker! Står på högkant o bara uppmanar en att försöka knuffa omkull den! Vilket plask det skulle bli när den rullar ner o landar i sjön!

Pappan o Edvin gör ett försök att knuffa ner den...

...så tar mamman i med hårdhandskarna... Men, stenen står kvar!!!

Sen åkte vi en slingrig, smal skogsväg... Bilen blev smutsig!!! Lerig!!!
Första gången på hur många dar som helst! =D

Nästa stopp var glasskiosken i Björnlunda...
Jag lovar... jag har ALDRIG nånsin sett pappan så smutsig... tror inte att nån annan gjort det heller!!!
Det var varmt! Vi hade FYRA mjukglassar...
Pappan försökte febrilt få glassen IN i stumpans mun... nån tugga i sin egen emellanåt o så någotsånär undvika mjukglass-strömmen nerför armarna! Edvin gjorde ungefär detsamma... till slut blev han nästan förtvivlad över allt kladd som bara rann nerför armar o ben, in i foppa-tofflorna trots att han höll benen vitt isär! Vi hade glass precis överallt! Hela bordet o marken under var glass-lackerade! Och... tjejen i glasskiosken var ju så vänlig o skickade med TRE extra servetter: "Det brukar ju bli lite kladdigt!" HAHAHA!!! Det gick åt ett rätt stort antal våtservetter för att få oss hyfsat rumsrena för bilfärd!!!
Nå, gott var det i alla fall!

Sen var det bara en mil till Skeppsta...

Skeppsta Slott!

Här jobbade jag en gång för länge sen... som stalltjej!
Fick erbjudandet att börja jobba som stalltjej, 1000:- i månadslön, kost o logi när jag var femton o skulle börja Distribution o Kontorslinjen på gymnasiet... GISSA vad jag valde!!!
Va, få betalt för att jobba med hästar????
Jag trodde ju att jag skulle vara en stalltjej... bara lite vid sidan om... men, efter två dagars introduktion stod jag ensam på måndag morron med sjutton araber o det var bara att hugga i! Två hingstar som inte var så kompatibla med varann (lite pussel för att få in o ut dom... gällde att ta dom i rätt ordning!) resten föl o ston... o så ett halvblod o ett fullblod!

Stallet!

Fast, det ser ut som om det är ganska många år sen det fanns nån häst här!
På "min" tid var det två hagar framför stallet och så var det betydligt mer välmålat!

Flygeln!

Hon som ägde hästarna bodde i flygeln till slottet o mina rum var dom tre i mitten, överst! Trappan var från 1600-talet o det var djupt nednötta trappsteg... lite hisnande att tänka på alla fötter som trampat där före mig... det sas att det spökade, men, jag var väldigt mycket ensam i huset o såg då aldrig till nåt spöke! En fantastisk tid... otroligt fantastisk!

Efter Skeppsta åkte vi tillbaka till Nyköping...
David hade varit o köpt tårta, så vi hade ett litet mini-femårskalas! Han fyller ju om bara nån vecka... o nu fick han ju öppna paket från kusinerna! Ett par inlines!!! Som både han men kanske mest Adam gillade!

Emma kom lite senare o så fick vi lite äckel också... hon hade en fästing på benet!
Den hade inte bitit sig fast så den kilade omkring... jisses så snabba dom är! Jag har bara sett såna som sitter fast... o dom rör sig inte alls... (för feta magar, benen når inte ner!) men, den här med tom mage var som en liten iller!
Det är väl det som är det trista med södra sverige! Dessa äckliga fästingar!!!
Vi har haft tur... Jag har bara plockat två, små från Ask o inte en enda har vi haft själva på oss! Men, då är man ju ganska vaksam också... inget rullande i höggräset för nån av oss direkt!


Pappan var nöjd...

fick vara i Trosa hela dan!!! =D
Och vilken dag sen..... Oj oj oj...


Bro över Trosa-ån

Det verkar var nån fördröjning med publiceringen av inläggen... det jag skrev i går morse har inte kommit fram än!
Men, det kommer väl så småningom

Tillbaka till Trosa, världens ände....
Vilken fantastiskt rar liten stad!
Jag hade kollat ut körrutten för att först åka till Romholmen sen vidare Trosa, Skeppsta, Sparreholm, Spikstenen vid sjön Lidsjön (Båven) o så tillbaka till Nyköping!
Vi käkade frukost, gjorde oss klara - kom tom att ta med vagnen!!! =)
Sen gav vi oss iväg...

Körde in en sväng till Romholmen... det är ju ett ställe i sin egen klass!
När mamma en gång för länge sen jobbade på SAAB-ANA hade dom som anställda möjlighet att låna stugorna i området... ett otroligt fint stugområde som ligger längst ut mot havet bland stenhällarna i skärgårdsmiljön!
Det var väldigt mycket mindre än vad jag minns det... fast jag har ju inte varit där på ja, kanske drygt 25 år!

Sen rullade vi vidare till Trosa...
Det är en sån otroligt fin liten hamnstad...
Vi tog oss en fika på "Hamn-cafeét"! Man kan ju sitta på mindre trevliga ställen med sin kaffekopp fast, nog fick man betala för upplevelsen! Tre mackor, en med ett par skivor leverpastej o två med ett par skinkskivor - två salladsblad, nån gurk o tomatskiva... två koppar kaffe o två Mer till det nätta priset av 209:-
HU!Efter fikat trallade vi runt en stund, men, Stumpan var grinig... totalvägrade att sitta i vagnen så det var bara att knalla o bära henne... Edvin var go o glad!
Så, vi gick tillbaka till bilen för fortsatt färd.

Passerad Albins Leksakshandel....
Var ju bara tvungen att gå in där... nu höll dom på renovera så det såg inte alls ut som när Kjell skickade in mig där med en 50-lapp o själv gick till "grannen" (Stadshotellet) o drack öl!!!
Dom hade en glasdisk med massor av små plasthästar (Schleich) o det var en dröm att stå där o välja o vraka vilken jag skulle köpa! Jaja... Kjell bodde ju i Trosa en period omkring 76 - 80... vilka minnen man samlar på sig!

ALBINS Lek o Hobby!


Nå, då fortsatte vi bilfärden...
Edith var riktigt grinig! Skrek ordentligt, o var väldigt missnöjd... somnade till men vaknade titt som tätt o skrek!
Lagom när hon somnade ordentligt så började Edvin gnälla... o hostade till o spydde!!!
Ut ur bilen, spy lite till... pinka, torka o så dricka lite vatten... då blev det bättre...
Oj oj oj, tänkte vi... är det magsjuka eller kanske bara tillfälligt???
Så fortsatte vi mot Björnlunda o Skeppsta Gård som var nästa mål...
Och... vi hann in i Björnlunda när nästa kräkattack kom!
Samma procedur som innan fast nu gav tom jag upp... körde tillbaka till Nyköping....
Lite nesligt när vi var såååå nära, bara några kilometer från Skeppsta...
Men, men... Allt kan man inte styra över! Och det var ju fantastiskt fint i Trosa!

Vi åkte o handlade sen till Pärongången, stekte lite ägg o pytt i panna som sen lunch (syrran o dom var till Stockholm för mer båtköpararrangemang o vi skulle käka plankstek när dom kom hem) båda trollen åt som hästar o efter det var det frid o fröjd! Inga mer kräkningar eller annat gnäll!!!
Var en promenad ner till ån o matade gräsänderna!

Själv känner jag mig hängig, snorig o ont i huvet idag!
Usch... har lite ångest över hemresan... sjuka, gnälliga ungar o själv är man inte helt kry!

Men, det är fortfarande helt underbart att vara på semester! =)
Och.. kanske vi hinner piggna till innan vi far!

Ut på landet!

Idag ska vi ut o ralla på landet!
Vi tänkte ta en heltur o köra runt i sörmland, stanna o fika i Trosa sen till Skeppsta, Skeppsta ligger strax utanför Björnlunda-Gnesta o för drygt 20 år sen låg det ett stuteri där... Kosmos Arabians!
Och... där jobbade den där mamman!
Idag vet jag inte alls hur där ser ut... eller om det finns några hästar där.... Mjölkkor hur mycket som helst fanns det också... men, man får väl hoppas på att nån liten ponny ska vi väl få se i alla fall!
Det  blir nog härligt... solen strålar redan nu på morron!

Igår glömde jag en del...
Som tex att vi var till en lite större leksaksaffär! Edvin skulle få köpa sig en leksak!
Det första han spanade in var en Volvo-dumper (likadan som han haft o totalmassakerat) sen var det en gaffeltruck som fångade intresset... men när vi passerade en enormt stor Plast-timmerbil så fick traktor-amors pilar direktträff på honom o han stuvade ner den gigantiska förpackningen i sin lilla vagn, som han sen gick o sköt på (med lite risk för medtrafikanter)! Men, sen skulle han i alla fall ha den där trucken, o efter flera frågor om han verkligen är säker så, JA han skulle ha trucken!!! När vi kom till kassan så hade dom en STOOOOOR gul radiostyrd HUMMER, vattentålig osv! "Men, Edvin, vill du ha DEN här då???" försökte pappan trugande säga "Nä, TRUCK!"
Nå, så blev det...

På kvällskvisten lekte han gott med sin truck, Pappan gick o la stumpan o jag diskade undan (kusinerna med familj hade åkt till stockholm o kollat in en ny segelbåt vid namn MissPiggy!) då blir ju Edvin akut trött... o grinig o börjar skrika "Timmer!!" uähhhääää uhäääää huhäääääää "TIMMMER!!!" först var jag tålmodig i mina svar "Men, du valde ju trucken o nu är det ju försent att byta!" men efter ett tags gnäll, skrik o vrål så härsknade jag till o morrade tillbaka!
Nå, pappan kom upp o tog ta i saken, pyjamas på o ner i källarn o isäng!
Då börjar han hulkande snyfta: "Glömt! Truck!!" jaja, pappan fick hämta den (äckliga blätrucken) o han skulle ha den på kudden när han somnade!
 
Ditto satt hela tiden tålmodigt i sin vagn... o kikade lite halvtamt på grejjerna... så svängde vi förbi hyllan med småhästar, Schleichdjur... DÅ spärrade stumpan upp ögonen o började vifta med armarna! Och... vråla: "IIIIHHHAHAAAA" och så "Kloppetikloppetiklopp!!" och studsa i vagnen... länge o väl satt hon o kände o lyfte i olika hästar till hon fastnade för två, ett ståtligt friesersto och en liten arabhingst... pappan försökte locka henne med ett shetlandsföl men det dög inte alls!
Tänk, o tänk den dan lillstumpan får känna på häst på riktigt!
Hon är mer hästtokig än vad Edvin var traktor/däcktokig i samma ålder!

Näpp... nu måste jag passa på o få i mig lite frukost!


Sniff, snörvel o host!

Igår var vi till Tropicariet i Kolmården...
Det är ju också en enorm upplevelse!
Återigen var det ett fordon på parkeringen som fångade stort intresse! (varför betala inträde o gå in?)
Men, stumpan blev snorig o varm igår kväll, o idag har hon varit riktigt krasslig!
Het som attan o simmig i ögonen...
så vi har tagit det rätt lugnt...

Jag hängde med Mia ner på stan o gick i affärer... är ju inte nån shoppingmänniska, men hittade lite smått o gott!
En lite tunnare jacka till Edvin, lite leksaker, ett bäddset med monstertruck-motiv!
Och så kallingar till pappan!!!
INTE marinblå eller svarta! Ett par är röda med blommor! Det du Greta! HEHEHE!

Sen blev det paltkok!
Och sedvanlig paltkoma...

Och nu ska jag sätta mig o vara lite social...

Lite bilder från Tropicarium!

HAJ!!!

Det var lite kul när småaporna kom o klättrade upp i vagnen... nästan upp i famnen på pappan! Och då står det stora skyltar; "Rör inte djuren!" Hmmm, svårt att undvika!!!
Och Edvin, han hittade ju en MOTORSÅG!!!!!
=D


Hehe... När vi passerade ett av akvariumet höll dom på o rengöra glaset, Pappan utbrister: "Kolla SvampBob Fyrkant!!!" och jag bryter ihop av garv!!!

Delfiner!

Vi var till Kolmården igår...

Så mäktiga djur!

Snacka om att Edith hamnade i himmelriket!!!
Hon är ju bara ett år... men, den som garanterat (kanske med lite konkurrens från mamman) hade störst utdelning o nöje av att se alla djur!
När hon fick se hästarna.... höll hon på trilla ur bärstolen som Anders bar henne i!
Hon nästan vrålade o pekade på hästarna o började låta: "IIIHHHAAAA!!!" sen lät det: "Klopeti-klopeti-klopeti" hela tiden från stumpan som satt o hoppade i bärstolen! Och så fort hon fick se nåt större djur med potential att kunna sitta på så blev hon helt uppspelt... och när vi kom in till elefanterna så blev hon helt betagen!!!
Men... det i särklass absolut mest uppskattade var: DELFINERNA!!!
Och mamman log av lättnad lite i hemligehet... hon är inte bil/motortokig!

Markoolios arrangerade definshow var fantastisk!
Och Edith, fortfarande bara en liten ettåring som efter en lång dag inte sovit nåt borde vara sååå trött o grinig blev helt galen i showen! Hon hoppade o tjoade... klappade händerna o skrattade!!! Lite uttråkad blev hon när Markoolio surrade i en tv-skärm men så fort delifnerna satte igång o hoppa o showa var hon med till hundra procent!

Härliga att se!


Edvin tyckte också att delifnerna var bäst... o visst uppskattade väl han att se alla djur... men han blev mest imponerad över monstertrucken på parkeringen o fyrhjulingarna som körde runt i parken! Och.. hos tigrarna fanns det ju en nedgrävd buss o en jeep som man fick klättra i!!!

Så där ser man hur gener o miljö påverkar!
Dom har båda fått samma uppfostran o påverkan... o har totalt olika intressen!
Visst är väl jämställdhet bra... men, vi kommer aldrig ifrån att pojkar är pojkar.... flickor är flickor!
Och så ska det vara!

Fast det fanns ju djur som inte var roliga....
brrrr....
Björn!

Inte skulle jag vilja möta "Nalle" öga mot öga!

Och lite lustiga saker fanns det också...


Så otroligt vackert... i verkligheten bara garn-lyser det blått o gult!

Raps o Lin!

Kaknästornet ur "turisternas" synvinkel!

Det ÄR ett högt torn!

Hissen upp är härlig... tar bara några sekunder så är man på våning 30!
Utsikten är såklart fantasisk... kolla in Suzukin som är bil nummer tre från höger nere på parkeringen!

Man kan gå ut och där BLÅSER det! Känns lite läskigt...

Och så här såg vi ut på WDS, jag o "PlaskAsk"!
Kolla in den delikata svansföringen mellan benen! =D

"Jag vill HÄRIFRÅN!!!"
tänker nog Ask...

Sen har vi ju hunnit äta och dricka gott!

På bolaget hittade vi riktigt fina årgångar på sortimentet... Lådvis!

Och så det Edvin (o pappan) tyckte var coolast på Kolmården!!!

World Dog Show

Då var det klart! Ett första pris i går och ett första pris idag.... Vi blev ju inga WorldWinner.... men jag är SÅÅÅ nöjd!
En härlig heldag i stockholm!

4/7:
Maskulin hane. Välskuret huvud. Ngt ljusa ögon. Korrekt bett, saknar P1 H underkäke. Bra benstomme, hals, skulderläge. Tillräcklig bröstkorg för åldern. Väl lång i både rygg o länd.Ngt fallande kors. Bra ben och tassar. Rör sig väl från sidan. Ngt nystande fram och lätt marktrång bak. Inte i bästa pälskondition för dagen.
Domare: Marie Nylander
5/7: 15 months, good size, masculine head a bit long in face, dark eyes, god earcamege, nearly paralell lines, good top- and underline, correct front, well anguleted behind, tail should be better carried, movement should be better front and behind, good coat and temperament.
Domare: Hassi Assenmacher-Feyel

Vad earcamege, om det nu står så, betyder har jag ingen aning om men det har antagligen nåt med öronen att göra!
Fast, man kan ju undra om det är samma hund som bedömts! Ena tycker: Lång kropp,ljusa ögon o trist päls... nästa dag tycker nästa domare: långt ansikte, mörka ögon o fin päls!!! =)
Och... Ask... han tyckte det var trist att vara på den stora utställningen... han gick mest o kurade ihop med svansen mellan benen o såg ut som om det var pest o pina!!! Så fort vi kom ut skakade han på pälsen o såg betydligt gladare ut!

Sen for jag o pappan på sightseeing runt stan... det blev en komprimerad heltur och en macka med starköl (the för mig) i Kaknästornet! Härligt!!!

Tullgarns slott!

Fantastisk miljö, underbart väder o ett 1:pris! Kan man ha en bättre dag? I morn blir det den gigantiska utställningen... Vi åkte runt lite efteråt o jag fick bli lite nostalgisk i Hölö! Vad kan de va? 25 år sen man hade kul me kusinerna där!?

Edvin vaknade på morron...

med ögon stora som tefat, LEGO! RACINGBILAR! Han har det fantastisk! Massor av kul leksaker, massor av polare o så kära kusinerna! Vädret är fantastiskt o i morn smäller det- utställning nr 1! Edvins sköna kommentar i bilen igår när Anders berömde honom o Pappan sa att han var vår prins- "Nä, jag är PAPPAS docka!"
 =D
Edith heter ju ofta "mammas docka"! Han är härlig!

Framme!!!

Klockan strax före tre inatt gled vi in i Nyköping... o smög oss obemärkt in genom altandörren!? Äntligen framme hos Dabid, som Edvin tjatat om... Ja, antagligen vaknade dom inte av vår smidiga entre men Ediths elefantdånande krypning var ljudliga! Kanon!

Fikapaus

Äntligen kom vi till Högakustenbron, rara barn o bra trafik! Sämre ställen har man rastat på! Hälften av vägen är avklarad! :-)

Måste ju testa!

Det funkade ju! Mobilblogga! ;-) Nu rullar vi, käkade på Max i Ske-å... Trollen har varit lite halvgnälliga en stund men nu sover dom... Ska ta fikapaus vid högakustenbron strax! Allt går bara fint! Fast här spöregnar det!

Nästan Packat & Klart!

Strax kommer pappan från jobbet... o då är det bara lite smådetaljer kvar...SEN ÅKER VI!!!


KRAM TILL ALLA!<3

Sista natten...

sen far vi!!!

=)

Pappan har haft en lugn dag på jobbet...
o jag hoppas att natten också blir lugn så han får sova ut ordentligt...
Småtrollen o jag somnade som stockar på eftermiddan så jag har fått mig en extra sömn-sväng! =)
Vi har ju en bit att köra...
115 mil var det sist jag körde svängen...
men, det brukar ju bli kortare o kortare för varje år och vägbygge!

Väcktes brutalt av en ganska rejäl åsksmäll!!!
Upp som ett spjut o dra ur kontakter... huvva!
Middan fick bli en snabb variant från frysen... fläsklägg o rotmos sen vi åt sist fanns det kvar så Edvin blev ju nöjd när han fick "nästan-grisfötter"!

Har försökt packa idag... men, det är inte så lätt med en liten hjälpreda som gärna kastar ut allt jag packar i!!! Sen har hon en uppviglare till storebror som mer än gärna studsar o hoppar extra mycket i sängen när jag höll på med resväskan där...
Nå ja... det blir o packa "på riktigt" i morrn...

Det blir väl lite sparsamt med bloggandet...
får väl norpa syrrans dator nån dag för rapportering!

Nä...
Nu är jag så tom i skallen så jag ger upp!

Tack för alla kommentarer!!!
Vi ska köra försiktigt...
Kram så länge från hela gänget!!!!

RSS 2.0